Pelicans 2016-17: Isoimmat muutokset taustavoimissa

LIIGA / Artikkeli
Pelicansin keulakuvat: Nurminen, Leimu ja Tyrväinen
Lahden Pelicansissa alkaa Petri Matikaisen sekä Pasi Nurmisen projektin toinen kausi. Pelaajistossa ei kesän aikana suuria muutoksia nähty, joten suurimmat muutokset koettiin joukkueen taustajoukoissa.

Ilkka Kaarnan laiva tömähti päätepysäkille ja toimitusjohtajan paikalle asettui Tomi-Pekka Kolu, joka oli nostamassa pelaajana Pelicansia SM-liigaan kauden 1998-99 päätteeksi.

Pelicans näkyi kesän aikana mediassa lähinnä muissa kuin urheilullisissa yhteyksissä. Hallintopuolella laitettiin miestä vaihtoon urakalla. Vanha pelikaani-logo muotoiltiin täysin uuteen uskoon ja uudet kalanmaksapillerit saatiin hankittua kohun saattelemana.

Lahtelaiset lähtevät kauteen lähestulkoon samalla joukkueella, millä se haastoi kevään pudotuspeleissä tosissaan HIFK:n. Ainoastaan kelpo kauden pelanneen Ryan Potulnyn jättämää ykkössentterin kokoista aukkoa ei varsinaisesti ole ennen kauden alkua tilkitty.

Kesällä Lahteen huhuiltiin koviakin nimiä aina Juha-Matti Aaltosesta NHL:n entiseen maalitykki Dany Heatleyyn. Hyökkäykseen uusina niminä Lahteen saapuivat kuitenkin hieman maltillisemmat vahvistukset Iikka Kangasniemi sekä tanskalainen Morten H. Poulsen.

Pelaajakartta Pelicansin pelaajakartta

VLH

Antti Erkinjuntti
Sebastian Repo
Iikka Kangasniemi
Taavi Vartiainen
Aleksi Rekonen

KH

Juhani Tyrväinen
Hannes Björninen
Henri Heino
Miska Siikonen
Roope Elimäki

OLH

Vili Sopanen
Kimi Koivisto
Morten H. Poulsen
Joonas Alanne
Severi Lahtinen

P

Juha Leimu
Stefan Lassen
Ben Blood
Pasi Puistola
Marko Pöyhönen
Juha-Pekka Pietilä
Nico Manelius
Miro Hovinen

MV

Janne Juvonen
Joona Voutilainen
Joonas Harald

Valmentaja

Petri Matikainen

Etsitään maalintekijää tositarkoituksella

21-vuotias Kangasniemi pelasi edellisellä kaudella pääosin Bluesin liigamiehistössä. Sarjan pienikokoisimpiin pelaajiin lukeutuva laituri ei loista puolustustaidoillaan, mutta nopeana luistelijana on varmasti käyttökelpoinen ase hyökkäyspäähän.

Väkevä kahden suunnan hyökkääjä Poulsen taistelee parhaimmillaan kakkoskentän laiturin paikasta. Kolminkertainen Tanskan mestari loukkaantui harjoituskaudella, mutta toipunee Liigan avaukseen.

Tulosyksikköön yrittää tosissaan murtautua lahtelaisen kiekkokoulun kasvatti Kimi Koivisto. Viime kaudella yritys jäi torsoksi ylikunnon ottaessa 23-vuotiaasta niskalenkin. Ennen harmillista sairastumista näppärä ja liukasliikkeinen hyökkääjä alkoi päästä tehojenkin makuun. Saanee rehdin mahdollisuuden näyttää kykyjään myös ylivoimalla.

Rymistelijäosastoa edustavalla Taavi Vartiaisella alkaa kolmas kausi Pelicansin Liigamiehistössä. Yhtä vaille 200 jäähyminuuttia kahteen kauteen kerännyt 22-vuotias on aina ottanut paljon jäähyjä, mutta nuorempana siinä sivussa on pystynyt iskemään kovia tehojakin. Aikuisten puolella ei ole pystynyt pelillisesti suuriin mainetehoihin.

Juhani Tyrväinen nousi viimeistään edellisellä kaudella Pelicansin johtavaksi pelaajaksi. Työteliäs kotiyleisön suosikki aloittaa kauden todennäköisesti kapteeni Antti Erkinjuntin sekä parhaalla kaudellaan 21 maalia tehneen Vili Sopasen keskellä. Kolmikko löysi mainion vireen kevään pudotuspeleissä ja on joukkueen tärkein syömähammas.

Lahtelaisten keskikaista ei kestä Tyrväisen poissaoloa, sillä seuraavana ykkössentterin paikkaa kärkkyy lokakuussa 21 vuotta täyttävä Hannes Björninen. Uran 99:ssä Liigakamppailussa syntyneet 21 tehopistettä eivät lähtökohtaisesti riitä ykkössentterille, joka johdattaisi joukkueensa pudotuspeleihin.

Vähäinen vaihtuvuus jättää saman ongelman leijumaan ilmaan kuin muutamalla edelliselläkin kaudella. Todellinen huippuosaaminen hyökkäyspäässä puuttuu miltei kokonaan. Nykyisistä hyökkääjistä kymmenen maalin rajapyykin edellisellä kaudella ohittivat vain Erkinjuntti sekä mainion tulokaskauden pelannut nuorten maailmanmestari Sebastian Repo.

Sebastian Repo teki tulokaskaudella 15 maalia ja voitti nuorten maailmanmestaruuden.
Kuva © Timo Savela

Laaja, mutta tasapaksu peräpää

Tulevan kauden puolustajalistauksessa on merkintöjä ainoastaan lähtöpuolella. Ainoana uutena miehenä pelaavaan kuusikkoon nousee jo viime kauden puolella Pelicansin riveihin hankittu 37-vuotias Pasi Puistola. Kahdella edellisellä kaudella yhteensä vain 48 Liiga- ja Mestis ottelua pelannut maailmanmestari on jo uransa ehtoopuolella, mutta täyttää hyvin Jan Latvalan jättämää kokemusvajetta.

Lahtelaispuolustuksen ehdoton kärkihahmo hyökkäyssuuntaan on Juha Leimu, joka paukutteli selkävaivoista huolimatta viime kaudella kiekon peräti 16 kertaa vastustajan verkkoon. Puolustajien maali- ja pistepörssin voitto antaa hyvän selkänojan tulevalle kaudelle.

Toista kautta lahtelaisvärejä edustava jämäkkä tanskalaispakki Stefan Lassen sekä liigakaukaloiden kummajainen ja kauhukakara Ben Blood johtavat orkesteria oman maalin edustalla. Molemmat ulkomaan avut ovat vahvasti Pelicansin näköisiä ja tarvitsemia pelaajatyyppejä.

Blood oli edellisellä kaudella yksi Liigan suurimmista puheenaiheista. Jättäessään suurimmat porsastelut sivummalle ja kentällä pysyessään on Pelicansin tärkeimpiä palasia. Urakoi pelistä toiseen joukkueen suurimpia minuutteja.

Valmennuksen luottosoturi Marko Pöyhönen loikkasi loppukaudesta akuutin puolustajapulan iskiessä pakin tontille ja jatkaa harjoitusotteluiden perusteella samalla paikalla. Ennätyspisteensä viime kaudella tekaissut 29-vuotias Pelicans-kasvatti pystyy auttamaan joukkuetta pelipaikalta kuin pelipaikalta.

Juha-Pekka Pietilän muotoinen pala ei vaan kaudesta toiseen tunnu sopivan valmennuksen palapeliin. Oman kasvatin kanssa on oltu kärsivällisiä, mutta ei ainakaan vielä se ei ole tuottanut kovinkaan makeaa hedelmää.

Maalivahtipelissä Pelicans luottaa nuoreen voimaan, sillä veskarikolmikon vanhin jäsen on 21-vuotias Janne Juvonen. Aisapariksi kiinnitettiin kaksi vuotta nuorempi Joona Voutilainen, joka pelaa tulevalla kaudella uransa ensimmäiset aikuisten pelinsä. Viimeisin lisäys maalivahtiosastolle oli 20-vuotias oma kasvatti Joonas Harald.

» Lähetä palautetta toimitukselle