Numeroiden takaa: Liigahistorian kovimmat pelimiehet

LIIGA / Artikkeli
Veli-Pekka Ketola on yksi liigahistorian parhaista pelimiehistä.
Kuva © Timo Savela
SM-liigassa on sen historian aikana pelannut useita kovia pelimiehiä. Mutta kuka heistä lopulta on kaikista kovin?

SM-liigan kaikkien aikojen paras pistekeskiarvo per ottelu on legendaarisen Ison Mustan, eli Veli-Pekka Ketolan nimissä. Hän teki liigaurallaan 144 ottelussa 250 pistettä, eli huikeat 1,74 pistettä ottelua kohden.

Ongelmana tämänkaltaisessa tilastossa on, että jääkiekko on jo liigan 37-vuotisen olemassaolon aikana muuttunut melkoisesti. Alkuvuosina sarjassa tehtiin hieman yli yhdeksän maalia ottelua kohden, kun kaudella 2012-2013 vastaava lukema oli vain vähän yli viisi.

Paras tulos saadaan siis suhteuttamalla pistelukemat toisiinsa ottaen huomioon kyseisen kauden keskimääräinen maalimäärä. Keräsimme näin laskettuna kaikkien liigahistorian pelaajien uralukemat. Ketola on yksi parhaista, mutta parhaan titteli lipsahtaa Suomen rajojen ulkopuolelle.

Pelaaja O kP kP/O M S P P/O Kaudet
1. Jan Caloun 298 340 1.141 145 230 375 1.258 97-04
2. Vladimir Vujtek 125 128 1.027 55 86 141 1.128 96-04
3. Veli-Pekka Ketola 144 144 1.000 95 155 250 1.736 77-81
4. Juha Riihijärvi 206 200 0.971 107 157 264 1.282 87-96
5. Ryan Keller 101 98 0.968 43 56 99 0.980 07-09
6. Jaroslav Bednar 109 104 0.955 66 56 122 1.119 99-01
7. Mikael Granlund 129 123 0.955 41 86 127 0.984 08-12
8. Martti Jarkko 274 260 0.950 197 252 449 1.639 75-85
9. Esa Keskinen 478 453 0.947 215 443 658 1.377 83-00
10. Kurtis McLean 102 96 0.940 34 64 98 0.961 09-11

KP = Korjattu pistesaldo. 150 parhaan pelaajan listaus. Listalla on otettu huomioon vain urallaan yli 60 liigapeliä pelanneet pelaajat.

1. Jan Caloun

Tšekkihyökkääjä Caloun saapui Suomeen ja HIFK:hon kaudelle 1997-98 vietettyään kolme edellistä kautta Pohjois-Amerikassa. Läpimurto NHL:ään jäi tekemättä, mutta Suomessa kulki sitäkin paremmin.

"Tuomareiden kanssa ei pysty keskustelemaan yhtään asioista, enkä yritäkään enää puhua heille. He eivät arvosta minun mielipiteitäni enkä minä arvosta heidän päätöksiään"
- Caloun Jatkoajan haastattelussa 2002.

Neljä kautta HIFK:ssa ja kolme Bluesissa tuottivat kaksi pistepörssivoittoa, yhden SM-kullan ja yhden valinnan liigan parhaaksi pelaajaksi. Näiden meriittien lisäksi Caloun voi siis mainostaa itseään myös SM-liigan kaikkien aikojen tehokkaimpana hyökkääjänä. Calounin saavutuksen arvoa lisää vielä se, että hänen pistetahtinsa ei hidastunut pudotuspeleissä - päinvastoin, se jopa kiihtyi melkoisesti.

Lisää Calounista: Mailataituri Caloun Bluesin nousun pääarkkitehti

2. Vladimir Vujtek

Listan sijalta kaksi löytyy niin ikään tšekkiläinen pelaaja. Vladimir Vujtek tuli Suomeen ensimmäisen kerran kaudelle 1996-97, kun hän puki ylleen Ässien peliasun. Pistepörssivoitto jäi yhden pisteen päähän, mutta kaudesta jäi sentään käteen MM-kisojen piste- ja maalikuninkuus.

"Vladimir Vujtek oli maaginen, maaginen jääkiekkoilija. Taituri vailla vertaa. Tietyllä tapaa Vujtek oli myös vanhan liiton miehiä, ja olisi varmasti ollut yhtä lailla kotonaan 70-luvun kaukaloissa. HPK:n tsekkimiehistön tapoihin kuuluivat vodkapaukut ennen ottelun alkua - varmasti Vladon kaatamina."
- Matti Liljaniemi, Jatkoajan HPK-toimittaja

Vujtekin toinen tuleminen liigaan tapahtui kaudelle 2001-02 HPK:n riveissä. Kolmanteenkin otteeseen mies saapui vielä liigaan, kaudelle 2003-04 jälleen HPK-paitaan. Henkilökohtaisia meriittejä ei liigauralta jäänyt käteen, mutta pistesaldot olivat kaikesta huolimatta komeat.

3. Veli-Pekka Ketola

Iso Musta aloitti pääsarjauransa jo SM-sarjan aikaan kaudella 1963-64 Porin Karhujen riveissä. SM-liigan aikaan Ketola pelasi Ässissä neljä kautta, vuodet 1977-81. Näiltä vuosilta jäi Ketolalle käteen yksi pistepörssivoitto.

"Pienikin ihminen tajuaa tiettyjä asioita. Esikoululaisena ei peliä suuremmin ymmärtänyt, mutta vanhan Kupittaan hallin seisomakatsomossa oivalsi kloppikin, kuka on kaukalon kunkku. "Vellu" Ketola oli uransa viimemetreilläkin kunnioitettu ja pelätty ilmestys. Ei hänelle muuten olisi niin paljon ja niin rajusti huudeltu. Ketola tietenkin kuittasi hoitamalla pelin takataskuunsa omakätisesti. Pikkupoika näki silloin yläriveille saakka ensimmisen häivähdyksen karismasta, joka on säilynyt vahvana pelivuosien jälkeenkin."
- Jani Mesikämmen, turkulainen urheilutoimittaja ja Jatkoajan kasvatti.

Ketolan piste per peli -lukema on liigahistorian komein, mutta aikakauteenkaan suhteutettuna sen arvo ei himmene.

4. Juha Riihijärvi

Riihijärvi ei ehkä ole kiekkoyleisön nuorimmalle osalle kovin tuttu nimi, vaikka ehdottomasti ansaitseekin paikkansa listalla. Hän pelasi vain viisi täyttä SM-liigakautta, mutta niihin mahtui niin piste- kuin maalipörssinkin voitto kaudella 1995-96.

"Edmontonin urheilutoimittajat soittivat ja kysyivät, että minkälainen kiekkoilija olen verrattuna Selänteeseen ja Kurriin. Sanoin, että olen vähän nopeampi kuin Selänne ja vähän parempi puolustamaan kuin Kurri. Ei vaineskaan, en sanonukaan."
- Riihijärvi Keskisuomalaisessa 1993.

Pääosan urastansa Riihijärvi loi Ruotsin Elitserienissä, mistä meriiteiksi jäivät kaksi pistepörssivoittoa. Maajoukkueurallaan Riihijärvi oli mukana voittamassa vuoden 1992 MM-hopeaa.

Lisää Riihijärvestä: Pelaajaesittelyssä: Juha Riihijärvi

5. Ryan Keller

Ryan Keller saapui Espoon Bluesiin syksyllä 2007. Kanadalaishyökkääjä pelasi SM-liigassa vain kaksi kautta, mutta johdatti heti ensimmäisellä kaudellaan joukkueensa hopeamitaliin. Kahden Espoon-kauden jälkeen Keller sai NHL-sopimuksen ja lähti takaisin rapakon taakse.

"Yksi osoitus Jukka Holtarin loistavista scouttaustaidoista. Keller pelasi kaksi kautta Bluesissa espoolaisen liigahistorian toistaiseksi hienompina hetkinä. Keller teki maalin paikasta, josta 99% suomalaispelaajista laukoisi veskarin logoon."
- Eero Hurmerinta, Jatkoajan Blues-toimittaja.

Nykyään Keller pelaa Sveitsin A-liigaa Zürichin riveissä.

Lisää Kelleristä: Ryan Keller jätti jälkensä voittavaan organisaatioon

6. Jaroslav Bednar

Listan kolmas tšekkihyökkääjä saapui Suomeen ja Jyväskylään syksyllä 1999. Mies rikkoi molemmilla kausillaan 60 tehopisteen rajan ja voitti toisella kaudellaan HIFK:ssa koko liigan maalipörssin.

"Vaikka JYP ei mennytkään kaudella 99-00 pudotuspeleihin, Petr Ton ja Jaroslav Bednar voittivat pelejä lähes kahdestaan. Yksi JYPin kaikkien aikojen parhaista tutkapareista puhkoi liigaseurojen puolustukset aivan miten tahtoi. Bednarin maalintekijän vaisto ja yksilötaito oli jotain aivan käsittämätöntä: hän laukoi paljon ja tuntui hakeutuvan aina maalipaikkoihin. Vaikka hän pelasi JYPissä vain yhden kauden, Bednarin uskomattoman tehokasta hyökkäyspeliä muistellaan Jyväskylässä vieläkin."
- Janne Nieminen, Jatkoajan taustavaikuttaja.

Tällä kaudella Bednar pelaa kotimaansa pääsarjaa Slavia Prahan joukkueessa, ja on maajoukkuetauolla pistepörssissä kolmantena.

Lisää Bednarista: Jaroslav Bednarin positiivinen kausi

7. Mikael Granlund

Listan seitsemäs nimi ei paljon esittelyjä kaipaa. Granlund ehti pelata kolme täyttä kautta liigaa ennen lähtöään NHL:ään kaudeksi 2012-13.

"Uskomaton kaveri. Koskaan ei voi tietää, mitä hän tekee seuraavaksi."
- Jukka Jalonen, maajoukkueen entinen päävalmentaja.

Meriiteiksi liigauralta toistaiseksi jäivät yksi SM-kulta ja tulokkaiden pistepörssin voitto. Koko kansan tietoisuuteen Granlund rynnisti viimeistään kevään 2011 MM-välierän legendaarisen ilmaveivimaalin ja saman kevään MM-kullan myötä.

Lisää Granlundista: Mikael Granlund - suurimman haasteen pariin

8. Martti Jarkko

Tapparakasvatti Jarkko aloitti pääsarjauransa Ketolan tapaan jo SM-sarjan aikaan. Lopullisen läpimurtonsa kotimaiseksi kiekkotähdeksi Jarkko teki kuitenkin vasta SM-liigan alettua.

"Martti Jarkko on niitä pelaajia, joiden myyttinen maine on kasvanut miestä suuremmaksi. Iloluontoisen velmuilijan huikeimmat temput jäällä olivat niin ikimuistoisia, että ne jättivät varjoonsa "Maran" arkisen suuruuden. Huikea pelinlukukyky kiteytyy toki myyteistä hauskimpaan: Jarkon optimisuoritus oli aloitusvoitto keskiympyrässä, puolustajan avaussyötön odottaminen paikallaan ja siitä maalipaikan tarjoileminen vauhdissa viilettävälle laiturille. Jos se olisi sallittu, Mara olisi poltellut suorituksen ajan tupakkia."
- Jani Mesikämmen, turkulainen urheilutoimittaja ja Jatkoajan kasvatti.

Kaksi pistepörssivoittoa ja yksi maalikuninkuus, kuten myös kolme SM-kultaa, ovat meriittejä, joita ei jokaisen pelaajan palkintokaapista löydy.

9. Esa Keskinen

KOOVEE-kasvatti Keskinen aloitti liigauransa kaudella 1983-84 TPS:n paidassa. Yhdeksi Suomen kaikkien aikojen parhaista pelinrakentajista profiloitunut Keskinen pelasi SM-liigaa kahdentoista kauden ajan.

"Essi Keskisestä tulee mieleen pari faktaa. Ensinnä hän on kiistatta yksi lahjakkaimmista pelaajista, joita kotimaan kaukaloissa on nähty. Nimenomaan pelaaja - ei läheskään paras urheilija, eikä kovin raataja, mutta pelaajana ylivertainen. Essillä oli jäällä harvinaislaatuinen kyky nähdä asioita, joita muut eivät hahmottaneet. Toinen tosiasia on se, että tamperelaisten lässytyksistä huolimatta Essin lättysyötöt olivat parempia kuin kenellekään ikinä missään. Peliuran jälkeen Essistä tuli kova ravimies. Se ei yllättänyt, koska hän leipoi kaukalossa liukuhihnatyönä perille syöttöjä, jotka muille olivat uhkapeliä."
- Jani Mesikämmen, turkulainen urheilutoimittaja ja Jatkoajan kasvatti.

Keskisen meriittejä ovat mm. kolme pistepörssivoittoa, kaksi SM-kultaa ja uran kruununa vuoden 1995 MM-kulta. Ruotsin-vuosilta Keskisen palkintokaappiin tarttui myös Elitserienin mestaruus ja pistepörssivoitto.

10. Kurtis McLean

Lukko hankki McLeanin kauden 2009-10 ykkössentterikseen. Kahden liigakauden jälkeen McLeanin tie vei isompien palkkapussien ääreen Sveitsin A-liigaan.

"NHL-statuksella tulleen AHL-kysymysmerkin taival SM-liigassa lähti hitaasti käyntiin, kun ensimmäiset pelit menivät loukkaantumisesta tervehtymisessä. Sen jälkeen kyyti oli kylmää vastustajalle. McLeanin kovaa ja äärimmäisen tarkkaa laukausta on ehditty ikävöidä Raumalla jo jonkin aikaa - syystä. Pelillisen menestyksen lisäksi Suomesta tarttui mukaan raumalainen vaimo."
- Jussi Kivimäki, Jatkoajan webmaster.

McLean solmi viime kesänä sopimuksen HIFK:n kanssa, mutta tie vei kuitenkin lopulta KHL:ään Metallurg Novokutznetskiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle