FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Pajuoja voitti ensimmäisen erän

LIIGA / Artikkeli
Moni odotti pahnan pohjimmaiseksi mätkähtäneen Ässien kenkäisevän pellolle tulokasvalmentajansa Juha Pajuojan. Toisin kävi. Pajuoja jäi, ja tulos tai ulos-periaatteen kokivatkin pahiten alisuorittaneet pelaajat. Kokoonpanorukkauksilla Pajuoja otti erävoiton, mutta voiko hänenkään ahterinsa enää kovin kauan välttyä monolta, mikäli meno ei muutu?
uutinen

Ässät pisti pelaajia pihalle
[lue lisää]

Ässien alkukausi on ollut täydellinen mahalasku. Tuskien taipaleeseen ei ole purrut sen paremmin kriisipalaverit kuin pelitavan muutoksetkaan. Oikeastaan juuri päinvastoin: itseään epätoivoisesti etsiessään patapakka hukkasi pelillisestä identiteetistään viimeisenkin palasen.

Taukoa edeltäneissä peleissä jäällä nähtiinkin täysin eksynyt ja alistunut Ässät. Otteista oli tolkku poissa. Yritystä oli vain nimeksi, pelitapaa ei senkään vertaa. Paketti ei ollut enää lainkaan valmennusjohdon hanskassa.

Muutokset tauon aikana olivatkin välttämättömiä. Yleisin ratkaisu vastaavassa tilanteessa on kokeilla uutta miestä penkin takana. Ässät valitsi kivikkoisemman polun lähtiessään vaihtamaan joukkuetta.

- Pienillä muutoksilla tätä ei olisi enää voinut kääntää. Isoja ratkaisuja oli pakko tehdä, kun mikään muu ei ole auttanut. Seurajohtoa en voi ainakaan tuen puutteesta syyttää, kun potkuja annettiinkin pelaajille eikä minulle. Enkä minä aio antaa periksi, Pajuoja vakuuttaa.

- Nämä haluamani muutokset olivat tapetilla jo pidempään. Tällä hetkellä ei olla potkimassa pois enempää pelaajia, mutta ei tässä jatkossakaan kenenkään paikka ole taattu.

Pajuoja on elänyt viime ajat kovissa paineissa. Vaikka hän välttyikin potkuilta saaden vielä haluamansa muutokset läpi, mies ei vaikuta helpottuneelta. Pajuoja vastailee kysymyksiin poikkeuksellisen apean ja totisen oloisena.

Totista poikaa oli löytynyt myös Ässien pukukopista, kun joukkue sai tietää muutoksista.

- Vähän shokissahan pelaajat tietysti olivat, kun joukkuekavereita noin vain suoraan irtisanotaan. Mutta ehdottomasti yksi tämän ratkaisun tarkoituksistakin oli myös herätellä joukkuetta.

Hirvonen pahin pettymys

Miehistöstä erotettuja arvioidessaan Pajuoja ei lähde kaunistelemaan sanojaan. Pahin floppi oli valmentajan omaksi hankinnaksi laskettu Ville Hirvonen.

- Hankimme hänet ihan suoraan kakkossentteriksi. Sitä roolia Ville ei pystynyt missään vaiheessa toteuttamaan alkuunkaan. Ehdottomasti hän oli suurin pettymys.

Peter Astonin ja Iikka Törnvallin kohtaloiksi koituivat ennen muuta heikot puolustustaidot. Kumpikaan ei ollut oman pään pelaamisessa liigatasoa.

- Astonista tietysti haettiin myös kiekollista puolustajaa ja ehkä hänellä siellä jossain piilossa niitä taitoja onkin. Mutta puolustajan perustaidot omalla alueella sekä fyysinen valmius eivät olleet riittävällä tasolla. SM-liiga oli hänelle vain liian kova paikka.

- Törnvall on puolestaan roikkunut mukana jo pidempään ja nyt sai se roikkuminen loppua. Kai hänelläkin jotain kiekollisia taitoja on, joilla voisi itsensä elättää, mutta pelaamisen taso oman maalin edessä ei riittänyt. Hänellekin oli roikkumisen sijasta parempi lähteä hakemaan peliaikaa muualta.

