Päätyykö Aaron Ekblad Panthersin kulmakiveksi?

NHL / Artikkeli
Ekblad odottaa vastuuta myös NHL:ssä.
Kuva © Getty Images

Ei Erik Karlssonin veroinen kaikista läpi luisteleva hyökkäävä supermies. Ei Zdeno Charan tai Shea Weberin tasoinen fyysinen jyrä.

Ei, vaan jotain muuta. Kanadalaispuolustaja Aaron Ekblad vakuuttaa sillä, että hän on fiksu ja vähintään melko hyvä ihan kaikessa.

Ontarion Belle Riveristä kotoisin oleva Ekblad alkoi kerätä suuria otsikoita tultuaan John Tavaresin jälkeen toiseksi poikkeukselliseksi pelaajaksi, joka sai osallistua OHL:ään alle 16-vuotiaana. Ekblad oli samalla historian ensimmäinen kyseisen kunnian saanut puolustaja. Tavaresin ja Ekbladin jälkeen kyseisen ansion ovat saavuttaneet Connor McDavid ja Sean Day.

Hockey Canadan raati mietti päätöstä kuusi viikkoa. Arvioitavana olivat hänen koulutuksellista tilannettaan, henkistä kypsyyttään sekä potentiaalia jääkiekkoilijana. Hänet valittiin.

Vihreää valoa

Kun päätös tuli, Ekblad käytti mahdollisuutensa. Hän voitti joukkueensa Barrie Coltsin puolustajien pistepörssin ja pääsi Ontarion joukkueeseen alle 17-vuotiaiden World Hockey Challengessa. Lopulta Ekblad voitti OHL:n vuoden tulokas -pystin kaudella 2011-12.

Ekblad on sen jälkeen ollut hiljalleen kasvaneessa valokeilassa odotusten suhteen. Aikaisin kehittyneiden pelaajien kohdalla vaara taantumasta on aina olemassa, mutta Ekblad on sen sijaan parantanut hiljalleen myös osa-alueita, joissa hän ei aiemmin ollut parhaimmillaan.

Hiljalleen Ekbladin sijoitus varausennusteissa parani.

Kaksi vuotta tulokaspystiä myöhemmin Ekblad valittiin koko OHL:n parhaaksi puolustajaksi ja tähdistökentälliseen. Maajoukkuekultaa tuli alle 18-vuotiaiden kisoissa. Nyt Ekblad komeilee koko varaustilaisuuden kärkipaikoilla − useiden listoilla ykkösenä.

Ekblad hoitaa työnsä tunnollisesti kentän molemmissa päissä.
Ekblad hoitaa työnsä tunnollisesti kentän molemmissa päissä.
Kuva © Getty Images

Kuka poimii Ekbladin?

Florida Panthersin voitto ykkösvarauksen arvonnassa vaikuttaa Ekbladin tulevaan varausnumeroon siten, että Panthers ei välttämättä ole ykkösennusteesta huolimatta nuorukaisen tuleva osoite.

Panthersin toimitusjohtaja Dale Tallon haluaa nuorelle joukkueelleen tukijoukkoja jo nyt. Vaikka Ekblad vaikuttaa kypsältä NHL:n pian, on Tallon avannut pelin myös vaihtokaupan suhteen.

Todennäköisintä on, että Tallon käyttää varausoikeuden itse. NHL-maailmassa on silti paikallaan testata sitä, yltyykö joku hulluttelemaan ja antaa esimerkiksi lupaavan nuoren pelaajan ja varsin hyvän ykköskierroksen varausoikeuden muutaman sijan nousemisesta varausjärjestyksessä.

NHL-tasolla joukkueessa on Brian Campbell, Erik Gudbranson ja Dmitri Kulikov ankkureinaan. Kulikov ja Gudbranson ovat varaustilaisuuden lähestyessä vielä rajoitettuja vapaita agentteja, mutta antavat sopimukseen päästyään joukkueelle tukevaa pohjaa tuleville kausille.

Ainakin Winnipeg Jets ja Edmonton Oilers ovat ilmaisseet kiinnostuksensa ykkösvuoroa kohtaan. Mikäli taas Panthers päätyy poimimaan hyökkääjän ensimmäisellä vuorollaan, on todennäköistä, että Ekblad tipahtaa kolmantena varaavalle Oilersille ilman kauppoja, sillä Buffalo Sabres on eniten kiinnostunut hyökkääjästä paremman puolustajatilanteensa takia.

Miksi Ekblad?

Ekbladin suurin vahvuus on tasaisuus. Isoille minuuteille kuin luotu puolustaja ei välttämättä ole tuleva supertähti NHL:ssä, mutta lähes varma neljän parhaan puolustajan joukkoon yltävä isojen minuuttien työhevonen.

Hyökkäyspäässä Ekbladin paras ase on hyvä laukaus. Viimeisin kausi Barrie Coltsissa tuotti 23 maalia 58:ssa ottelussa. Laukaus antoi Coltsille hyvän aseen ylivoimapeliin. Lisäksi Ekbladin pelisilmä auttaa antamaan hyviä syöttöjä pitkin kenttää.

Fyysisesti Ekblad on valmis NHL:ään. Puolustajana hänellä on vielä kehittämistä terävyyden suhteen, mutta kaksinkamppailuihin fysiikka riittää, eikä Ekbladia ole helppoa liikuttaa pois kaksinkamppailuista. Kokonaisuutena Ekblad on pärjännyt parhaiten oikea-aikaisella puuttumisella vastustajan kiekolliseen pelaamiseen sekä erittäin hyvällä sijoittumisella.

Pian Ekbladin kyvyistä saadaan nauttia myös NHL:ssä. Ehkä jopa koko vuoden 2014 varaustilaisuuden ensimmäisenä poimintana.

Lähteet: McKeen's Hockey, Future Considerations, Toronto Sun, Edmonton Journal

» Lähetä palautetta toimitukselle