Opiskelijoiden SM: kaikilla tuloksilla yöhön

Muut Sarjat / Artikkeli
JAMK korjasi potin.
Kuva © Sampsa Toivonen - http://www.samppas.net
Vastoin yleistä käsitystä Vaasassa pelattiin Jääkiekon Suomen mestaruudesta. Jo toistakymmentä vuotta vanha OSM, eli Opiskelijoiden Suomen Mestaruus-kisat pidettiin kymmenen vuoden tauon jälkeen Vaasassa.

Joukkueita kisoihin osallistui yhteensä 12 akselilta Rovaniemi-Helsinki. Pelaajien joukossa oli uusia kasvoja, kokemusta ja julkisuutta. 

− Isännyyttä ollaan haettu elokuussa ja kisojen valmistelut aloitettiin marraskuussa, kertoo kisojen presidentti Henrik Pitkäkoski, joka pelasi myös Mighty Dicksien maalilla.

Järjestelyt keräsivät pelaajilta ja kattojärjestöltä kehuja ja kiitoksia.

− Hommaa tehdään rakkaudesta lajiin ja pelaajat kustantavat pelit itse. Toki oppilaitokset ovat tukeneet matkan varrella, kommentoi Jaakko Salo järjestelykunnasta.

Kuvassa Jaakko Salo (vas.) ja Henrik Pitkäkoski.
Kuvassa Jaakko Salo (vas.) ja Henrik Pitkäkoski.
Kuva © Sampsa Toivonen - http://www.samppas.net

Tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa

− Lätkä on aina kivaa ja nyt ei oteta niin tosissaan. Olisi tosi kiva päästä Juuso Mörskyn kanssa vähän vääntämään kulmaan, hymyilee Vaasan AMK:n hyökkääjä Markus Piispanen.

Ei tämä niin vakavaa ole.
Ei tämä niin vakavaa ole.
Kuva © Sampsa Toivonen - http://www.samppas.net

Vaikka kaikilla oli tärkeimpänä asiana pitää hauskaa, ei silti taklauksia jätetty tekemättä eikä loukkaantumisilta vältytty.

− Perjantaina yksi pelaaja kuljetettiin sairaalaan polvitaklauksen seurauksena, kertoo Pitkäkoski.

Isäntäkaupungin joukkueista Mighty Dicks ja Mahtimelat jäivät mitalipelien ulkopuolelle, mutta se ei tunnelmaa lannistanut.

− Vähän hätäistä touhua, mutta ei tältä sen enempää voi odottaakaan. Joka tapauksessa vauhdikasta ja hyvää kiekkoilua, analysoi Mikko Kalliosaari katsomon puolelta.

Katsojamäärä on hitaasti, mutta varmasti noussut vuosien saatossa.

− Aika ihmeellistä, että edes pari tusinaa ihmistä on seuraamassa loppupelejä. Viimeksi kun olimme Turussa pelaamassa, niin finaalia oli viisi ihmistä katsomassa ja hekin olivat turnaukseen osallistuneita pelaajia, kertoo Salo.

Vaasan ja Rovaniemen välisessä ottelussa Rovaniemen maalivahti ajettiin pystyyn pariin otteeseen ja joukkotappelukin meinasi puhjeta.

− Tottakai se ärsyttää, jos kaveri sikailee koko ajan, mutta pitää yrittää pitää mielessä, että hauskaahan tänne on tultu pitämään, kommentoi eräs toimitsija.

Vai että väkivaltaisuudesta rangaistus.
Vai että väkivaltaisuudesta rangaistus.
Kuva © Sampsa Toivonen - http://www.samppas.net

Vaihto-oppilaita, kokemusta ja kuuluisempia pelaajia

Oulun yliopiston joukkueesta löytyi kisojen vanha tekijä Kari Salminen, jolla on vyöllään huikeat 108 OSM-ottelua. Herran mitalisaldo ei kalpene edes Raimo Helmiselle. Salminen on pysynyt koulun kirjoilla ja sitä kautta päässyt pelaamaan aina, kun on kutsuttu.

− Kisojen laatu on vaihdellut vuosi toisensa jälkeen. Välillä on ollut vähän vaatimattomampaa ja välillä on yritetty pitää hommat hengissä, kertoo Salminen.

Joukkueensa kapteenin pelit alkavat vähentyä iän mukana.

− No senkin ajan on pakko tulla joskus eteen.

Kari Salminen, 108 OSM-ottelua.
Kari Salminen, 108 OSM-ottelua.
Kuva © Sampsa Toivonen - http://www.samppas.net

Vaasan Yliopiston joukkueen toinen veskari Jonas Torgersen toi muiden kanssa ulkomaalaisuutta turnaukseen. Haaga-Helian kokoonpanossa oli yhteensä kahdeksan ulkomaalaispelaajaa. Torgersen viipyy vaihto-oppilaana Vaasassa kaksi vuotta.

− Todella mukavat kisat on ollut. Mukana on paljon hyviä jätkiä ja samalla saan tutustua suomalaiseen kulttuuriin, kertoo norjalaisopiskelija.

Monella kisoihin osallistujalla jääkiekosta voi vielä tulla ammatti. Torgersen ei omalta kohdaltaan usko siihen.

− Se juna taisi mennä jo, nauraa Torgersen.

Norjalaismuuri Jonas Torgersen.
Norjalaismuuri Jonas Torgersen.
Kuva © Sampsa Toivonen - http://www.samppas.net

Torgersen kommentoi ja vertaili Suomen ja Norjan jääkiekkokulttuureja, sekä ehti käydä katsomassa paikallispelejä.

− Suomessa on todella mahtava jääkiekkokulttuuri. Norjassa ainakin pääkaupunkiseudulla se on vielä todella pientä, mutta se on ruvennut pikkuhiljaa nostamaan päätään.

− Varsinkin, kun maajoukkue on alkanut vakiinnuttaa paikkansa MM-kisoissa ja olympialaisissa.

− Sportin otteluita kävin katsomassa. Hieno joukkue ja fanit ovat aivan mahtavia, kehuu Torgersen.

Turnauksessa oli mukana paljon alemmista sarjoista tunnettuja pelaajia. Jyväskylän ammattikorkeakoulun joukkueessa oli muun muassa tuoreita Suomi-sarjan mestareita KeuPa HT:stä; Mörsky ja Taneli Maasalo

Vaasan AMK:lla puolestaan pelasivat Sportin kokoonpanoista tuttu kaksikko Piispanen ja Simon Nässlin

− Kristian Tuohilammen oli tarkoitus tulla pelaamaan, mutta hänelle sattui pieni loukkaantuminen, valaisee eräs toimitsija.

Välierät ja mitalipelit

Kotikaupungin joukkueista ainoastaan AMK selvisi mitalipeleihin. Vaasalaiset ottivat kuitenkin karvaan tappion Jyväskylän yliopistoa vastaan ja siirtyivät pronssipeleihin. Toisella jäällä Jyväskylän AMK tiputti hallitsevan mestarin Oulun yliopiston VAMK:ta vastaan. Tämän myötä pokaalin saapuminen varmistui Jyväskylään.

− Jos molemmat Jyväskylän joukkueista ovat finaalissa, niin se ei tee hyvää jääkiekolle, nauraa Piispanen.

Molemmissa otteluissa riitti vauhtia ja fyysisyyttä. Vaasan AMK otti tiukan voiton Oulun yliopistosta ja kotikaupunki sai himmeimmät mitalit. Täten hallitseva mestari joutui lähtemään kotiin tyhjin käsin.

Finaali oli avauskiekon putoamisen jälkeen täynnä vauhtia. Vaikka tuttuja riitti molemmin puolin joukkueita, tuumaakaan eivät pelaajat antaneet periksi. Kyseessä ei ainoastaan ollut Suomen mestaruus, vaan myös kaupungin kuninkuus.

Loppuottelusta kehkeytyi maalikarkelot, kun peli eteni voittomaalikilpailuun asti tilanteessa 7-7. Jyväskylän AMK onnistui kahdesti ja yliopisto kerran. Näin jännittävä ottelu sai loppunsa ja kirkkaimmat mitalit sai ammattikorkeakoulu. Voittajien laukaukset iskivät Mörsky ja Maasalo.

Koko turnauksen MVP:ksi valittiin AMK:n joukkueen Juuso Pulli, joka pelasi kuluneen kauden JYP-Akatemian paidassa.

− Erittäin hyvältä tuntuu. Tätä me haettiin, kommentoi Pulli.

Turnauksessa oli viheltämässä kaksi tuomaria per ottelu. Tuomaritoiminta oli erittäin ammattimaista ja hyvälaatuista.

− Tuomarit ovat viheltäneet Mestiksessä joskus ja siitä alemmissa sarjoissa, kertoo Pitkäkoski.

Asiaan kuuluvasti ja huumorilla ottaen tuomaritkin saivat huutoa ajoittain. Vaikka valmentajina olivat koulun opiskelijat, suu kävi kuin aidoilla luotseilla.

− Fysiikan lait; pienemmät kaatuvat aina, huusi Haaga-Helian joukkueen käskyttäjä.

Taneli Maasalo iski finaalin voittomaalin.
Taneli Maasalo iski finaalin voittomaalin.
Kuva © Sampsa Toivonen - http://www.samppas.net

Jatkot keskustassa

Turnauksen päätösjuhlat pidettiin paikallisessa yöklubissa Fontanassa. Ohjelmaan sisältyi Wasa Cats-ryhmän tanssiesitys ja musiikkiesittäjinä Kuningas Pähkinä ja Setä Tamu. Pelaajilta kuului ainoastaan kehuja sekä turnauksesta, että iltaohjelmasta.

− Iso kiitos järjestäjille. Mahtava turnaus ja iltaohjelma, kommentoi Jyväskylän AMK:n maalivahti Oskari Käyhkö. Käyhkö puolestaan pelasi viime kauden Diskoksen paidassa kakkosdivisioonassa.

Vaasan Mighty Dicks voitti pari päivää ennen kisoja paikallisen harrastejääkiekkosarjan Wasa Hockey Leaguen mestaruuden, joten klubilla nähtiin kaksi pokaalia.

Valmistelut iltaan aloitettiin jo pukukopissa.
Valmistelut iltaan aloitettiin jo pukukopissa.
Kuva © Sampsa Toivonen - http://www.samppas.net

Opiskelijoilta opiskelijoille

− Mestaruus puoleensa ja liikunnan riemua, kommentoi Olli Lähdesmäki koko turnausta yhdellä lauseella.

Opiskelijoiden Suomen Mestaruus-kisojen järjestämisen tarkoituksena on mestaruuden ohella tuoda eri koulujen opiskelijoita yhteen, pelata jääkiekkoa, pitää hauskaa, saada liikuntaa ja tutustua uusiin ihmisiin. Järjestelyt olivat onnistuneet lähes täydellisesti ja kaikilla osanottajalla oli hymy huulilla. 

− En tiedä, koska seuraavan kerran tulee olemaan Vaasassa, mutta toivottavasti sitä halutaan isännöidä ja pian. Pitkistä järjestelyistä huolimatta tämä on todella sen kaiken työn arvoista, kertoo Salo.

Toimituksen valinta: turnauksen hienoin maali.
Toimituksen valinta: turnauksen hienoin maali.
Kuva © Sampsa Toivonen - http://www.samppas.net

» Lähetä palautetta toimitukselle