Porilaishyökkääjät vertailussa: Kärki tehoili, Ojamäki näkymätön

LIIGA / Artikkeli
Kärki keräsi alkukauden seuraansa vastaan tehot 0+3.
Kuva © Saana Hakala
Jarno Kärki ja Niko Ojamäki siirtyivät täksi kaudeksi Ässistä Tapparan riveihin. Porilaishyökkääjien peli ei kuitenkaan ole Tampereella sujunut, ja Kärki palasikin jo kotikaupunkiinsa. Tiistain kohtaamisessa Jatkoaika otti kaksikon tarkkaan seurantaan.

Jarno Kärki ehti pelata Tapparassa 19 peliä, joissa ainoaksi tehomerkinnäksi jäi yksi syöttöpiste. Myös peliaika pieneni koko ajan, eikä isokokoinen hyökkääjä mahtunut joka pelissä edes pelaavaan kokoonpanoon. Siirryttyään takaisin Ässiin Kärki onkin saanut peliaikaa keskimäärin yli kuusi minuuttia enemmän.

Ennen tiistain ottelua tehosaldo ässäpaidassa oli kolme maalia viidessä ottelussa.

Niko Ojamäen saldo ei ole yhtään mairittelevampi. 27 pelissä 22-vuotias laitahyökkääjä on kerännyt tehot 3+2. Nykytahdilla tämän kauden tehot ovat jäämässä Ojamäen uran heikoimmiksi.

Tiistain ottelussa kaksikko pelasi ensimmäistä kertaa vastakkain.

Kuudessa Ässissä pelaamassaan ottelussa Kärki on nyt kerännyt enemmän tehoja kuin Ojamäki koko kaudella.

Kärjelle maisemanvaihto tehnyt hyvää

Kenties entinen seura lisäsi Kärjen pelihuumoria, mutta joka tapauksessa Ässien kakkossentteri oli todella aktiivinen ja joukkueensa parhaimmistoa. Kärki oli rakentamassa Ässien kaikkia varsinaisella peliajalla syntyneitä maaleja ja pääsi itsekin tekopaikoille, mutta ei onnistunut viimeistelyssä.

Tapparassa Kärki pelasi sekä keskellä että laidassa, mutta Ässissä 23-vuotias hyökkääjä on osoittanut kuuluvansa sentteriksi. Kärki hyödynsi kokoaan kaksinkamppailuissa ja voitti tärkeitä aloituksia. Vastuuta kertyi runsaasti sekä tasakentällisin että ylivoimalla.

Kärki olikin jäällä myös Tapparan kahden ensimmäisen maalin aikana. Avausmaalissa Kristian Kuusela katkaisi Kärjelle tarkoitetun syötön ja vapautti Tomas Zaborskyn maalintekoon. Vastaavasti Ässien avausmaalissa Kärki riisti Tappara-puolustukselta kiekon ja petasi vetopaikan Juho Tommilalle.

Kuudessa Ässissä pelaamassaan ottelussa Kärki on nyt kerännyt enemmän tehoja kuin Ojamäki koko kaudella.

Jatkoajalla Kärjen uhkarohkea syöttö vapautti Tapparan vaaralliseen vastahyökkäykseen, mutta keskushyökkääjä puolusti itse tilanteen rauhallisesti. Kokonaisuutena Kärjen paluu Tampereelle oli erittäin onnistunut, ja porilaishyökkääjän merkitys Ässien voitossa oli iso.

Ojamäen esitys jäi vaisuksi kasvattajaseuraansa vastaan.
Kuva © Saana Hakala

Ässätkään ei herättänyt Ojamäkeä koomasta

Ojamäki puolestaan ei näkyvästi syttynyt kasvattajaseuraansa vastaan. Kolmosketjussa pelanneen laitahyökkääjän rooli jäi pieneksi, eikä porilaista kentällä juuri erottanut. Ojamäki on nopea luistelija ja aktiivinen laukoja, mutta toistaiseksi Jukka Rautakorven metodit eivät ole nuorukaista kehittäneet − päinvastoin.

Näillä näytöillä − vai pitäisikö sanoa näkymättömyydellä − Ojamäen on turha haaveilla isommasta roolista.

Kolmas erä oli Ojamäeltä pirteintä peliä, mutta pari laukaisupaikkaa ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta. Tappara myös hieman sekoitti ketjukoostumuksia kolmannessa erässä. Otto Rauhalan johtaman ketjun kolmanneksi lenkiksi tuli Joona Luoto, kun kaksi ensimmäistä erää siinä pelasi Jere Karjalainen.

Rauhala ja Karjalainen saivat peliaikaa myös erikoistilanteissa, mutta Ojamäen oli tyytyminen pelkkään viidellä viittä vastaan -peliin. Ilman erikoistilannevastuuta Ojamäen rooli jäi pieneksi, mutta kauden mittaan peliaikaa on kertynyt myös ylemmissä ketjuissa.

Näillä näytöillä − vai pitäisikö sanoa näkymättömyydellä − on turha haaveilla isommasta roolista.

Tapparan tavoin Ojamäki hävisi vertailun Kärkeen, joka on piristynyt merkittävästi alkukauteen verrattuna. Ojamäki kaipaisi samanlaista piristysruisketta, sillä nykyvireessään hyökkääjästä ei ole Tapparalle juuri iloa. Esimerkiksi nuori Luoto on käyttänyt pienen roolinsa huomattavasti Ojamäkeä tehokkaammin.

» Lähetä palautetta toimitukselle