Norja: Jumbosija kirkastuu, mutta paljonko?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Thoresen on ollut vuosi Norjan maajoukkueen kantavia voimia.
Kuva © Getty Images
Viimeksi Norja jäi olympialaisten jääkiekkoturnauksessa viimeksi. Norjalaiset ovat kuitenkin selviytyneet kolme kertaa putkeen olympialaisiin, jota voidaan pitää hyvänä suorituksena. Tänä vuonna turskanpurijat tähtäävät parempaan suoritukseen.

Sotšin talviolympialaisissa Norja jäi viimeiseksi. Se on tulos, joka ei missään nimessä ollut odotettu. Edelle menivät pienemmistä maista esimerkiksi Slovenia, Itävalta ja Latvia.

Norjan joukkueessa on perinteiseen tapaan paljon pelaajia Euroopan pääsarjoista. Sillä erotuksella, että niin on tänä vuonna muillakin, koska NHL-pelaajat eivät osallistu olympialaisiin. Tämä parantaa Norjan yllätyspotentiaalia turnauksessa.

NHL:stä Norjalle olisi tullut vahvistukseksi ainoastaan New York Rangersin Mats Zuccarello, joten ei voi sanoa, että norjalaisten menestys jäisi kiinni NHL:än poisjäännistä. Parin viime kauden aikana NHL:ssä on nähty myös Andreas Martinsen, joka olisi ollut pomminvarma olympiapelaaja, mikäli NHL-pelaajat olisivat olympialaisiin saapuneet. Tämä kausi Martinsenilla on kulunut kuitenkin AHL:n puolella, mutta hänellä on NHL-sopimus, joka estää hänen saapumisensa Etelä-Koreaan.

Totta kai Norja olisi saanut merkittävän lisän edellä mainitusta kaksikosta kokoonpanoonsa, mutta ei voida puhua kuitenkaan katastrofista. Vaikka norjalaisten kansainvälisesti kilpailukykyisten pelaajien määrä on hieman toista kourallista, pystyy Norja kilpailemaan tälläkin kokoonpanolla sijoitusten parantamisesta.

Norjalaisilla on kuitenkin syytä juhlaan, sillä lähivuosina Norja voi saada pitkästä aikaa uuden pelaajan NHL:ään. Jo vuosia sitten kiekkomaailman kiinnostuksen herättänyt Mathias Emilio Pettersen varataan tulevana kesänä. Nyt 17-vuotias Pettersen lähti jo kaudeksi 2014-15 Yhdysvaltoihin kehittymään. Tällä hetkellä hän pelaa USHL:ää Muskegon Lumberjacksin joukkueessa.

Norjan kanssa samassa lohkossa pelaavat Suomi, Ruotsi ja Saksa. Suomea ja Ruotsia vastaan Norjalla ei pitäisi olla kovinkaan suuria mahdollisuuksia, mutta Saksan joukkue voi hyvinkin kaataa. Saksalaiset ovatkin norjalaisten merkittävin kilpakumppani alkulohkossa.

Vaatimattomasti leveyttä

Norjalaisten maalivahtiosastoa johtaa jälleen kerran Lars Haugen. Haugen on selkeästi joukkueen kokenein torjuja, jolla on vuosien kokemus KHL:stä ja SHL:stä. Mies on ollut turskanpurijoiden luottovahti kohta vuosikymmenen.

Haugen ei juurikaan jää tasossa turnauksen keskivertosuorittajille, mutta hänen takanaan ei juuri ole leveyttä. Henrik Haukelandilla on takan vain yhdet miesten MM-kisat ja Henrik Holmille olympialaiset on ensimmäinen kansainvälinen arvoturnaus miestentasolla.

Puolustusta johtaa jo 15 vuotena peräkkäin Norjan maajoukkuepaidassa eri ikäryhmissä nähty Jonas Holøs. Holøs on myös joukkueen toinen pelaaja hyökkääjä Patrick Thoresenin lisäksi, jolla on kokemusta NHL:stä. Tällä hetkellä Holøs kiekkoilee Sveitsin NLA:ssa HC Fribourg-Gottéronin riveissä.

Holøsin takaa löytyy vielä esimerkiksi Mattias Nørstebø, joka pelaa SHL:ssä Frölundassa. Nørstebø on yksi lähivuosien parhaimpia norjalaisen juniorituotannon kasvatteja. Hän siirtyi jo melko nuorena pelaamaan Ruotsin puolelle, joka on luonnollinen valinta menestystä hamuaville norjalaisille. Maan omat juniorisarjat eivät riitä tuottamaan kansainvälisesti kilpailukykyisiä pelaajia.

Lars Haugen napsii laattoja Norjan maalilla.
Kuva © Timo Savela

Norjan puolustuksella ei ole ääretöntä leveyttä, mutta kohtalaisesti kansainvälisen vertailun kestävät aiemmin mainittujen lisäksi esimerkiksi Tapparassa hiljattain muutaman kauden pelannut Alexander Bonsaksen ja Mora IK:ssa SHL:ää pelaava Erlend Lesund.

Hyökkäyksen merkittävin yksittäinen tekijä on Thoresen. Mies aloitti kautensa Storhammarissa Norjassa, mutta palasi marraskuussa takaisin Pietariin, jossa pelasi aiemmin urallaan neljä kautta KHL:ää. Hän ehti välissä viettää kaudet myös SHL:ssä ja NLA:ssa.

Thoresen on perusvarma pistelinko Norjan maajoukkueessa. Jos hän ei onnistu, on vaikea nähdä, että Norja kovinkaan monta laattaa takoisi pussiin. Thoresen on profiililtaan enemmän pelintekijä, joten hän kaipaisi rinnalleen jonkun, joka laittaa kiekon lätystä maaliin.

Kuka se on? Sitä on kovin vaikea sanoa. Kenties Mathis Olimb voisi siinä tontilla onnistua.

Duunari osaston kärkimiehenä puuhaa kokenut Anders Bastiansen. Hieman hidas ja kankea 37-vuotias Bastiansen blokkaa kiekkoja ja voi olla alivoimalla ratkaisevia lenkkejä, vaikka ikää onkin jo mittarissa. Kaveriksi tähän toimintaan hän saa esimerkiksi Mats Rosseli Olsenin.

Mielenkiintoisena nimenä hyökkäyksestä voidaan mainita myös Ludvig Hoff, joka pelaa Pohjois-Dakotan yliopiston jääkiekkojoukkueessa. Hän on yhdysvaltalaisten Ryan Donaton, Jordan Greenwayn, Troy Terryn ja William Borgenin lisäksi ainoa yliopistopelaaja, jota NHL:n poisjäänti auttoi olympialaisiin.

Arvio:

Norja haastaa muita pienempiä maita, eikä jää tällä kertaa viimeiseksi. Hyvällä suorituksella norjalaiset yltävät puolivälieriin, mikäli onni on suotuisa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella vastustajan suhteen.

Norjan kokoonpano olympialaisiin

Maalivahdit

Lars Haugen, Färjestad BK (SHL)
Henrik Haukeland, Timrå IK (Allsvenskan)
Henrik Holm, Stavanger Oilers (GET-ligaen)

Puolustajat

Alexander Bonsaksen, Iserlohn Roosters (DEL)
Stefan Espeland, Vålerenga (GET-ligaen)
Jonas Holøs, HC Fribourg-Gottéron (NLA)
Johannes Johannesen, Stavanger Oilers (GET-ligaen)
Erlend Lesund, Mora IK (SHL)
Mattias Nørstebø, Frölunda HC (SHL)
Daniel Sørvik, HC Litvinov (Tšekin Extraliga)
Henrik Ødegaard, Frisk Asker (GET-ligaen)

Hyökkääjät

Anders Bastiansen, Frisk Asker (GET-ligaen)
Ludvig Hoff, University of North Dakota (NCAA)
Tommy Kristiansen, Sparta Sarpsborg (GET-ligaen)
Mathis Olimb, Linköping HC (SHL)
Ken Andre Olimb, Linköping HC (SHL)
Alexander Reichenberg, HC Sparta Praha (Tšekin Extraliga)
Niklas Roest, Sparta Sarpsborg (GET-ligaen)
Mats Rosseli Olsen, Frölunda HC (SHL)
Martin Røymark, MODO Hockey (Allsvenskan)
Eirik Salsten, Stavanger Oilers (GET-ligaen)
Patrick Thoresen, SKA Pietari (KHL)
Steffen Thoresen, Storhamar (GET-ligaen)
Mathias Trettenes, Stavanger Oilers (GET-ligaen)

» Lähetä palautetta toimitukselle