Nuorten kuukausikatsaus: Isot edelleen isoja, Jyväskylästä myrskyvaroitus

Muut Sarjat / Artikkeli
HPK ja Ässät kuuluvat alkukauden menestyjiin.
Kuva © Lauri Meriläinen
Nuorten SM-liiga on tarjonnut jälleen vauhdikasta kiekkoviihdettä noin kuukauden ajan. Jatkoaika purkaa sarjan alkua, tarjoaa tärppejä ja suuntaa jo katseita, keillä voidaan asettaa menestyspaineita.

Nuorten SM-liiga on potkaistu vauhdilla käyntiin, kun joukkueilla on kasassa kymmenisen ottelua. Viime kauden välieräjoukkueista vain Lukon alkukausi on ollut haastava, mutta Kärpät, HPK ja Ässät löytyvät sarjan kärkinelikosta.

Joukkoa sekoittamaan on pompannut JYP, joka majailee sarjataulukossa kolmantena. Eroa sarjaa johtavaan Kärppiin on kymmenen pistettä, mutta oululaisilla on kaksi peliä enemmän pelattuna.

Alkukaudella hyökkäysvoima on ollut kantava teema menestyvien joukkueiden keskuudessa. Esimerkiksi jyväskyläläisjoukkue on iskenyt alkukaudella keskimäärin 4,7 maalia ottelua kohden. Oululaisten alku on puolestaan ollut äärimmäisen vakuuttava, sillä joukkue on sekä tehnyt eniten että päästänyt vähiten maaleja.

Pörssien puolella mennään varsin voimakkaasti hurrikaanimerkeissä: sekä maali-, syöttö- että pistepörssiä johtaa JYPin pelaaja. Justus Mikkonen on kerännyt kymmenen maalia, Kristian Falck 12 syöttöpistettä ja Matias Mustonen 19 tehopistettä.

Maalivahtien pörssiä dominoi Kärppien Vilho Heikkinen, jonka torjuntaprosentti kuudessa pelatussa ottelussa on huima 95,58.

Jatkoajan juniorikiekkoilun asiantuntija Marco Bombino purkaa alkanutta nuorten kiekkokautta.

Ilves hakee menestystä uudistuneella joukkueella.
Kuva © Kirsi Teiskonlahti

Nuorten SM-liigan alkusarjaosuutta on nyt noin kuukausi takana. Miltä sarjan yleisilme on vaikuttanut?

Nuorten SM-liigassa alkaneella kaudella on ollut hyvä yleisilme peleissä. Niissä on ollut vauhtia ja nähty aktiivista otetta joukkueilta. Useat varausikään tulevat pelaajat, joilla on merkittävä rooli joukkueessaan, ovat myös pystyneet vastuun hyödyntämään.

Mikä asia on noussut positiivisessa valossa esille?

Kuten mainitsin, mielestäni positiivista on, että monissa joukkueissa nuorille on annettu mahdollisuus pelata isoissa rooleissa, varsinkin jos kyvyt riittävät siihen selkeästi. Tämä tukee pelaajien kehitystä ja antaa heille hyvät lähtökohdat tulevaisuutta varten. Esimerkkeinä Bluesin hyökkääjät Lenni Killinen ja Veeti Miettinen, KalPan puolustaja Kim Nousiainen ja TPS:n hyökkääjä Kaapo Kakko.

"Julius Hongan nuorempi veli pelaa vasta 16-vuotiaana isoja minuutteja joukkueensa takalinjoilla."

Entä onko jotain negatiivista huomioitavaa?

Negatiivisena ilmiönä näkisin, että sarjassa on tällä hetkellä liikaa joukkueita, mikä näkyy siinä, että kärjen ja sarjan loppupään tasoerot ovat varsin suuret. Tämän vuoksi tulee otteluita, jotka eivät ole kokonaiskuvaa ajatellen kovin kehittäviä epätasaisuuden takia.

Sarja vilisee lupaavia pelaajia, jotka odottavat mahdollisuuttaan kirkkaissa valossa. Ketä haluat nostaa esille yleisön seurattavaksi?

JYPin Anttoni Honka on kiekollisesti hyvin taitava puolustaja, joka liikkuu sulavasti ja tukee paljon hyökkäyksiä. Julius Hongan nuorempi veli pelaa vasta 16-vuotiaana isoja minuutteja joukkueensa takalinjoilla.

Eetu Mäkiniemi on ollut hyvä Jokereiden maalilla osoittaen atleettisuutta ja vahvaa liikkuvuutta sekä pelinlukemista. Carolina Hurricanesin viime kesän neljännen kierroksen varaus on erittäin potentiaalinen maalivahti.

Bluesin ykkösketjun Lenni Killinen on isokokoinen laituri varustettuna hyvillä hyökkäystaidoilla ja luistelulla. Alle 18-vuotiaiden maajoukkueen kärkihyökkääjiin lukeutuva Killinen on mielenkiintoinen seurattava ensi vuoden NHL-varaustilaisuutta varten.

Viime kaudella KalPan B-nuorissakin mainioita otteita esittänyt Aleksi Klemetti on aloittanut kauden reilusti yli piste per peli -tahdissa. Pienikokoinen, mutta kiekon kanssa lahjakas hyökkääjä tuottaa vastustajille vaikeuksia nopeudellaan.

2001 ikäluokan TPS-hyökkääjä Kaapo Kakko käyttää mielellään hyvää laukaustaan. Isokokoiseksi pelaajaksi sulava luistelija on taitava mailankäsittelijä ja jo tässä vaiheessa melko monipuolinen pelaaja. Kannattaa laittaa nimi mieleen.

Sarja on alkutekijöissään, mutta mitä joukkueita olet valmis nostamaan mestaruuskahinoihin?

Uskon Kärppien olevan vahvoilla keväällä. Luisteluvoimaisella joukkueella on kaksi hyvää maalivahtia, Vilho Heikkinen ja Justus Annunen, sekä vahva hyökkäyksen kärki. Erikoistilannepelaaminen on ollut jo nyt lupauksia herättävällä tasolla.

Toisena joukkueena nostaisin KalPan. Kuopiolaisilla on taitava, hyvin liikkuva ja materiaaliltaan laaja hyökkäys, joka pystyy tasaiseen tuloksen tekoon. Viime kaudella matka päättyi puolivälieriin, mutta en yllättyisi, jos joukkue palaa takaisin mitalikantaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle