Pojasta polvi paranee - varausvuoden toisen polven lupaukset: Osa 1

NHL / Artikkeli
Kasperi Kapanen on yksi ensimmäiselle kierrokselle ennakoiduista toisen polven pelaajista.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Viikonlopun aikana moni nuori pelaaja löytää omalle uralleen uuden suunnan varauksen muodossa. Monelle heistä jääkiekkoilulliset lahjat ovat tulleet verenperintönä. Ensimmäisessä osassa perehdytään toisen polven kiekkoilijoihin, joiden varausta on syytä odottaa ensimmäisellä kierroksella.

Sam Reinhart – Paul Reinhart

Isä Paul Reinhart pelasi NHL:ssä yhdellätoista kaudella vuosina 1979-1990, joista yhdeksän kului Calgary Flamesin takalinjoilla. Loistavana kiekollisena puolustajana mainetta niittänyt Paul kasasi 648 pelaamassaan runkosarjaottelussa 559 tehopistettä.

Parhaalla kaudellaan 1982-83 syntyi 78 ottelussa 75 pistettä, jolla irtosi puolustajien pistepörssin toinen sija heti tuolloin dominoineen Paul Coffeyn jälkeen.

Isän uran kohokohdaksi jäi Stanley Cupin finaalit keväällä 1986. Mestaruus jäi kuitenkin haaveeksi, sillä Montreal Canadiens oli finaaleissa vahvempi otteluvoitoin 4-1.

Selkävaivoista kärsinyt puolustaja johti Flamesin takalinjoja yhdessä Al MacInnisin kanssa vielä kahden kauden ajan, kunnes siirtyi Vancouver Canucksin riveihin yhdessä Steve Bozekin kanssa vaihdossa kolmannen kierroksen varausvuoroon.

Calgaryssä nosteltiin seuraavana keväänä seurahistorian ainoaa Stanley Cupia. Reinhartin ura Canucksissa kesti vain kaksi kautta, kunnes ura loppui vasta 30-vuotiaana jo pitkään riivanneisiin selkävaivoihin.

Seuraavaksi on pojan vuoro. Isä varattiin aikoinaan 12. pelaajana ja Sam Reinhartilla on vakaa aikomus tulla varatuksi isäänsä pienemmällä numerolla.

Keskushyökkääjänä pelaava poika pelaa monilta osin samoilla vahvuuksilla isänsä kanssa. Sam on kiekollisena rauhallinen, näkee kentän loistavasti ja kuuluu ikäluokkansa parhaimpiin pelintekijöihin. Kiitettävästi vastuunsa myös puolustuspäässä hoitava nuorukainen valittiin kuluneen kauden päätteeksi WHL:n parhaaksi pelaajaksi.

Leon Draisaitl – Peter Draisaitl

Tšekkoslovakiassa syntynyt, mutta Saksaa edustanut Peter Draisaitl ei pelannut Paul Reinhartin kaltaista uraa NHL:ssä, mutta ura Saksassa käsitti 673 ottelua, joissa syntyi 680 pistettä. Olympialaisissa Peter nähtiin kolmesti (1988, 1992, 1998) ja MM-jäillä mies viiletti seitsemän kertaa.

Pelaajauransa jälkeen Draisaitl on jatkanut jääkiekon parissa ja toiminut päävalmentajana ensin Saksassa ja sittemmin synnyinseudullaan Tsekissä, ensin Cesce Budejovicen peräsimessä ja viimeisimpänä HK Hradek Královén penkin takana.

Leon Draisaitl dominoi junioriuransa alun Saksassa, kunnes uudet haasteet odottivat ison meren takana ja WHL:n Prince Albert Raidersissa. Ensimmäisellä kaudella nuorukainen maksoi vielä uuden elämän oppirahoja, mutta kuluneella kaudella 64 pelissä tehdyt 105 pistettä osoittivat nuoren miehen sopeutuneen.

Kauteen mahtui myös pettymykseen päättyneet nuorten MM-kisat, joissa Saksalla oli täysi työ pysyä sarjassa ja Draisaitl oli turnauksessa eniten rangaistusminuutteja saanut pelaaja. WHL-kauden jälkeen matka jatkui vielä ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin, joissa seitsemään otteluun tehdyt neljä tehopistettä kertovat hyökkäyspotentiaalista.

