Nuori Slovakia tähtää kahden vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tuulettaako Andrej Meszaros taas maalia?
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Slovakia lähtee MM-kisoihin vahvasti nuorennetulla joukkueella. Maa taistelee tälläkin kertaa puolivälieräpaikasta.

Slovakian maajoukkuetta on pitkään pidetty parhaat päivänsä nähneenä ryhmänä, kun kisoihin on luistelutettu kokeneita slovakkeja. Osa pakon sanelemana, koska maan juniorihautomo ei tuota huippupelaajia enää samaan tahtiin kuin ennen.

Nyt Slovakia osallistuu MM-turnaukseen vaihteeksi selvästi nuoremmalla ryhmällä. Uusi päävalmentaja Zdeno Ciger jätti tarkoituksella sivuun vanhoja maajoukkueen runkopelaajia, kun esimerkiksi Milan Bartovicilla, Tomas Kopeckylla tai Branko Radivojevicilla ei ollut paikkaa Cigerin suunnitelmissa.

Osittain nuorennusleikkaus on pakotettu, sillä kokeneilla joukkueilla Slovakian tulokset ovat olleet kisoissa enemmän tai vähemmän pettymyksiä. Maa on jäänyt kahdesti perätysten pudotuspelien ulkopuolelle.

Ciger valitsi lopulliseen kisajoukkueeseen peräti neljä pelaajaa yli vuoden takaisesta nuorten MM-pronssijoukkueesta. Peter Cehlarik, Christian Jaros ja Pavol Skalicky tuskin ovat vielä isoissa rooleissa, mutta Martin Reway voi saada paljon vastuuta kannettavakseen.

Nuorten kisoissa vakuuttanut Christian Jaros pelaa myös aikuisten kisoissa.

Puolustus on Slovakian vahvuus

Maa sai myös NHL:stä vahvistuksia, kun hyökkääjät Marko Dano ja Tomas Jurco sekä puolustajat Martin Marincin ja Andrej Sekera saapuivat Pohjois-Amerikasta Slovakian käyttöön. Myös pitkän NHL-uran tehnyt Sibir Novosibirskin pakki Andrej Meszaros on mukana.

Mainittujen pelaajien ansiosta eritoten Slovakian puolustus on väkevä. Takalinjoilla on kiekollista osaamista ja Slovakialle tyypillisesti kokoa. Vahvistusten lisäksi Euroopassa kiekkoilevat Dominik Granak ja Michal Sersen ovat jo pidempään olleet maajoukkueen luottohevosia.

Maalivahdit ja hyökkäys ovat kuitenkin lähtökohtaisesti Slovakian heikkoudet. Maajoukkue on kärsinyt tehottomuudesta aiemmissa kisoissa, eikä ryhmässä ole nytkään offensiivista voimaa riittävästi. Nuoret keskushyökkääjät Dano ja Reway ovat taitavia, mutta ovatko he riittäviä kärkirooleihin?

Hyökkäykseen on jouduttu ottamaan pari pelaajaa myös Slovakian pääsarjasta, mikä osittain kertoo siitä, että valinnanvaraa ei ole. Maan KHL-seura Slovan Bratislavasta on neljä hyökkääjää, joista kelpo kauden pelannut Andrej Stastny on kenties mielenkiintoisin nimi.

Kentälliset selvillä

Cigerin aikeena on peluuttaa Slovakiaa neljällä hyökkäysketjulla ja neljällä pakkiparilla. Ykkösketjun keskelle asetettaneen Reway, joka saa Danon lisäksi laidalleen Martin Bakosin. Bakos antoi jo viime vuonna hyvät leirinäytöt, muttei mahtunut tuolloin kisajoukkueeseen.

Kakkosketjussa HPK:sta tuttu Marek Viedensky saa laidoilleen Libor Hudacekin ja Jurcon. Viedenskyn ja Jurcon yhteispeli on toiminut ennenkin, ja pienikokoinen Hudacek on ehtinyt pelata jo monissa MM-kisoissa.

Kolmosketjun sentteriksi kaavaillaan kahden suunnan velvoitteet hyvin hoitavaa Tomas Marcinkoa. Vuosi sitten MM-turnauksessa onnistunut Vladimir Dravecky ja Marek Bartanus, valmennuksen yllätysveto Slovakian liigasta, ottanevat laitahyökkääjien paikat.

Nelosketjussa pelaavat jo mainittu Stastny sekä myös viime vuonna rikkovaa roolia pelannut Patrik Lusnak. Ketjun kolmanneksi lenkiksi vaihtoehtoina ovat Cehlarik, toinen Slovakian pääsarjan hyökkääjä Tomas Hrnka tai Skalicky. Hrnka lienee kokoonpanossa lauantaina Unkaria vastaan.

Pakkiparit ovat alustavasti Sersen-Meszaros, Sekera-Marincin, Juraj Mikus-Granak ja Jaros-Ivan Svarny. Ylivoimalla Ciger on peluuttanut ainakin harjoitusotteluissa samoja kentällisiä kuin tasaviisikoin pelattaessa.

Julius Hudacek torjui viime vuonna Slovakian maalilla.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Katseet torjuntatyöskentelyyn

Maalivahtien suhteen riittää huolia. Julius Hudacek sai paljon minuutteja viime vuonna, mutta hän on haparoinut harjoituspeleissä. Branislav Konrad on toinen torjuja, mutta hänen tasonsa ei riittäne kansainvälisissä peleissä. Valmennusjohto odottaa AHL:stä Peter Budaj'n mahdollista vapautumista kisoihin, mutta hän ei olisi välttämättä edes parannus.

Unkari-ottelussa Slovakian maalilla aloittaa tällä tietoa Konrad, mutta vastuu mitä todennäköisimmin jakautuu näiden maalivahtien välillä. Selvää on, että torjuntatyöskentelyn tason pitää parantua valmistavista otteluista huomattavasti.

Slovakian kiekkoilu on ollut muutenkin sekasorrossa, kun maan kiekkoliiton sotkut ovat vaikuttaneet huippupelaajien mielenkiintoon maajoukkuetta kohtaan. Pelaajat keräsivät aiemmin adressin, jossa he ilmoittivat boikotoivansa maajoukkuetta. Riita sittemmin selvitettiin, mutta eripuraa on yhä ilmassa.

Alkavissa kisoissa Slovakia voi yltää puolivälieriin, mutta pudotuspelien ulkopuolelle jääminen ei olisi yllätys. Alustavasti vain puolustus vakuuttaa, joten Slovakialta on turha odottaa turnauksessa ihmeitä.

Slovakia aloittaa turnauksen lauantaina ottelulla Unkaria vastaan. Se pelaa samassa lohkossa Suomen kanssa: Suomi ja Slovakia kohtaavat toisensa sunnuntaina 15. toukokuuta.

» Lähetä palautetta toimitukselle