Pelaajaesittelyssä: Pasi Petriläinen

Muut Sarjat / Artikkeli
Pasi Petriläisen siirtyminen Elitserienin Timrå IK:n vahvuuteen tuli pienoisena shokkina Tapparan kannattajille kesän kynnyksellä 2000. Päättynyt kausi ei ollut sujunut Petriläiseltä odotusten mukaisesti, mutta huolimatta pitkin kevättä liikkuneista myyntihuhuista Tapparan ei uskottu luopuvan joukkueen kapteeniksi nousseesta omasta kasvatista. Etenkin kun kevään viimeisissä peleissä alettiin jo nähdä väläyksiä siitä varmasta "Passosta", johon Hakametsän yleisö oli reilussa viidessä vuodessa ehtinyt tottua. Tappara kuitenkin purki kaikessa hiljaisuudessa Petriläisen sopimuksen, ja tämä oli vapaa valitsemaan itselleen uuden työpaikan. Petriläinen valitsi Elitserieniin nousseen Timrå IK:n.

16-vuotiaana Tapparan liigamiehistöön

Pasi Petriläinen oli vasta 16-vuotias koulupoika pukiessaan ensimmäisen kerran Tapparan liigajoukkueen sotisovan päälleen syystalvella 1994. Legendaarinen seura oli todellisessa aallonpohjassa, SM-liigan viimeisenä melko selvällä marginaalilla sarjassa edellä oleviin. Päävalmentaja Boris Majorov sai väistyä, ja tilalle pestattiin Italiassakin urallaan koutsannut Kai Matalamäki, joka toi organisaatioon uudenlaista tekemisen meininkiä. Ensitöikseen Matalamäki nosti muutamia lupaavia junioreita liigajoukkueen rinkiin, näistä nuorimpana puolustaja Pasi Petriläinen. Nuoret vastasivat päävalmentajan huutoon hyvillä ja ennenkaikkea yritteliäillä esityksillään, ja Matalamäki nostikin mm. Pasi Petriläisen ja Ville Niemisen myös liigapeleihin siipiään koettamaan.

Petriläinen lunasti heti pelipaikkansa - ei enempää eikä vähempää kuin - puolustajasuuruus Timo Jutilan rinnalta. Viitisentoista vuotta aiemmin Jutila oli itse aloittanut oman pääsarjauransa niinikään 16-vuotiaana raakileena, joten hän osasi antaa nuorelle oppipojalleen kullanarvoisia vinkkejä kiekkokaukaloiden metkuista ja lainalaisuuksista. Jutilan suojissa Petriläisestä kypsyi heti debyyttikaudellaan varma peruspuolustaja, joskin kokemattomuus luonnollisesti kostautui välillä virheiden muodossa. Heti oli kuitenkin nähtävissä, että tästä pojasta tulee vielä jotain muutakin kuin nopeasti ohi vilahtava tähdenlento.

Tulokaskaudellaan Petriläinen pelasi 25 ottelua, joissa teki kolme maalia ja yhtä monta tehopistettä. Tähtihetket ajoittuivat tiukkoihin paikallistaistoihin Ilvestä vastaan, ja nuo hetket ovat erikoislaatuisuudestaan johtuen varmasti piirtyneet syvälle Tapparan tekemisiä läheltä seuranneiden ihmisten mieliin.

Molempien tamperelaisseurojen vaellettua tuona kautena syvällä murheen alhossa, yksittäisiksi kohokohdiksi kaudelta jäivät ehdottomasti tapahtumarikkaat derbyt. Pasi Petriläisen liigauran ensimmäinen maali oli hallittu sijoitus maalivahti Mika Mannisen jalkovälistä verkkoon, mutta tilanne josta Petriläinen pääsi karkuteille oli sitäkin erikoisempi. Tapparan alivoimapelissä Pauli Järvinen ryntäsi purkamaan kiekkoa omalta alueelta väljemmille vesille, ja osui kiekolla suoraan laidan vieressä päivystäneen tuomarin kypärään. Kiekko kimmahti suoraan vauhdissa olleen Petriläisen lapaan, ja tämä karkasi ylhäisessä yksinäisyydessä maalintekoon. Toinen vähintäänkin yhtä kummallinen osuma syntyi kauden myöhemmässä vaiheessa, tällä kertaa Ilves-maalilla seisoi konkarivahti Jukka Tammi. Petriläinen nousi kaikessa rauhassa kiekon kanssa keskialueelle, heitti korkean roikkokiekon kohti päätyä ja lähti vaihtoon. Jollain selittämättömällä tavalla Tammi sai sählättyä kiekon selkänsä taakse, ja Petriläisen maalitilille jälleen yhden eriskummallisen osuman.

Nousujohteisesti eteenpäin

Seuraavalla kaudella Petriläinen kuului jo Tapparan luottopakkeihin yhdessä Timo Jutilan, Pekka Laksolan ja Derek Mayerin kanssa. Tilille kertyi 40 ottelua runkosarjassa sekä 4 ottelua pudotuspeleissä. Varmat otteet puolustuspäässä ihastuttivat, olihan Petriläinen vieläkin erittäin nuori liigapelaajaksi. Pistesaldo jäi kahdeksaan syöttöpisteeseen, mutta puolustajalle erityisen tärkeä plusmiinustilasto näytti +8:aa. Onnistunut kausi siis, jonka aikana Petriläinen vakuutti viimeisetkin epäilijät kyvyistään. Pienen kokonsa hän korvasi onnistuneesti vahvalla liikkumisella ja peliälyllään. Tapparan pelit päättyivät yllättäen jo ensimmäisellä playoff-kierroksella, kun HPK oli parempi voitoin 3-1.

Petriläisen vastuu kasvoi huimasti seuraavalle liigakaudelle, kun Jutila, Laksola ja Mayer jättivät Tapparan. Nuori lupaus kohosikin yhdeksi positiivisimmaksi yllättäjäksi yhdessä Ville Niemisen kanssa muuten niin vaisun kauden aikana. Useaan otteeseen hävitynkin pelin jälkeen valmentaja Jukka Rautakorpi nosti haastatteluissa esiin Petriläisen nimen, eikä säästellyt sanojaan kehuessaan nuorukaisen otteita. Petriläinen nosti tasoaan myös hyökkäyspäässä, kerättyään 11 tehopistettä kauden otteluissa.

Seuraavalla kaudella Petriläinen nousi alle 20-vuotiaiden maajoukkuekapteeniksi, ja pelasi loistavan liigakauden ollen ehkä koko Tapparan puolustuksen ykkösnimi. Tämä on aika paljon sanottu, sillä puolustuskalustoon kuuluivat myös mm. sellaiset nimet kuin Timo Jutila, Toni Lydman ja Janne Grönvall. Vuodenvaihteessa pelatuissa Nuorten MM-kotikisoissa "Passo" johti joukkueen aina maailmanmestaruuteen asti, ja oli joukkueen kapteenina yksi ratkaisupelaajista. Kevään pudotuspeleissä Tapparan taival katkesi kuitenkin jälleen ensimmäisellä kierroksella, tällä kertaa Jokerit oli vahvempi.

Takapakkia?

Kauden 98-99 piti olla todellisen läpimurron aikaa, mutta homma vesittyi heti harjoituskaudella tulleeseen olkapäävammaan, joka piti miehen sivussa yli kolmanneksen kaudesta. Paluun jälkeen homma ei ottanut toimiakseen, vaan Petriläinen tuntui arastelevan paikkojaan eikä pelistä siten tahtonut tulla mitään. Edellisvuosina oltiin totuttu "Passon" esiintyvän edukseen etenkin plusmiinustilastossa, mutta nyt tuo tilasto näytti perin kurjalta. Kauden päätyttyä sarakkeessa kummitteli lukema -23, sen ollessa pahimmillaan melkein kolmenkymmenen tietämissä.

Tapparan päävalmentajaksi palannut Jukka Rautakorpi nosti seuraavalla kaudella suosikkipelaajansa joukkueen kapteeniksi, ja ongelmien uskottiin olleen ohi. Petriläinen pelasi vielä loistavan harjoituskauden, mutta liigaotteluissa oli jälleen ongelmia. Kauden alussa tullut värttinäluun murtuma pilasi sitten jälleen osan kaudesta, ja kun tuli aika palata kaukaloon oli tuntuma jälleen hukassa. Poissa oli se päättäväisyys, mikä Petriläisen otteita oli ennen niin hyvin leimannut, vaan kiekko tuntui pomppivan ja polttelevan lavassa, eivätkä avaukset lähteneet riittävän selvästi ja nopeasti. Ensimmäistä kertaa myös Tapparan omat kannattajat alkoivat näkyvästi kritisoida Petriläistä, ja alkoi näyttää siltä että Petriläisen ja Tapparan yhteinen tarina siltä erää alkoi olla ohi.

Elitserieniin, seurana Timrå IK

Kesäkuun alussa Tapparan toimitusjohtaja Mikko Leinonen ilmoitti Petriläisen sopimuksen olevan purettu. Pian miehen uudeksi seuraksi ilmoitettiin Timrå IK, Elitserieniin pitkän tauon jälkeen nousun tehnyt seura Sundsvallin kupeesta. Pelit Ruotsissa ovatkin sujuneet Passolta hyvin, merkkinä siitä valinta Elitserienin All-Star-otteluun, Pohjoisen joukkueeseen. Mies on esiintynyt hienosti myös maajoukkueturnauksissa tällä kaudella. Seuraavan kerran Petriläinen pukee leijonapaidan päälleen helmikuussa Sweden Hockey Gamesissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle