Perjantain Liiga-kierroksella vierasjoukkueiden juhlaa

LIIGA / Artikkeli
JYP jatkaa perjantain kierroksella voittokulkuaan.
Kuva © Arno Hämäläinen
Perjantain Liiga-kierroksella pitkävedossa haetaan kertoimia vierasvoitoilla. JYP palaa Liigaan vahvan itseluottamuksen saattelemana, alavireinen Ässät jää TPS:n jalkoihin ja Lukko palaa voittokantaan.

Lukko 2,13

Kahden alavireisesti suorittaneen joukkueen kohtaaminen. Sportin alavireisyys on kestänyt läpi kauden, Lukolla vasta pari viikkoa.

Vaikka Lukko on hävinnyt viisi viimeistä otteluaan, on se pystynyt luomaan laukaisupaikkoja usein vastustajiaan enemmän. Viimeinen silaus ja laukaukset parhaalta maalintekosektorilta ovat jääneet kuitenkin puuttumaan. Perjantaina vastassa on heikommin organisoitu puolustus, joten myös viimeistelytehon voi odottaa nousevan.

Lukolla on ollut suuria vaikeuksia erityisesti otteluiden aluissa, mutta raumalaiset ovat saaneet punoa uusia suunnitelmia alkuhetkille, sillä ottelu on joukkueelle vasta toinen viime perjantain jälkeen. Ongelma on tiedostettu myös joukkueen sekä valmennusjohdon toimesta, joten korjausliikkeitä on luvassa.

Sport on valahtanut Liigan hännille, eikä pisteitä ole kertynyt kotikentällä juuri kovemmalla tahdilla, kuin vieraissakaan. Kaikkiaan Sport on pelannut 25 kotiottelua, joista se on hävinnyt varsinaisella peliajalla 15. Viimeisestä varsinaisen peliajan kotivoitosta on kohta jo kaksi kuukautta, joten kotiedun merkitykselle ei voi antaa juuri painoarvoa.

Materiaalin puolesta Lukolla on kaksikosta selvä etu. Sportin jo ennalta kapeasta kokoonpanosta on poistunut kauden mittaan kuusi pelaajaa. Heistä suurimman loven on jättänyt viimeisimpänä lähtenyt, kultakypärää kantanut, Markus Nenonen. Lisäksi runkopelaajista Joonas Komulainen on sairastuvan puolella ja Sam Povorozniouk pelikiellossa. Muutokset heijastuvat vaasalaisten peliin erityisesti kiekollisena. Lukko pääsee lähes parhaalla kokoonpanollaan perjantain koitokseen.

TPS ja yli 5,5 maalia 4,50

Ässät katkaisi edellisessä ottelussaan Jukureita vastaan viiden ottelun tappioputkensa, mutta suuressa kuvassa mikään ei muuttunut. Vuodenvaihteen jälkeen porilaiset ovat pelanneet 14 ottelua, joista vain kolme on päättynyt voittoon. Joukkueella on edelleen pelillisiä ongelmia, joita päävalmentajaksi siirtynyt Mikael Kotkaniemi yrittää paikata. Itseluottamuksen puute kuitenkin vaivaa joukkuetta, ongelma heijastuu sekä kiekolliseen- että puolustuspelaamiseen.

TPS taistelee runkosarjan kakkospaikasta ja on ohittanut lyhyen suvantovaiheensa. Viimeksi joukkue pelasi lauantaina ja pidempi pelitauko tuli erityisesti joukkueen kokoeneelle kaartille sopivaan rakoon. Kokeneen kaartin rinnalle on noussut viime peleissä vastuunkantajia myös nuoremmasta polvesta.

TPS on tulivoimainen joukkue, jolla on hyvänä päivänä edellytykset takoa yksinään vähintään kuusi maalia, mikäli vastustajan puolustus antaa siihen mahdollisuuden. Ja niitä mahdollisuuksia Ässien puolustusviisikot sekä maalivahdit ovat viime aikoina tarjonneet. Kokonaisuutena Ässien peleissä on nähty viime aikoina paljon maaleja. Viimeisen kymmenen ottelun jaksolla vähintään kuusi maalia porilaisten peleissä on nähty seitsemän kertaa.

Kun kumpikin joukkueista pelaa vielä suht tehokasta ylivoimaa sekä ailahtelevaa alivoimaa, TPS:n voitto ottelussa, jossa tulee vähintään kuusi maalia on kertoimella 4,50 selvästi pelattavan rajoissa. Pelkästään yli 5,5 maalin kerroin tarjoaa kertoimen 2,20, joka sellaisenaan on lähellä rajakerrointa.

JYP ML 1,80

JYPiä pitkin kautta kuormittanut CHL tuli päätökseensä tiistaina, kun jyväskyläläiset vievät kilpailun nimiinsä voittamalla finaalissa Växjön. Voitto kasvatti henkisiä voimavaroja sekä itseluottamusta. Myös Liigassa on viime aikoina kulkenut hyvin. Viimeisestä kymmenestä ottelustaan jyväskyläläiset ovat keränneet pisteitä seitsemästi.

Vaikka ottelu pelattiin Ruotsissa, matkarasituksen henkinen vaikutus pieneni mestaruuden myötä. JYP valmistautui rasitukseen jo viime viikon perjantaina lepuuttamalla koko runkomiehistöään, joten joukkue lienee valmis jatkamaan taistelua myös Liigassa. Panoksena jyväskyläläisillä on runkosarjan kakkospaikka, joten tahalliseen ohipeliin joukkue tuskin sortuu.

Ilves on puolestaan pelannut ailahtelevasti koko kauden sekä kotonaan että vieraissa. Kymmenestä viime kotiottelusta tupsukorvat ovat hävinneet kuusi. Tamperelaiset ovat kuitenkin pystyneet myös tappiopeleissä roikkumaan ottelussa mukana.

Ongelmia Ilveksellä on ollut kolmella kolmea vastaan pelatessa. Joukkue on hävinnyt viisi edellistä jatkoajalle venynyttä otteluaan, niistä jokaisen jo ennen voittomaalikilpailua.  JYPin suoran voiton kerroin 2,18 on myös vaihtoehto, mutta Ilveksen heikot otteet jatkoajoilla sekä JYPin henkinen vahvuus kääntävät kupin lopullisen voittajan puolelle. 

» Lähetä palautetta toimitukselle