Pitsiturnausennakko: Seuraa näitä nimiä

LIIGA / Artikkeli
Lukko ja Ässät kohtaavat Pitsiturnauksessa vuosittain. Tänä vuonna lohkon täydentää SaiPa.
Kuva © Miikka Jaaskelainen
Perinteinen Rauman Pitsiturnaus avaa jälleen kiekkokauden. Vuosi sitten TPS katkaisi Lukon nelivuotisen pitsidynastian, vaan onko turkulaisista voittamaan toista turnausta putkeen?

Vuodesta 1993 saakka järjestetty Pitsiturnaus käydään perjantaina. Kahdessa kolmen joukkueen lohkossa elokuisesta paremmuudesta kilvoittelee kuusi liigajoukkuetta. Kotijoukkue Lukko kohtaa lohkossaan SaiPan ja Ässät, kun toinen lohko koostuu TPS:stä, HPK:sta ja Sportista.

Alkulohkojen kaksi parasta etenevät välieriin, joiden voittajat jatkavat päivän huipentavaan finaaliin. Peliaika otteluissa on kaksi kertaa viisitoista minuuttia, poikkeuksena finaali, jossa pelataan kaksi täyspitkää kahdenkymmenen minuutin erää.

Jatkoajan toimittajat käyvät läpi kaikki kuusi osallistujajoukkuetta.

Lukko

Miro Perhe: Isäntäjoukkue Lukko lähtee tavoittelemaan turnausvoittoa lähes parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Ässistä saapunut puolustaja Jyri Marttinen on sivussa toipilaana, hyökkääjä Heikki Liedes on harjoitellut A-nuorten mukana ja nuori maalivahtilupaus Lassi Lehtinen on pikkuleijonien mukana World Junior Summer Showcase -turnauksessa Yhdysvalloissa.

Raumalaiset ovat juhlineet turnauksen voittoa useimmin, peräti yhdeksän kertaa. Viime vuonna voitto karkasi Turkuun, kun TPS kukisti juuri kotijoukkueen finaalissa.

Lukon uutena pääkäskijänä nähdään viime kevään SM-finalistista KalPasta saapunut Pekka Virta. Kuopiossa Virta sai aikaan resursseihin nähden hyviä tuloksia, mutta Savon ulkopuolella valmennuspestit ovat menneet heikosti. Puolitoista kautta TPS:n ja yksi kausi Ässien peräsimessä eivät tuoneet mainetekoja Virran ansioluetteloon. Tästä syystä on mielenkiintoista seurata, miten Virran projekti lähtee käyntiin ja mihin se päättyy.

Lukon maalivahtitandemin toinen puolisko, ranskalainen Sebastian Ylönen kannattaa pitää luupin alla. Hänen taustansa on mielenkiintoinen, sillä hänen isänsä on suomalaissyntyinen Petri Ylönen, joka lähti 1990-luvun alussa Ranskaan pelaamaan, sai maan kansalaisuuden ja edusti Ranskaa myös arvokisatasolla. Sebastian syntyi ja asui Ranskassa ennen kuin saapui keväällä Raumalle try-outille. Hän lunasti lopulta itselleen sopimuksen tulevalle kaudelle. 26-vuotias veräjänvartija on myös kolminkertainen Ranskan mestari.

Lukko ja Sport voivat asettua vastakkain aikaisintaan välierissä.
Kuva © Harri Bragge -www.hb-photography.fi-

Ässät

Ässät hakee Pitsiturnauksen voittoa peräti 13 vuoden tauon jälkeen.

Vinski Virtanen: Pitsiturnauksen neljästi voittanut Porin Ässät lähtee Raumalle täydellä kokoonpanollaan. Patapaidat pelaavat samassa lohkossa perinteisesti isäntäjoukkue Lukon ja tällä kertaa samaan lohkoon liittyvän SaiPan kanssa.

Ässät hakee Pitsiturnauksen voittoa peräti 13 vuoden tauon jälkeen. Eeva Perttula aloittaa ensimmäisen täyden kautensa seuran toimitusjohtajana ja vartoo alkavaa sesonkia intoa puhkuen.

— Ensimmäinen kerta, kun pääsen legendaariseen Pitsiin! Eniten odotan sitä, että pääsee kokemaan tunnelman kannattajan näkökulmasta, näkemään uuden joukkueen ja uudet pelaajamme ensi kertaa jäällä ja treffaamaan kotipelejä vapaammin niin omia kuin muiden joukkueiden kannattajia. Ja sitä, että pääsee taas kokemaan sen saman valtavan tunteen kuin viime kaudella!

Perttula tunnustautuu raskaan musiikin ystäväksi, mutta ainakin toistaiseksi pelaajat saavat itse päättää pukukoppimusiikkinsa.

— En ole vielä ottanut kantaa pelaajien musavalintoihin, mutta olisihan se aika siistiä, jos siellä soisi In Flames! Minulta löytyy puhelimestani kaikki albumit, jos heiltä itseltään ei löydy, vinkki vinkki.

Vaikka kopissa ei soisi metalli, vaaditaan Ässiltä teräksisiä otteita maalien edessä. Porilaisten päävalmentaja Jyrki Aho on kertonut harjoituskaudella, että sekä hyökkäys- että puolustuspäässä tulee pelata parhaalla maalintekosektorilla väkevämmin.

Ässät aloittaa kautensa pitkästä aikaa selvällä ykkösvahdilla, sillä Andreas Bernard on sementoinut paikkansa punamustien tolppien välissä. Tuore veskarihankinta Henri Kiviaho saanee Pitsiturnauksessa peliminuutteja.

Puolustuksessa on ollut vähän vaihtuvuutta, kun pakistossa Jyri Marttisen ja Valtteri Viljasen tilalle on hankittu Ben Blood ja Kristian Tuohilampi. Ryhmä kaipaa edelleen puhtaita maalintekijöitä ja Ässät hakeekin markkinoilta laitahyökkääjää. Uudet hyökkääjähankinnat ovat tiettävästi mukana Philip McRaen johdolla, ja muita kiinnostavia seurattavia ovat muun muassa italialainen Marco Insam sekä lupaava Jesperi Kotkaniemi.

SaiPa

SaiPa osallistuu kolmannen kerran Rauman kesän perinneturnaukseen.

Viivi Rönnberg: 2010-luvulla esimerkillisesti toiminut pikkuseura romahti viime kaudella useiden henkilövaihdosten jälkeen. Alkavalla kaudella lappeenrantalaisilla onkin kasvojenpesun paikka. Toinen perättäinen katastrofikausi olisi jo iso notkahdus.

SaiPa osallistuu kolmannen kerran Rauman kesän perinneturnaukseen. Aiemmat vierailut ovat päättyneet välieriin. Lappeenrantalaiset yrittävät parantaa tilastojaan Pitsiturnauksessa, mutta savotasta ei tule helppoa.

Organisaatio hankki uudeksi päävalmentajakseen aikuisten tasolla varsin kokemattoman Tero Lehterän. Lehterän meriittinä miesten sarjoista on toimiminen konkurssiseura Bluesin liigajoukkueen apuvalmentajana kaudella 2015-2016. Hän tekee kuluvalla kaudella valmentajadebyyttinsä, joten Lehterällä on erittäin paljon todistettavaa päävalmentajana, eikä SaiPan erittäin heikko viime kausi ainakaan helpota paineita, jotka kohdistuvat paljon juuri Lehterään.

Yksi mielenkiintoinen nimi lappeenrantalaisryhmästä nähdään Pitsiturnauksessa, nimittäin ranskalainen Bastien Maïa. Hän saapui Lappeenrantaan Yhdysvalloista. Maïa pystyy vielä ikänsä puolesta pelaamaan SaiPan A-junioreissa, joten Pitsiturnaus on hänelle varsin iso näytönpaikka lappeenrantalaisryhmän peliaikakilpailua ajateltaessa.

SaiPa hankki Urho Vaakanaisen lisäksi toisen espoolaistaustaisen nuorukaisen, kun Ahti Oksanen liittyi mukaan lappeenrantalaisseuran pelaajistoon. Oksanen on kooltaan varsin isokokoinen hyökkääjä, jolta mittaa löytyy 190 senttiä ja painoa yli 90 kiloa. Oksanen saapui Lappeenrantaan Yhdysvalloissa vietettyjen kausien jälkeen.

Jonatan Tanus on turnauksen maajoukkuetehtävien takia väliin jättävän Vaakanaisen jälkeen ehkä kiinnostavin seurattava SaiPan pelaajistosta. Viime kaudella Mestiksessä ja SaPKossa kiekkoillut Tanus teki läpimurtonsa sekä voitti varsin ylivoimaiseen tyyliin Mestiksen maalikuninkuuden, jolloin hän viimeisteli kaiken kaikkiaan 40 maalia ja päätti kautensa mestaruusjuhliin SaPKossa.

SaiPa jahtaa ensimmäistä Pitsiturnauksen voittoaan.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Sport

Herkko Hanhikoski: Vaasan Sportin viime kausi alkoi lupaavasta hurmoksesta ja nousujohteesta, mutta päättyi kuitenkin vaasalaisten harmiksi fiaskoon. Parhaimmillaan kolmantena runkosarjassa majaillut vaasalaisseura löysi itsensä kauden päätteeksi sijalta 14. Kotkapaitojen täytyykin tulevalla kaudella palauttaa katu-uskottavuutensa joukkueen imagoon.

Sekä puolustus- että hyökkäyskalusto muuttuivat rankalla kädellä. Joukkue koostuu Sportin omien sanojen mukaan nuorista ja nälkäisistä pelaajista, ja se pitää paikkansa. Edustusjoukkueen keski-ikä on 23,6 vuotta, ja kokoonpanossa on ainoastaan kolme yli 30-vuotiasta kiekkoilijaa.

Maalivahtikaksikko pysyi vanhassa kaavassa, ja maalilla vuorottelevat myös tällä kaudella Mika Järvinen ja Rasmus Rinne.

Sport on aina esiintynyt Pitsiturnauksessa pirteästi ja lupaavasti. Useamman kerran mukana ollut Sport on päässyt kolmesti finaaliin saakka, mutta joka kerta turnauksen isäntäjoukkue Lukko on osoittanut paremmuutensa. Sportin mielenkiintoisimpina hahmoina Pitsiturnauksessa ovat joukkueen ainoat ulkomaalaiset Sam Povorozniouk ja Michael Parks sekä Pohjois-Amerikasta saapuneet suomalaiset Sami Salminen ja Niklas Nevalainen.

Kolossaalinen Salminen on varsin huomiota herättävä hyökkääjä.

Kumpikin yhdysvaltalaishyökkääjä on miltei tuntematon nimi Suomen kiekkokommuunissa, joten heiltä voi odottaa kaukalossa kahta asiaa: joko kaikkea tai ei mitään. Parksia kohtaan on Povoroznioukia enemmän odotuksia, ja 25-vuotias oikeakätinen laituri näyttäneekin kyntensä jo Pitsiturnauksessa.

Kolossaalinen Salminen on varsin huomiota herättävä hyökkääjä. On mielenkiintoista nähdä, kuinka Tomek Valtonen peluuttaa Salmista. Nevalainen puolestaan saapuu Yhdysvaltojen yliopistosarjasta hakemaan seuraavaa askelta kohti ammattilaiskiekkoilijan uraa. USHL:n ja NCAA:n mestaruudet vyöllään Nevalainen on hyvä hankinta vahvistamaan Sportin puolustuslinjaa.

HPK

Lauri Meriläinen: Viime kaudella rajusti uudistunut, ja myös monet menestyksellään yllättänyt HPK lähtee Raumalle nuorella joukkueella. Kaikki sopimuspelaajat ovat jo harjoitelleet joukkueen mukana, mutta kokeneesta kaartista hyökkääjät Mikko Lehtonen, Juho Keränen ja Otto Paajanen jättävät Pitsiturnauksen väliin. Puolustajista kotiin jäivät Joonas Lehtivuori ja Mathias Porseland.

− Hyviä näytönpaikkoja nuorille pelaajille. Muutamilla on edessään ensimmäiset miesten pelit, päävalmentaja Antti Pennanen toteaa.

Vaikka Porseland ei lähdekään matkaan, on Kerhon miehistössä kuitenkin ruotsalaisväriä. Kesän hankinnat hyökkääjä Victor Backman, 26, ja huippulupaava puolustaja Jesper Lindgren, 20, tekevät ensiesiintymisensä HPK-paidassa heti ensimmäisessä harjoitusturnauksessa.

HPK:lla on joukkueessaan peräti yhdeksän NHL:ään varattua nuorukaista. Heistä mukana Raumalla ovat Lindgrenin lisäksi myös puolustajat Niclas Almari ja Miro Karjalainen sekä viime kesänä ensimmäisellä kierroksella varattu hyökkääjä Kristian Vesalainen.

Uusista hankinnoista kasvattajaseuraansa palannut Robert Leino sekä JYPissä viime kaudella pelannut puolustaja Niklas Friman ovat myös mukana Pitsiturnauksessa.

Pennanen on tunnettu vahvana pelitapaosaajana. Onko viime kaudella hyvin toimineeseen sapluunaan tehty isoja viilauksia kesällä?

− Kokonaisuudessa ei ole isoja muutoksia, mutta esimerkiksi suunnanmuutospeliin ja kätisyyksiin on tehty pieniä viilauksia, Pennanen raottaa salaisuuden verhoa.

Myös HPK avaa kiekkokautensa Raumalla.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

TPS

Jere Sanaksenaho: Turun Palloseura saapuu tämänvuotiseen Pitsiturnaukseen hallitsevana mestarina. Viime vuonna TPS katkaisi Lukon neljän vuoden kotiturnauksien voittoputken Jonne Virtasen johdolla.

TPS:n tuoreelle päävalmentajalle Kalle Kaskiselle perjantainen turnaus on ensimmäinen laatuaan vastuuluotsin asemassa. Ensimmäisessä Pitsiturnauksessaan tuore TPS:n käskijä antaa nuoremmille pelaajille vastuuta, sillä kokeneemmat pelaajat eivät tämän vuoden turnaukseen osallistu. Kaskinen ei kuitenkaan maininnut pelaajia erikseen nimeltä.

— Otamme mukaan neljä kentällistä ja vedämme pelit käytännössä kolmella kentällä, kertoi Kaskinen maanantaisessa TS Kiekon haastattelussa.

TPS:n vaihtuvuus on ollut edellisen kauden jäljiltä vähäistä. Uusina pelaajina joukkueen vahvuuteen ovat liittyneet maalivahti Rasmus Tirronen, puolustaja Lucas Ekeståhl-Jonsson sekä hyökkääjät Erik Nyström, Petrus Palmu ja Ilari Filppula.

Esiintymisiä voidaan mitä luultavimmin odottaa myös ainakin 19-vuotiaalta Markus Nurmelta ja 17-vuotiaalta Lauri Pajuniemeltä.

TPS avaa turnauksen kello yhdeksältä ottelulla HPK:ta vastaan. Hämeenlinnalaisten lisäksi TPS saa lohkoonsa haastetta Sportilta.

— Pitsiturnaus on nuorille pelaajille hyvä näyttöpaikka. Kokeneiden pelaajien johtajuus on meille tärkeä asia, mutta heidän taustallaan odotamme nuorten jatkavan kasvuaan ja nousevan entistä vahvemmin esiin, sanoi Kaskinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle