Pelirohkeat vaikeuksissa - Lukolla hälyttävän paljon kiekonmenetyksiä

LIIGA / Artikkeli
Pekka Virran luotsaaman Lukon kiekollinen varmuus oli heikkoa Jyväskylässä JYPiä vastaan.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Kiekollista ja rohkeaa pelitapaansa jauhavat KalPa ja Lukko olivat vaikeuksissa tiistain otteluissaan. Pelillinen prosessi on pahasti kesken etenkin Raumalla.

Liigassa monipuolisen kiekollisen pelin koulukuntaa edustavat KalPa ja Lukko kamppailivat hieman samanlaisten vaikeuksien kanssa tiistain ottelukierroksella.

Vastassa molemmilla oli Liigan tämän hetken kärkisijoilla majailevat joukkueet, joiden puolustuspelaaminen tuotti niin Lukon kuin KalPan kiekolliselle pelille vaikeuksia. JYP kukisti Lukon Jyväskylässä 4−1, ja Kärpät oli Kuopiossa KalPaa vahvempi 3−1.

KalPan päävalmentaja Sami Kapanen ja Lukon päävalmentaja Pekka Virta luotsasivat viime kaudella kuopiolaisjoukkueen Liigan finaaleihin saakka. KalPa säväytti pirteällä kiekollisella pelitavalla, jossa korostui pelirohkeus. Kaksikko on jatkanut kiekollisen pelitavan vaalimista myös tällä kaudella valmentamissaan joukkueissa.

Tiistain ottelut osoittivat, että molemmilla joukkueilla on paljon matkaa ja työtä siihen, että ne pystyisivät toden teolla haastamaan Liigan kärkijoukkueet.

Virran ja Kapasen joukkueilla on samanlaiset mieltymykset. Molemmat joukkueet pyrkivät hyökkäyksiinlähdöissä organisoitua puolustusta vastaan luomaan vauhtieroja keskialueella, jotta hyökkäysalueelle päästään kiekon kanssa. Joukkueiden kiekollisessa pelissä nähdäänkin usein jopa uhkarohkeita syöttöjä ja jättöjä omalla alueella toiseen aaltoon kovassa vauhdissa olevalle pelaajalle.

Puolustuspelinopeudeltaan tällä hetkellä Liigan parhaimpiin joukkueisiin lukeutuvat Kärpät ja JYP murensivat aika ajoin vastustajiensa pelin rakentelun tiistain otteluissa.

Lukko oli neuvoton

Virran luotsaaman Lukon kiekonmenetysten määrä oli suorastaan hälyttävän suuri JYPiä vastaan. Puolustussiniviivan ylityksissä se menetti peräti 22 kertaa kiekon, mikä on 27 prosenttia kaikista puolustussiniviivan ylityksistä. Lukon pelaajat vaikuttivat neuvottomilta, mikä näkyi äärimmäisen heikkoina ja epävarmoina kiekollisina ratkaisuina.

Lukon kiekollisen pelaamisen haavoittuvaisuus näkyivät tylysti tiiviiseen karvaukseen ja keskialueen trapiin luottanutta JYPiä vastaan. Virta oli täysin oikeassa, kun hän totesi ottelun jälkeen, että joukkueellaan ei ollut mitään palaa JYPiä vastaan.

Lukko puolustussiniviiva hyökkäyssiniviiva
kiekon kanssa 46 kertaa (55%) 24 kertaa (41%)
siirtokiekko 15 kertaa (18%) 23 kertaa (40%)
kiekonmenetys 22 kertaa (27%) 11 kertaa (19%)

Tilastossa Lukon siniviivojen ylitykset tasaviisikoin tiistain ottelussa JYPiä vastaan.

Liigan kärkisijoilla majaileva Lukko on ollut pienoinen illuusio alkukaudella. Lukon pelaaminen on näyttänyt aika ajoin todella vahvalta, kun vastassa on ollut esimerkiksi heikko Jukurit. 

Kun vastus koveni selvästi, pelilliset vaikeudet tulivat esiin. Päävalmentaja Virta nosti kuitenkin esiin tärkeän seikan, joka osaltaan selitti JYPin ja Lukon tasoeroa.

− Meidän projekti on vasta alkutekijöissään. Vastapuolen projekti jatkunut vuosia, tässä näkyy tulos selkeästi, ensimmäistä kauttaan Lukon päävalmentajana toimiva Virta selitti JYP-ottelun jälkeen.

KalPan peräsimessä Virralla meni kolme kautta ennen kuin pelillinen prosessi tuotti menestystä. Vaikka Lukon pelaaminen on alkukaudella ollut aika ajoin vahvaa, JYP-peli osoitti sen, että massiivista menestystä Raumalla ei välttämättä ole tiedossa vielä tällä kaudella.

KalPalla vahva pohja mutta vaihtunut joukkue

Vaikka KalPa oli pelillisesti Kärppiä vastaan altavastaaja, se pystyi kuitenkin toteuttamaan peli-identiteettiään leveässä kotikaukalossaan varsin mallikkaasti. Kuopiolaiset ylittivät siniviivat selvästi useammin kiekon kanssa kuin siirtokiekoilla.

Tuttuja kolmen kaistan suoria hyökkäyksiä kovine keskialueen vauhtieroineen nähtiin myös muutamia. Samoin liikkuva hyökkäysalueen hyökkäyspelin rullasi aika ajoin mallikkaasti, mikä tuotti KalPalle illan ainoan osuman.

KalPa puolustussiniviiva hyökkäyssiniviiva
kiekon kanssa 50 kertaa (64%) 33 kertaa (49%)
siirtokiekko 16 kertaa (21%) 19 kertaa (28%)
kiekonmenetys 12 kertaa (15%) 16 kertaa (24%)

Tilastossa KalPan siniviivojen ylitykset tasaviisikoin tiistain ottelussa Kärppiä vastaan.

Kärppien aktiivinen paineistaminen ja ärhäkkä pystysuunnan pelaaminen tuottivat kuitenkin vaikeuksia. Viisikko hajosi usein omalla alueella, ja joukkue menetti jonkin verran kiekkoja omalla alueella. Luistelulinjat ja syötöt eivät napsuneet kohdilleen halutulla tavalla.

Kärpät iski kaksi maalia KalPan kiekonmenetysten seurauksena.

Selvästi haastavinta tilastojen valossa KalPalle oli hyökkäyssiniviivan murtaminen. 16 kiekonmenetystä, 24 prosenttia kaikista hyökkäyssiniviivan ylityksistä, on liian paljon. Tiistaina hyökkäyksistä puuttui tuki, ne olivat väsyneitä ja kunnollista vauhtieroa ei keskialueella pystytty luomaan, jolloin vastustajan oli helppo katkaista hyökkäykset.

Vaihtunut päävalmentaja sekä suhteellisen nuori ja kokematon joukkue ovat vaikuttaneet siihen, että KalPan otteet ovat vielä ailahdelleet alkukaudella. Kuopiossa on kuitenkin vahva pelillinen selkäranka, jonka Virta on sinne vuosien varrella luonut. Sen varaan Kapasen on hyvä rakentaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle