OTT - COL 2.00
PHI - BOS 2.30
CGY - BUF 4.30
VAN - EDM 5.00
ARI - SJS 5.00

Pelicans pelaaja pelaajalta

LIIGA / Artikkeli
Jatkoajan Lahden-toimitus antoi Pelicansin kauden 2005-06 pelaajille arvosanat asteikolla 1–5. Arvostelussa on otettu huomioon pelaajiin kohdistuneet ennakko-odotukset.

Pelicansin kausi oli kaksijakoinen ja se näkyy myös arvostelussa. Jos arvostelujaksona olisi vain kauden jälkimmäinen puolisko, viiden logon miehiä löytyisi joukkueesta useampi. Nyt tämä eliittijoukko jäi harvalukuiseksi.

Maalivahdit

#33 Antti Niemi

Pelicansiin odoteltiin suurempaa nimeä maalia vartioimaan, mutta syksyllä testiin tulikin Antti Niemi Vantaalta. Nuori maalivahti vakuutti seuran ja Niemi palkattiin joukkueeseen. Markus Helasen loukkaantumisen takia Niemestä tuli Pelicansiin selvä ykkösmaalivahti.

Kauden alku oli todella vaikea niin Niemelle kuin myös koko joukkueellekin, mutta synkässä syksyssä Niemi oli joukkueen yksi valopilkuista. Tommi Satosaari hankittiin Pelicansin toiseksi maalivahdiksi, mutta Niemi pystyi säilyttämään asemansa joukkueen ykkösmaalivahtina. Niemen hyvä kausi palkittiin jatkosopimuksella.

#75 Tommi Satosaari

Satosaari siirtyi Lahteen kesken kauden JYPistä. Ensimmäiset pelit Pelicans-paidassa hän pelasi loistavasti, mutta tämän jälkeen tuli pieni taantuma. Taantuman jälkeen Satosaari jäi Pelicansissa selväksi kakkosmaalivahdiksi, mutta sai kuitenkin peliaikaa säännöllisesti. Myös Tommi Satosaari jatkaa joukkueessa.

Puolustajat

#2 Anssi Salmela

Salmela tuli kesken kauden Tapparasta. Mieheltä ei odotettu mitään ja ensimmäiset pelitkin menivät tunnustellessa. Peli peliltä otteet paranivat ja loppukaudesta nuori puolustaja oli koko joukkueen ykkösnimiä. 40 ottelussa Pelicansin paidassa kertyi hienot kahdeksan maalia ja lisäksi hän antoi seitsemän maaliin johtanutta syöttöä.

Hyvät otteet saivat Pelicansin kiinnostumaan Salmelan palveluista myös tulevaisuudessa. Lopulta Pelicans ja Tappara saivat sorvattua molempia tyydyttävän sopimuksen ja lahtelaiset voivat nauttia ensikin kaudella Tapparan kasvatin otteista.

#4 Esa Saksinen

Lahtelaislähtöinen puolustaja palasi takaisin Mikkelin Jukureista. Saksinen muodosti Jarkko Gladin kanssa kohtuullisen hyvän puolustajaparin. Nuori puolustaja ei loistanut, mutta ei pettänytkään. Jatkaa myös tulevalla kaudella Pelicansin takalinjoilla.

#6 Olli Korkeavuori

Korkeavuorella oli alkukaudesta vaikeuksia mahtua Pelicansin pelaavaan kokoonpanoon. Loppukaudesta peliaika lisääntyi ja otteetkin olivat ihan kohtuullisia. Kausi oli kuitenkin pettymys edelliskauden hyvien otteiden jälkeen. Kaksivuotisesta sopimuksesta on jäljellä toinen vuosi, joten jatkaa Lahdessa.

#8 Kimmo Pikkarainen

Alkukaudesta näytti, että liiga on aivan liian kova taso Kimmo Pikkaraiselle. Mies teki pelistä toiseen hirveitä virheitä omalla alueella. Otteet kuitenkin paranivat varsinkin hyökkäyssuuntaan ja lopulta hän teki puolustajalle hienot 23 tehopistettä. Puolustuspään virheet kuitenkin olivat tuttua Pikkaraista vielä loppukaudestakin, mutta ei läheskään siinä määrin mitä kauden alussa.

Pelicans ei onnistunut pitämään häntä enää joukkueessa. Vuoden lopussa 30 vuotta täyttävälle Pikkaraiselle on viimeisiä tilaisuuksia tehdä jääkiekon pelaamisella rahaa ja mies siis suuntaakin leveämmän leivän äärelle.

#15 Santeri Heiskanen

Heiskasen kautta ei voida pitää onnistuneena. Miehen otteet heittelivät liikaa ja ajoitusvirheitä tuli paljon. Lisäksi raataja otti paljon todella tyhmiä jäähyjä. Pientä valoa Heiskasen kauteen toi siirto hyökkääjäksi, minkä jälkeen kausi sujui häneltä hyvin. Vastustajan peliä rikkovan ketjun laidassa hän ei päässyt tekemään omalle joukkueelle niin paljon tuhoa ja aiheuttihan hän myös hämmennystä vastustajien otteisiin. Heiskasella ei ole vielä jatkosopimusta Pelicansiin ja tuskin tuleekaan.

#22 Sami Helenius

Helenius siirtyi Ilveksestä kesällä Lahteen. Ilkeä puolustaja hoiti hommansa melko puhtaasti. Ei esittänyt enempää eikä vähempää kuin mitä häneltä odotettiinkaan. Muutaman tappelun Helenius kävi kaudella painimassa. Kauden aikana Helenius teki myös yhden maalin. Sopimusta on jäljellä vielä toinen vuosi.

#36 Jarkko Glad

Kausi oli Gladilta hyvä. Puolustaja pelasi varmaa peruspeliä koko kauden, eikä yrittänytkään mitään suurempia. Loppukaudesta miehelle siunaantui hieman ylivoima-aikaakin, mutta se jäi tuloksettomaksi. Jarkko Glad on kuitenkin selkeä puolustava puolustaja, ja siinä roolissa hän onnistui hyvin. Myös Glad jatkaa Pelicansissa.

#92 Erik Kakko

Kakon kausi alkoi vasta, kun Hannu Aravirta tuli joukkueen peräsimeen. Sitä ennen otteet olivat suorastaan surkeat. Normaalisti niin varman puolustajan itseluottamus oli täysin kadonnut, eikä Kakko tehnyt juurikaan onnistuneita ratkaisuja kentällä. Kun Aravirta saapui joukkueeseen, alkoivat myös kokeneen puolustajan otteet aste asteelta parantua ja loppukausi alkoikin melkein olla jo tuttua Erik Kakkoa.

Lahtelaislähtöisen puolustajan loppukausi vakuutti Pelicans-valmentajat ja Kakko sai jatkosopimuksen Pelicansiin. Voisi kuitenkin olla parempi, jos ensi kaudella kapteenin virkaa hoitaisi joku muu. Alkukaudesta Erik Kakko tuntui ottavan siitä roolista turhat paineet itselleen, kun joukkueen pelikään ei kulkenut yhtään.

Hyökkääjät

#5 Matias Loppi

Matias Lopin Jami Kauppi toi Kiekko-Vantaasta mukanaan. Harjoituspelit antoivat odottaa Lopista paljon. Kausi alkoikin vielä kohtuullisen hyvin ja yhteispeli Marcus Paulssonin kanssa sujui menestyksekkäästi. Maalipaikkoja Loppi kuitenkin tuhlaili paljon. Kaupin potkujen jälkeen Lopin otteet sekosivat, eikä hän tahtonut omaksua uutta pelitapaa.

Loppukaudesta kuitenkin nähtiin taas parempaa Loppia, ja hyökkääjä allekirjoitti vastikään jatkosopimuksen Pelicansin kanssa.

#9 Olli Julkunen

Lahtelaisille vanha tuttu Olli Julkunen teki paluun Pelicansin riveihin muutaman kauden tauon jälkeen. Kovaa laukova laitahyökkääjä sai pelipaikan kauden alussa joukkueen ykkösketjusta Matias Lopin ja Marcus Paulssonin viereltä. Julkusen rooli ketjussa oli hieman varmistavampi.

Loppukaudesta Julkuselle löytyi rooli Toni Sihvosen johtamasta ketjusta. He pelasivat kohtalaisen hyvin ja pystyivät monesti nollaamaan vastustajien ykkösketjuja. Tässä roolissa Julkunen vakuutti valmennuksen ja jatkosopimus sorvattiin.

#10 Jesse Saarinen

Alkukausi surkea, loppukausi loistava. Jesse Saarinen näytti ensimmäisen kausineljänneksen perusteella menetetyltä lupaukselta. Sitten tapahtui jotakin ihmeellistä ja kiekot alkoivat löytää tien Saarisen lavasta vastustajan maaliverkkoihin. Loppukaudesta hän nousi jopa taistelemaan joukkueen parhaan pistemiehen paikasta, mutta hän jäi lopulta toiseksi pisteen päähän Tuomas Santavuoresta.

Kun otteet paranivat, miehelle lätkäistiin nopeasti kahden vuoden jatkosopimus kouraan. Lahdessa odotetaankin, että oman kaupungin kasvatti jatkaa kehitystään.

#16 Karo Koivunen

Karo Koivunen johti Pelicansiin tullessaan Mestiksen pistepörssiä ja myös Lahdessa häneltä odotettiin tehoja. Odotettiinko sitten ihan näin paljon? Koivunen pelasi Pelicansissa 25 ottelua ja niissä syntyivät huikeat 19 tehopistettä. Tehot olivat sen verran huikeat, että hänen uransa jatkuu Pelicansissa.

#19 Jussi Saarinen

Jussi Saarisen kausi oli pettymys. Alkukaudesta hän oli hukassa ja kun joukkueen otteet alkoivat parantua, Saarinen loukkaantui ja loppukausi kuluikin sitten sairastuvalla. Edelliskauden hyvät otteet olivat kuitenkin muistissa ja Jussi Saarista ei päästetty muualle, jatkaa siis Pelicansissa.

#20 Tuomas Santavuori

Santavuori pelasi kohtalaisen tasaisen kauden. Jo alkukaudesta pisteitä syntyi, mutta tahti kiihtyi samalla, kun joukkue alkoi voittaa pelejä. Välillä Santavuori katosi täysin kuvasta, mutta nuori hyökkääjä on todella taitava, eikä välttämättä tarvitse kuin sen yhden tilaisuuden.

Syyskautta rassasi hieman miehen asepalvelus, joten tulevaisuudessa on odotettavissa kenties vieläkin kovempaa jälkeä. Hän jatkaa siis Lahdessa tehtyään kahden vuoden jatkosopimuksen Pelicansin kanssa. Jesse Saarisen kanssa Santavuori on ensi kaudella lopullisen läpimurron edessä.

#24 Toni Sihvonen

Toni Sihvonen olisi ollut ehdottomasti kolmen logon pelaaja, jos hän olisi hankittu tuohon puolustavaan rooliin. Sihvoselta kuitenkin odotettiin hieman enemmän pisteitä, ja kun saldo jäi vaisusti viiteen pisteeseen, Sihvosen kautta ei voi pitää tällä mittarilla ollenkaan onnistuneena. Hänen roolinsa kuitenkin muuttui kauden aikana vastustajien ykkösketjujen pimentämiseen ja tässä hän oli taas omimmillaan. Sai jatkosopimuksen ja tällä kertaa rooliksi on varmasti kaavailtu tämä puolustavan sentterin paikka.

#25 Lasse Jämsen

Loukkaantumiset ovat alkaneet vaivata kokenutta Lasse Jämseniä. Oliko kausi hänen uransa viimeinen? Selkä temppuili aika ajoin ja loppukaudesta oli täysin ulkona kuvioista. Kokonaisuutena kausi oli kuitenkin häneltä kohtuullinen. Jämsen pelasi suhteellisen pienessä roolissa, johon nähden 14 pistettä on ihan hyvin.

#26 Henri Heino

Nuorelta hyökkääjältä kausi oli mainio. Joukkueen rämpiessä alkukaudesta ainoa pelaaja, joka oli plusmiinustilastossa plussan puolella, oli Henri Heino. Hän kävi pelaamassa nuorten MM-kisoissa, minkä jälkeen hänen otteensa hieman sekosivat, mutta loppukautta kohti ne taas parantuivat.

Heinolla on hyvät mahdollisuudet kehittyä loistavaksi puolustavaksi hyökkääjäksi. Jatkaa Pelicans-paidassa.

#28 Kari Sihvonen

Kari Sihvoselta ei odotettu mitään, mutta tekikin 12 pistettä. Hyvällä asenteella ja pelkäämättömällä taistelulla aiheutti sekaannusta vastustajien otteissa. Ajoittain syyllistyy typeriin jäähyihin ja ne pitää tulevaisuudessa karsia minimiin. Vakuutti myös seurajohdon ja jatkaa Pelicansissa

#39 Tommi Turunen

Tommi Turunen oli joukkueen tähtihankinta. Kentällä hän taas oli pitkään yksi joukkueen heikoimmista lenkeistä. Ajoittain Turunen pelasi kohtuullisesti ja loppukaudesta nosti tasoaan selvästi, mutta kokonaisuutena kausi oli odotuksiin nähden todella heikko. Turusella ei ole vielä sopimusta mihinkään, ja jääkin nähtäväksi, minne hänen tiensä vie.

#44 Ville-Matti Koponen

Kaudesta jäi hieman vaisu kuva. Koponen oli edelliskaudella tehnyt hyvän tulemisen liigapeleihin, mutta viime kaudella kehitystä ei näkynyt. Onko sitten armeija haitannut niin paljon? Jatkaa kuitenkin Pelicansissa ja toivottavasti kehityskäyrä kääntyy taas nousuun.

#94 Toni Koivunen

Alkukaudesta näytti, ettei Koivunen parantaisi yhtään edelliskauden surkeita otteita. Kun hän pääsi nuorten Jesse Saarisen ja Tuomas Santavuoren keskelle, alkoi vanhakin vertyä. Koivunen pelasi hyvin ja ketjun pelimiehet löysivät kentällä toisensa loistavasti. Koivunen onnistui keräämään lopulta 23 pistettä. Lukema on hyvä, kun ottaa huomioon, että ensimmäisissä 16 ottelussa syntyi vain kaksi tehopistettä. Kuten lähes kaikki muutkin tämän kauden pelikaanit, myös Toni Koivunen jatkaa Lahdessa.

Muut pelaajat

Yllä arvioitujen pelaajien lisäksi hyökkäämässä kävivät ulkomaalaiset Marcus Paulsson, Jason Bonsignore ja Ondrej Steiner sekä nuoret Samu Vilkman, Vili Sopanen, ja Ville Väkeväinen.

Paulsson oli joukkueen valopilkku kauden alussa, mutta joutui lähtemään kun ei sopeutunut uuteen pelityyliin. Bonsignore ja Steiner pelasivat vain vähäisiä otteluita, eikä heistä ollut vahvistamaan Pelicansia. Nuoret taas paikkasivat loukkaantumisia hyvin ja heidän vuoronsa liigapeleihin on varmasti vielä tulossa.

Pelicansin maalinsuulla nähtiin kauden aikana Niemen ja Satosaaren ohella Dave Stathos ja Toni Rask. Molemmat pelasivat muutaman ottelun Pelicansin paidassa, eivätkä täysin onnistuneet. Lisäksi Pelicansin kirjoilla oli Markus Helanen, mutta hän sai aivotärähdyksen harjoitusottelussa eikä pystynyt pelaamaan kaudella yhtään ottelua.

Lisäksi puolustuksessa piipahtivat nuoret Jani Forsström ja Mikko Heiskanen. Molempien aika liigassa on vasta tulevaisuudessa, joskin Heiskanen on jo lähellä täyttää liigapelaajan raamit. Forsström jatkaa Lahdessa, Heiskasella ei ainakaan vielä ole jatkosopimusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle