Porin Ässät kaudella 2000-2001

LIIGA / Artikkeli
Ässien piti tällä kaudella palata jälleen menestyksen tielle, mutta kaudesta tulikin pahin pohjanoteeraus pitkään aikaan.

Porissa oltiin jo muutama vuosi totuttu laihaan menestykseen SM-Liigassa, minkä vuoksi joukkueen manageriksi palkattiinkin uransa HV-71:ssä lopettanut Kari Takko. Takko alkoi kokoamaan joukkuetta oman visionsa mukaan ja palkkasi päävalmentajaksi Ismo Läntisen joka oli aikaisemmin toiminut seurassa erinäisissä tehtävissä. Yhdessä miehet lanseerasivat seuran tavoitteiksi kotitaian palauttamisen Isoonmäkeen, sekä Porilaisen Hulluuden uuden tulemisen. Harjoituskausi eteni odotusten mukaan, sekaan mahtui tappioita sekä voittoja ja odotukset olivat kaudelta kovat.

Kausi alkoi katastrofaalisesti

Ässien uusi suunta oli havaittavissa jo heti kauden alussa. Lukko kävi ensimmäisestä ottelusta ottamassa pisteet suurin numeroin ja Porissa ajateltiin jälleen "Ei kai tästä tule viime kauden uusintaa". Oikeastaan ei tullutkaan koska Ässät jatkoi samaa tahtia seuraavat 13 peliä. Joukkue oli erittäin sekavassa tilanteessa. Valmentaja Läntinen ei saanut sitä pelaamaan omalla tasollaan ja paine pelaajistossa alkoi kasvamaan. Virheitä tehtiin varmasti jokaisella osaalueella ja tulokset olivat karmeaa katsottavaa. Pelistä toiseen Ässät hävisi selvin lukemin niin kotonaan kuin vieraissakin.

Takko teki kovan ratkaisun

Ässät oli juuri hävinnyt torstai-pelinsä Bluesille Espoossa 11-2 ja peli oli ollut huonoin pitkään aikaan. Edellisenä päivänä oltiin maalille hankittu Kristian Antila joka ei mahtunut pelaamaan Ilveksessä ja kävi testissä Saksan maalla. Antila ei voinut mitään vuotavan ja ilman pelisysteemiä olevan joukkueen takana, eli alku ei todellakaan ollut helppo.

Samana iltana Kari Takko alkoi miettimään vaihtoehtoja joukkueen suunnan muuttamiseksi. Niitä ei kauheasti ollut ja Takko taisi tietää mikä on ainoa vaihtoehto. Seuraavana päivänä Ässät piti tiedotus-tilaisuuden jossa kerrottiin Ismo Läntisen saaneen potkut valmentajan paikalta ja edellisen kauden päätteeksi näyttävästi sivuun siirretyn Vladimir Jursinov jr:n siirtyvän jälleen joukkueen vastuuvalmentajaksi. Samalla Kari Takko erotti itsensä managerin paikalta ja siirtyi NHL-joukkue Dallas Starsin scouting-osastoon. Näin olivat kaikki suuret visiot ja koko kesän kestänyt uuden tulemisen hehkutus saaneet nolon lopun.

Kevät muutti paljon

Murheellisen syys-kauden jälkeen Porissa elätettiin toiveita paremmasta tulevaisuudesta. Jursinov oli saanut pelin toimimaan paljon paremmin kuin edeltäjänsä ja Ässien uusi ilme noteerattiin vahvasti. Joukkue oli vaihtunut melko paljon. Epäonnistuneen maalivahti Jim Hrivnakin tilalle tullut Kristian Antila alkoi pelaaman todella hyvin ja otti joukkueen ykkös-maalivahdin paikan haltuunsa. Kiertolais-puolustaja Timo Ahmaoja löysi paikkansa Ässistä. Lisäksi puolustukseen hankittiin Pasi Puistola Ilveksestä, myös hän otti paikkansa joukkueessa ja oli positiivinen tuttavuus. Hyökkääjistössä oltiin korvattu epäonnistuneet Marcus Kristoffersson ja Gabriel Karlsson hankkimalla joukkueeseen Eric Perrin ja Roman Horak. Marko Kivenmäki joka ei Jursinovin aikana saanut enää luottoa lähti Lukkoon vuokralle. Ilveksestä hankittiin jälleen uusi pelaaja Poriin, kun Sami Karjalainen saapui patapaitaan. Ennen siirtoajan umpeutumista lähti vielä divarista löydetty Antti Rahkonen takaisin Hermekseen. Todellinen epäonnistuja Niklas Hede myytiin Sveitsiin.

Niin kuin todettu, joukkueen peli kulki ajoittain todella mallikkaasti syys-kaudella. Siitä saadaan pääasiassa kiittää uutta ykkös-ketjua johon kuuluivat koko kauden hyvin pelannut Mikko Konttila, Jokereista saapunut Eric Perrin sekä erinomaiseen kuntoon päässyt Jari Korpisalo. Tämä ketju oli vahvassa roolissa aina kun Ässät voitti pelejä tai muuten pelasi hyvin. Lopulliseksi ongelmaksi muodostui kuitenkin tehojen puute ykkös-ketjun takaa. Toinen ketju jolta olisi voinut odottaa tehoja rakentui Tomas Kucharcikin ympärille. Ketju jossa usein pelasivat Sami Karjalainen ja Roman Horak oli kuitenkin liian ailahtelevainen tasoltaan. Loput kaksi ketjua taas rakentuivat pelkästään puolustavan roolin ympärille.

Kokonaisuudessaan kevät oli Ässiltä hyvä. Jursinov sai joukkueen pelaamaan paljon paremmin kuin moni olisi uskonutkaan. Mies löysi paljon hyviä koostumuksia joukkueen sisältä esimerkiksi ykkös-ketjun. Uusia sopimuksia tehtiin vanhojen (Kucharcik, Samu Wesslin) ympärille lisää. Hyökkääjät Korpisalo ja Konttila, puolustaja Timo Ahmaoja sekä maalivahti Antila päättivät jatkaa Porissa. Myös valmennus-asiat saatiin kuntoon kun Jursinov teki uuden sopimuksen Ässien kanssa. Lisäksi kakkos-valmentaja Jari Härkälä jatkaa tehtäviään koti kaupungissaan.

Kun pudotuspeli-paikka oli mennyt pystyi joukkue pelaamaan paineettomasti sarjan loppuun. Monesti Ässät oli kentällä jopa vastustajaansa parempi, mutta ei onnistunut hyödyntämään paikkojaan riittävän tehokkaasti. Kärkijoukkueet kävivät Porissa pelaamassa tiukkoja pelejä joissa voitto ei helpolla irronnut. Vieraissakin Ässät pystyi kiusaaamaan parempiaan vaikkakin ainoaksi voitoksi matkapeleissä jäi Lukon kaataminen Raumalla ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.

Pelillisesti parempi kauden jälkimmäinen puolikas antoi kuitenkin uskoa siihen että ensi kausi voi olla jo paljon parempi, kunhan vain jatketaan kovaa työntekoa ja saadaan kaikki kaukalon ulkopuoliset asiat kuntoon myös.

» Lähetä palautetta toimitukselle