BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Peliittojen pelaaja-arvioinnit 2012-13: Iloinen peli teki paluun Heinolaan

MESTIS / Artikkeli
Peliitat ylsi pudotuspeleihin ensimmäistä kertaa sitten kauden 2006-07.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/
Runkosarjassa seitsemänneksi sijoittunut Peliitat nosti huomattavasti tasoaan edellisestä kaudesta. Viime kaudella playout-sarjassa LeKin kanssa tuskaillut Peliitat heitti pois vätykset ja hankki tilalle uusia, nälkäisiä nuoria pelaajia. Suurin muutos tapahtui kuitenkin penkin takana.

Päävalmentajaksi pestattu Petri Karjalainen loi joukkueeseen erinomaisen ilmapiirin ja antoi pelilliset laadukkaat eväät, joihin pelaajat myös tarttuivat. Räyhääminen jäi vähemmälle ja joukkue oli aidosti yhtenäinen.

Peliitat oli yksi koko Mestis-kauden suurimpia valopilkkuja. Erinomaisesti joukkuettaan valmentanut Karjalainen ulosmittasi joukoistaan kaiken ja vähän päälle. Jotain joukkueen tasosta kertoo se, että peräti kolme pelaajaa siirtyi kesken kauden SM-liigaan. Juuri ennen kauden alkua Pelicansin pelaavaan kokoonpanoon päässyt hyökkääjä Janne Ritamäki purki Peliitat-sopimuksensa jo syyskuussa. Siirtorajalla HPK:hon siirtyivät nuorten MM-kilpailuissa vakuuttavasti pelannut hyökkääjä Ville Järveläinen ja puolustaja Ville-Veikko Eerola.

Keväällä loukkaantumisten runtelema, kapeaakin kapeammalla materiaalilla pelannut joukkue taisteli loppuun saakka laittaen TUTOn koville puolivälieräsarjassa. Runkosarjassa kolmanneksi eniten maaleja tehnyt ja toiseksi eniten niitä päästänyt joukkue ei jättänyt ketään kylmäksi. Päävalmentaja Karjalainen lupasi vauhdikasta ja hyökkäysvoittoista peliä jo kauden alla. Sitä joukkue todenteolla tarjosi muutamaa TUTO-sarjan puolustustaistelua lukuun ottamatta.

Peliitojen tulevaisuuden kannalta olisi ensisijaisen tärkeää saada jatkosopimus aikaiseksi päävalmentaja Karjalaisen kanssa. Oululaislähtöisen luotsin näytöt ovat tosin niin vahvat, että maiseman vaihto on suorastaan todennäköinen.

Jatkoaika arvioi Peliitat pelaaja pelaajalta. Joukkue pullisteli onnistujia, mutta toki joukkoon mahtui myös muutama hieman heikomman kauden pelannut pelaaja.

Maalivahdit

#29 Rasmus Rinne

22/45, 1197.48 min, 3.26, 89.57 %, 0+5
(4/6, 201.40 min, 2.38, 94.63 %, 0+1)
Uransa vedenjakajalla kauden alla ollut Rinne näytti kykynsä ja osoitti olevansa edelleen huipputason veskari muutamasta suvantokaudesta huolimatta. Vaikka torjuntaprosentti ei runkosarjan osalta päätä huimaakaan, voi kauden sanoa olleen Rinteen kohdalta onnistunut. Pelaamissaan pudotuspeleissä Rinne oli erinomainen.
Kauden aikana torjuntojen lisäksi komeat kuusi syöttöpistettä merkkauttanut Rinne matkaa Jatkoajan tietojen mukaan liigaympyröihin tulevaksi kaudeksi.

#35 Heikki Tuomisto

8/18, 346.56 min, 2.42, 91.19 %
(0/3, -)
Erinomainen varavahti, joka saa varmasti Heinolaan jäädessään päättynyttä kautta suuremman ruudun Peliittojen maalilla. Peleissä, joissa Tuomisto esiintyi, hän pelasi vakuuttavasti. Kauden kohokohta oli Jukureita vastaan pelattu nollapeli. Jatkosopimus lienee todennäköisin vaihtoehto.

#36 Joonas Kuusela

7/7, 382.36 min, 2.82, 91.22 %, 0+1
(3/3, 109.37 min, 4.92, 93.53 %)
Runkosarjassa seitsemän pelattua ottelua Peliittojen paidassa Jakoi pudotuspelien torjuntavastuuta yhdessä Rinteen kanssa. Lonkkavamma esti täysipainoisen pelaamisen. Kausi oli rikkonainen, sillä mies seilasi Peliittojen ja Pelicansin välillä sekä käväisi myös Ruotsissa jääden Pelicansin maalivahtihierarkiassa Jere Myllyniemen ja Janne Juvosen taakse. Vaihtanee maisemaa kesällä.

Puolustajat

#4 Aki Nurminen

31, 1+4=5, 16 min.
(4, 0+0=0, 0 min)
Nurminen ei ole enää pelillisesti häikäisevä. Hän hoiti kuitenkin ruutunsa miehekkäästi varsinkin kauden loppupuoliskolla. Vaikka kaukalossa Nurmisen tähti onkin laskenut, toivotaan Heinolassa silti kiekkolegendan uralle jatkoa. Mestiksessä ei Nurmisen kaltaisia seuraikoneita ole koskaan liikaa.

#5 Pekka Saittakari

8, 1+0=1, 8 min
Ei playoff-otteluita
Saittakari päätti uransa tähän kauteen. Loukkaantumisen sävyttämä viimeinen kausi harmittaa varmasti miestä itseään, eikä paluu kaukaloihin ole täysin poissuljettu vaihtoehto. Toimii jatkossa Peliittojen urheilutoimenjohtajana.

#17 Ville-Veikko Väkeväinen

37, 5+9=14, 79 min
(6, 1+1=2, 36 min)
Ajoittain puolustuspäässä hankaluuksissa, mutta hyökkäyssuuntaan mies on edelleen tärkeä palanen Peliitat-joukkuetta. Vammat häiritsivät miestä läpi kauden, mutta lahtelaisen kiekkokoulun kasvatti taisteli sesongin loppuun urhoollisesti. Kausi jäi tuskin uran viimeiseksi sitkeistä huhuista huolimatta. Eikä lopettamiselle ainakaan pelillisten otteiden perusteella löydy järkevää syytä.

Ville-Veikko Väkeväinen oli yksi Peliitat-puolustuksen tukipilareista.
Ville-Veikko Väkeväinen oli yksi Peliitat-puolustuksen tukipilareista.
Kuva © Miikka Jääskeläinen

#21 Roland Hofer

19, 1+1=2, 10 min
Ei playoff-otteluita
Peliitat-puolustuksen toinen kovan onnen pelaaja. Kausi loppui jo 19 ottelun jälkeen olkapäävammaan. Italialainen olisi ollut kunnossa ollessaan todella tärkeä palanen varsinkin kevään ratkaisuotteluissa. Kyse ei ole mistään pistelingosta, mutta liigaporttejakin kauden alla hätyytellyt Hofer on erinomainen puolustava puolustaja. Jatkanee Heinolassa myös ensi kaudella.

#53 Mikko Tarkiainen

6, 2+0=2, 8 min
(6, 1+0=1, 4 min)
Kakkosdivisioonasta Heinolaan siirtorajalla ongittu Tarkiainen osoitti olevansa edelleen täysin Mestis-tason kiekkoilija. Fiksu, kiekollinen ja hyökkäävä pakki oli muutamaan otteeseen TUTO-sarjassa jäljessä, mutta kokonaisuutena erinomainen hankinta Peliitoilta. Heinolalaisseura haluaa varmasti pitää Tarkiaisen kokoonpanossaan myös ensi kaudella.

#55 Roope Westerman

11, 0+1=1, 4 min
(6, 0+0=0, 10 min)
Toinen erinomainen hankinta pakkikalustoon. Jokipojat-kasvatti hankittiin Peliittojen takalinjoille Forssasta, eikä Suomi-sarjassa alkukauden kiekkoillut Westerman häpeillyt Mestis-tasolla lainkaan. Yksi selkeitä valopilkkuja sisukkaassa Peliitat-keväässä, vaikka pistepussi ei karttunutkaan yhtä syöttöpistettä enempää.

#64 Matias Kuusisto

24, 2+3=5, 18 min
(2, 0+0=0, 0 min)
Oli läpi kauden katsomon ja pelaavan kokoonpanon välimaastossa. Ailahtelevat otteet pitivät pakkiparit ja valmentajat varpaillaan, eikä luottoa löytynyt kuin muiden puolustajien loukkaantumisten tai pelikieltojen myötä. Halunnee jatkaa Heinolassa.

#86 Risto Mattila

47, 6+9=15, 22 min
(6, 1+1=2, 4 min)
Joukkueen luottopuolustajaksi kauden edetessä noussut Mattila oli varsinkin kevään tärkeissä paikoissa mies paikallaan. Väläytteli isomman ruudun saatuaan myös hyökkäyspään taitoja. Peliitat jatkaisi varmasti mielellään yhteistyötä Mattilan kanssa.

Hyökkääjät

#6 Henri Manninen

43, 20+13=33, 71 min
(6, 1+1=2, 12 min)
Toinen viiden tähden pelaaja Peliitat-joukkueessa. Sarjan vihatuimpiin vastustajiin kuuluva Manninen viimeisteli runkosarjassa komeat 20 pönttöä. Oli läpi kauden joukkueensa ykköspyssy, mutta myös koko sarjan parhaita puolustavia hyökkääjiä. Erittäin monipuolinen kokonaisuus, jolle riittää ottajia myös Päijät-Hämeen ulkopuolellakin.

