Nimi mieleen, syksyn katsaus - positiivisten suoritusten värittämä syksy

MESTIS / Artikkeli
Miska Humalojan alkukausi on sujunut onnellisten tähtien alla.
Kuva © Antti Varonen
Jatkoajan Mestis-toimitus listasi kauden alla jokaisesta joukkueesta yhden pelaajan, jolta on syytä odottaa kovaa tulosta. Joulutauon kunniaksi on aika suorittaa katsaus pelaajien syksyn esityksiin.
Taavi Tiala, JYP- Akatemia
22 | 5+4=9 | 0 | 8 min

Taavi Tiala jatkoi siitä, mihin viime kaudella jäi. Ennenkaikkea mies nousee esiin työteliäänä hyökkääjänä, joka nauttii erikoistilanteissa erityisesti alivoimavastuuta. Jukka Ahvenjärven luottoratsun voi heittää kentälle koska tahansa, mutta erityisesti johtoasemaa suojeltaessa.

Myös hyökkäyspeli sai asteen lisää terää viime kauteen verrattuna. 22:een otteluun kertyi yhdeksän pistettä, joilla 22-vuotias hyökkääjä oli hyvässä tahdissa oman piste-ennätyksensä rikkomista silmällä pitäen. Mies on kuitenkin ollut jonkin aikaa sivussa loukkaantumisen vuoksi, mikä lyö ikävän loven miehen kauteen.

Topi Taavitsainen, TUTO
27 | 17+8=25 | +12 | 24 min

Topi Taavitsainen on vastannut kutsuhuutoon ja ottanut harppauksen alempien kenttien pelaajasta TUTOn parhaaksi maalintekijäksi. Vielä toissa kaudella kakkosdivisioonassa viilettänyt Taavitsainen on muodostanut Jasper Lindstenin ja Hannu Kurun kanssa yhden Mestiksen parhaista ketjuista.

Joulutauolle lähdettäessä Taavitsaisen 17 maalin potti riittää koko sarjan maalipörssin kärkipaikkaan. Se on kymmenen maalia enemmän kuin 24-vuotias laituri kokosi koko viime kaudella. Edellisenä vuonna 39 pelissä 14 pistettä summanneella Taavitsaisella on nyt koossa jo 25 pistettä 27 pelaamassaan ottelussa.

Taavitsainen on raamikas pelaaja, joka pystyy myös vääntämään kulmissa. Jos pistetahti pysyy loppukauden yhtä vahvana kuin syksyllä, ensi kaudella paikka Liigassa on todennäköinen.

Miska Humaloja, Hokki
20 | 10+13=23 | +17 | 14 min

Miska Humalojan syyskausi oli lähes satumainen. Heti alkusyksystä pyhäjärveläishyökkääjä nappasi joukkueensa johtohahmon roolin, ja marraskuussa Humaloja lainattiin Kärppiin, jossa otteet ovat olleet loistavia.

Yhteispeli ketjukavereiden Markus Piispasen ja Niklas Näpin kanssa lähti toimimaan heti syksyn ensimmäisissä peleissä. Humalojan rooli kasvoi valtavaksi, mies pelasi ali- ja ylivoimaa sekä ottelun ratkaisuhetkiä, tilanteesta riippumatta.

Humalojan aseena on monipuolisuus. Hyökkääjä pystyy suoriutumaan alaketjujen puolustavammasta roolista kunnialla, mutta käsiä ja taitoa löytyy myös hyökkävämpään peliin. Lisäksi Humaloja osaa raapia aloituksia kumman tahansa kätisyyden puolelta, mikä on iso etu sekä hyökkäys- että puolustusalueen aloituksissa.

Kärpissä pelipaikka on löytynyt pääosin nelosketjun keskeltä, jossa PyPo-kasvatti on täyttänyt ruutunsa mallikkaasti. Huhujen mukaan oululaisseura olisi kiinnostunut pitämään Humalojan riveissään loppukauden ajan, mikä lieneekin tällä hetkellä pelaajan tavoite. Hokille Humaloja olisi tämän skenaarion toteutuessa luonnollisesti valtava menetys.

Aleksi Järvinen, Kiekko-Vantaa
28 | 7+13=20 | +13 | 2 min

Kiekko-Vantaan tähtipelaajaksi äitynyt Aleksi Järvinen on Mestiksen kauden runkosarjan pistepörssissä sijalla 21. Tehopisteitä on ilmaantunut 28:ssa ottelussa 7+13. Tehotilastossa komeilee lukema +12, ja mies on pitänyt kauimmin kultakypärää.

Järvisen kausi on edennyt suunnitelmien mukaan. Peliaikaa tulee enemmän kuin kauden alussa. 22-vuotias hyökkääjä on Kiekko-Vantaan järkkymätön erikoistilannemies, joka saa paljon vastuuta niin ali- kuin ylivoimassa.

Pääsuunnitelma miehellä oli kauden alussa auttaa joukkuetta parhaansa mukaan ja saada aikaiseksi tehopisteitä. Järvisen rooli on tullut isommaksi kauden mittaan ja mies on vastannut huutoon.

Janne Väyrynen, Jokipojat
25 | 14+9=23 | +14 | 12 min

Valinta oli joensuulaisten osalta oiva. Ennen kuluvaa kautta Väyrynen oli iskenyt tasan yhden Mestis-maalin, ja tältä kaudelta tilille on kertynyt jo neljätoista täysosumaa. Eräänlaisena kruununa voidaan pitää marraskuussa TUTOn verkkoon iskettyä ilmaveivimaalia.

Väyrynen on pelaajaprofiililtaan kovin harvinainen: isokokoinen oikealta ampuva hyökkääjä, jolla hurja laukaus lähtee asennosta kuin asennosta. Lienee vain ajan kysymys, milloin sensaatiohyökkääjää kutsuvat vielä Mehtimäkeäkin kirkkaammat valot.

Väyrynen on pelannut vahvan alkukauden Joensuussa.
Väyrynen on pelannut vahvan alkukauden Joensuussa.
Janne Kumpulainen, SaPKo
28 | 6+19=25 | +2 | 6 min

Kumpulainen on vastannut huutoon ja rikkonut jo nyt viime kauden pistemääränsä tehoilla 6+19. Pienikokoisen hyökkääjän suoritusvarmuus on koko syyskauden ollut korkealla ja mies on noussut ratkaisevilla hetkillä useasti esiin.

Myös loukkaantumiset ovat Kumpulaista karttaneet, ja ehjä syyskausi onkin vain sysännyt miestä elämänsä vireeseen. Puolustussuuntaan Kumpulainen on kehittynyt, sillä mies nähdään usein karvaamassa ja paineistamassa.

Kumpulaisen läpimurto on myös heijastunut Tomi Wileniukseen ja Joonas Toivaseen: Wilenius sivuaa Mestiksen maaliennätystään (13) ja Toivanen on matkalla uransa ennätyspisteisiin. 

Aleksi Luhtalampi, LeKi
25 | 0+3 | -5 | 8 min

Luhtalammen kausi ei ole sujunut alkuunkaan siinä valossa, mitä alun alkaen povattiin. Luhtalampi on esiintynyt LeKin kokoonpanossa yhtä vaille kaikissa runkosarjaotteluissa. Hän on onnistunut summaamaan tililleen ainoastaan tehot 0+3. Se on joukkueen runkopelaajalle auttamatta liian vähän. 

Lisäksi kun tarkastellaan Luhtalammen tehotilastoa, ei sieltäkään löydy hurraa-huutoja aiheuttavia faktoja. Tilasto on nimittäin viisi pykälää pakkasen puolella. Lukema on joukkueen heikoimpia. 

Luhtalammen rooli on vaihdellut jonkin verran kauden aikana. Hän pelasi viimeisimmissä otteluissa ennen joulutaukoa kakkosketjun keskushyökkääjänä, joten vastuun määrä antaisi kyllä mahdollisuuden onnistumisille. 

Niklas Appelgren, Hermes
27 | 11+6=17 | +2 | 28 min

Vime kaudella KooKoossa viilettänyt Appelgren saapui Kokkolaan suuremman vastuun perässä. Sitä 25-vuotias laituri on myös saanut, eikä vastaus huutoon ole jäänyt kuulematta.

Appelgren iski viime kaudella 50:ssä ottelussa 11 tehopistettä, mikä muodostui miehen henkilökohtaiseksi piste-ennätykseksi Mestiksessä. Tällä kaudella vauhti on todella kiihtynyt, sillä piste-ennätys on mennyt jo varsin komeasti rikki. Tämän kauden 27 pelattua ottelua ovat riittäneet jo tuon rikkomiseen, kun kasassa on 17 tehopistettä.

Appelgren lukeutuu joukkueensa tärkeimpiin hyökkääjiin, sillä hän on Hermeksen paras maalintekijä. Miehen kokonaisvaltaistakaan osaamista ei voi vähätellä, sillä teholukema +2 riittää vakituisten pelaajien piikkipaikkaan tehotilastossa.

Siirtoa voikin kuvailla varsin onnistuneeksi.

Henri Fomin, RoKi
25 | 6+14=20 | -1 | 8 min

Henri Fomin on ollut ennakko-odotusten mukaisesti RoKin näkyvin hyökkääjä joulutaukoon mennessä. Kauden kynnyksellä rovaniemeläiseltä odotettiin lopullista läpimurtoa Mestiksessä, eikä Fomin ole tuottanut pettymystä.

25 ottelun aikana mies on iskenyt tehopisteet 6+14, joilla jaetaan joukkueen sisäisen pistepörssin kärkisija yhdessä Harri Pälveen kanssa. Isossa roolissa Fomin on päässyt lähes kolminkertaistamaan Mestis-uransa pistemäärän, sillä ennen kuluvaa kautta 62 ottelua oli tuottanut vain 13 pistettä.

Vaikka Fominin alkukausi on sujunutkin varsin mallikkaasti, niin sähäkällä laitahyökkääjällä olisi potentiaalia suurempiinkin pistemääriin. RoKi-kasvatilta kaivataan vielä suoraviivaisempaa peliä, tasaisempia otteita ja kliinisempää viimeistelyä.

Pasi Kouvalainen, KeuPa HT
24 | 3+12=15| +9 | 10 min

Pyhäjärveläislähtöisen hyökkääjän rooli on vaihdellut syksyn aikana ja hän on päässyt kokeilemaan useiden eri ketjukavereiden kanssa. Kouvalaisen kausi on kuitenkin tehojen valossa sujunut varsin mallikkaasti, sillä hyökkääjä on joulutauolla ainoastaan viisi pistettä edelliskauden pistesaldoaan perässä. Uusi piste-ennätys syntynee siis kevään aikana.

Parannusta on tapahtunut myös 23-vuotiaan laitahyökkääjän tehotilastossa: hyökkääjä on tilastossa keuruulaisryhmän kärkinimi lukemalla +9, kun viime kaudella tilasto näytti lukemaa -16. Jäähypenkkikin on kulunut edelliskautta harvemmin, joten siltäkin kantilta syksyä voi pitää onnistuneena.

Juuri ennen joulutaukoa hyökkääjä löysi hyvän yhteissävelen Emppu Pulliaisen ja Eetu Koivistoisen kanssa, joten onnistumisia on odotettavissa myös kevätkaudella.

Teemu Turunen, Jukurit
29 | 9+12=21 | +6 | 2 min

Toista kauttaan Jukureissa ja Mestiksessä pelaava Teemu Turunen on vastannut huutoon ottaen vastuuta kiekollisesti. Ehjän alkukauden pelanneen Turusen peli on kehittynyt niin hyökkäys kuin puolustussuuntaan.

Yhteensä 21 pistettä tehoilleen Turusen ketjukaverit eivät ole kuitenkaan vakiintuneet, mikä on saattanut hieman vaikuttaa nuoren helsinkiläisen otteisiin.

Kaikesta huolimatta Turunen on ottanut kaivattua roolia joukkueessa, ja parantanut peliä jokaisella osa-alueella. Mikäli Turunen säilyy edelleenkin ilman loukkaantumisia, ei henkilökohtaisen piste- ja maaliennätyksen (11+14) rikkomisessa pitäisi olla ongelmia.

Aatu Viljanen, Peliitat
27 | 4+6=10 | -5 | 6 min

Viljasen syksy oli kaksijakoinen. Alkukaudesta otteissa oli hieman hakemista, eikä Viljanen oikein löytänyt paikkaansa kärkiketjuista. Kauden ensimmäistä maaliakin odoteltiin yllättävän kauan, mutta sen jälkeen Pelicans-kasvatti on löytänyt viime kaudelta tutun maalijyvänsä.

Viljanen pelasi usean pelin KooKoo-laina Mikko Virtasen rinnalla, eikä yhteispeli ollut kehnoimmasta päästä. Paikkansa kärkiketjuissa vakinnuttanut Viljanen on ehkä hieman kärsinyt ketjutovereiden vaihteluista. Syksyn viimeiset pelit hän pelasi Ville-Matti Koposen ja Niko Kivelän kanssa.

Viljanen, kuten hieman muutkin hyökkääjät jäivät Kimi Koiviston ja Miika Roineen kaltaisten taitureiden varjoon. Pelicans-apujen ollessa poissa Viljanen sai vastuuta, mikä näkyi välittömästi tulostaululla. Maaleja on alkanut syntymään varsin mukavalla otteella, eikä hidastumiselle pitäisi olla mitään syytä. Viljasen painava laukaus löytää maaliin vielä monta kertaa kevään aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle