Ottawa Senators, pelaaja-arvostelu

NHL / Artikkeli
Idän ykkösjoukkueen Ottawan pelaaja-arvostelut. Arvosanat ovat tämän kauden perusteella, arvosanat A:sta - D:hen.

Johtoryhmä

GM Marshall Johnston on Senatorsien lyhyen NHL historian viides toimitusjohtaja. Johnstonille meneillään oleva kausi on Ottawassa toinen.

Johnston on pitkän linjan kiekkomies. Hän pelasi ensin seitsemän kautta NHL:ssä, valmensi NHL:ssä ja siirtyi sitten New Jersey Devilsien pelaajapolitiikan vastaavaksi, kun hänestä tuli Jerseyn "Director of player personnel" (eli mm. pelaajien scouttauksesta ja draftlistojen tekemisestä vastaava henkilö).

New Jerseyssä Johnston toimi kymmenen vuotta (1983 - 1993) ja pitkälti hänen ansiostaan Jersey onnistui varaamaan mm. Scott Niedermayerin, Martin Brodeurin, Brendan Shanahanin, Bill Guerinin, Kirk Mullerin, Brian Rolstonin, Kirk McLeanin ja Sean Burken.

Senatorsin organisaatioon Johnston tuli vuonna 1996. Hän jatkoi Ottawassakin aluksi pelaajapuolen vastaavana eli "Director of player personnel" nimikkeellä.
Oli pitkälti Johnstonin ansiota, että Senatorsit varasivat vuonna 1997 ensimmäisellä kierroksella, numerolla 12 tulevan huippulaiturin Marian Hossan.

Johnston ehti toimia kolme vuotta Senatorsien pelaajapuolen vastaavana, ennenkuin siirtyi Ottawan toimitusjohtajaksi kesällä 1999.
Johnston korvaa hyvää työtä tehneen Rick Dudleyn, joka lähti rakentamaan Tampaa.

Johnstonin seuraaja "Director of player personnel" tehtävässä on Jarmo Kekäläinen..

Johnstonin merkittävin teko tämän kauden aikana oli valmentaja Martinin jatkosopimus.
Sopimus kiinnittää Martinin seuraavaksi kahdeksi kaudeksi Ottawan valmentajaksi.

Tällä kaudella Johnston on tehnyt muutaman pelaajasiirron. Marraskuussa seuran Venäläispakki Igor Kravchuk meni waiverssina Calgaryyn ja tilalle Ottawa hankki huomattavasti halvemman Jamie Riversin.
Kravchuk ei vastannut odotuksia ja hän oli liian kallis mies rooliinsa ja peliesityksiinsä nähden. UFA:na ollut Rivers tuli paikkaamaan Ottawan loukkaantumisista kärsinyttä puolustusta yhden vuoden sopimuksella.

Johnstonin kauden ainoa treidi on ollut Vaclav Prospalin siirto Floridaan. Prospal pelasi viime kaudella uransa parhaan kauden tehden pisteet 22+33=55, mutta tänä vuonna Yashinin palattua ei enää löytänytkään paikkaansa Senatorsseista.
Bonk ja Yashin veivät ykkös- ja kakkos senttereiden paikat ja kolmoseen on nuori Mike Fisher, joka on Prospalia fyysisempi ja on parempi puolustavana hyökkääjänä. Neloseen Ottawalla on laittaa hyvin pelannut John Emmons, johon sopivat samat sanat kuin Fisheriin..parempi puolustamaan ja fyysisempi.

Prospal jäi siis ilman roolia Senatorseissa ja Ottawa kauppasi miestä pitkään muualle ennenkuin Florida Panthers halusi Prospalin.
Florida antoi Prospalista kolmannen kierroksen varaukseen 2001 tai neljännen kierroksen varaukseen 2002, Floridan optiolla, eli he saavat valita kumpana vuonna varauksensa antavat.

Tämä kauppa oli molempien joukkueiden kannalta hyvä, Ottawa sai pienennettyä palkkabudjettiaan pelaajalla, joka oli käytännössä tarpeeton ja Florida sai vahvistuksen hyökkäykseen.

Arvosana: B

Päävalmentaja Jacques Martin on Johnstonin tavoin pitkänlinjan kiekkomies. Hän aloitti valmentajanuransa vuonna 1976 yliopistojoukkueen valmentajana.

Vuonna 1985 hän pääsi OHL joukkueen Guelp Platersien vastuuvalmentajaksi. Platersit voittivat heti OHL:n mestaruuden, Memorial Cupin ja Martin valittiin OHL:n vuoden valmentajaksi.

Seuraavana vuonna hän olikin jo St. Louis Bluesin päävalmentaja. Heti hänen tulokaskautenaan NHL:ssä (kaudella 1986-1987) St. Louis voitti Norris divisioonan. Bluesissa Martin toimi kaksi kautta, ennenkuin siirtyi Chicagoon Mike Keenanin apuvalmentajaksi.

Chicagossakin ehti vierähtää vain kaksi kautta, ennenkuin oli vuorossa taas muutto, tällä kertaa Quebec Nordiquesiin vuonna 1990. Quebecissä Martin toimi neljä vuotta, kaikki
apuvalmentajana.
Quebecin vuosien jälkeen Martin siirtyi Ottawaan, jossa on valmentanut kaudesta 1995-1996 saakka.

Martin on Senatorsien historian kolmas valmentaja. Hän aloitti viime syksynä jo kuudennen kautensa Ottawan valmentajana.
Nykyvalmentajista Martinia kauemmin samaa joukkuetta valmentaneita ovat ainoastaan Carolinan Maurice, Detroitin Bowman ja Dallasin Hitchcock.
Pelaajista ainoastaan Bonk, Yashin ja Alfredsson ovat olleet Ottawassa Martinia pidempään.

Valmentajana Martin on loistava johtaja ja hyvä motivoimaan pelaajia. Martinin pitkä kokemus auttaa nuoria pelaajia urallaan hyvin eteenpäin.
Martin onkin tehnyt loistavaa työtä Hossan, Bonkin, Reddenin, Yashinin, Havlatin ja muiden nuorien kanssa.

Ainoat mitkä Martinin valmentajakaudella ovat tökkineet, ovat play-off ottelut. Ottawa ei ole kuin kerran päässyt ensimmäistä kierrosta pidemmälle, vaikka runkosarjassa Ottawa on pärjännyt erittäin hyvin.

Martin voitti parhaalle valmentajalle myönnettävän Jack Adams Awardin vuonna 1999. Vuonna 1997 Martin oli Adams äänestyksessä kolmas...

Martin solmi viime syksynä kahden vuoden jatkosopimuksen Senatorsien kanssa. Martinin jatkosopimus oli erittäin tärkeä pelaajille, kannatajille ja tukijoille, koska sillä varmistettiin hyvä valmennus myös tuleviksi kausiksi.

Arvosana: B+

Maalivahdit

Patrick Lalime (24 voittoa, 5 nollapeliä, 2.25, 91,5%) on selkeä ykkönen, niinkuin ennen kauden alkuakin ennustettiin.
Lalimen tilastot kertovat miehen onnistumisesta...24 voittoa, 13 tappiota ja 4 tasapeliä. Torjuntaprosentti on komea 91.5% ja päästettyjä maaleja per ottelu, 2.25. Lisäksi hän on pelannut viisi nollapeliä...
Kaikki tämä Senatorsien loukkaantumisista kärsineen puolustuksen takana.

Lalime on jo nyt tehnyt oman ennätyksensä voittojen määrässä. Miehen vanha ennätys (21 voittoa) syntyi kaudella 1996-1997, kun Lalime pelasi Pittsburghissa.

Lalime rikkoi Ottawan kaikkien aikojen maalivahtien voittoennätyksen (22 voittoa) Coloradoa vastaan 15.2. kun hän voitti kauden 23:nen ottelunsa.
Vanha ennätys oli kaudelta 1998-1999, jolloin Ottawan silloinen maalivahtikaksikko Damian Rhodes ja Ron Tugnutt pääsivät molemmat tuohon voittomäärään (22).

Lalime on nuori, lahjakas, "butterfly-tyylillä pelaava, erittäin kookas maalivahti. Hän pelasi kaksi kautta farmissa Pittsburghin kausien jälkeen ja oli viime kaudella Ron Tugnuttin ja Tom Barrasson kakkosena NHL:ssä.
Tällä kaudella hän on vihdoin vakiinnuttanut paikkansa NHL:ssä ja nyt näyttää siltä, että hänen uransa tulee pitkä ja menestyksekäs.

Lalime on valittu tällä kaudella jo kaksi kertaa NHL:n viikon pelaajaksi.

Arvosana: A-

Jani Hurme (9 voittoa, 2 nollapeliä, 2.55, 90,5%) on käynyt läpi pitkän ja vaikean tien NHL:ään. Kolme kautta IHL:ssä ovat kuitenkin kasvattaneet Turkulaista erittäin paljon. Jani on nyt paljon valmiimpi niin henkisesti kuin myös fyysisesti NHL:ään.

Hurme on pelannut hyvin aina saatuaan tilaisuuden, mutta Lalimea on erittäin vaikea ohittaa pelaavana maalivahtina.
Hurme teki joulukuussa pitkän jatkosopimuksen Ottawan kanssa, joten Jani ainakin itse uskoo mahdollisuuksiinsa ja miksei uskoisi, sillä vaikka kilpailutilanne Ottawan maalilla on erittäin vaikea ja kova, mahdollisuuksia kuitenkin on...

Hurme on pelannut tällä kaudella jo 17 ottelua, mikä on varmasti enemmän mitä Jani itsekään toivoi ennen kauden alkua.
Hurme on NHL:n mittapuun mukaan luotettava kakkosmaalivahti, vaikkei kokemusta vielä NHL:stä hirveästi olekaan.
Pitää toivoa Janin puolesta, että pitkä ja kärsivällinen työ palkitsisi hänet jossain vaiheessa...

Arvosana: B-

Simon Lajeunesse ja Mathieu Chouinard, on Ottawan lahjakas maalivahtikaksikko, joilla kummallakin on mahdollisuus vakiinnuttaa tulevaisuudessa NHL maalivahdin paikka, joten tulevaisuus myöskin Hurmeen ja Lalimen takana on turvattu.

Puolustajat

Ottawan vahva nelikko tällä kaudella on ollut Wade Redden, Jason York, Chris Phillips ja tulokas Karel Rachunek.

Heistä York ja Philips ovat selkeästi fyysisimmät, Reddenin ja Rachunekin pelatessa enemmän kiekollista peliä.
Ottawa on peluuttanut puolustajiansa pitkälti niin, että Redden ja tulokas Rachunek ovat pelanneet ykkösparissa ja Philips ja York kakkosessa. Näille neljälle puolustajalle on kasautunut päävastuu kentällä ja he ovat pelanneet useimmissa otteluissa yhteensä yli 45 minuuttia.

Tämä on sikäli luonnollista, että Ottawan kaksi muuta vakipuolustajaa, Sami Salo ja Ricard Persson ovat kärsineet loukkaantumisista ja Shane Hnidy sekä Jamie Rivers ovat kokemattomia.

Wade Redden on ollut Senatorsien paras puolustaja. Redden oli aikanaan, (vuonna 1995) NHL:n Entry Draftin toisena varattu pelaaja.
Reddenistä ennustettiin tulevan hyvä "all-around"-pakki, joka pelaa tasaisesti ja luotettavasti pelistä toiseen.

Juuri sellainen puolustaja Reddenistä on kehittynytkin. Redden ei tule varmaankaan koskaan voittamaan puolustajien pistepörssiä, mutta hän pelaa erittäin varmasti ja omaa kuitenkin kohtalaisen hyökkäyskäsityksen.
Redden on Ottawan paras kiekollinen puolustaja ja viime kaudella hän teki puolustajalle hyvät 10 maalia, sekä oman henkilökohtaisen piste-ennätyksensä, 10+26=36.
Tällä kaudella Redden on jo tähän mennessä tehnyt 7+22=29 ja hänen +/- saldonsa on hyvä, +15.

Redden on ollut nuoresta iästään huolimatta Senatorsien puolustuksen johtaja, johon valmentaja Martin luottaa peluuttamalla Reddeniä eniten Senaattorien pakeista.

Redden pelasi tammikuussa uransa parasta kiekkoa, tehden 14:sta ottelussa pisteet 4+10=14 ja saaden +13...

Arvosana: A-

Karel Rachunek on useimmiten Reddenin parina pelaava tämän kauden tulokas. Rachunek on ehkä Ottawan positiivisin yllätys tältä kaudelta, pelaaja jolta monikaan ei odottanut pääsyä edes pelaavaan kokoonpanoon, mutta joka on päässyt pelaamaan, pelannut kypsästi ja pelannut monessa ottelussa yli 20 minuuttia.

21- vuotias Rachunek on Ottawan yhdeksännen kierroksen varaus (yht.229:s) vuodelta 1997.
Hänet valittiin tammikuussa NHL:n kuukauden tulokkaaksi. Rachunek keräsi tammikuussa 14:sta pelissä pisteet 1+9=10 ja sai +/- tilastoihin komean luvun, +9.
Rachunek teki tammikuussa myös hänen NHL uransa avausmaalinsa kun Ottawa pelasi Los Angelesia vastaan (häviten jatkoajalla 7-6).

Rachunek on hyvin liikkuva puolustaja, joka on hyvä lukemaan peliä, hyvä taklaamaan sekä hyvä avaamaan peliä.
Miinuksena tulokaspuolustajalle tyypilliset virheet omassa päässä.

Arvosana: B-

Jason York on Ottawan kokenein puolustaja. York pelaa NHL:ssä jo kymmenettä kauttaan, joista Ottawassa on menossa viides.
York on hyvä puolustuspäässä, ehkä fyysisin Ottawan puolustajista, eikä tee paljon virheitä. Yorkilla on myös kohtalainen hyökkäyskäsitys, sillä hän teki kaudella 1998-1999 puolustajalle hyvät 35 pistettä ja viime kaudellakin 30 pistettä.
York on Senatorsien puolustuspään isähahmo, vaikkei mikään ikäloppu olekaan. Se kuvaa hyvin Senatorsien puolustuksen rakennetta, nuori ja lahjakas.

York on hyvin arvostettu omiensa keskuudessa, mutta on NHL:ssä muuten aliarvostettu pelaaja.

Yorkin pisteet tältä kaudelta ovat 5+11=16 ja hänen +/- saldonsa on hyvä, +12.

Arvosana: B

Chris Phillips on Senatorsien nuorin vakiopuolustaja. Tämä vuoden 1997 NHL:n ykkösvaraus ei ole kehittynyt vielä niihin saappaisiin, mitä Ottawa asetti hänelle aikanaan, mutta on nuoren ikänsä puolesta valmis kehittymään vielä paljon.

Phillips on henkiseltä puoleltaan vahva ja hyvä johtajatyyppi, mutta pelillisiin seikkoihin hänen pitää vielä panostaa. Etenkin luistelu on tuottanut hänelle paljon ongelmia ja sitä hän on pyrkinytkin kehittämään.
Voima ja taklausominaisuudet ovat Philipsillä hyvin kunnossa.
Phillips on antanut tänä vuonna positiivisia lupauksia kehityksestään, joten hänestä kuulemme vielä paljon.

Phillips on tehnyt tällä kaudella pisteet 2+7=9, mutta hän onkin enemmän fyysinen, puolustava puolustaja.

Arvosana: C+

Sami Salo on pelannut tällä kaudella vasta 21 ottelua tehden pisteet 2+10=12.
Salo kuuluu Senaattorien neljän parhaan puolustajan joukkoon ja terveenä ollessaan hän pelaa noin 20 minuuttia ottelussa.
Ylivoimalla hän on Ottawan käytetyin puolustaja kovan laukauksensa ansiosta.

Salon harmiksi hän on kärsinyt lyhyellä NHL urallaan kohtuuttoman paljon loukkaantumisista. Viime kaudella Salo pelasi ainoastaan 37 ottelua ja tälläkin kaudella hän on ollut enemmän loukkaantuneena kuin pelikuntoisena.

Arvosana: C

Ricard Persson tuli viime kesänä free-agenttina Ottawaan. Hän on pelannut NHL:ssä myös New Jerseyssä ja St. Louisissa, yhteensä ennen tätä kautta 162 ottelua, joissa hän on tehnyt pisteet 7+29=36 ja ottanut 185 jäähyminuuttia.

Persson on kokenut ja varma-otteinen puolustaja, joka tuli St. Louisille tarpeettomaksi kun joukkue hankki Sean Hillin kesällä.
Persson pelasi alkukaudella 11 ottelua, mutta loukkaantui ja pääsi mukaan vasta all-star tauon jälkeiseen peliin Detroitia vastaan.
Persson ei ole pelannut kuin 18 ottelua, joissa on tehnyt pisteet 1+4=5, hänen +/- saldonsa on pelattuihin otteluihin nähden hyvä, +11.

Arvosana: C

Ottawa on joutunut loukkaantumisten takia peluuttamaan paljon nuoria, kokemattomia puolustajia.

Shane Hnidy on yksi tälläinen puolustaja ja hän on Rachunekin tavoin tämän kauden tulokas. Hnidy pelaa kovaa ja tuo ryhtiä ja kokoa Ottawan muuten melko pehmeään puolustukseen.
Hnidyn puutteet ovat liikkumisessa ja sijoittumisessa, mutta hän on pelannut yllättävän vähillä virheillä ja on saanut tehopörssiin merkinnän +6.
Hnidy on päässyt pelaamaan 39:ssä ottelussa tehden pisteet 2+2=4 ja keräten 71 minuuttia jäähyjä.

Hnidy teki juuri usean vuoden jatkosopimuksen Ottawan kanssa.

Arvosana: C-

Jamie Rivers on toinen nuori puolustaja, joka on saanut hyvin vastuuta. Rivers oli aikanaan lahjakas puolustaja (hän teki kaudella 1993-1994 OHL:ssä yhdellä kaudella 65:ssä ottelussa pisteet 32+89=121! ja valittiin OHL:n ykkös all-starsiin), mutta hänen kehittymisensä on jostain syystä pysähtynyt, eikä hän ole löytänyt sopivaa roolia NHL:ssä.
Rivers tuli syksyllä vapaana agenttina Ottawaan kun Ottawa haki loukkaantumisten vuoksi apua puolustukseensa.

Arvosana: D+

Sean Gagnon on puolustaja joka on päässyt välillä pelaamaan, mutta hänen roolinsa on ollut erittäin vähäinen. Gagnon pelasi viime kauden Jokereissa. Gagnon ei tosin ole pelannut kuin viisi ottelua joissa hän on ottanut 13 minuuttia jäähyjä.

Hyökkääjät

Ottawan hyökkäystä leimaa taito. Joukkueessa on paljon taitavia, nopeita ja maalintekoon pystyviä hyökkääjiä.
Joukkueella on myös yksi lahjakkaimmista hyökkäyksistä koko NHL:ssä...

Alexei Yashin on joukkueen nimekkäin pelaaja. Tämä taitava Venäläinen oli ennen Ottawan fanien suurin suosikki, mutta joutui viime kauden sopimusriitojen vuoksi fanien sylkykupiksi. Vieläkin jotkut Ottawan fanit buuaavat Yashinille, huolimatta hänen hyvistä esityksistään.

Viime kausi meni Yashinin osalta kokonaan ohi, mutta Yashin riiteli Ottawan kanssa sopimuksestaan myös kaudella 1995-1996, jolloin hän oli sivussa kolme kuukautta. Silloinen toimitusjohtaja Randy Sexton sai kenkää todennäköisesti pitkälti juuri Yashinin ansiosta. Sextonia seurannut toimitusjohtaja Pierre Gauthier oli viisaampi ja teki Yashinin kanssa viiden vuoden sopimuksen, jota Yashin ei sitten viime kaudella kunnioittanut...

Kaikesta huolimatta Yashinissa yhdistyvät koko, voima ja taito uskomattomalla tavalla. Hän on ulottuva ja siksi hyvä suojaamaan kiekkoa, hänellä on erittäin hyvä laukaus ja hänellä on pelisilmää ja mailatekniikkaa, jota harvoin näkee.

Yashin aloitti kauden vähän vaisusti, mutta on tällä hetkellä ottanut paikkansa Ottawan tehokkaimpana pelaajana.
Tällä hetkellä Yashin on tehnyt pisteet 27+35=62, jotka oikeuttavat hänet koko NHL:n pistepörssin sijalle 16.

Yashin on pelatessaan yksi NHL:n parhaista senttereistä, mutta valitettavasti hän on näköjään muuten melko moraaliton pelaaja, eikä hänen pelaamisestaan voi kukaan olla enää varma.

Yashin oli kaudella 1998-1999 NHL:n Hart Trophy äänestyksessä toinen heti Jaromir Jagrin jälkeen. Hänet valittiin tuolla kaudella NHL:n kakkos all-stars kentälliseen.

Arvosana: A-

Radek Bonk on toinen Ottawan huippusenttereistä. Bonk oli aikanaan huippulupaus, mutta hänen pehmeä pelityylinsä oli monille scouteille kysymysmerkki.
Bonkkia arvosteltiinkin hänen uransa alkuvaiheessa juuri kontaktipelin välttämisestä, eikä hänen pelityylinsä uskottu sopivan NHL:ään.

Bonk on kuitenkin todistanut, että hän on Senatorsien avainsentteri Yashinin ohella. Tällä kaudella jotkut asiantuntijat ovat sanoneet Bonkin olleen jopa paremman kuin Yashinin. Tällä hetkellä Yashin on tosin niin kovassa kunnossa, että ne puheet ovat vaimentuneet, mutta Bonkilla on vahvuuksia, joita Yashinilta puuttuu.
Bonk on fyysisempi, parempi aloittaja, pelaa paremmin oman pään ja tilastoista näkee että hän on ollut lähes Yashinin tasoinen myös hyökkäyspäässä.
Bonk pelaa usein vastustajan ykköskenttää vastaan, mikä on hyvä osoitus Martinin luotosta Bonkia kohtaan.

Hän on tehnyt pisteet 17+32=49, eli 13 pistettä vähemmän kuin Yashin, mutta toisaalta hänellä on ollut juuri helmikuu huonoa aikaa, Yashinille se on ollut hyvä.
Bonk pelaa kuitenkin samoja minuutteja Yashinin kanssa ja hänen +/- saldonsa on huomattavasti parempi kuin Yashinilla (Bonk: +23, Yashin: +8)...

Viime kaudella Bonk oli Ottawan selvästi ahkerin taklaaja, taklaten peräti 211 kertaa. Koko NHL:n mittapuun mukaan Bonk oli neljänneksi ahkerin taklaaja. Ainoastaan Capsien Konowalchuk, Phoenixin Doan ja Canesin Roberts taklasivat enemmän kuin Bonk.

Bonk pelasi uransa toisen all-star pelinsä tällä kaudella, sillä hän oli mukana jo viime kaudella.

Arvosana: B+

Mike Fisher on kolmosen nuori sentteri. Fisher on päässyt pelaamaan tällä kaudella 36 ottelua, joissa on tehnyt pisteet 3+7=10.
Fisher on nopea, pelaa hyvin oman pään ja on melko fyysinen. Hän on pelannut tällä kaudella paljon alivoimaa ja miksei pelaisi, sillä hänen ominaisuutensa sopivat siihen erittäin hyvin.
Fisher tuo Ottawan kaipaamaa nopeutta juuri sentterinpaikalle, sillä joukkueen muut senterit eivät ole kovin nopeita.

Fisher loukkasi viime kaudella polvensa, jonka vuoksi oli pitkään poissa.

Arvosana: C

John Emmons on Ottawan neljäs sentteri ja puolustuspelin spesialisti. Hän on selkeä roolipelaaja, joka tappaa jäähyjä, kaivaa kiekkoja kulmista, menee maalineteen maskiksi ja pelaa oman pään kautta.

Emmons on melko fyysinen, joka laittaa itsensä aina täysilä peliin. Emmons on Ottawalle tärkeä, koska hänen fyysinen pelityylinsä tuo kaivattua ryhtiä Ottawan muuten melko pehmeään hyökkääjistöön.

Mikään maalitykki Emmons ei tosiaankaan ole, sillä hän on tehnyt tällä kaudella pisteet 1+1=2 (41 ottelua).

Pitkälti juuri Emmonsin hyvän roolipelaamisen myötä Vaclav Prospal sai siirron Floridaan.

Arvosana: C-

Todd White on pienikokoinen sentteri, joka tuli viime kesänä Philadelphiasta.
White ei ole pelannut kuin muutaman ottelun tällä kaudella, mutta hän tuo Ottawan sentteriosastolle syvyyttä, mitä heillä ei sentteriosastolla hirveästi ole.

White pelasi viime kaudella Philadelphian farmissa, Philadelphia Phantomsseissa, jossa syntyi kovat pisteet, 19+24=43 pistettä, 32:ssa ottelussa.
Tällä kaudella White on pelannut Ottawan farmissa Grand Rapid Griffinssissä 55 ottelua, joissa hän on tehnyt 21+27=48
pistettä.

White on nopea ja taitava sentteri, mutta ei pienen kokonsa vuoksi ole saanut NHL paikkaa.

pelannut niin vähän, ettei arvosanaa

Marian Hossa on Ottawan lahjakkain maalintekijä. Hossa on 22 vuotias Slovakki, joka oli Ottawan ykkösvaraus vuonna 1997.

Hossan läpimurtokausi NHL:ssä oli viime kausi, jolloin hän teki pisteet 29+27=56. Hänen 29 maaliaan oikeuttivat Ottawan sisäisen maalipörssin ykköstilaan yhdessä Shawn McEachernin kanssa.

Hossan viime kauden loppupuoli oli vaikea. Hänen mailansa osui vahingossa Toronton puolustajan Bryan Berardin silmään sillä seurauksella, että Berardin ura saattoi loppua siihen. Tapaus vaikutti Hossan peliin, sillä hän teki loppukauden 15:sta ottelussa vain kaksi maalia.

Tällä kaudella Hossa on todennäköisesti kuitenkin päässyt valitettavan onnettomuuden yli, sillä hän on jo tähän mennessä tehnyt pisteet 23+32=55 ja hänen +/- saldonsakin on komea, +20.

Hossan pelin paras puoli on ehdottomasti hänen vaarallisuutensa ja maalintekijän vainunsa maalin läheisyydessä.
Hänellä on loistava laukaus, etenkin ranne, jota hän käyttää paljon. Hossalta on erittäin vaikea saada kiekkoa pois, koska hän on niin tekninen ja suojaa sitä hyvin.
Hossa on myös yllättävän fyysinen, etenkin jaloista ja siksi hänen kulmapelinsä on vahvaa. Hän onkin tehnyt paljon maaleja nousemalla kulmista maalille.

Hossa on pelannut paljon yhdessä Radek Bonkin kanssa ja he ovatkin olleet NHL:n tämän kauden yksi parhaista kaksikoista. Viime peleissä Hossa on tosin pelannut paljon yhdessä Alexei Yashinin kanssa, Bonkin pelatessa Daniel Alfredssonin ja Rob Zamunerin kanssa.

Arvosana: A-

Magnus Arvedsson on Ottawan tärkein puolustava hyökkääjä. Arvedsson kuuluu samalla koko NHL:n parhaisiin kahteen suuntaan pelaaviin pelaajiin ja on pelatessaan ollut Ottawalle aina erittäin tärkeä.

Viime kaudella Arvedsson loukkaantui pitkäksi aikaa kun hän törmäsi Philadelphian avoinna olevan vaihtopenkin oven reunaan, eikä siksi pelannut viime kaudella kuin 47 ottelua.

Valitettavasti hän on kärsinyt tälläkin kaudella kahdesta vakavasta loukkaantumisesta joista viimeinen sattui Ottawan vieraspelissä Vancouver Canuckseja vastaan. Hänen polvensa osui Canucksien Mike Stapletonin polven kanssa yhteen, minkä seurauksena Arvedsson oli sivussa pitkään.

Nyt hän on kuitenkin tehnyt Ottawan onneksi paluun, eikä mitä tahansa paluuta. Ottawa on ollut Arvedssonin paluun jälkeen kuin eri joukkue. Heidän alivoimapelinsä kulkee taas hyvin ja hyökkäykseen on tullut kolme hyvää ja tasaista ketjua.
Arvedsson on pelannut loukkaantumisen jälkeen paljon kakkosessa, yhdessä nuorten Mike Fisherin ja Martin Havlatin kanssa. Ketju on pelannut erittäin hyvin ja siinä onkin lähes ihanteellinen koostumus. Fisher tuo nopeutta ja kokoa, Havlat taitoa, nopeutta ja maalivainua ja Arvedsson puolustuspään erikoisosaamista.

Arvedsson ei ole pelannut tällä kaudella kuin 28 ottelua, joissa on syntynyt komeat pisteet, 13+11=24 ja +/- saldo on sekin komea, +20. Pisteet olisivat hyvät kenelle tahansa hyökkääjälle, mutta erinomaiset ne ovat Arvedssonin kaltaiselle puolustavalle hyökkääjälle.
Pisteet syntyivät tosin pitkälti alkukaudella, jolloin hän pelasi paljon Marian Hossan ja Radek Bonkin kanssa.

Arvedsson oli kaudella 1998-1999 NHL:n Selke äänestyksen "runner-up".

arvosana: B

Shawn McEachern oli viime kaudella Marian Hossan kanssa eniten maaleja (29) tehnyt Senaattori. McEachern on kokenut, maalintekoon pystyvä laituri, joka omaa hyvän laukauksen ja on käyttökelpoinen mies ylivoimalla.
Viime kaudella McEachern tekikin Ottawan eniten ylivoimamaaleja yhdessä Radek Bonkin kanssa (10).

Viime kausi oli hänelle myös siksi hyvä, että hän todisti arvostelijoilleen omaavansa hyvän maalintekijän taidot.
Häntä on pidetty pelaajana, joka tekee maaleja vain, koska pelaa Alexei Yashinin kanssa samassa ketjussa.
McEachern teki 31 maalia kaudella 1998-1999 ja silloin ketjun sentteri Yashin sai pääkunnian maaleista. Viime kaudella McEachern osoitti kuitenkin olevansa maalintekijä huolimatta siitä, kenen kanssa pelaa.

Tällä kaudella McEachern on tehnyt pisteet 21+28=49. Hän on Ottawan maalipörssissä sijalla kolme heti Yashinin ja Hossan jälkeen. Tällä vauhdilla Shawn tulee rikkomaan 30:n maalin rajan toisen kerran urallaan.

Hän teki Ottawan kanssa kolmen vuoden jatkosopimuksen viime keväänä.

arvosana: B

Martin Havlat on Ottawan tämän kauden yllätysnimi. Havlat on Ottawan ja Jarmo Kekäläisen löytö vuoden 1999 Draftissa.
Havlat on huipputekniikan omaava nuori Tsekki, joka on tehnyt todella näyttäviä maaleja.

Hän pelasi viime kaudella Tsekkien pääsarjassa HC (Zelezarny) Trinecin joukkueessa, jossa syntyi komeat pisteet hänen ikäiselleen pelaajalle: 46 ottelua, 13+29=42 pistettä.

Havlat on hyvin samantyyppinen kuin Hossa, sillä erotuksella, että hän on fyysisesti huonokuntoisempi, lähinnä voima-ominaisuuksiltaan.
Hän on hyvä luistelija, omaa hyvät kädet ja hyvän pelisimän. Havlat osaa löytää hyvät syöttölinjat ja vapaat pelaajat, sekä omaa maalintekijän vainun.

Puolustuspelaamisessa ja fyysisyydessä on parannettavaa ja niihin hän tulee tulevaisuudessa todennäköisesti panostamaan. Aikaa hänellä on hyvin...

Havlat on tehnyt tällä kaudella pisteet 12+14=26, joilla hän sijoittuu Ottawan pistepörssissä tällä hetkellä kuudenneksi ja koko NHL:n tulokkaiden pistepörssin seitsemänneksi.

arvosana: B-

Daniel Alfredsson on Ottawan kapteeni ja fanien keskuudessa Senaattorien suosituin pelaaja. Sympaattinen ja aina yhtä hyväntuulinen ruotsalaislaituri kuuluu parhaimmillaan NHL:n ehdottomaan eliittiin. Hän pystyy henkilökohtaisella panoksellaan ratkaisemaan ottelun, mutta on myös sen tasoinen joukkuepelaaja, että panee itsensä likoon aina sataprosenttisesti.
Periaatteessa voisi sanoa, että hän on täydellinen kapteeni.

Alfredsson oli vuonna 1994 Ottawan viidennen kierroksen varaus (yhteensä 133:s).
Hän tuli NHL:ään kaudella 1995-1996, jolloin hän voitti Calderin ja valittiin luonnollisesti NHL:n tulokkaiden tähtikentälliseen.
Alfredsson on pelannut NHL:n all-star ottelussa kolme kertaa.

Alfredsson on kärsinyt loukkaantumisista viimeisen neljän kauden aikana, eikä siksi ole tehnyt vielä kertaakaan yli 30:ntä maalia NHL:ssä.
Viime kaudella hän teki hyvät 21 maalia 57:ssä ottelussa.
Tälläkin kaudella hän on kärsinyt loukkaantumisista, pelaten tähän mennessä 45 ottelua, joissa hän on tehnyt pisteet 14+29=43.

arvosana: B

Rob Zamuner tuli Ottawaan Tampasta kompensaationa Ottawan entisestä GM:stä Rick Dudleystä.
Zamuner on isokokoinen, hyvä kahteen suuntaan pelaava laituri, joka on loistava joukkuepelaaja ja esimerkki Ottawan nuorille pelaajille.

Zamuner on hyvä tappamaan jäähyjä ja hänen puolustuspelaamisensa on muutenkin erittäin vahvaa.
Ottawalla onkin yksi NHL:n parhaista puolustavista kaksikoista Zamunerin ja Arvedssonin muodossa.

Zamunerin piste-ennätys on kaudelta 1996-1997 Tampasta, jolloin hän teki puolustavalle hyökkääjälle kovat pisteet, 17+33=50, tosin hän pelasi oudossa roolissa, Tampan ykkösessä.
Viime kaudella hän kärsi loukkaantumisista, eikä pelannut kuin 57 ottelua.
Tällä kaudella Zamuner on tehnyt pisteet 16+9=25.

Zamunerin 2.2 miljoonan taalan sopimus päättyy tämän kauden jälkeen ja siksi hän on ollut siirtohuhujen keskellä.

arvosana: C+

Andre Roy on Ottawan kovin pelaaja. Roy on myös yllättävän taitava, mutta ei herätä vastustajissa samanlaista kunnioitusta kuin liigan kovimmat poliisit.

Roy on kerännyt tällä kaudella 3+1=4 pistettä ja saanut 115 jäähyminuuttia. Roy on saanut tällä kaudella Martinilta enemmän vastuuta ja päässyt pelaamaan myös alivoimaa.

arvosana: D+

Andreas Dackell on Ottawan kolmas ruotsalainen hyökkääjä. Dackell oli kaudella 1998-1999 Ottawan kolmanneksi paras pistemies, tehden pisteet 15+35=50.

Viime kaudella Dackell putosi Ottawan kolmoskenttään kehnojen esitysten vuoksi, eikä tämäkääm kausi ole paljon paremmin mennyt. Hän pelaa tällä hetkellä nelosessa, eikä ole tehnyt kuin 9+14=23 pistettä.
Dackell sai viime kauden johdosta kuulla erilaista kritiikkiä. The Hockey News kirjoitti: "Dackell ei osuisi edes valtamereen, vaikka hän putoaisi veneestä kiekon kanssa!"

Dackell on kuitenkin Arvedssonin tavoin hyvä puolustava hyökkääjä ja sen lisäksi hän on mahdollisuuden saadessaan melko tehokas.
Dackell on pelaa Ottawan alivoimassa, mikä kertoo paljon hänen puolustuspelaamisestaan.

Arvosana: C-

Colin Forbes on nopea laituri, joka tuli Tampasta viime kaudella.
Forbes on pelannut pääosin nelosessa ja farmissa, eikä hän ole tehnyt NHL:ssä kuin 0+1=1 pistettä 36:ssä ottelussa.

Arvosana: D

Muita Ottawan hyökkääjiä tällä kaudella ovat olleet Ivan Ciernik ja Petr Schastlivy, mutta heidän roolinsa ovat jääneet hyvin pieniksi.

Joukkue arvostelu

Maalivahdit: A-

Puolustajat: B

Hyökkääjät: A-

Johto: B

Alivoima: B-

Ylivoima: C-

» Lähetä palautetta toimitukselle