Osa 1: Mitä kuuluu, SHL?

SHL / Artikkeli
Brynäs kuuluu SHL:n keskikastin joukkueisiin.
Kuva © Jarno Hietanen
Myös rakkaassa länsinaapurissamme valmistaudutaan uuteen kiekkokauteen. Jatkoaika jututti sarjassa pelaavia suomalaisia ja arvioi joukkueiden marssijärjestyksen.

12. Örebro - Kun ei vaan riitä

Suomalaiset: Marko Anttila, Joonas Jalvanti ja Ville Viitaluoma

Örebro palasi viime kaudeksi SHL:ään yli kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Joukkueen kausi oli kuin Ilveksen Liigassa: loistavaa alkukautta seurasi paketin täysi hajoaminen ja vajoaminen sarjan hännille. Jatkoajan listauksen jumbo saattaa pumpata itsensä siedettävämmillekin sijoille, mutta lihakset eivät yksinkertaisesti riitä pudotuspeleihin.

Miksi mikään ei sujunut viimeksi? Venäjältä kesken viime kauden Örebroon siirtynyt Marko Anttila vahvistaa, että liian ailahteleva suoritustaso oli suurin ongelma.

− Viime kaudella hyvän ja huonon pelin ero oli liian iso, ja tänä vuonna pyrimme pelaamaan tasaisemmin omalla tasolla. Lähdemme parantamaan viime kaudesta, Anttila pohtii.

Anttila itse on toipunut loukkaantumisestaan ja uskoo niin itseensä kuin joukkueeseen.

− Ainakin paperilla joukkueella on mahdollisuudet yllättää. Itseltäni odotan, että pystyn loukkaantumisen jälkeen palaamaan tasolleni ja auttamaan joukkuetta voittamaan. Täällä on minulle isoa roolia tarjolla, ja haluan olla vastuun arvoinen.

Örebro vahvistui viime kauden lopulla hanskat tiskiin lyöneiden Liiga-joukkueiden pelureilla, kun Ville Viitaluoma siirtyi joukkueeseen HPK:sta ja Brian Willsie jätti Turun taakseen. Molemmat jatkavat myös alkavalla kaudella, ja Liiga-kokemusta tuo myös ensimmäisen kautensa ulkomailla aloittava Joonas Jalvanti.

11. MODO - Foppaland floppaa?

Suomalaiset: Joonas Lehtivuori, Joonas Nättinen ja Marko Kauppinen

Örnsköldsvikin pikkukaupunki - tuttavallisemmin Foppaland - on tuottanut monta suomalaisten kauhua. Seuran nykyisen apulaistoimitusjohtajan Peter "Foppa" Forsbergin lisäksi esimerkiksi Daniel ja Henrik Sedin ovat perinteisen kiekkokaupungin kasvatteja.

Örnsköldsvikin ylpeys MODO lähtee komeista juuristaan huolimatta kauteen vaisuin odotuksin. Menestys on karttanut jo aiemmin, ja nyt joukkueen yhteishenkeä on ravistellut joukkueessa pelanneen nuoren Edwin Hedbergin keväinen dopingkäry.

Forserg on vienyt viime vuosina joukkuetta pohjoisamerikkalaisempaan suuntaan niin kentällä kuin sen ulkopuolella, ja joukkueessa on totuttu näkemään paljon ulkomaalaisia pelaajia. Tätä tasapainottaa toimiva juniorituotanto.

Viime kauden kaksi parasta pistemiestä, joista molemmat olivat puolustajia, ovat vaihtaneet maisemaa. Heitä paikkaamaan hankittu Sveitsin liigan pitkäaikainen tehopakki Travis Roche kantaa harteillaan suuria menestyspaineita.

Joukkueessa pelaa myös kaksi tuttua konkaria: komean NHL-uran tehnyt Samuel Påhlsson sekä Norjan maajoukkueessakin jo vuodesta 1997 taistellut Per-Åge Skrøder.

Suomalaisväriä MODOon taas tuovat kaksi Joonasta: neljännen kautensa aloittava Joonas Lehtivuori sekä "Nya Joonas", "uusi Joonas" Nättinen.

− Pieni kaupunki, mutta kaikki suhtautuvat joukkueeseen todella intohimoisesti, kuvailee Nättinen Örsköldsvikiä uuden seuransa internetsivuilla.

Myös viime kaudella KalPassa ja Tapparassa pelannut Marko Kauppinen liittyi MODOn vahvuuteen syyskuun alussa.

10. Djurgården - Voitonriemuinen paluu ja karu arki

Suomalaiset: Markus Nordlund

Eniten Ruotsin mestaruuksia napsinut tukholmalaisseura palaa ylimmälle sarjatasolle kahden kauden tauon jälkeen. Nousu tapahtui niukimmalla mahdollisella tavalla, kun Rögle jäi Kvalserienissä taakse vain maalieron turvin. Paluu oli kuitenkin riemukas - eikä vähiten siksi, että paikallisvastustajajoukkue AIK putosi samalla kertaa Allsvenskaniin. Kom igen Djurgår´n!

Juhlat ovat kuitenkin nyt ohi, ja alkavasta kaudesta tulee vaikeampi. Vastanousseelta joukkueelta ei voi odottaa pudotuspelipaikkaa, niin kova on vastustajien taso.

Nuorta joukkuetta vahvistettiin kokeneilla täsmähankinnoilla. Pitkään NHL:ssä ja erityisesti Red Wingsissä pelannut Mikael Samuelsson palaa kotimaansa liigaan, mutta onko 37-vuotiaalla vielä tarpeeksi bensaa tankissa? Kokenut, luotettava, Lukossakin torjunut Mikael Tellqvist saattaa olla juuri oikea mies sarjanousijan maalille, mutta Tellqvistin on loistettava paineidenkin alla tai koko pakka hajoaa.

Hovetin huutomyrskyyn siirtyy myös Markus Nordlund. Harjoitusotteluissa kakkospakkiparissa pelannut eurajokilainen siirtyi kesken viime kauden Sveitsiin, mutta aloittaa nyt ensimmäisen täyden kautensa ulkomailla.

− Viime kausi oli vuoristorataa. Oli kuitenkin hienoa pelata toisessa maassa, ja odotan samankaltaista kokemusta myös tästä kaudesta, Nordlund kertoi Djurgårdenin verkkosivuilla.

Djurgårdenin värit palaavat SHL:ään.
Djurgårdenin värit palaavat SHL:ään.
Kuva © Jarno Hietanen

9. Leksand - Vihaa ja rakkautta

Suomalaiset: Joonas Rönnberg, Tomi Sallinen, Toni Kähkönen ja Veli-Matti Savinainen.

Leksand on joukkue, jota ruotsalaiset kiekkofanit joko rakastavat tai vihaavat. Viime kauden yllättäjä menetti parhaat pelaajansa, mutta tilalle on hankittu suomalaisittain herkullisia vahvistuksia.

Jo neljännen kautensa Leksandissa aloittava, Bluesissa aikoinaan pelannut vantaalaislähtöinen Joonas Rönnberg saa tänä vuonna seurakseen kolme nimekästä suomalaiskollegaa. Jatkoaika jututti heistä Tomi Sallista ja Toni Kähköstä, jotka odottavat uutta kautta innolla.

− Toivottavasti pystyn pelaamaan heti vahvan ja onnistuneen kauden. Uskon, että minun on mahdollista ottaa samanlainen rooli kuin Espoossa viime kaudella: paljon jääaikaa ja erikoistilannepelaamista. Sitä kautta pystyisin käyttämään vahvuuksiani ja auttamaan joukkuetta, pohtii Sallinen.

− Minun tavoitteeni on ottaa seuraava askel täällä ja pelata isoja minuutteja. Erikoistilanteetkin kuuluvat niihin. Pelityyliä on turha muuttaa, mutta tavoitteeni on parantaa jokaisella osa-alueella, kertoo Kähkönen.

Molempien mielestä Leksandilla on mahdollisuudet parantaa viime kaudesta.

− Joukkue pääsi viime vuonna "sääliplayoffseihin". Nyt tänä vuonna joukkueeseen on hankittu vahvistuksia, joten mielestäni meillä on mahdollisuudet suoraan pudotuspelipaikkaan, sanoo Kähkönen.

− Tarkkaa arviota on vielä tässä vaiheessa vaikea sanoa, mutta joukkue on vahvistunut ja paikka pudotuspeleissä on realismia, Sallinen komppaa.

Molemmat herrat ovat itse juuri niitä Leksandin hankkimia vahvistuksia, joiden tehoja Leksand tarvitsee. Paljon lasketaan myös mielenkiintoisen veljeskaksikon harteille: Tapparasta tuttu Chris Connolly ja pikkuveli Jack Connolly siirtyivät molemmat Leksandiin.

Myös KHL:ssä viime kaudella kiekkoillut Veli-Matti Savinainen liittyi Leksandiin elokuun lopussa.

8. Linköping - Jotain on pielessä

Ei suomalaisia

Linköping on niitä seuroja, joiden tähtipelaajat keikkuvat säännöllisesti pistepörssien kärjessä. Näin kävi myös viime kaudella, jolla pistepörssin voittaja Pär Arlbrandt (71 pistettä), nelonen Simon Hjalmarsson (57 pistettä) ja viitonen Chad Kolarik (48 pistettä) pelasivat kaikki leijonapaidoissa. Huippuvahvistuksistaan huolimatta Linköping sijoittui sarjassa vasta yhdeksänneksi.

Pistetykeistäkään ei ole juuri hyötyä joukkueelle pidemmän päälle, sillä he lähtevät usein pelaamaan suurempiin liigoihin. Viime kauden joukkueesta lähtivät Arlbrandt ja Hjalmarsson sekä nuori tähtipuolustaja Mattias Bäckman.

Linköpingin omistajaporras on nyt väsynyt poskettomaan tuhlaamiseen ja huonoihin pelillisiin tuloksiin, joten tällä kaudella joukkueen budjetti on kaventunut aiemmista kausista. Ilman tähtiä tähänkään kauteen ei toki lähdetä.

Joukkueen mielenkiintoisimpia pelaajia ovat nuori tsekkiläinen, viime kesän 13. varaus Jakub Vrana, joukkueessa jatkava Kolarik sekä Pelicansiin toissakaudella suurten odotusten saattelemana saapunut, mutta lähes välittömästi loukkaantunut Jonas Junland. Myös Jokereista tuttu tanskalaislaituri Nichlas Hardt vahvistaa Linköpingiä.

Viime kaudella Linköpingin ongelma oli se, että joukkue paitsi teki, myös päästi paljon maaleja. Valmentajana jatkavan Roger Melinin on saatava puolustuspeli paremmalle tasolle, ja uuden maalivahdin David Raution on tilkittävä Linköpingin maalinsuu huomattavasti edeltäjiään paremmin.

7. Brynäs - Keskikastin mysteeri

Ei suomalaisia

Gävlen kaupungista ponnistava Brynäs juhli mestaruutta keväällä 2012, mutta sitä ennen ja sen jälkeen on ollut hiljaista jo pitkään. Kaudesta toiseen tasaisesti keskikastissa seilaava joukkue pärjää perinteisesti kelvollisesti runkosarjassa, mutta karsiutuu kun puolivälierät ja tosipelit alkavat.

Elokuussa Brynäs käväisi harjoituspeleissä Suomessa, mutta ruotsalaisten harmiksi ottelut Ilvestä ja Jokereita vastaan päättyivät tappioon.

Mikään ei viittaan uudella kaudella sen kummemmin glooriaan kuin mahalaskuun, mutta mielenkiintoisia yksilöitä tästäkin ryhmästä löytyy. Vahvasti kotimaiseen taitoon nojaavaan hyökkäykseen hankittiin mielenkiintoinen kaksikko: 22-vuotiaat kaksoset Pathrik ja Ponthus Vesterholm, jotka ovat nakuttaneet pari viime kautta hyviä tehoja Allsvenskanissa.

− Kun näinkin hieno joukkue osoitti kiinnostuksensa, niin ei siirtoa tarvinnut oikeastaan edes harkita, Pathrik kertoo seuran verkkosivuilla.

Kaksoset ovat pelanneet lähes koko uransa yhdessä. Ainoa kauneusvirhe tuli, kun Vancouver varasi Pathrikin kesällä 2011 - mutta kaksoisveli jäi ennenkin ruotsalaiskaksosten taidoista nauttineelta seuralta valitsematta. Ponthus teki Pathrikin syötöstä joukkueen ainoan osuman Jokereita vastaan, ja kaksoset pelaavatkin parhaiten samassa ketjussa.

− Jos saisin olla kuka tahansa kiekkoilija päivän ajan, niin haluaisin olla veljeni Pathrik, kertoi Ponthus Brynäsille.

Brynäsissä pelaa myös TPS:ssä kannua nostelleen Lee Sweattin pikkuveli Bill, ja joukkueen vahvuuteen liittyy kolmikautiselta Suomen-reissultaan kotiin palaava Oscar Eklund, joka luuti HIFK:n puolustuksessa viime kaudella.

Jatkoajan SHL-ennakon toinen osa julkaistaan kello 12.

» Lähetä palautetta toimitukselle