Norjan veljekset ikääntyvät - Missä nuoret lupaukset?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Norjan jääkiekolla on menossa ristiriitaiset ajat.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Norjan suurimmat tähdet ikääntyvät, eikä uusia nuoria ole näköpiirissä. Joukkueen tärkein pelaaja on edelleen Patrick Thoresen.

Norjan maajoukkuessa perhesuhteita riittää muidenkin joukkueiden edestä.

– Meillä on varmaan kymmenen pelaajaa, joiden isät ovat olleet maajoukkueessa, kertoo hyökkääjä Mathis Olimb, jonka veli Ken Andre Olimb pelaa niin ikään Norjan joukkueessa.

Olimbit ovat ehkä se tunnetuin veljeskaksikko Norjan maajoukkueesta viime vuosilta. Kaksikko on pelannut kahdeksat peräkkäiset MM-kisat yhdessä, usein vieläpä samassa ketjussa kovassa tulosroolissa.

Ja kun maajoukkueessa kaksikko ei pääse riittävästi pelaamaan yhdessä, edustavat Mathis ja Ken Andre Olimb myös samaa seurajoukkuetta, SHL:n Linköpingiä. Ei liene yllätys, että he pelaavat sielläkin samassa ketjussa – ja tulosta tulee kovaa tahtia.

Mathis Olimb on tehokkain norjalaispelaaja Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä: 326 ottelua ja 226 tehopistettä. Pienikokoinen, taitava hyökkääjä kävi myös kokeilemassa KHL:ää Jokereissa muutama vuosi sitten, mutta palasi Sveitsin NLA:n kautta takaisin SHL:ään.

Kolme Thoresenia Norjan ydin

Norja kärsi olympia-avauksessaan 0–4-tappion naapurimaalleen Ruotsille. Norja roikkui pitkään Ruotsin kannoilla, mutta itänaapuri putsasi pöydän. Maaliin asti Olimbin kaksikko kiekon jo sai, mutta maali hylättiin maalivahdin estämisen vuoksi.

Torstaina Ruotsia vastaan Norjan Mathis ja Ken Andre Olimb pelasivat ykkösketjun laidoilla. Keskellä viiletti Norjan kenties tärkein yksittäinen pelaaja, Patrick Thoresen.

Norjan olympiajoukkueessa on lähes koko Thoresenien perhe.

Tästä ne perhesuhteet vasta alkavatkin, sillä Norjan olympiajoukkueessa on lähes koko Thoresenien perhe. Vain äiti ja sisko puuttuvat.

Norjan hyökkääjät Patrick ja Steffen Thoresen ovat veljiä, ja heidän isänsä Petter Thoresen on joukkueen valmentaja.

Ulkopuolisille saattaa vaikuttaa eksoottiselta se, että Norjan joukkueessa on niin paljon sukulaissuhteita. Norjalaispelaajille se on kuitenkin arkipäivää. Jääkiekko kulkee isältä pojalle.

– Meille se on normaalia, mutta kansainvälisellä tasolla se on ehkä hieman erikoista, Mathis Olimb sanoo.

Muut ihmettelevät, Thoresenit eivät

Thoresenin kolmikko on ensimmäistä kertaa samaan aikaan samassa joukkueessa. Veljet Patrick ja Steffen ovat pelanneet Norjan maajoukkueessa samaan aikaan, mutta ei ihan hetkeen. Edellisen kerran kaksikko oli samoissa MM-kisoissa vuonna 2007.

Mitä kolmikko ajattelee siitä, että lähes koko perhe on samassa joukkueessa?

"Meille itsellemme se ei ole niin erikoista, mutta media ja ihmiset ympärillämme ajattelevat, että se on."

– Olemme harjoitelleet Patrickin kanssa yhdessä ja Petter on valmentanut meitä koko elämämme ajan. Meille itsellemme se ei ole niin erikoista, mutta media ja ihmiset ympärillämme ajattelevat, että se on. Se on toki ainutlaatuista, mutta itse nautin nyt tästä, kun saan olla olympialaisissa, Steffen Thoresen sanoo

– Ei se minun mielestäni ole niin ihmeellistä. Muut luulevat, että se on. Olemme olleet Steffenin samassa joukkueessa aiemminkin, siitä on tosin jonkin verran aikaa. Luonnollisesti hän on minulle hyvä ystävä, onhan hän minun veljeni. On kiva, että hän on täällä. Nautin ajasta hänen kanssaan, sanoo puolestaan Patrick.

Isä Petter on poikiensa kanssa samoilla linjoilla.

– En mieti sitä hirveästi. Kaikki muut puhuvat siitä. Olen päävalmentaja, ja minulla on kaksi poikaa joukkueessa. He ovat kovaa työtä tekeviä ja kurinalaisia pelaajia. He ovat osa 25 pelaajan joukkuetta.

Ikääntyvä sukupolvi jättää isot saappaat 

Norja ei ole koskaan kuulunut kiekkomaiden kärkeen. Se on kyttäillyt kärkimaiden takana, mutta etäisyyttä on ollut vaikea kuroa kiinni.

Patrickilla on ristiriitaisia ajatuksia siitä, onko Norja ottanut Euroopan kärkimaita kiinni viime vuosina vai ei.

– Kyllä ja ei. Juuri nyt olemme ehkä lähempänä kuin aikaisemmin, mutta pelkään, että ero kasvaa jälleen suureksi, jos meiltä ei nouse nuoria pelaajia.

Norjan olympiajoukkueen kirkkain tähti, Patrick Thoresen on jo 34-vuotias. Veli Steffen on 32-vuotias. Olimbit ovat myös uriensa ehtoopuolella. Ikää Mathis Olimbilla on 32 ja veli Ken Andrella 29 vuotta.

Maajoukkueen kirkkain kärki ikääntyy, eikä nuoria oikein näy missään. Viimeisen kuuden vuoden aikana Norjalla on ollut kaksi NHL-varausta.

Olympiajoukkueen keski-ikä, 28 vuotta, ei ole vielä hälyttävän korkea. Kärkipelaajien ikääntyessä on kuitenkin huolestuttavaa, että maasta ei oikein nouse nuoria pelaajia. Siitä hyvä esimerkki on se, että maan alle 20-vuotiaiden maajoukkue ei ole ollut vuosiin nuorten MM-kisojen ylimmällä tasolla.

– Meillä on paljon tehtävää siinä, että saamme parempia jääkiekkoilijoita. Muut maat tekevät parempaa työtä sen saralla tällä hetkellä, Patrick Thoresen sanoo.

Tuttu runko Norjan ainoa etu

Norja kohtaa perjantaina Suomen. Maat pelasivat vastakkain myös vuoden 2014 olympialaisissa. Silloin Suomi voitti 6–1, kun maiden pelaajamateriaalien välinen ero oli iso.

Nyt, kun NHL-pelaajat eivät ole mukana, ottelusta on luvassa tasaisempi, kuten viime keväänä, jolloin Norja piti Suomea ahtaalla. Suomi voitti vasta jatkoajan jälkeen 3–2.

Myös viime keväänä Norjan ykkösketju oli Olimb - Olimb - Thoresen, niin kuin monesti aiemminkin. Norjan maajoukkueen runko on pysynyt samana vuosia.

– Se on ehkä ainoa etu, mitä meillä on. Meillä on hyvin samankaltainen ryhmä aina, kun pelaamme MM-kisoissa tai olympialaisissa. Jos täytyy löytää joku etu, niin tämä on varmaan se, Patrick Thoresen sanoo.

Norjan päävalmentaja Petter Thoresen haluaa omiltaa paremman esityksen kuin avausottelussa Ruotsia vastaan. Pelispaluuna vaikuttaa olevan hyvin simppeli.

– Odotan samankaltaista peliä kuin Ruotsia vastaan. Tulee kovaa painetta. Meidän täytyy selvitä siitä paremmin kuin Ruotsia vastaan ensimmäisessä erässä, jossa pelasimme huonosti. Meidän täytyy luistella kovempaa ja olla fyysisempiä. Lyömme kiekkoa heidän puolustajiensa selustaan ja luistelemme perään, hän sanoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle