Nuorten kotikisat vuonna 1998: Suomen juhlaa alusta loppuun - Sveitsi yllätyspronssille

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Olli Jokinen oli Suomen joukkueen pelillinen johtaja.

Vuonna 1996 nuorten MM-kisat laajenivat, ja kisoja alettiin pelaamaan kymmenen maan voimin. Samalla palattiin kahden alkulohkon systeemiin. Mestaruus ratkaistiin pudotuspeleillä. Helsingin Areena oli valmistunut huhtikuussa 1997 ja isännöinyt miesten kisoja heti sen jälkeen. Nyt sama paikka sai kunnian olla nuorten kisojen näyttämönä. Toiseksi kisakaupungiksi valikoitui Hämeenlinna.

Suomi lähti kisoihin maltillisin odotuksin. Ikäluokan ollessa 18-vuotiaita EM-kisoista oli irronnut hopeaa Venäjän jälkeen. Nuorten MM-kisoissa Kanada oli voittanut viisi kultaa putkeen, ja oli etukäteissuosikki myös nyt. Venäjä oli myös vahva, ja USA vahvasti nousussa. Alkukaudesta Suomi oli voittanut vain kaksi ottelua harjoitusturnauksissa. Trendi oli hieman nouseva, sillä juuri ennen kisoja leijonajoukkue pelasi tasan USA:n ja Venäjän kanssa.

Suomen joukkueen vahvuus nähtiin puolustuskalustossa. Mika Noronen oli saanut hyvin vastuuta Tapparan maalilla ja tamperelaisseuroissa edustettuna olivat myös Pasi Puistola, Ari Vallin sekä joukkueen kapteeni Pasi Petriläinen. Olli Jokinen ja Niko Kapanen muodostivat vahvat ykkös- ja kakkossentterit, mutta joukkueen ongelmaksi nähtiin pieni koko.

Suomi kohtasi suursuosikki Kanadan jo turnausavauksessa, joka pelattiin joulupäivänä. Yli puolet ottelusta edettiin maaleitta, ennen kuin Jason Ward vei Kanadan johtoon. Suomi tasoitti vielä toisessa erässä Marko Kauppisen maalilla. Kolmanteen erään molemmat iskivät yhden maalin ja pistejako häämötti, mutta Suomen ykkösketju iski. Jokisen taklaus ja Eero Somervuoren syöttö avasivat Niklas Hagmanille paikan, josta toisen polven kiekkoilija iski voittomaalin. Kanadan mahdollisuuksia heikensi pelin loppuun vielä turhat ranaistukset, joihin sortuivat Zenith Komarniski ja Steve Begin.

Toista peliä varten Suomi matkusti Hämeenlinnaan, jossa vastustaja oli Saksa. Suomi avasi pelin hyvin iskien kaksi maalia ensimmäisen erän alkupuoliskolla. Lopputuloksena oli puhdas 5-0-voitto.

Suomi palasi Helsinkiin kolmanteen otteluun, jossa vastustaja oli Ruotsi. Kisahurmos oli noussut uusiin sfääreihin ja ottelu oli loppuunmyyty. Länsinaapuri johti ottelua jo 3-1, mutta Suomi näytti voimansa ja käänsi pelin edukseen. Ratkaisumaalista vastasi Jyrki Louhi, joka pääsi iskemään reboundista. Muut maalit menivät ykkösketjun nimiin Somervuoren tehdessä kaksi ja Hagmanin yhden osuman. Jokiselle kirjattiin kaksi maalisyöttöä.

Kovatasoisessa lohkossa Ruotsi, Tšekki ja Kanada olivat pelanneet omat ottelunsa ristiin. Näin ollen tilanne ennen päätösottelua olisi se, että tasapeli Tšekkiä vastaan riittäisi takaamaan lohkovoiton. Kenties ainoan kerran koko turnauksessa Suomi sortui kurittomuuteen, ja näin peli päättyi tasan 5-5. Edes kahden maalin johtoasema kolmanteen erään lähtiessä ei pystynyt takaamaan voittoa. Positiivista oli kuitenkin, että onnistumiset tulivat laajalla rintamalla, eikä Jokisen johtama kolmikko tehnyt viidestä soumasta yhtään.

Suomi oli lohkon ykkönen ja tasapeli takasi Tšekille kakkospaikan. Ruotsi oli kolmas ennen Kanadaa keskinäisen ottelun perusteella. Saksa joutui karsimaan.

Toisessa lohkossa nähtiin yllätyksiä. Slovakia kukisti USA:n avauksessa, mutta siitäkään ei ollut apua, kun maa hävisi sen jälkeen Sveitsille ja Kazakstanille. Sveitsi oli muutenkin vahva, sillä se venyi tasapeliin Venäjän kanssa. Tämä riitti lohkon kakkospaikkaan Venäjän jälkeen. USA oli kolmas ja Kazakstan neljäs.

Puolivälierissä yllätyksiä ja murskajaisia

Suomen puolivälierävastustaja oli näin ollen Kazakstan. Kisajärjestäjillä ei nähtävästi ollut liikaa uskoa suomalaisten lohkovoittoon, sillä ottelut lohkovoittajien ja -nelosten välillä pelattiin Hämeenlinnassa, kun kakkoset ja kolmoset kohtasivat Helsingissä.

Suomi sai puolivälieräänsä täydellisen alun, kun Kapanen iski johto-osuman jo 51 sekunnin pelin jälkeen. Luulot kazakeilta otettiin pois jo avauserässä, joka päättyi 6-1 pikkuleijonille. Pelin päättyessä lukemat taululla olivat 14-1. Jokinen iski kolme osumaa ja neljä muuta pelaajaa säesti kahdella osumalla: Timo Seikkula, Toni Dahlman, Teemu Elomo sekä Louhi.

Välierään moni odotti uutta kohtaamista rakkaiden vihollisten kesken, mutta Sveitsi oli toista mieltä. Laurent Müller teki tasoituksen otteln viimeisellä minuutilla kuudella viittä vastaan ja rangaistuslaukauksissa nähtiin ratkaisu sveitsiläisten hyväksi. Ratkaisevana onnistujana oli Björn Christen ja epäonnen soturin viitta meni Daniel Sedinin harteille.

David Aebischer torjui Sveitsin sensaatiomaisesti pronssille.

Kanadan heikot otteet jatkuivat ja maa putosi pois mitalitaistelusta hävittyään Venäjälle. Maksim Afinogenov iski voittomaalin jatkoajan viimeisellä minuutilla. Nolo kömmähdys oli tapahtunut jo ennen ottelua, sillä Kanada oli lähtenyt Hämeenlinnaan vain punaiset paidat mukanaan. Venäjä oli pelissä kotijoukkue ja sai valita peliasut ensimmäisenä. Tästä johtuen Kanada joutui pelaamaan avauserän HPK:n Euroopan liigassa käyttämissä peliasuissa. Neljännessä parissa Tšekki kukisti USA:n.

Puolivälierissä pudonneita nöyryytettiin vielä sijoitusotteluilla. Kanadaa nämä eivät enää kiinnostaneet, ja joukkue hävisi vielä USA:lle ja Kazakstanille. Näin tuloksena oli kahdeksas sija. USA oli sijoitusottelujen paras ja otti turnauksessa viidennen sijan.

Putoamismittelöissä kohtasivat Saksa ja Slovakia. Paremmuudesta ei ollut suurta epäselvyyttä, sillä Slovakia voitti molemmat ottelut selvästi. Ladislav Nagy hattuili kahdesti ja Andrej Podkonicky kerran. Ylimmältä tasolta putoaminen turhautti saksalaisia ja toisen ottelun loppupuolella nähtiin useita tappeluita.

Suomi ja Sveitsi juhlivat

Vaikka Sveitsi oli turnauksen yllättäjä, Suomi ei selvinnyt välierästä helpolla. Avausmaali meni muuten hienon turnauksen pelanneen Sveitsin maalivahdin David Aebischerin piikkiin, sillä hän antoi harhasyötön, josta Timo Vertala pääsi iskemään. Toista maalia saatiin odottaa kolmannen erän jälkimmäiselle puoliskolle, jolloin Kapanen onnistui. Sveitsi tuli maalin päähän Mario Schocherin onnistuttua. Viimeisellä minuutilla Noronen piti Suomea pystyssä ja näin isäntäjoukkue pääsi pelaamaan mestaruudesta.

Toisessa välierässä Venäjä vei selvän voiton. Marek Posmyk avasi maalinteon ottelun puolivälin jälkeen, mutta Venäjä kuittasi pian Andrei Markovin osumalla. Toisessa erässä myös Oleg Kvaša ja Sergei Šihanov onnistuivat. Kolmannessa erässä Venäjä teki kaksi maalia lisää ja voitti 5-1. Markov oli ottelun tehokkain antamalla maalinsa lisäksi kaksi syöttöpistettä.

Ennen odotettua finaalia taisteltiin pronssista. Sveitsi sai otteluun hienon alun ja johti 2-0 ensimmäisellä erätauolla. Tsekki käänsi vielä pelin edukseen toisessa ja kolmannessa erässä, mutta Sandro Rizzin osuma vei pelin jatkoajalle. Kun ratkaisua ei sielläkään tullut, mentiin rangaistuslaukauskilpailuun, jossa Aebischer oli ohittamaton. Rizzi ja Adrian Wichser ohittivat Adam Svobodan ja näin Sveitsi pääsi juhlimaan historiansa ensimmäistä, ja toistaiseksi myös ainoata mitaliansa ikäluokassa.

Nuorten leijonien loppuotteluvastustajana oli siis Venäjä, joka ei ollut hävinnyt Suomelle kertaakaan vuonna 1978 syntyneiden ikäluokassa. Pitkään maalittomana edenneessä ottelussa alkutahdit iski Venäjä, kun Dmitri Vlasenkov vei pienestä kulmasta joukkueen johtoon. Suomea takaisku ei lamaannuttanut, vaan taistelu jatkui. Puistola iski tasoituksen kolmannen erän alussa Petriläisen syötöstä. Venäjän maalivahti Denis Hlopotnov ei tuomiosta pitänyt, sillä vähän aiemmin kiekko oli osunut häntä kasvosuojukseen. Kun enempää maaleja ei varsinaisella peliajalla nähty, ratkaisua haettiin jatkoajalta.

Rentous säilyi koko pelin ajan Suomen joukkueen otteissa ja jatkoajalla nähtiin ratkaisu, joka räjäytti yleisön riemuun. Somervuori syötti kiekon laitaan Jokiselle, joka tavoitteli Hagmania takatolpalta. Aleksei Tezikov pääsi mailallaan väliin ja ohjasi kiekon päin Hagmanin housuja, joista kiekko kimposi ohi Hlopotnovin.

Turnauksen pistepörssin kakkonen Jokinen ja kolmanneksi sijoittunut Somervuori pääsivät turnauksen tähdistökentällisen hyökkääjiksi yhdessä Venäjän Maksim Balmotšnyhin kanssa. Puolustuksen muodostivat Markov sekä Ruotsin Pierre Hedin. Sveitsin maalivahti Aebischer oli pelipaikkansa ääniharava.

Vaikka ennakkoon odotukset Suomen joukkueen suhteen eivät olleet suuret, joukkueen pelaajat ylsivät pitkälti hienoihin uriin. Ainoastaan Seikkula jäi urallaan alle sadan liigaottelun. Rapakon takana parhaat urat pelasivat Jokinen, Hagman, Kapanen sekä kakkosmaalivahdin roolissa ollut Niklas Bäckström.