Bararukista kakkossentteri

Puolustuspäässä Pajuojalla riittää työkaluja, vaikka kaksi miestä rivistöstä poistuukiin. Hyökkäyspäässä materiaalia on sen sijaan sen verran vähän, että Hirvosta ei voitu lähettää työnhakuun ennen kuin joku on löytynyt tilalle.

Se joku oli lopulta David Bararuk, 23. Hän on Ässien muiden ulkomaalaisten tavoin porilaisten yhteistyöseuran Dallas Starsin varaama pelaaja. Näin ollen Ässillä on Porissa aiemmkin vierailleesta hyökkääjästä hyvät tiedot. Niiden tietojen valossa Pajuoja uskaltaa odottaa Bararukilta paljon enemmän, mitä kanadalainen ehti kolmessa Ilveksessä pelaamassaan ottelussa esittää.

- Agentti tai joku muu oli tainnut antaa Ilvekselle hänestä vähän väärää tietoa. He hakivat Bararukista hampaatonta laituria, kun taas meidän tietojemme mukaan kyseessä on ihan puhdas sentteri.

- Meillä Bararuk tulee hakemaan kakkossentterin roolia. Haemme hänestä tutkaparia B.J. Crombeenille, Pajuoja selvittää.

Ässät havitteli Bararukia riveihinsä jo kesällä. Vielä silloin mies ei kuitenkaan suostunut lähtemään Eurooppaan.

Pajuoja myöntää, että pelaajia on yhä haussa. Sen tarkemmin hän ei suostu ostoslistaansa tässä vaiheessa erittelemään. Valmentaja ei myöskään usko, että uutta verta tulisi vielä tauon aikana lisää.

- Tässä on sekin ongelma, että seurojen toimitusjohtajat ovat tällä hetkellä Espanjassa. Mutta asioita käydään läpi varmasti ensi viikolla, Pajuoja lupaa.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan fakiiri päätelläkseen, että yksi läpikäytävistä asioista on Ässien maalivahtiosasto. Ykkösvahtia ei ole löytynyt nykyisestä kaksikosta.

- Tietysti sitäkin asiaa tullaan tarkastelemaan kriittisesti. On selvää, että tarvitsemme jatkossa myös parempaa maalivahtipeliä, Pajuoja vaatii.

Entäs se valmentajan asema?

Yhtä selvää on sekin, että jatkossa seurajohdon on tarkasteltava entistä kriittisemmin myös nyt avauserän itselleen kääntänyttä valmentajaansa. Pajuojakaan ei voi olla enää toisessa erässä koskematon, mikäli hän ei saa iskostettua joukkueeseen omaa tai edes jotain pelitapaa sekä kunnon taistelumoraalia muulloinkin kuin ylimääräisten palavereiden jälkeen.

Periaatteessa Ässille voisi kuitenkin antaa nyt tehdystä ratkaisusta tunnustusta. On perin harvinaista ja kunniakastakin antaa kaiken julkisen paineen keskellä oikeasti aikaa ja työrauhaa alkukaudella epäonnistuneelle valmentajalle. Paniikkinappulaa ei paineta, eikä merivartiostoa hälytetä apuun, vaikka merkit ovat viitanneet vahvasti siihen, että patalaiva on ajelehtinut jo tovi sitten lopullisesti pois kipparinsa otteesta.

Käytännössä homma hiertää kummasti skeptikon silmää. Näin ainakin, mikäli Pajuojan pakkiin ei hankita sieltä poistettujen turhiksi jääneiden työkalujen tilalle nopeasti uusia ja tarpeellisia. Ei siis pelkkiä bararukeja, vaan jo lähtökohtaisesti merkittäviä vahvistuksia.

Tulevaisuus näyttää varsin pian onko Pajuojan erävoitto Ässien osalta oikeasti kunniakas ratkaisu vaiko pelkkää silmänlumetta. Ollaanko nousuun valmiita oikeasti satsamaan, vai onko huumansa karusti hukannut seura nostanut tämän kauden osalta kätensä pystyyn ja ainoastaan toivoo suunnanvaihdosta? Jatketaanko kosmeettisten muutosten linjalla, ja pyritäänkö niiden avulla vain säilyttämään yleisön mielenkiinto sekä sitä kautta mahdollisimman hyvä taloudellinen tulos?

» Lähetä palautetta toimitukselle