Patrik Laine ennätysjahdissa - nämä kaikki ennätykset voivat mennä rikki

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Miesten kisoissa Laineen ei tarvitse pelata enää häkki päässä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Kaikkien aikojen nuorimpana suomalaispelaajana MM-kisoihin osallistuvalla Patrik Laineella on mahdollisuus tehdä historiaa monella eri tavalla.

Kun MM-kisat alkavat perjantaina 6. toukokuuta 2016, on hyökkääjä Patrik Laine tarkalleen 18 vuoden ja 17 päivän ikäinen. Se on toteutuessaan Suomen arvokisaennätys, ja rikkoo yhdeksällä päivällä Reijo Ruotsalaisen hallussaan pitämän vanhan ennätyksen.

Suomalaisen arvokisahistorian nuorimman maalintekijän titteli on niin ikään Laineella haarukassa. Jos hän iskee uransa ensimmäisen aikuisten maajoukkuemaalin kisojen alkulohkon aikana, ottaa hän ennätyksen nimiinsä. Jos osuma puolestaan syntyy puolivälierässä, jakaa hän sen Ruotsalaisen kanssa.

Nuorimman syöttöpisteen keränneen pelaajan titteli on vieläkin helpommin saatavilla: yksikin syöttöpiste koko kisojen aikana, ja Laineen nimi merkitään tähän sarakkeeseen ennätyksenhaltijaksi.

Kuudella tehopisteellä nimi historiaan

Alle 18-vuotiaana MM-kisoissa on pelannut koko niiden historian aikana ennen Lainetta 39 pelaajaa. Tilastoon lasketaan mukaan myös ne pelaajat, jotka ovat täyttäneet kyseisen kisakevään aikana 18 vuotta.

Näistä pelaajista 18 onnistui tekemään MM-kisoissa vähintään yhden tehopisteen. Aktiivipelaajista listalla ovat Jaromir JagrKevin FialaMarian HossaAndrei KostitsynAnze KopitarKaspars Daugavins ja Nikolai Antropov.

Kyseisen ikäisten pelaajien piste-ennätys on vuoden 1939 kisoissa kuusi maalia iskeneen Jaroslav Drobnyn nimissä. Tuohon aikaan ei syöttöpisteitä vielä laskettu.

Modernin ajan ennätys on puolestaan Jagrin, joka iski keväällä 1990 kymmenessä pelaamassaan ottelussa Tšekkoslovakialle tehot 3+2.

Kisahistorian nuorimmaksi mitalistiksi?

Ainoa kyseessä olevasta ikäluokasta MM-mitalin voittanut pelaaja on keväällä 1990 Tšekkoslovakian kanssa pronssia pokannut Jagr. Hän oli kuitenkin kyseisen kevään kisoissa parisen kuukautta Lainetta vanhempi. Mitali kaulassa Venäjältä palatessaan Laine olisi siis koko kisahistorian nuorin mitalisti.

Yhdysvaltain Clark Donatelli teki keväällä 1985 17-vuotiaana Kanadaa vastaan kaksi täysosumaa, joten Laineen mahdollisuudet kisahistorian nuorimmaksi kahden maalin tekijäksi ovat menneet. Hattutemppua ei yksikään 18-vuotias ole vielä MM-kisahistorian aikana onnistunut tekemään, joten siihen Laineella on vielä saumat.

» Lähetä palautetta toimitukselle