Otteluohjelmaa odotellessa - Jokerit kertoi kesäkuulumisiaan

KHL / Artikkeli
Erkka Westerlund valmistautuu ensi kauden haasteisiin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Toista KHL-kauttaan kohti mennessä Jokerit tuntee sarjan metkut ja vastustajat jo hyvin. Kolikon kääntöpuoli on, että muutkin tuntevat helsinkiläisjoukkueen. Yllätysmomentti on historiaa, seurajohto kertoi.

Helsingin Jokereiden toimitusjohtaja Jukka Kohonen, pelaajakoordinaattori Janne Vuorinen ja päävalmentaja Erkka Westerlund kertoivat torstaina medialle joukkueensa kesäkuulumisia.

Helsinkiläisten ensi kauden joukkue on lähes valmis, samoin talouspuolen strategia. Nyt joukkue viettää omatoimisen harjoittelun jaksoa ja odottelee KHL:n sarjaohjelmaa.

- Viime vuonna se tuli heinäkuun lopulla, nyt toivottavasti aiemmin. Kesäkuun loppuun sitä on lupailtu, totesi toimitusjohtaja Kohonen.

Pelaajakoordinaattori Vuorinen uskoo, että Jokereilla on ensi kaudelle kasassa riittävä pelaajarunko, vaikka sopivan pelaajan sattuessa kohdalle lisähankinnoillekin saattaisi olla tilaa.

- Meillä on sopimus neljän maalivahdin, yhdeksän puolustajan ja 18 hyökkääjän kanssa. Enempään ei ole tarvetta, mutta meillä on valmius hankkia vielä kiinnostava pelaaja.

Moni viime kauden tähdistä lähti pelaamaan muualle, mutta Jokerit on erityisen tyytyväinen uuden joukkueensa pelaajien ikärakenteeseen.

- Uusista hankinnoistamme esimerkiksi Philip Larsen ja Jesper Jensen sekä Mathis Olimb ja Pekka Jormakka ovat vasta tulossa uransa parhaimpiin vuosiin, Vuorinen kertoi.

Jokerit on ensi kaudella vahvasti pohjoismaalainen joukkue, jossa pelaa niin Norjan, Ruotsin kuin Tanskankin kansalaisia.

- Tarkoituksella emme ole lähteneet brändäämään itseämme koko pohjoismaiden Jokereiksi, vaan tämä on ihan sattumaa. Toki oletamme, että he sopeutuvat helposti suomalaiseen tyyliin, Vuorinen nauroi.

Vuorinen myös kuvaili lyhyesti Jokereiden uutta ulkomaalaisnelikkoa.

Tarkoituksella emme ole lähteneet brändäämään itseämme koko pohjoismaiden Jokereiksi, vaan tämä on ihan sattumaa.

- Olimb on pelannut monta hyvää kautta Ruotsissa piste per peli -tahtia. Hän on taitava pelintekijä, joka tekee ketjukavereistaan parempia hyökkkäyssuuntaan. Peter Regin on häntä isokokoisempi, luisteluvoimainen NHL:ssä alemmissa ketjuissa puurtanut hyökkääjä, josta on meille paljon iloa.

- Larsen oli NHL:n työsulkukaudella parhaita pelaajia Liigassa. Hän oli erittäin motivoitunut tulemaan meille. Jensen taas on nuorempi ja lähtee kehittymään ja taistelemaan pelipaikastaan, eli on eri roolissa siinä mielessä. Hän on kuitenkin kokenut: pelannut esimerkiksi viidet MM-kisat, vaikka on vasta 23-vuotias, Vuorinen summasi.

Vuorisen mukaan asiat ovat nyt eri tavalla kuin vuosi sitten, kun Jokerit lähti eksoottiseen KHL:ään.

- Nyt tunnemme sarjan vastustajat ja lähdemme luottavaisin mielin. Kolikon kääntöpuoli tosin on se, että nyt hetkin tuntevat meidät. Meillä on yhä samat vahvuudet kuin ennen: hyvä valmennus, Helsinki, joka on hieno kaupunki ja se, että pyrimme huomioimaan pelaajien tarpeet mahdollisimman hyvin. Jos suuremmat seurat lähtevät kamppailemaan rahan kanssa, niin sitten häviämme, mutta sille ei voi mitään.

Jokereiden johto nauttii nyt kesästä.
Jokereiden johto nauttii nyt kesästä.
Kuva © Vilja Päätalo

Westerlund pohtii roolittamista

Kesäkuulumisia kertoili myös päävalmentaja Erkka Westerlund, joka painottaa ensi kaudelle ainakin maalineduspelaamista.

- Vaihtuvuutemme oli parikymmentä prosenttia. Meiltä lähti hyviä pelaajia pois ja saimme todennäköisesti hyviä tilalle. Syksy näyttää, saammeko luotua palasista yhtenäisen joukkueen.

- Pelillisesti olemme oikeassa suunnassa. Viime kaudella painotimme maalintekoa ja kiekon maalinedustalle viemistä. Samojen teemojen kanssa jatkamme ensi kaudellakin.

Ensi kaudella ketjuja ei rooliteta yhtä selvästi kuin viimeksi, Westerlund kertoo.

Sillä on eroa, onko ammattilaiskiekkoilija vai huippu-urheilija.

- Kanada näytti kevään MM-finaalissa, että tämän päivän huippukiekossa kaikkien pelaajien on pystyttävä hyökkäämään ja puolustamaan joka tilanteessa. Meilläkään ei ensi kaudella ole niin selviä hyökkääviä ja puolustavia ketjuja. Harmittaa, kun TsSKA pudotti meidät keväällä tekemällä meitä enemmän töitä!

Westerlund painotti myös huippu-urheilijoille sopivan elämänrytmin merkitystä.

- Sillä on eroa, onko ammattilaiskiekkoilija vai huippu-urheilija. Haluamme jälkimmäisiä: he ovat urheilijoita 24 tuntia vuorokaudessa ja ymmärtävät levon ja ravinnon merkityksen.

Koko Suomen Jokereiden brändäys onnistui

Viime kaudella kaikki sujui jopa hämmentävän hyvin paitsi urheilullisesti, myös liiketoiminnan puolella, kertoo Kohonen.

- Strategiamme toimi hämmentävän hyvin. Yleisötavoitteemme oli 11 000 katsojan keskiarvo, josta jäimme runkosarjassa parisataa katsojaa. Jos pudotuspelitkin lasketaan mukaan, oli keskiarvomme 11 139 katsojaa. Ja siinä ei ole värikynää mukana, vaan se on todellinen keskiarvo, Kohonen kertoi.

Myynti veti hyvin, sillä vaikka kausikorttimyynnissä jäätiin hieman tavoitteesta, toivat yksittäisliput ja yritys-, VIP- ja sponsoripaketit "todella kovaa" tuottoa, kertoo Kohonen.

Strategiaan kuului myös uuden mielikuvan luominen. Helsingin Jokereista haluttiin tehdä myös koko Suomen Jokerit.

- Siinä onnistuttiin. Ensi kaudella haluamme olla yhä vahvemmin eräänlainen seuramaajoukkue KHL:ssä. Liigassa peleissä käyneistämme noin 70 prosenttia oli pääkaupunkiseudulta, nyt enää 58 prosenttia. Peleihin on siis tultu kauempaakin ja isojen seurueiden voimin, mikä auttoi osaltaan luomaan hienoa tunnelmaa.

Jokerit panosti erityisesti ottelutapahtumaan, ja jatkossakin siitä aiotaan tehdä entistä viihdyttävämpi - mutta ei liian viihteellinen. Peli pidetään jatkossakin keskiössä, seurajohto lupaa.

- Tavoitteemme oli saada paikalle enemmän satunnaiskatsojia, kuten naisia ja perheitä, jotka eivät ehkä suhtaudu peliin intohimoisesti mutta tahtovat käydä laadukkaassa urheilutapahtumassa, Kohonen kertoi.

Kauden aikana Jokerit kohtasi monia yllätyksiä erityisesti kulupuolella. Ennakoitua parempi pudotuspelimenestys kuitenkin auttoi, Kohonen kertoo.

- Vakuutukset maksoivat yllättävän paljon, samoin pakolliset terveysmittaukset ja turvallisuuspuoli. Venäjälle matkustaminenkin maksoi enemmän kuin olimme ajatelleet. Nyt osaamme varautua yllättäviin menoihin paremmin.

» Lähetä palautetta toimitukselle