"Paperilla parempi" Burakovsky ei pelkää ketään

NHL / Artikkeli
Burakovsky kuuluu Ruotsin kärkikalustoon.
Kuva © Getty Images
Leikkimielisellä uholla Kanadaa ennen kisoja haastanut Andre Burakovsky kuuluu Ruotsin lahjakkaimpiin hyökkääjälupauksiin. Andre on SM-liigastakin tutun Robert Burakovskyn poika.

Kuka muistaa 90-luvulla JYPissä ja Ilveksessä maaleja takoneen Robert Burakovskyn? Vain yhdellä kaudella Suomessa piipahtanut Burakovsky ehti lyhyellä visiitillään vakuuttaa katsojansa kyvyistään.

Kaksi seuraa ja niissä kaudella 1997-98 pelatut runkosarja- sekä pudotuspelit olivat miehelle todella hedelmällisiä. 25 maalia vain 34:ssä ottelussa sai monet haukkomaan henkeään. Lisäksi tuloksena oli finaalivisiitti HIFK:iä vastaan, mutta Burakovskyn, Peter Larssonin ja Raimo Helmisen hyvät otteet eivät tuolla kertaa riittäneet mestariksi asti.

Robert on siirtynyt uransa jälkeen valmennuspuolelle, mutta nyt nimeään tekee tunnetuksi uusi sukupolvi − poika Andre Burakovsky. Nuorukainen, joka hakee nyt arvokisamenestystä tutussa kaupungissa.

Tie Pohjois-Amerikkaan

Isänsä jälkiä seurannut Andre oli pienestä pitäen kiinni jääkiekossa.

− Olen aina ollut jääkiekkomatseissa ja seurannut pelejä syntymästäni saakka. Sain ensimmäiset luistimeni kaksivuotiaana. Pelasi meljo paljon maaotteluita olohuoneessamme. Keittiöstä otin astioita, joista osa kärsi kiekon tielle jouduttuaan, kertoi Burakovsky nuoruudestaan Sydsvenskan-lehden haastattelussa.

− Heti kun hän oppi liikkumaan, löysi hän jääkiekkomailan. Hän osui sillä kaikkeen ympärillään. Hänen äitinsä jahtasi Andrea ympäriinsä, kuvasi isä Robert.

Malmön junioreista valokeilaan ponnahtanut Burakovsky pelasi debyyttinsä miesten riveissä Allsvenskanissa jo kaudella 2011-12 kymmenen pelin verran. Lisäksi vasta 16-vuotias nuorukainen nakutteli tuolloin jo piste per peli -tahdilla alle 20-vuotiaiden sarjassa 42 ottelua.

Seuraava kausi oli viimeinen ennen varaustilaisuutta. Se sujui lähes kokonaan miesten riveissä. Neljä maalia ja 11 tehopistettä eivät varsinaisesti näyttäneet maalitykin tulokselta tilastoissa, mutta se riitti eurooppalaisten listalla viidenneksi Central Scoutingin (CSS) etukäteisarvioissa. Tämän huomasi myös Theo Fleury, joka virnuili Twitterissä "maalintekijästä, joka teki viime kaudella neljä maalia".

Burakovsky on kuitenkin matkalla kohti kovempia saavutuksia. Washington Capitals poimi Burakovskyn numerolla 23. Sopimus tovi myöhemmin ja ruotsalainen pakkasi laukkunsa hakeakseen seuraavaksi tuntumaa pohjois-amerikkalaisesta juniorikiekosta.

Suuntana Malmö ja myöhemmin Washington.
Suuntana Malmö ja myöhemmin Washington.
Kuva © Getty Images

Erie Otters ja Ruotsi

Suuntana oli Erie Otters, joka kuuluu tällä hetkellä sarjan menestyjiin. Nuorten MM-kisojen kynnyksellä seura on napannut peräti 29 voittoa 35:sta runkosarjapelistä. Otters myös johtaa Keski-Lännen divisioonaa ja koko OHL:aa.

− Tämä [Pohjois-Amerikka] on se paikka, jossa olen aina halunnut olla. Keskityn vain jääkiekkoon. Olen Eriessä ja pelaan Erielle. Pistän kaiken keskittymiseni voittamiseen. Haluan todella menestyä täällä, kertoi Burakovsky saapumisestaan Erieen.

Burakovsky pelaa kovassa seurassa muun muassa superlupaus Connor McDavidin kanssa. Toinen erittäin tuttu kasvo on maalivahti Oscar Dansk, joka vartioi myös Ruotsin maalia tapaninpäivänä alkavissa kisoissa. Burakovsky keräsi kehuja ruotsalaiselta joukkuekaveriltaan.

− Kaikki rakastavat häntä, koska hän on niin energinen ja puhelias. Hän haluaa tehdä asioita koko ajan. Ihmiset viihtyvät hänen seurassaan. Kaikki näkevät, että hänellä on hauskaa joka päivä, kertoi Dansk.

Hyvin tuntumaa saanut Burakovsky on joukkueensa sisäisessä pörssissä neljäntenä 47:llä pisteellä 31:ssa ottelussa. Kaikki näyttää olevan raiteillaan. Nuorten MM-kisoissa Malmössä Burakovsky on yksi viidestä kisoihin matkaavasta Capitals-varauksesta.

"Olemme paperilla parempia kuin Kanada"

Burakovskyn vahvuuksia ovat luistelu sekä luovuus hyökkäyspelissä. Burakovsky pystyy hyviin ratkaisuihin myös kovassa vauhdissa.  Tämä tekee hänestä erittäin hyvän pelaajan nykyaikana elintärkeässä kiekonhallinnassa.

Hyvä rannelaukaus ja rohkeus ahtaissa paikoissa auttavat ruotsalaista tiukoissa kamppailuissa puolustajia vastaan, vaikka nuorukaisen kroppa on voiman puolesta vielä kehitysvaiheessa. Kehitettävää on vielä myös puolustuspään pelissä. Ruotsin turnauksessa hänellä on yksi näytönpaikka lisää.

Ennen turnausta Burakovsky ehti jo kerätä otsikoita. Hänen leikkimielinen arvionsa Ruotsin paremmuudesta Kanadaan verrattuna napattiin ulos haastattelusta ruotsalaiselle lehdelle. Juttu levisi Kanadan lehdistöön sekä harjoituspeliin valmistautuneille maan U20-pelaajille.

Pisimmän korren harjoituspelissä vei kuitenkin Ruotsi, joka pyyhkäisi Kanadan yli lukemin 3-0. Burakovsky keräsi kyseisessä ottelussa sanojensa tueksi tehot 1+1.

Alkavassa MM-turnauksessa seuraava mittari Ruotsille ja Burakovskylle on alkulohko. Ruotsalaisten ja Capitalsin toivo on valmis.

Lähteet: Sydsvenskan, Erie-News, Hockey's Future, Skånskan.se, Eliteprospects.com, Hockey Prospectus

» Lähetä palautetta toimitukselle