Pienestä peliajastaan huolimatta Donskoi on Sharksin tehokkaimpia pelaajia

NHL / Artikkeli
Donskoi kuuluu Sharksin tulevaisuuden pelaajiin.
Kuva © Getty Images
Pelipaikan ollessa kärkiketjujen ulkopuolella ja peliajan 12 minuuttia ottelua kohden luulisi tehopisteiden tekemisen olevan mahdotonta maailman kovimmassa kiekkosarjassa. Joonas Donskoi on kuitenkin osoittanut tämän olevan mahdollista, ja tahmea viime kausi voidaan jo unohtaa.

Kun NHL-kautta on tahkottu vasta runsas kuukausi, voidaan jo sanoa San Jose Sharksin laitahyökkääjän Joonas Donskoin palanneen tasolleen vaisun viime kauden jälkeen. Donskoi on pelaamissaan 13 ottelussa tehnyt seitsemän (4+3) tehopistettä ja on Sharksin kolmanneksi tehokkain pelaaja.

Vain Logan Couture 12:lla ja Joe Thornton yhdeksällä tehopisteellään ovat olleet suomalaista tehokkaampia. Maaleja Donskoita enemmän on tehnyt ainoastaan Couture, jolla on kasassa jo kahdeksan täysosumaa.

Myöskään puolustusvelvoitteita Donskoi ei ole unohtanut, ja plus/miinus-saldo näyttääkin neljää plusmerkintää. Se on Sharksin pelaajista toiseksi paras lukema puolustaja Brenden Dillonin jälkeen.

Kausi lähti kuitenkin Donskoilta tahmeasti liikkeelle, kun viidessä ensimmäisessä ottelussa tuli tilille vain kaksi tehopistettä ja maalitili näytti pyöreää nollaa. Peliaikaa ottelua kohden tuli vain runsaat 11 minuuttia ja ylivoimavastuu jäi noin minuuttiin per peli.

Ketjukaverit vaihtuivat myös tiuhaan tahtiin ja Donskoita kokeiltiin Couturen, Tomas Hertlin, Chris Tierneyn ja Ryan Carpenterin laidoilla.

Seuraaviin viiteen peliin Donskoi kuitenkin latoi jo kolme maalia ja pääsi pelaamaan Sharksin kakkosylivoimassa. Oikeaa ketjukoostumusta ei kuitenkaan vieläkään löytynyt, ja Donskoita kokeiltiin myös ykkösketjussa Thorntonin laidalla.

SHARKSIN HYÖKKÄÄJISTÄ PERÄTI YHDEKSÄLLÄ PELAAJALLA ON SUUREMPI PELIAIKA OTTELUA KOHDEN KUIN DONSKOILLA.

Pelaamissaan viidessä viimeisessä ottelussa Donskoin peliaika ottelua kohden on ollut jo yli 14 minuuttia, mikä on kolme minuuttia enemmän ottelua kohden kuin kauden ensimmäisissä viidessä pelissä.

Pelipaikaksi on muodostunut Tierneyn johtama kolmoskenttä, jossa toisella laidalla viilettää tanskalainen Mikkel Bødker. Donskoi on myös vakiinnuttanut paikkansa Sharksin kakkosylivoimassa.

Ylivoimalla peliaikaa on tullut lähes kolme minuuttia peliä kohden kun alkukaudesta lukema oli noin minuutin luokkaa. Tosin ylivoimalla Donskoi on tehnyt ainoastaan yhden (0+1) tehopisteen.

Vielä arvokkaammaksi Donskoin tehot tulevat, kun verrataan hänen runsaan 12 minuutin keskimääräistä peliaikaansa peliä kohden Sharksin tähtihyökkääjien peliaikoihin. Thornton, Joe Pavelski ja Couture pelaavat kaikki yli 18 minuuttia ottelua kohden.

Suurempi peliaika olisi perusteltua

Sharksin hyökkääjistä peräti yhdeksällä pelaajalla on suurempi peliaika ottelua kohden kuin Donskoilla. Jos Donskoi pystyy jatkamaan viimeaikaisia hyviä peliesityksiä, on selvää että päävalmentaja Peter DeBoerin on annettava suomalaiselle lisää vastuuta.

Nosto Thorntonin johtamaan ykkösketjuun tai kakkoskenttään Couturen laidalle olisi DeBoerilta odotettu ratkaisu.

Vaikealla viime kaudella Donskoi keräsi vain 17 tehopistettä, kun tulokaskaudellaan suomalaishyökkääjä teki 36 tehopistettä ja pelasi siihen päälle vielä erinomaiset pudotuspelit. Kuluva kausi saattaa kuitenkin laittaa Donskoin henkilökohtaiset ennätykset uuteen uskoon ainakin viimeaikaisten otteiden perusteella.

Donskoista tuskin ikinä tulee 40 maalin tekijää tai pistepörssin kärkimiestä, mutta takuuvarmaksi 20 maalin tekijäksi on kaikki mahdollisuudet. Tähän voidaan lisätä vielä suomalaisen hyvä pelinlukutaito ja kurinalainen pelitapa, joiden ansiosta omakin maali pysyy puhtaana.

Viime kauden jälkeen Sharksin seuraikoni, 38-vuotias Patrick Marleau lähti Toronto Maple Leafsiin ja jätti ison aukon haiparven hyökkäykseen. On myös muistettava, että 38-vuotias Thornton on jo uransa ehtoopuolella, eikä 33-vuotias Pavelskikaan enää aivan nuorukainen ole.

Sharksin on alettava katsoa tulevaisuuteen ja annettava lisää vastuuta nuoremmille pelaajille kuten Donskoille. Luottamuksesta kertookin 25-vuotiaan Donskoin viime kesänä Sharksin kanssa solmima kahden vuoden ja 3,8 miljoonan dollarin jatkosopimus.

» Lähetä palautetta toimitukselle