Nuoret sankarit - Suomen joukkue pelaaja pelaajalta

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen nuorten maajoukkue on varsin sekalainen seurakunta. Muutama pelaaja on jo tärkeässä roolissa liigajoukkueessaan, toiset vasta hakevat paikkaansa. Osa vasta haaveilee liigadebyytistään, pari pelaa rapakon takana, toinen silti kotimaassaan.

Tällä kertaa Suomen joukkueessa on pelaajia yhdestätoista suomalaisseurasta. Pelicansilla ja Ilveksellä on mukana neljä edustajaa, Bluesilla kolme, HIFK:lla ja Ässillä kaksi. Muut ovat seurojensa ainoat lipunkantajat.

Maalivahdit

1 Antti Härmä, Blues

Härmä pystyy pitämään tasonsa vakaana päivästä toiseen. Tuo taso ei vain ole ainakaan toistaiseksi hirvittävän korkea. A-junioreissa Blues-vahti on erinomainen maalivahti, mutta MM-kisoissa vain selkeä kakkosvahti, joka torjuu korkeintaan Sveitsiä tai Valko-Venäjää vastaan.

31 Tuukka Rask, Ilves

Rask on Suomen joukkueen tärkein pelaaja. Jos maalivahti on tavallisestikin puoli joukkuetta, tässä tapauksessa voisi puhua vähintään kahdesta kolmasosasta. Teknisesti loistava maalivahti pystyy uskomattomiin pelastuksiin, mutta sortuu ajoittain turhiin lapsuksiin. Tässä turnauksessa niihin ei ole varaa, Raskin täytyy olla täydellinen.

Puolustajat

2 Teemu Laakso, HIFK

Laakso oli suuressa roolissa jo vuosi sitten, mutta nyt häneltä on lupa odottaa vielä enemmän. Kolmanteen alle 20-vuotiaiden MM-turnaukseensa IFK-puolustaja on saanut valmentautua parhaalla mahdollisella tavalla, sillä jääaikaa on tullut SM-liigassa riittämiin.

Ominaisuudet riittävät avainrooliin niin puolustus- kuin hyökkäyspäässäkin. Laukaukselle on käyttöä ylivoimassa.

3 Joni Haverinen, HIFK A

Haverinen oli puolustajista yllättävin valinta kisajoukkueeseen. IFK:n yleispuolustaja liikkuu kokoisekseen hyvin. Puolustuspään virheet tulee minimoida.

5 Timo Seppänen, HPK

Seppänen aloitti kauden HIFK:ssa, mutta siirtyi joulukuun alussa Hämeenlinnaan liigapaikan toivossa. Seppänenkin oli mukana jo viimevuotisessa kisajoukkueessa ja muodostaa nyt selkeän ykkösparin Laakson kanssa. Seppänen on kiekon kanssa taitava, mutta pelaa toisinaan itsensä ulos tilanteista.

6 Mikael Kurki, Blues

Kurki oli viime vuonna kisajoukkueen varapuolustajana. Taitava ja hyvin liikkuva jokerikasvatti tekee peliä hyvin, mutta on ajoittain vaikeuksissa omassa päässä, etenkin jos vastaan sattuu selvästi isokokoisempi hyökkääjä.

7 Tommi Leinonen, Kärpät

Leinosen ongelmana on tänä syksynä ollut peliajan puute. Liigaryhmässä vastuuta on tullut vähänlaisesti, mutta A-juniorien pelitkin ovat jääneet vähälle. Isokokoinen, mutta taitava ja hyvin luisteleva Leinonen oli mukana jo vuosi sitten. Potentiaalia olisi vaikka mihin. Koko ei näy ainakaan vielä kovuutena.

8 Joonas Jalvanti, Pelicans A

Pelicansin A-junioreista harvemmin noustaan MM-kisamiehistöön, mutta Jalvannin kohdalla valintaa on vaikea kyseenalaistaa. Taitava ja hyvin liikkuva puolustaja avaa peliä tyylikkäästi, vaikka sortuu välillä kuskaamaan kiekkoa liikaakin. Voiman riittävyys on iso kysymysmerkki.

12 Joonas Lehtivuori, Ilves

Lehtivuoren rooli Ilveksen liigajoukkueessa on vaihdellut joukkueen loukkaantumistilanteen mukaan, mutta kokoonpanoon hän on mahtunut lähes kaikissa alkukauden otteluissa. Taitava luistelija ja kiekkovarma pelintekijä muodostanee vuoden kuluttua Jalvannin kanssa Suomen puolustuksen ytimen.

Hyökkääjät

10 Sami Sandell, Ilves

Kaksi kautta WHL:ssä opettivat Sandellille kovuutta. Suhteellisen vahva laitahyökkääjä tuo Jori Lehterän ketjuun kulmapelivoimaa, mutta ei välttämättä pysty itse ratkaisuihin. Alivoimalla saa jääaikaa juniorivuosiensa ketjukaverin Perttu Lindgrenin parina.

11 Tuomas Huhtanen, Ässät

Hyvin luisteleva ja kovaa taisteleva Huhtanen on Suomen ykkösketjun työmyyrä. Ylivoimalla saa ottaa vastaan vastustajan iskuja maalin edessä, mutta palkkiona voi olla muutama räkämaali.

13 Mikko Lehtonen, Blues

Lehtonen ei enää ole lempinimensä ("Bambi") veroinen honkkeli, vaan luiden ympärille on tullut myös hiukan lihasta. Kiekko pysyy mukana vaikeissakin kiemuroissa.

Viime vuonna oli haistelemassa kisatunnelmaa, nyt on ykkösketjussa suurten paineiden kohteena. Yhteispelin Lindgrenin kanssa täytyy toimia ja maaleja täytyy syntyä, muuten Suomi on vaikeuksissa.

15 Perttu Lindgren, Ilves

Tamperelaisten "Ilmiö"-hehkutus on peittänyt alleen Lindgrenin ailahtelevat esitykset. Syksy ei ole mennyt odotettuun malliin, eivätkä harjoitusottelut maajoukkuepaidassa sujuneet kovinkaan mairittelevasti.

Potentiaalia Suomen ykkössentterillä kuitenkin on. Se täytyy kaivaa esiin äkkiä, sillä ilman huippuvireistä Lindgreniä hyökkäyskalusto on aivan liian heikko.

16 Vili Sopanen, Pelicans A

Sopasen valintaa kisajoukkueeseen on ihmetelty laajalti, eikä turhaan. Hyvä laukaus ja maalintekopaikkoihin hakeutuminen ovat tarpeellisia ominaisuuksia, mutta heikko luistelutaito ja kokemattomuus kovista peleistä karsivat armotta mahdollisuuksia käyttää niitä.

18 Jesse Joensuu, Ässät

Raskin ja Laakson tavoin myös Joensuu pelaa jo kolmannen alle 20-vuotiaiden MM-turnauksensa. Viime kausi oli suurlupaukselle pettymys, eivätkä MM-kisatkaan sujuneet toivotulla tavalla. Tänä syksynä Joensuu on liigassa väläytellyt potentiaaliaan, joten odotukset ovat korkealla.

Isokokoinen ja taitava laituri ei epäröi haastaa puolustajia. Pelisilmää pitäisi kuitenkin olla myös kiekosta luopumiseen.

19 Jori Lehterä, Jokerit

Lehterä on huipputaitava keskushyökkääjä, joka on päässyt väläyttelemään osaamistaan tänä syksynä Jokerien liigaryhmässäkin. Erinomaisen pelisilmän ja syöttötaidon vastapainoksi luistelu on Lehterän suurin heikkous.

Kakkosylivoiman pelintekijänä Lehterä voi kerätä erityisesti heikompia maita vastaan komeat pisteet. Tosipeleissä pitäisi kuitenkin päästä eroon pelokkuudesta.

22 Leo Komarov, Pelicans

Komarovin valinta joukkueen kapteeniksi oli yllättävä, sillä pahasuinen ärsyttäjä tuskin on kaikkien joukkuetoveriensakaan suurin suosikki - ainakaan silloin kun tämä pelaa sarjapeleissä vastustajan riveissä.

Hämmentämisen lisäksi keskushyökkääjä on joukkueelle hyödyllinen puolustavassa roolissa ja alivoimalla. Hyökkäyspäässä tuskin intoutuu ihmetekoihin.

23 Marko Pöyhönen, Pelicans

Pöyhönen lähtee turnaukseen ylimääräisenä hyökkääjänä, mutta voi pelien edetessä vallata merkittävämmänkin roolin. Puolustava hyökkääjä pystyy pelaamaan sekä keskellä että laidassa.

24 Oskar Osala, Mississauga Ice Dogs, OHL

Vaasalaislähtöinen Osala on harjoituspeleissä näyttänyt, että OHL:ssä oppii kulmapainien metkut. 190-senttinen ja 100-kiloinen laituri on yllättävänkin ketterä luistelija ja pyrkii hanakasti laukaisupaikkoihin.

Ylivoimalla Osala saanee jääaikaa kakkoskentällisen maskimiehenä. Tasakentällisin muodostaa Kantolan ja Lahden kanssa jarruketjun.

25 Kai Kantola, Bowling Green State University, NCAA

Kantola on syntynyt Kanadassa ja kasvanut Yhdysvalloissa, mutta siteet Suomeen tulevat vanhempien kautta. Pitkä ja hontelo herrasmies pelaa Osalan kanssa mainiosti yhteen kulmissa. Voi nousta ratkaisijaksi turnauksen edetessä, vaikka luistelu onkin kiikkerän näköistä.

26 Jonas Enlund, Tappara

Enlund paikkaa Komarovin ketjussa keskushyökkääjän pelinteollisia puutteita. Hyökkäyspään avut ovat periaatteessa erinomaiset, mutta röyhkeyttä saisi olla enemmän. Yhteispeli Joensuun kanssa vielä hakusessa harjoituspeleissä.

28 Miika Lahti, JYP

Lahti on melko poikkeuksellisesti profiloitunut jo nuorella iällä puolustavaan rooliin. JYPissä vastuuta tuli viime kaudella liigassa mukavasti, ja tällä kaudella rooli on entisestään kasvanut.

Maajoukkueessa Lahti muodostaa Kantolan ja Osalan kanssa erinomaisen nelosketjun, joka saanee nimellistä rooliaan huomattavasti merkittävämmän osan turnauksen edetessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle