Nuorten MM: Ennakkopaketti

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsi puolustaa nuorten MM-kultaa, Kanada on jälleen yksi turnauksen ennakkosuosikeista.
Kuva © Miro Pesonen
Nuorten MM-turnaus starttaa jälleen tapaninpäivänä. Tänä vuonna kisat pelataan Venäjän Ufassa. Jatkoaika tarjoaa turnauksen alla tuttuun tapaan kattavan ennakkopaketin – ja turnauksen aikana raportit Suomen otteluista ja muista avaintapahtumista.

Alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruudesta pelataan taas kerran vuodenvaihteessa. Neljä edellistä turnausta on pelattu Pohjois-Amerikan mantereella, mutta nyt kisat palaavat pariksi vuodeksi Eurooppaan.

Tänä vuonna kisaisäntä on Ufan kaupunki. Uralin länsipuolella sijaitseva Baškortorstanin pääkaupunki on jääkiekon seuraajille tuttu lähinnä KHL-joukkueestaan Salavat Julajevista.

Turnauksen A-lohko pelataan kaupungin vanhemmassa jäähallissa "Urheilupalatsissa", jonka katsomokapasiteetti on 4200 henkilöä. B-lohkoa puolestaan isännöi vuonna 2007 valmistunut modernimpi Ufa-Arena.

Pelisysteemi on vielä tänä vuonna vanha tuttu. Alkulohkojen voittajat etenevät suoraan välieriin, kun kakkoset ja kolmoset ratkovat jäljelle jäävät mitalipelipaikat puolivälierissä. Alkulohkojen neloset ja vitoset puolestaan joutuvat putoamissarjaan.

Yksi nykyinen NHL-tähti, lukuisia tulevia

Turnauksen suurin tähti on tänä vuonna eittämättä keskushyökkääjä Ryan Nugent-Hopkins, jonka Edmonton Oilers päästi turnaukseen kesken AHL-kauden. Toissa kesän ykkösvaraus loisti viime kaudella jo NHL:ssä, mutta nuorten kisat ovat hänelle ensimmäiset.

Muuten mielenkiinto kohdistuu lukuisiin ensi kesänä varausikään tuleviin lupauksiin. Kanadan Nathan MacKinnon ja Jonathan Drouin, Yhdysvaltain Seth Jones, Ruotsin Elias Lindholm, Jacob de la Rose ja Alexander Wennberg, Venäjän Valeri Nitsuškin sekä Suomen Aleksander Barkov, Rasmus Ristolainen ja Artturi Lehkonen pitävät huolen, että NHL-kykyjenetsijöillä riittää turnauksessa töitä.

Viime vuonna turnauksen voitti ensimmäistä kertaa yli 30 vuoteen Ruotsi, joka kukisti finaalin jatkoajalla Venäjän. Sinikeltaiset kuuluisivat tänäkin vuonna turnauksen ennakkosuosikkeihin, mutta kolmen avainpelaajan puuttuminen heikentää joukkuetta selvästi.

Suomen joukkue osoitti harjoitusotteluissa Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan, että sillä on hyvät mahdollisuudet saavuttaa kultatavoitteensa. Nuorten Leijonien tietä mitalipeleihin tasoittaa etukäteisarvioiden perusteella helpompi alkulohko, jossa jatkopaikoista kamppailevat lisäksi lähinnä Ruotsi ja Tšekki.

Isäntämaa Venäjä, lajin mahtimaa Kanada ja nuorisotyöstään kuulu Yhdysvallat sen sijaan kohtaavat toisensa jo alkulohkovaiheessa. Niiden jalkoihin jäänee Slovakia, joka osoitti vaarallisuutensa, kun se kukisti harjoitusottelussa Tšekin maalein 4–1.

» Lähetä palautetta toimitukselle