Draisaitlista on tulossa pienimmällä numerolla varattu saksalaispelaaja. Kesällä 2001 Marcel Goc varattiin San Jose Sharksiin numerolla 20. Taidoistaan ja hyvistä raameistaan huolimatta kovuutta tarvitaan vielä lisää, mikäli mielii nousta NHL-tasolla korkeimpaan kastiin.

Nikolaj Ehlers – Heinz Ehlers

Tänä päivänä Tanska on jo vakiinnuttanut paikkaansa kansainvälisellä kiekkokartalla. Samaa ei voi sanoa 1980-luvusta, jolloin Heinz Ehlers aloitteli mittavaa uraansa jääkiekkoilijana. Heinz olikin kautta aikojen ensimmäinen tanskalainen, joka varattiin NHL:ään. Amerikan valloitus jäi kuitenkin Heinziltä tekemättä, mutta ura Euroopassa sekä maajoukkueessa oli mittava.

Heinzin pelaajaura kesti 23 kautta, joista valtaosan hän vietti kotimaansa rajojen ulkopuolella, pääosin Ruotsissa ja Saksassa. Uran kaksi viimeistä kautta kuluivat kasvattajaseura Aalborgissa, kunnes ura tuli päätökseen keväällä 2004.

Kauaa Heinz ei ehtinyt nauttia ajasta jääkiekon ulkopuolella, vaan syksyllä 2005 hän palasi Aalborgiin päävalmentajana. Kahden kauden jälkeen Ehlersille tarjottiin mahdollisuutta Sveitsissä Bielin peräsimessä ja ura Sveitsissä jatkuu edelleen.

Nikolaj Ehlers on syntynyt Tanskassa, mutta isänsä uran vuoksi kiekko-oppeja on kerätty paljon myös Keski-Euroopasta. Suuri osa junioriurasta kuluikin Bielissä, jossa Nikolaj ehti debytoimaan myös miesten joukkueessa ennen siirtymistään QMJHL:n Halifax Mooseheadsiin.

Tulokaskausi Mooseheadsissa olikin menestys. Yhdessä Jonathan Drouinin kanssa pelannut Ehlers iski 63 ottelussa tehot 49+55=104 ja oli tehotilastossa koko sarjan paras lukemallaan +65.

Isä oli siis ensimmäinen NHL-varauksen saanut tanskalaispelaaja, kun New York Rangers varasi hänet 9. kierroksella kesällä 1984. Mikkel Bødkerillä on tällä hetkellä tanskalaisista pienin varausnumero, kun tuolloin vielä Phoenix Coyotes varasi hänet kahdeksantena vuonna 2008. Ehlersin varausnumero lienee suhteellisen lähellä Bødkerin vastaavaa.

William Nylander – Michael Nylander

Michael Nylander on vasta lopettelemassa uraansa, kun jälkikasvu on jo lähdössä Amerikan valloitukseen. Isän 1332 ottelua aikuisten sarjoissa, joista 920 maailman suurimmassa kiekkoliigassa, on kunnioitettava suoritus. Menestystä on tullut myös maajoukkueessa, josta Michaelilla on nuorisojoukkueet mukaan luettuna kymmenen mitalia, joista kaksi on kultaisia.

William Nylanderin kulunut vuosi oli menestys, ja nuorukainen on noussut varausennakoissa tasaiseen tahtiin lähemmäs kärkeä. Vuoteen sisältyi debyytti miesten sarjoissa, jossa hän pääsi pelaamaan isänsä kanssa.

Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Nylander dominoi ja voitti pistepörssin viiden pisteen erolla seuraavana tulleeseen Axel Holmströmiin. Mitalia kisoista ei kuitenkaan herunut, sillä Ruotsi jäi turnauksessa neljännelle sijalle.

Pelaajana Williamissa on paljon samaa kuin isässään. Hyökkäyspään domino, jonka kautta peliä rakennetaan ja joka pystyy omalla henkilökohtaisella taidollaan ratkaisemaan otteluita.

Kääntöpuolella henkistä ja fyysistä valmiutta on kyseenalaistettu ja puolustustyöskentelyssä on vielä varaa parantaa. Puutteista huolimatta nuorempi Nylander saattaa kuulla nimensä huudettavan jo kärkikymmenikön tuntumassa.

Brendan Perlini – Fred Perlini

Fred Perlinin ura jääkiekkoilijana ei noudattele perinteistä kaavaa. Toronto Maple Leafs varasi Perlinin kahdeksannella kierroksella vuonna 1980. Ura jatkui odotetusti Ontario Hockey Liigaan, jossa Toronto Marlborosin riveissä kertyi kasaan kaksi kautta, joista jälkimmäisellä hän kuului joukkueen tärkeimpiin pelaajiin ja oli sisäisessä pistepörssissä toisena.

Palkintona hyvistä otteistaan Perlini sai kutsun Maple Leafsin NHL-miehistöön ja kasasi seitsemässä pelaamassaan ottelussa viisi pistettä.

Tuossa vaiheessa kaikki näytti vielä sujuvan kuten nuorimies varmasti itse suunnitteli. Seuraavat neljä kautta sujuivat kuitenkin lähinnä farmissa yhtä NHL-ottelua lukuun ottamatta.

Neljä kautta farmikiekkoa sai riittää ja mies suuntasi valtameren yli, mutta suuntana oli Manner-Euroopan sijaan Iso-Britannia. Peliura Britteinsaarilla kesti 11 kautta, jonka jälkeen Perlini jatkoi valmennustehtävissä aina vuoteen 2007.

Isän työn vuoksi Brendan Perlini sai opetella jääkiekon alkeet Englannin maaperällä, jossa toimintatavat olivat täysin erilaiset verrattuna Kanadaan.

− Se oli erilaista, koska jääkiekko on Englannissa pieni laji. Siellä harjoitellaan paljon ja pelataan todella vähän. Eli täysin eri tavalla kuin Kanadassa, jossa pelataan paljon, totesi Perlini NHL.comin haastattelussa.

Muutto Kanadaan koitti Brendanin ollessa 11-vuotias ja sittemmin ura kohti taalakaukaloita on sujunut perinteisemmin. Kuluneella kaudella Perlini oli OHL-joukkue Niagara Ice Dogsien toiseksi paras pistemies. Vahvasta luistelustaan tunnettu Brendan on ennakkoarvioissa sijoitettu ensimmäisen kierroksen alkupuoliskolle.

Kasperi Kapanen – Sami Kapanen

Kasperi Kapanen on jo kolmannen polven jääkiekkoilija, sillä myös isoisä Hannu Kapanen oli pääsarjatason jääkiekkoilija. Isä Sami Kapanen vastaavasti pelasi kunnioitettavan uran NHL:ssä Hartford Whalersin, Carolina Hurricanesin sekä Philadelphia Flyersin riveissä. Isä-Kapaselle kertyi 831 NHL-ottelua, joissa hän saalisti 458 pistettä.

Jo kahdella kaudella Liigaa pelanneessa Kasperissa on paljon yhtäläisyyksiä isänsä kanssa. Kasperi on pienikokoinen, nopea ja taitava luistelija, jolla pysyy myös kiekko hallussa. Laukaus lähtee nopeasti ja tarkasti ja ehdottomat vahvuudet ovat hyökkäyspään pelaamisessa. Pieni koko kuitenkin rajoittaa pelaamista, eikä heiveröinen Kapanen ole vielä valmis NHL-kaukaloihin.

Vuodenvaihteen nuorten maailmanmestaruuskisat jäivät Kapaselta aivotärähdyksen vuoksi väliin ja kun Liigassa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa näytöt jäivät odotettua laihemmiksi, saattaa vielä talvella Euroopan parhaaksi lupaukseksi arvioidun Kapasen varausnumero valahtaa ensimmäisen kierroksen loppupäähän.

Lähteet: Legends of Hockey, Hockeysfuture, McKeens's Hockey

» Lähetä palautetta toimitukselle