A-nuorten välierät: Kärppien bensiini riitti finaalipaikkaan, Tervo ratkaisi Bluesille jatkoajalla

LIIGA / Artikkeli
Kärppäpelaajilla oli aihetta juhlaan ottelun jälkeen.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Isonmäen torstai-ilta. Edustuksen kausi paketissa ja reissukin tehtynä. Silti pelattiin välierien ratkaiseva ottelu, ässä- ja kärppänuorten sarja venyi aina viidenteen peliin asti. Kärpät kaivoi finaalipaikan 2–6-vierasvoitollaan.

Ässänuorten päävalmentajan Pasi Kaukorannan mukaan pelit Oulussa ovat olleet selkeästi Kärppien heiniä. Neljäs peli tosin ratkesi vasta alle minuutti ennen loppua, mutta torjuntamäärät ja tilannekuva kertoivat Kärppien selkeästä hallinnasta.

Pudotuspeleissä on se hienous, että homma alkaa uudestaan alusta melko pian. Viidenteen peliin lähdettäessä oli kuitenkin täysin selvää, että henkinen etulyöntiasema jäi oululaisjoukkueelle. Tosin Kärpilläkin oli takana yksi hyvä ja yksi hieman heikko peli Porissa.

Kaikki asiat viittasivat valtavaan trilleriin ja armottomaan taisteluun finaalipaikasta.

− Teemana Poriin tultaessa oli se, että olemme tähän mennessä kahdesti nähneet, miten Ässät aloittaa ottelun. Tarkoitus oli olla valmiimpi kuin edellisillä kerroilla, analysoi Kärppien valmentaja Lauri Mikkola.

− Alussa kuitenkin vähän tärräsi, Ässät sai nopean 2−0-johdon.

Yksilötaidossa Kärpät oli parempi, ja yksi ottelun käännekohdista oli Kasperi Nuton täysin turha koukkaaminen vaarattomassa tilanteessa keskialueella. Sitä seurannutta ylivoimaa ei oululaisjoukkue jättänyt hyödyntämättä.

− Se 2−1-kavennus vapautti pelaamista. Kahden erän ajan olimme paremmalla liikkeellä matkassa kuin Ässät, kertoi Mikkola.

Toinen erä lopun alkua kotijoukkueelle

Toisessa erässä Ässät hyytyi täysin Kärppien kyydissä. Laukaukset kohti maalia menivät oululaisille 18−6. Ässävalmentaja Kaukoranta myönsi vierasjoukkueen paremmuuden.

− Meiltä loppui yksinkertaisesti bensiini. Kärpät ansaitsi voittonsa, kiteytti Kaukoranta.

Heti toisen erän ensimmäisellä minuutilla Kärpille siunaantui kaksi hyvää maalipaikkaa, ja toisen oululaiset hyödynsivät. Balazs Sebok iski illan toisen osumansa Niklas Kekin tarjoamasta paluukiekosta.

Jarno Kärjen johtamalla ketjulla oli vaikea ilta. Läpi kauden Ässiä kantaneet nuoret hieman turhautuivat ottelun hankaluuteen, ja heikon pelin seurauksena Kärpät pääsi kääntämään maalin takaa-ajoaseman maalin johdoksi toiseen erätaukoon mennessä.

Ottelun hahmoja oli ehdottomasti myös kolme maalia syöttänyt Sami Anttila. Kärppien juonikkuus oli myrkkyä varsinkin erikoistilanteissa. Kotijoukkueen alivoimat kostautuivat yksi toisensa jälkeen.

Puoli minuuttia ennen toisen erän summerin soittoa avautui Ässille seuraava ottelun käännekohta. Nuto löysi loistavalla poikittaissyötöllään vastahyökkäyksessä Niko Ojamäen, mutta ässälaituri laittoi lähes tyhjästä maalista ohitse.

Kolmas erä sinetöi ottelun, ylilyönneiltä kuitenkin vältyttiin

Kolmannen erän alku ei ollut yhtään toista erää parempi yli 2100 katsojan edessä pelanneelle kotijoukkueelle. Heti toisella minuutilla täysin normaalista päätykiekosta tuli maalipaikka ja takaisku.

Maalivahti ja puolustus sekoilivat kommunikaatiossa, ja ainoastaan Kärppien Joona Vares reagoi päädystä pomppineeseen kiekkoon. Ässät ei enää 2−4-maalista toipunut.

Hetken vauhtia näytti olevan etenkin taklaustilanteissa jopa vaarallisen paljon, mutta lopulta Kärppien lukemien kaunistelu tasoitti intensiteettiä. Näin ottelu saatiin ilman suuria ongelmia päätökseensä.

− Sarja oli hieno varmasti jokaiselle pelaajalle, herkutteli Mikkola.

− Meidän sitoutumisemme oli todella hyvää. Runkosarjan aikana annoimme jopa kaikkien kokeilla kaikkea, niin yli- kuin alivoimaakin. Pudotuspeleihin lähdettäessä toki roolijako oli selvä.

Blues finaaliin lähes täyden iltapuhteen jälkeen

Myös toista finalistia haettiin viidennestä pelistä. Bluesin ja Pelicansin ottelusarja oli niin ikään edennyt kotivoittojen tahdissa. Alkuhetkien Pelicans-painostuksen jälkeen Blues iski avausmaalin ensimmäisen erän loppupuolella. Eetu Koivistoinen laukoi ylivoimahyökkäyksestä kotijoukkueen johtoon.

Toinen erä sujui pääosin espoolaisten tahdissa. Toisesta maalista vastasi ylivoimalla Nico Nurmikanta matalalla siniviivalämärillään. Keskimmäisessäkin erässä nähtiin vain yksi maali, joten toinen erätauko alkoi Bluesin 2−0-johdossa.

Kolmannessa erässä ottelu sai äkillisen käänteen. Ensin Bluesin purkukiekko kimposi laidasta yllättäen Jonne Yliniemelle, joka toi vieraat maalin päähän. Pelicansin tasoitusta ei tarvinnut kauaa odottaa, sillä vain 14 sekuntia myöhemmin Hannes Björninen syötti Taavi Vartiaisen läpiajoon. Vaikka Vartiaista rikottiin tilanteessa, hän onnistui vääntämään kiekon maaliin.

Bluesin päävalmentaja Tero Lehterä otti aikalisän. Pelicans painosti jonkun aikaa myös tasoituksen jälkeen, mutta Kaapo Kähkönen torjui yritykset. Kolmannessa erässä ei enempää maaleja nähty, joten ratkaisua haettiin jatkoajalla, joka junioripeleissä pelataan neljällä neljää vastaan.

Jatkoajan alkuhetkillä Blues pääsi kahdesti ylivoimalla. Vaikka peli pyöri tiiviisti Pelicansin päädyssä, maalipaikoissa nähtiin hutilointia. Myös Janne Juvonen pelasi vahvaa peliä Pelicansin maalilla.

Jatkoerän lähestyessä loppuaan nähtiin muun muassa Bluesin Teemu Pulkkisen läpiajo sekä Björnisen kaksi yritystä toisessa päässä, tuloksetta.

Ottelu sai ratkaisunsa minuutti ja 37 sekuntia ennen peliajan päättymistä, kun Blues-puolustaja Kalle Tervo laukoi kahdella yhtä vastaan -hyökkäyksestä kiekon ohi Juvosen. Syöttöpisteet ratkaisumaaliin saivat Westermarckin veljekset Victor ja Felix.

Sekä ensimmäinen finaali että pronssiottelu pelataan lauantaina 22. maaliskuuta. Kärpät kohtaa Bluesin Espoossa, kun taas Lahden Pelicans saapuu Poriin kamppailemaan himmeimmästä mitalista.

» Lähetä palautetta toimitukselle