Olli Jokisen perhe yllätti pelipaitakerääjän avullaan − HIFK:n mestaruuspaita silti tallessa

LIIGA, MAAJOUKKUE, NHL / Artikkeli
Jokinen ehti kantaa urallaan Suomen pelipaitaa useaan otteeseen.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Olli Jokinen on ehtinyt tehdä uransa aikana ja jälkeen hyvää myös kaukalon ulkopuolella. Kanadalainen pelissä käytettyjen pelipaitojen kerääjä sai yllättävää apua harrastukseensa Jokiselta ja hänen perheeltään. Jatkoaika jututti osapuolia. Minkälainen on Olli Jokisen paitojen aromi?

Kanadalainen Ross Tindale kerää harrastuksenaan jääkiekkoilijoiden käytettyjä pelipaitoja. Niin sanottujen game worn -paitoja keräävien kanadalaisten joukossa mies on eräänlainen outolintu. Siinä missä useimmat keräävät kotikaupunkinsa tai suosikkijoukkueensa pelaajia, ja erityisesti kotiseutujen pelaajia, on Tindale kerännyt Olli Jokisen paitoja jo 90-luvulta asti.

Kukaan ei oikein tiennyt kuka Jokinen on, ja se oli oikeastaan aika siistiä.

Miksi näin? Vuonna 1997 suosikkipelaajansa valitsemista miettinyt 18-vuotias Tindale asui Vancouverissa. Aleksandr Mogilnyi oli kuitenkin jo supertähti, ja Tindale halusi seurata jotain pelaajaa tämän uran alusta loppuun.

Kaverinsa Davidin kanssa he kannattivat aina Suomea arvokisoissa. Davidin suosikkipelaaja oli Saku Koivu, ja Tindale kertoi poimineensa Sami Kapasen fantasialiigoihin vuosi toisensa jälkeen.

Lopulta tuoksi valikoiduksi suosikkipelaajaksi tuli Jokinen, joka varattiin kesän 1997 varaustilaisuuden kolmantena pelaajana Los Angeles Kingsiin. Tindale kertoo hänen Los Angelesissa asuneen isoveljen vaikuttaneen asiaan ainakin alitajuisesti.

Pian hänestä tuli myös Jokisen pelipaitojen intohimoinen kerääjä. 19 vuotta myöhemmin tuo kokoelma on kasvanut, ja yhden puuttuvan palan komeaan kokoelmaan lahjoitti kyseinen pelaaja itse.

Jokisen NHL-ura käynnistyi Los Angelesissa.
Jokisen NHL-ura käynnistyi Los Angelesissa.
Kuva © Getty Images

Tulokset paperilla

Ross itse asui isänsä kanssa pienessä yhden maakuuhuoneen asunnossa. Tietokonetta heillä ei tulosten tai valokuvien katsomiseen ollut, joten aamuisin tulokset tarkistettiin yleensä päivän lehdestä − oliko Jokinen tehnyt pisteitä?

Pisteiden makuun Jokinen pääsi vasta kaudella 1997-98, jolloin ottelut Kings-paidassa tuottivat 21 mainintaa tulosluetteloon. Nuori Tindale teki tuolloin töitä golftarvikkeiden myyjänä, ja sai tarpeeksi rahaa kokoon fanipaidan teettämiseksi.

− Pidin paitaa joka paikassa. Kukaan ei oikein tiennyt kuka Jokinen on, ja se oli oikeastaan aika siistiä, kertoo Tindale Jatkoajalle lähettämässään kertomuksessa.

Koulussa nuorukainen pääsi käyttämään tietokonetta, ja opetteli tehtäviensä lomassa selaamaan internetiä. Hänen ensimmäinen sähköpostiosoitteensa sisälsi Jokisen nimen ja pelinumeron 12.

Tindalen high schoolin päättyessä Jokinen kaupattiin New York Islandersiin, ja sitten Florida Panthersiin. Siellä Jokinen alkoi tehdä tulosta Mike Keenanin alaisuudessa.

Pelissä käytetty paita ja kyyneleet

Jokinen edusti Panthersia yhteensä seitsemän kauden ajan. Ross itse muutti paikkakunnalta toiselle, mutta jatkoi Jokisen uran seuraamista vuodesta toiseen. Käytetyistä pelipaidoista hän ei tiennyt, ennen kuin hän vuonna 2009 varasi etukäteen Jokisen Calgary Flamesissa käyttämän pelipaidan.

Sitä ennen Ross oli luullut käytettyjen pelipaitojen menevän sponsoreille, tai yleensäkin maksavan älyttömyyksiä. Tilattuaan paidan hän katsoi jokaisen Jokisen ottelun miettien "hänen paitaansa". Kausi päättyi kuitenkin kirvelevästi.

− Muistan, kun istuin sohvallani ja kuulin Jokisen kauppaamisesta Rangersiin. En myönnä kyynelehtineeni, mutta joitain kuivia kyyneleitä kyllä pääsi.. tai, ketä minä huijaan, itkin ja vuosin räkää nenästäni, kuvailee Tindale tuntojaan.

Tindale ehti myös suuttua siitä, että Jokinen joutui poikkeuksellisesti pelaamaan vielä yhden ottelun Flamesissa ennen siirron läpimenoa. Tämä oli erikoinen veto pelaajapulassa olleelta Flamesin johdolta, ja Jokinen sai tietää siirrosta lehdistöltä vasta ottelun jälkeen.

Yllättävä kädenojennus - tai sitten vähemmän yllättävä

Jokisen ura päättyi kauteen 2014-15. Uransa aikana Jokinen ehti edustaa yhteensä kymmentä eri NHL-seuraa. Tindale näki myös viimeisen maalin, joka syntyi ottelussa Chicago Blackhawksia vastaan.

Tindale on kerännyt game worn -kokoelmaansa viimeisen vajaan vuosikymmenen aikana pelipaitoja mahdollisimman kattavasti eri vuosilta ja eri tyyleistä. Lisäksi kokoelmassa on Jokiseen liittyviä muita keräilytavaroita.

Paidat ovat kuitenkin keskiössä. Vuosien varrella Tindale ehti myös tutustua Katerina Jokiseen, jota kanadalainen kehuu etenkin tämän hyväntekeväisyyteen antamasta panoksesta. Ensimmäisen kerran Ross huomasi Katerinan aktiivisuuden vonna 2011, jolloin Ollin vaimo oli aktiivisena keräämässä apua Lokomotiv Jaroslavlin lentoturmassa kuolleiden pelaajien omaisille.

Katerina oli välikätenä tovia myöhemmin myös Tindalen kokoelman kartuttamisessa.

Aktiiviura päättyi Bluesin paidassa.
Aktiiviura päättyi Bluesin paidassa.
Kuva © Getty Images

Onko Ollilla tallessa Ollin paitoja?

Kesällä 2016 Jokiset kävivät Suomessa läpi tavaravarastoaan. Kun varastosta löytyi kaksi Jokisen maajoukkuepaitaa, Katerina kertoo Jatkoajalle Ollin ja hänen itsensä heti miettineen toisen lähettämistä Rossille. Jokiset eivät ole tavanneet Tindalea henkilökohtaisesti, mutta tunsivat hänet ja kokoelman.

Katerina otti yhteyttä Tindaleen. Tindalen ja hänen vaimonsa kuudentena hääpäivänä Ross heräsi aikaisin lukemaan sähköpostinsa, jossa odotti mieluisa yllätys.

Ross, löysimme Ollin Suomi-paitoja. Yksi niistä on varmuudella tulossa sinulle!

Jokiset päättivät lahjoittaa paidan innokkaalle keräilijälle, jolta puuttui Jokisen maajoukkuepaita. Rahaa perhe ei lahjoituksesta pyytänyt. Tindale maksoi kuitenkin periaatteen ihmisenä paidasta korvauksen Jokisten suosimiin hyväntekeväisyyskohteisiin.

Aika hyvin ne on pesty. Olisi muuten aika aromikas toimistotila!

Mitä paitoja Jokisella on sitten itsellään tallessa?

− Kaikki hallussamme olevat NHL-joukkueet, tähdistöottelun paita, olympiapaidat sekä HIFK-paita ovat kehystettyinä Floridan kodin toimiston seinällä, kertoo Katerina Jokinen kokoelmasta.

Suosikeikseen Olli itse kertoo olympiapaidat, HIFK:n mestaruuspaidan vuodelta 1998 sekä varaustilaisuuden Kings-paidan.

Mille Ollin paidat sitten tuoksuvat tai haisevat? Katerina nauraa kysymykselle.

− Aika hyvin ne on pesty. Olisi muuten aika aromikas toimistotila!

14 paitaa, ja lisää tulee

Keväällä 2017 Jokisen ura tulee päätökseen virallisesti. Tindalen kokoelma on kasvanut 14 paitaa, joista yksi tyylikkäimmistä uusista hankinnoista on Sotšin kisojen valkoinen Suomi-paita. Yhteensä eri tyylejä olisi kaikki kapteeniudet, ommelmerkit ja muut huomioituna 45 kappaletta, joten täydellinen kokoelma on vielä kaukana. Lukuun 45 sisältyivät kaiken lisäksi vain NHL- ja tähdistöpaidat.

− En näe enää Ollin pelejä, mutta sain nauttia niistä melkein kahden vuosikymmenen ajan. Arvostan sitä, mitä hän antoi pelille aktiiviurallaan ja toivon hänen nauttivan ajastaan poissa parrasvaloista.

Jokinen viettää aikaansa Etelä-Floridassa etenkin kiekkokoulun ohjaajana. Peliuralta läheisimpinä ystävinä ovat säilyneet erityisesti maalivahti Tomas Vokoun perheineen sekä Toni ja Heta Lydman.

Tiistaina kaikkien huomio keskittyy Jokisen uraa kunnioittavaan tilaisuuteen Floridassa. 321 maalia, 750 pistettä ja 1231 runkosarjan ottelua pelanneena − monta pelipaitaa päälleen pukeneena.

Jatkoaika haastatteli Tindalea ja Jokisia elokuussa 2016. Osa Rossin tarinasta on julkaistu aiemmin hänen blogissaan. Kokoelma ja blogi ovat nähtävissä täällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle