NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00

Pikkaraisen potkut − uuden ajan alku

MESTIS / Artikkeli
Kuka täyttäisi kysymysmerkin paikan?
Kuva © Jarno Hietanen
Jarno Pikkaraisen aikakausi Jukureiden peräsimessä sai ikävän päätöksen. Nyt organisaatiolla onkin kova paikka löytää sellainen tekijä, joka pystyy omalla panoksellaan johtamaan joukkuetta ja saada sen pelaamaan yhteen paikaten myöskin Pikkaraisen aikana vaivanneita pelitavallisia ongelmia.

Kaikille tarinoille ei tule aina onnellista loppua, vaan joskus loppu voi olla hyvinkin surullinen. Jälkimmäisen kohtalon koki tiistai-iltana Jukureiden päävalmentaja Jarno Pikkarainen, jonka työsopimuksen Jukurit päätti purkaa edellisviikonlopun ravintolanujakan seurauksena.

Pikkaraisen mukana Jukureista poistui iso kasa tietotaitoa ja menestystä, joiden paikkaaminen ei ole homma helpoimmasta päästä. Toisaalta organisaatio pääsi eroon äkkipikaisena luonteena ja vaikeana persoonana pidetystä henkilöstä, joka herättää tunteita puolesta ja vastaan.

Jukureille kuluva kausi on ollut tuloksellisesti vaisu ja se on näkynyt kentällä hyvin ailahtelevina ja suurelta osin heikkoina peliesityksinä. Syksyn aikana myöskin aiemmin Jukureiden luottopelaajiin kuulunut Iiro Memonen sai lähteä joukkueesta erimielisyyksien vuoksi, eikä pelilupaa ole herunut muuallekaan.

Jarno Pikkaraisen aikakausi Mikkelissä on ohi.
Jarno Pikkaraisen aikakausi Mikkelissä on ohi.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

Tämä episodi osaltaan osoittaa sen, että Pikkaraisen äkkipikainen luonteenlaatu saattaa vaikeissa tilanteissa koitua haitaksi joukkueelle sisäisten ristiriitojen muodossa.

Pikkaraisen aikakautta Jukureissa on leimannut suuret pelin tason vaihtelut, varsinkin johtoasemassa pelatessa. Kuluvan kauden aikana Jukurit on useaan otteeseen menettänyt parin maalin johtonsa hyvin nopeassa tahdissa, kun peli on seonnut vastustajan tekemään kavennusosumaan.

Pelin sekoamisessa ilmenee myös toinen Pikkaraisen valmennuksen ongelmista: mies nimittäin vaikuttaa olevan kykenemätön tekemään muutoksia pelitavassa ottelun sisällä tai ottamaan aikalisää, vaikka pelin tilanne sitä vaatisi.

Vaikka miehen valmennustapa selkeästi sisältääkin ongelmia, viime kauden jukurijoukkue osoitti, mihin Pikkaraisen pelitapa voi parhaimmillaan johtaa. Niin. Aivan, ylivoimaisuuteen. Viime kevään playoffeissa joukkue eteni voitosta voittoon olematta kertaakaan tappiolla otteluissa.

Se, jos joku osoittaa Pikkaraisen agressiiviseen karvaukseen perustuvan pelitavan vahvuuden, kun koko joukkue sitoutuu siihen.

Mitäs nyt sitten?

Pikkaraisen potkujen jälkeen valmennusvastuun otti hänen pitkäaikainen oikea kätensä eli Timo Turunen. Turunen johdattikin joukkonsa debyytissään 3-2-voittoon JYP-Akatemiasta. Voitosta huolimatta peliesitykset jättivät suuria kysymysmerkkejä ilmaan.

Esityksen ei voi sanoa merkittävästi parantuneen potkuja edeltäneistä otteista, vaan samat ongelmat olivat havaittavissa edelleen. Pelirohkeus puuttuu, laukaukset puuttuvat, ylivoima on heikkoa ja koko peli nojaa ainoastaan loistavaa debyyttikauttaan pelaavaan Tadeas Galanskyyn.

Jukurit on kuitenkin etsimässä uutta valmentajaa ja hyvä niin. Vaikka Turuselle Pikkaraisen pelitapa onkin tuttu jo Joensuun ajoista lähtien ja mies pystyisi sen turvin jatkamaan pelitavallisesti samalla kaavalla kuin aiemmin, niin kokemus mieheltä puuttuu. Sitä Jukureiden valmennus juuri tällä hetkellä kaipaa.

Toisaalta vanhasta ja tutusta pelitavasta irtaantuminen saattaisi toimia piristysruiskeena, mutta pelkona on myös se, että se sekoittaa peliä entisestään. Nykyinen pelitapa ei kuitenkaan ole tällä kaudella enää ottanut tuulta alleen, joten uuden valmentajan hankkiminen uusien valmennusideoiden toivossa on aivan perusteltu päätös.

Näinköhän?
Näinköhän?
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

Kokenut, pelaajakeskeinen sekä nopeisiin muutoksiin pelin sisälläkin pystyvä valmentaja vahvalla auktoriteetilla varustettuna olisi sitä, mitä joukkue nyt kaipaisi.

Voisiko kaiken nähnyt ja kokenut Juhani Tamminen olla ratkaisu joukkueen takalukkoon, vai ajaisiko myöskin vaikeana persoonana pidetty valmentaja joukkueen yhä syvemmälle suohon? Positiivisena puolena hän toisi taidon kiinnittää median huomion pelin ulkopuolisiin asioihin ja näin rauhoittaa tilannetta joukkueen sisällä.

Mahtaisiko naisten maajoukkueen nykyisenä päävalmentajana toimivalla Mika Pieniniemellä olla kiinnostusta Jukureiden pestiin? Miehellä on kokemusta liigavalmennuksesta ja saattaisi hyvinkin tuoda paljon uutta pelilliseen ilmeeseen.

Olisiko Aalborgin penkin takaa potkut saanut Heikki Mälkiä vastaus ongelmiin sen enempää kuin Pelicansin A-nuoria kaksi edellistä kautta valmentanut Kari Eloranta?

Niin, vaihtoehtoja kyllä piisaa. Nyt vain täytyy tehdä mahdollisimman pian mahdollisimman hyvä ja kauaskantoinen ratkaisu. Oikeita päätöksiä tekemällä Jukureilla on vielä täydet mahdollisuudet kääntää uppoamassa oleva laiva, jonka jälkeen Mikkelissä koittaa jo kauden alla lanseeratun sloganin mukainen "Uuden aika".

» Lähetä palautetta toimitukselle