#8 Jani Keinänen

46, 6+29=35, 38 min
(6, 1+3=4, 6 min)
Huikea kausi jälleen kerran. Kuten aiemminkin urallaan, teki Keinänen jälleen ketjukavereistaan parempia. Maaliskuun lopussa 37 vuotta täyttävä kapteeni kantoi joukkuetta reppuselässään sen vaikeina aikoina. Mestiksen aliarvostetuin pelaaja. MVP. Heinolassa hoetaan tällä hetkellä maanisesti lausetta "One more year".

#9 Iiro Sopanen

11, 1+1=2, 2 min
Ei playoff-otteluita
Epäonni tuntuu rusikoivan lahtelaisen kiekkokoulun kasvattia oikein urakalla. Toinen perättäinen loukkaantumisten takia pilalle mennyt kausi. Toivottavasti miehen motivaatio riittää jatkamaan. Potentiaalinsa puolesta jopa liigatason kiekkoilija. Jos ja kun ura jatkuu, se jatkunee Heinolassa.

#12 Jesse Peltonen

4, 0+0=0, 25 min
(5, 0+0=0, 2 min)
Liike on vielä verkkainen Mestis-tasolle. Mikkelistä Suomi-sarjajoukkue Oilersista vauhtia kauteensa hakenut Peltonen sai itseluottamuksen tarvittavalle tasolle ja oli puodotuspeleissä Peliittojen vakiokalustoa. Ensi kaudella HeKi-kasvatti pelannee Peliitoissa syksystä alkaen.

#13 Topi Kettunen

39, 3+10=13, 8 min
(6, 1+2=3, 0 min)
Kelpo debyytti miesten sarjoissa. Kovaa jälkeä viime kaudella A-nuorten SM-sarjassa tehnyt Kettunen omaa erinomaisen pelisilmän ja käytti sitä varsinkin loppukaudesta hyvin hyödykseen. Pudotuspeleissä erinomainen. Jatkosopimus käteen.

#14 Martin Ekström

46, 4+5=9, 18 min
(6, 0+2=2, 0 min)
Peliittojen pelaajista Ekström oli ennakko-odotuksiin nähden suurin pettymys. Hyökkääjänä kautensa aloittanut ruotsalainen tuskaili tehottomuuden kanssa. Puolustajan paikalle kauden edetessä siirretty Ekström pelasi hyvän loppukauden. Neljäs kausi Heinolassa päättyi pudotuspeleihin, mutta samalla henkilökohtaiseen mahalaskuun. Jatko auki.

#15 Niklas Westerlund

17, 0+1=1, 6 min
(6, 1+0=1, 4 min)
Alkukausi oli vaikea huolimata hyvin sujuneesta harjoituskaudesta. Peliaikaa ei nuorelle HeKi-kasvatille juuri irronnut ja hän hakikin vauhtia Suomi-sarjasta pariinkin eri otteeseen. Keväällä peliaika ja vastuu lisääntyivät. Energisen kevään pelannut Westerlund osoitti kykenevänsä pelaamaan Mestis-tasolla, eikä jatkosopimuksen suhteen tarvitse juuri jännittää.

Niklas Westerlund pelasi nousujohteisen kauden.
Niklas Westerlund pelasi nousujohteisen kauden.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi

#22 Sami Holappa

44, 12+15=27, 32 min
(6, 1+1=2, 10 min)
Hieman edelliskautta puolustavammassa roolissa, mutta ehdottomasti yksi joukkueen johtohahmoista myös pisteiden valossa. Peliittojen on syytä kiinnitää Holappa myös ensi kaudeksi, jos suinkin mahdollista.

#27 Ville-Matti Koponen

39, 7+16=23, 18 min
(6, 1+1=2, 4 min)
Yksi sarjan parhaista aloittajista oli kauden aikana hankituista pelaajista tärkein palanen. Mies siirtyi KooKoosta Heinolaan ja nappasi heti pelillisen ja henkisen johtajan viittaa itselleen. Varsinkin Jani Keinäsen valtava taakka helpottui Koposen tulon myötä. Jatkosopimus Peliittojen kanssa olisi heinolalaisille todella iso juttu.

#39 Jukka Sompi

39, 3+7=10, 39 min
(5, 0+1=1, 0 min)
Peliittojen työjuhta. Ei valita roolistaan ja kykenee pelaamaan missä tahansa ketjussa. Tiedostaa rajalliset kiekolliset taitonsa, mutta on todella älykäs pelaaja. Pudotuspeleissä erinomaista työtä Westerlundin ja Peltosen keskellä. Jatkaa Jatkoaika.comin tietojen mukaan Heinolassa.

#42 Tuukka Rajamäki

29, 7+0=7, 8 min
(6, 0+1=1, 0 min)
Kettusen tavoin Pelicansin A-nuorista päättyneeksi kaudeksi Heinolaan siirtynyt Rajamäki paransi peliään koko kauden ajan. Käväisi kauden aikana Mikkelissä Suomi-sarjaympyröissä ja on ensi kaudella valmis suurempiin saappaisiin. Jatkanee Heinolassa.

#43 Joni Kainulainen

42, 11+8=19, 38 min
(6, 0+3=3, 8 min)
Pelasi todella nousujohteisen kauden. Vuodenvaihteessa Ville Järveläisen paikan nuorten MM-kilpailuiden ajaksi ottanut Kainulainen liekehti varsinkin tammikuussa. Suomi-sarjasta komealla tavalla vauhtia hakenut Kainulainen on ehdottomasti niitä pelaajia, joille on syytä lyödä jatkopahvi kouraan.

#70 Marko Rairama

39, 12+11=23, 12 min
Ei playoff-otteluita
Todellinen urheilija tuli Heinolaan kehittymään ja kehitystä todella tapahtui. HPK:n A-nuorten viime kauden kapteeni pelasi ensimmäisen kautensa miesten sarjoissa. Tilille kertyi myös kolme liigapeliä HPK:n paidassa. Loukkaantumisen takia pudotuspelit jäivät väliin.

#79 Petr Stloukal

37, 16+12=28, 32 min
(6, 0+1=1, 4 min)
Stloukal nappasi kaikkien yllätykseksi ennakkoluulottomalla pelityylillään paikan Peliittojen kärkiketjuista. Alkukaudesta Jani Keinäsen ja Ville Järveläisen kanssa tuhoisaa jälkeä tehnyt tshekki hyytyi hieman kevättä kohden.

#80 Moses Mustonen

44, 8+17=25, 4 min
(6, 2+0=2, 0 min)
Kertaalleen joukkueesta syksyn tryoutin jälkeen pelaajabudjettisyistä poispotkittu Mustonen oli valmis tulemaan takaisin pienemmällä palkalla. Isokokoinen ja vahva Mustonen nakutti odotuksiin nähden todella kovat tehot. Jatkoi erinomaisia otteitaan myös pudotuspeleissä. Peliitat haluaa varmasti pitää Mustosen riveissä myös jatkossa.

Kesken kauden pois siirtyneet

#20 (H) Ville Järveläinen (HPK)

34, 10+22=32, 12 min
Ei playoff-otteluita
Tammikuussa Peliitoista HPK:hon siirtynyt Järveläinen oli Heinolassa joukkueensa ehdoton tähti ja vakuutti taidoillaan ja kypsillä maajoukkueotteillaan kasvattiseuransa valmennusjohdon. Paha menetys Peliitoille, loistava kausi Järveläiselle.

#36 (MV) Janne Juvonen (Pelicans)

17/20, 961.19 min, 3.18, 90.21 %, 0+3

Ei playoff-otteluita
Juvonen ei ollut Peliitoissa aivan niin maaginen kuin ennakkoon odotettiin. Kuitenkin yli 90 %:n tehokkuudella kiekkoja 17 ottelussa napsinut Eno Jets -kasvatti oli esiintyi Ville Järveläisen tapaan myös nuorten MM-kilpailuissa. Loppukaudeksi Juvonen nostettiin takaisin Pelicansiin kakkosvahdin rooliin.

#40 (P) Ville-Veikko Eerola (HPK)

42, 5+15=20, 26 min
Ei playoff-otteluita
Liigasopimukseen siirtorajan viime hetkillä HPK:n kanssa päässyt Eerola oli liigakomennukseensa saakka Mestiksen johtavia puolustajia. Yli 23 minuuttia keskimäärin ottelua kohden kellottanut Eerola oli loppukautta ajatellen jopa Järveläistä pahempi menetys.

Joukkueessa erinäisen määrän otteluita pelasivat kauden aikana myös seuraavat pelaajat: Janne Ritamäki (Pelicans), Joni Isomäki (Pelicans), Robert Leino (HPK), Christian Silfver (HIFK), Teemu Rautiainen (HPK), Petteri Nikkilä (HPK), Jaakko Turtiainen (HPK), Juha-Pekka Pietilä (Pelicans), Joonas Hurri (Pelicans), Borna Rendulic (HPK), Kimi Koivisto (siirtyi HCK:hon), Antti Iivari (siirtyi HCK:n kautta RoKiin), Niko Forsström (siirtyi HCK:hon), Jaakko Kauppi (Vierumäki A), Saku Laitinen (Vierumäki A), Tomi Stylman (Vierumäki A) ja Joona Rönkkö (Vierumäki A).

» Lähetä palautetta toimitukselle