Nuoret leijonat kaatoivat kesyn Ukrainan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen nuorten maajoukkue kaatoi Ukrainan vastaavan joukkueen lukemin 7-0 sunnuntaina Lahdessa pelatussa alkusarjan ottelussa. Suomi jatkaa alkulohkossaan puhtain paperein voitettuaan kolme ensimmäistä otteluaan.

Kaksi minuuttia täydellä teholla

Näytti siltä, että Suomen joukkue tuli otteluun hieman puolittaisilla valoilla pelaten, sillä ottelun alku oli tasapaksua puurtamista ilman, että kukaan innostui liikoja yrittämään. Ukraina pystyi 1-4 – taktiikallaan(hyökkääjä karvaa, neljä muuta linjassa punaviivalla) estämään suomalaisten hyökkäyksen rakentelut tehokkaasti. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana ainoita kohokohtia olivat Suomen kakkosketjun laiturin, Henrik Juntusen, räväkät taklaukset, jotka heittelivät Ukrainan poikia jään pintaan tasaisen tappavaan tahtiin.

Erän neljännellätoista minuutilla alkoi tapahtua. Suomen alivoimapeli oli juuri päättynyt, kun Tomi Sykkö ja J-P Ketola pääsivät kahdella kahta vastaan hyökkäykseen. Ketola veti kiekon oikealta maalin kulmalta päin maalivahti Valentin Chernenkoa, josta kiekko pomppasi Sykölle ja tämä toimitti kumilaatan verkon perille. Maali herätti isäntämaan pojat pelaamaan ja minuuttia myöhemmin joukkue pääsi ylivoimalle Juri Kolesnikovin joutuessa koukkaamisesta jäähylle. Suomen ykkösketju pyöritti ylivoimaa puoli minuuttia kunnes Mikko Koivu löysi maalin vasemmalle kulmalle kiertäneen Jussi Jokisen nätillä napakalla poikittaissyötöllä läpi pelaajaruuhkan. Jokisella oli helppo työ ohjata kiekko maaliin. Suomen kolmas maali syntyi hetkeä myöhemmin kun kakkosketju Juntunen-Kenig-Bergenheim toi kiekon näyttävillä lyhyt syötöillä hyökkäysalueelle. Juntunen ajoi kiekon kanssa maalia kohti, mutta ajautui ohi maalin. Miinuskulmasta maalille heitetty kiekko osui tolppaan, josta se kimposi Bergenheimille. Tällä ei ollut suurempia vaikeuksia maalata maalivahti Chernenkon vielä ihmetellessä mihin kiekko hävisi tolpasta kimmottuaan. Erän lopulla ukrainalaiset ottivat jäähyjä runsain mitoin ja suomalaiset pääsivät rankaisemaan vielä kerran ylivoimalla. Kenig ja puolustaja Jussi Timonen syöttelivät aikansa siniviivan ja oikean laidan väliä, kunnes Kenig näki kaarien väliin nousseen puolustaja Teemu Jääskeläisen ja napautti tälle kiekon lapaan. Jääskeläinen ei kauaa ihmetellyt vaan räväytti näyttävän rannevedon vasempaan ylänurkkaan.

Voimien säästelyä

Toisessa erässä ei erikoisempaa kiekkoa nähty. Suomalaiset palasivat samaan puolivaloilla pelaamiseen, jota harrastettiin ensimmäisen erän ensimmäinen puolisko ja ukrainalaiset puolestaan eivät saaneet edes kunnon hyökkäyksiä rakennettua, niin suuri tasoero joukkueiden välillä oli. Erän mieleen jäävimmät tapahtumat olivat Aleksander Skorodhovin kova päätytaklaus, jonka kohteeksi joutui Tomi Mäki. Mäki luisteli omin jaloin vaihtoaitioon ja levättyään hetken palasi suomalaisten onneksi takaisin peliin. Seitsemän minuutin kohdalla puolustaja Mikko Mäenpää esitteli hyvää laukaustaan vetäessään tiukan rannevedon siniviivalta. Valitettavasti sihti oli sentin kaksi liian ylhäällä ja kiekko osui ylärimaan ylänurkan sijasta. Erän paras maalintekopaikka oli Kenigeillä, mutta Juntusen hieman itsekäs ratkaisu päätyi Chernenkon hanskaan. Kenig olisi ollut maalinkulmalla vapaana lapa jäässä. Kolmanteen erään siirryttiin maalittoman toisen erän jälkeen.

Viimeinen erä parasta kiekkoa

Suomi pelasi viimeisessä erässä koko joukkueena ottelun parasta kiekkoa. Luistin kulki ja kiekko liikkui kiitettävästi. Maalinteon avasi Tommi Jäminki, joka parkkeerasi itsensä maalin eteen ja ohjasi Kenigin vasemmalta B-pisteeltä antaman poikkisyötön maaliin. Neljää minuuttia myöhemmin Jäminki järjesti maalipaikan ketjukaveri Tomi Mustoselle. Mustonen sai Jäminkin syötön haltuunsa selkä maaliin päin ja kääntyi sokkona vauhdikkaasti ympäri vetäen kiekon Chernenkon längistä läpi. Erän puolivälissä Juntunen iski maalin edestä lopullisiksi numeroiksi 7-0 Kenigin syötöstä. Syöttö tosin ei päässyt tilastoihin asti, koska Juntunen epäonnistui ensimmäisessä vedossa ja vasta toinen yritys onnistui maalivahdin mentyä maihin hämäännyttyään ekasta yrityksestä.

Yhteenvetoa

Joukkueiden tasoero oli sitä luokkaa ettei pelistä tullut kunnon taistelua missään vaiheessa. Suomen parhaimpia pelaajia olivat kookkaat laiturit Jäminki ja Juntunen, joita ukrainalaiset eivät meinanneet saada aisoihin millään. Positiivistä oli se, että maalit jakautuivat tasaisesti kaikille ketjuille. Senttereistä tehokkain oli Max Kenig, mutta muut sentteritkin loivat paikkoja kiitettävästi. Mikko Koivu tosin saisi hieman vauhdittaa peliään, nyt kiekko tahtoo viipyä lavassa turhankin kauan. Puolustajien parhaimmistoa olivat Matti Tähkäpää ja Teemu Jääskeläinen. Maalivahti Tuomas Nissiselle nollapeli oli varmaan yksi uransa helpoimmista: 10 torjuntaa koko pelissä. Ukrainan joukkueesta parhaiten pelasi Oleks Karaulshcukin johtama kakkosketju laidoillaan Vitali Gavriljuk ja Igor Andruschenko. Maalivahti Valentin Chernenko oli epävarma muutamasta hyvästä kopista huolimatta.

Suomi jatkaa MM-kullan metsästystä Lahdessa tiistaina pelaamalla alkusarjansa viimeisen ottelun Sveitsiä vastaan.