Nimi mieleen − Mestis-kauden läpimurtopelaajat

MESTIS / Artikkeli
Taavi Tialalle on luvassa todellinen mahdollisuus Akatemian joukkueessa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Mestiksen mahdollisesti suurin suola on tulevaisuuden nimet, jotka odottavat vielä omaa vuoroaan suurissa parrasvaloissa. Jatkoaika listasi jokaisesta joukkueesta pelaajan, jolta odotetaan läpimurtoa alkavan kauden aikana.

Taavi Tiala, JYP-Akatemia

Viime kaudella: 56. 9+9=18, -1 ja 34 min

Pudotuspelit: 6. 0+1=1, -1, 0min

Lestijärvellä syntynyt ja Ylivieskan Jääkarhuissa uransa aloittanut 22-vuotias Taavi Tiala aloittaa kolmannen täyden kautensa JYP-Akatemian riveissä. JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi nosti nimenomaan Tialan nimen esiin, kun häneltä kysyttiin, kuka tulee tekemään tällä kaudella todellisen läpimurron.

Ahvenjärven mukaan Tiala on osoittanut erittäin kovaa sitoutumista ja intohimoa päivittäistä harjoittelua kohtaan. Tiala on erittäin kokonaisvaltainen pelaaja, joka tulee kantamaan Akatemiassa vastuuta sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan.

Tialalla on kaikki mahdollisuudet nousta tulevilla kausilla JYPin liigajoukkueeseen, jos kehitys jatkuu samaan tahtiin.

Henri Fomin, RoKi

Viime kaudella (Suomi-sarja): 36. 14+36=50

Pudotuspelit: 4. 1+6=7

Rovaniemen Kiekon pelaajistosta Henri Fominin nimi kannattaa painaa mieleen. Sähäkkä laitahyökkääjä kävi kokeilemassa Mestis-vauhtia jo kausilla 2011-2012 ja 2012-2013 Kajaanin Hokissa, mutta läpimurto jäi vielä silloin tekemättä.

Kotikonnuilleen palattuaan RoKi-kasvatti on jatkanut pistetehtailua Suomi-sarjassa, ja joukkueen vaisuista esityksistä huolimatta hän takoi 50 tehopistettä viime kauden 36:een runkosarjaotteluun.

Tulevalla kaudella Fominille on tarjolla iso rooli rovaniemeläisten kevyehkössä hyökkäyskalustossa. Räjähtävä luistelu, hyvä pelikäsitys ja nopeat kädet aiheuttavat vaikeuksia vastustajan puolustukselle, mutta otteisiin kaipaisi vielä lisää suoraviivaisuutta hyökkäysten päättyessä ajoittain tarpeettomaan syöttöyritykseen. Mikäli Fomin ottaa enemmän vastuuta maalinteosta, voi häneltä odottaa tehoja myös Mestiksessä.

Kumpulaisen kiemuroista nautitaan tulevalla kaudella Savonlinnassa.
Kumpulaisen kiemuroista nautitaan tulevalla kaudella Savonlinnassa.

Janne Kumpulainen, SaPKo

Viime kaudella: 34. 6+18=24, -9 ja 32 min

Kumpulainen pelasi viime kaudella vasta ensimmäisen kautensa Mestiksessä, mutta nousi yhdeksi KeuPan johtavista hyökkääjistä. Loukkaantuminen kuitenkin esti runkosarjan täysmittaisen läpiviennin ja pudotuspelit. 34 otteluun syntyi lopulta tehopisteet 6+18.

SaPKo on pedannut Kumpulaiselle tuloksellista vastuuta Joonas Toivasen ja Tomi Wileniuksen ketjussa. Hyökkääjän sähäkkyys ja nopeat suunnanmuutokset ovat myrkkyä puolustajille. Vahva kiekollinen pelaaminen on oiva ase myös ylivoimalla.

Ehjän kauden pelatessaan Kumpulaiselta on realistista odottaa siirtymistä uusille kymmenluvuille ja sitä kautta nousemista suurempaan tietoisuuteen.

Miska Humaloja, Hokki

Viime kaudella: 40. 6+11=17, +10 ja 24 min

Pudotuspelit: 11. 6+0=6, +1 ja 6 min

Hokin Miska Humaloja lähti viime kauteen suurin odotuksin, olihan alla onnistunut, 30 tehopistettä tuottanut kausi. Humalojalle kaavailtiin roolia kärkiketjuista, mutta lopulta odotukset eivät täyttyneet.

Pyhäjärveläislähtöinen hyökkääjä teki kyllä hyvää likaista työtä, mutta loukkaantumisenkin myötä tehot eivät olleet kärkiketjujen pelaajalle riittävät. Pudotuspeleissä Humaloja kuitenkin nosti tasoaan ja oli joukkueen vaarallisimpia aseita kuudella maalillaan.

Harjoitusotteluissa Humaloja oli Hokin paras pistemies ja alkavalla kaudella odotettavissa onkin lopullinen läpimurto Hokin kärkipelaajien joukkoon. Vastuuta periksiantamattomalle hyökkääjälle on luvassa niin yli- kuin alivoimallakin, joten vastustajan ihon alle pääsemisen lisäksi mies tulee todennäköisesti näkymään myös pistetaulukoissa.

Aleksi Luhtalampi, LeKi

Viime kaudella: 55. 7+10=17, +6 ja 20 min

Pudotuspelit: 7. 1+2=3, -1 ja 2 min

Aleksi Luhtalampi kuului viime kaudella LeKin runkopelaajiin, mutta rooli ei kasvanut kauden aikana järin suureksi, sillä kokeneemmat pelaajat veivät tärkeimmät ruudut. Nyt kuitenkin 22-vuotiaalle keskushyökkääjälle on tarjolla enemmän vastuuta saukkopaitojen kokoonpanossa.

Luhtalampi on pelityyliltään molemmissa päissä kenttää paljon töitä tekevä ja kamppailuja kaihtamaton. Luhtalammella on myös Mestis-tasolle hyvä peliäly ja liike on riittävän hyvää. Nuoresta iästään huolimatta Luhtalampi pelaa tasaisesti ottelusta toiseen.

Laukaus on Luhtalammen kehittämiskohde. Nuoren miehen peli kuivuu toisinaan kokoon, kun syöttöpaikkoja ei ole ja laukaus ei tule aina selkärangasta. Kaiken kaikkiaan Luhtalampi on kehityskelpoinen hyökkääjä, jolta voidaan odottaa suurtakin tasonnostoa alkavalle kaudelle.

Topi Taavitsainen, TUTO

Viime kaudella: 39. 7+7=14, +5 ja 10 min

Pudotuspelit: 10. 1+0=1, -3 ja 8 min

Mielenkiintoisen matkan Liigasta kakkosdivisioonaan ja sieltä Mestikseen kulkeneelta Topi Taavitsaiselta odotetaan tällä kaudella läpilyöntiä TUTO-paidassa. Harjoitusotteluissa ykköskentässä viilettänyt laituri saanee etenkin alkukaudella runsaasti vastuuta, kun Tuukka Pulliainen on sairastuvalla.

TPS:n paidassa neljä kautta sitten kaksi Liiga-ottelua vääntänyt Taavitsainen mätti vuosina 2012-2014 kakkosdivisioonaseura HC Indians Kaarinan paidassa kahdessa kaudessa 60 otteluun hurjat 131 pistettä. Sama tahti ei jatkunut viime kaudella pari sarjatasoa ylempänä, kun TUTO-paidassa syntyi viime kaudella 39 otteluun vain tehot 7+7.

Potentiaalia Taavitsaisella on kuitenkin runsaasti parempaan pistepottiin. Suuren osan viime kaudesta nelosketjussa viilettänyt 24-vuotias laituri voi kiekollisessa roolissa ja sopivien ketjukaverien seurana nousta Mestiksen parhaisiin kiekollisen roolin pelaajiin.

Aleksi Järvinen, Kiekko-Vantaa

Viime kaudella: 53. 16+5=21, -19 ja 6 min

Aleksi Järvinen on kahteen suuntaan pelaava hyökkääjä. Viime kaudella 22-vuotias Järvinen pelasi Kiekko-Vantaassa 53 ottelua, joissa syntyi tehopisteet 16+5 ja hän iski sarjassa myös eniten alivoimamaaleja. KeuPa HT:tä vastaan viime kaudella hän iski tehot 4+1.

Pelaajan toiveet ovat kohdallaan, sillä toisia pelaajia paljon ajatteleva nuorukainen asettaa joukkueen etusijalle ennen omaa menestymistään. Kaukalossa hän on kova luistelemaan ja hänellä on erinomainen rannelaukaus.

Tekeekö Väyrynen läpimurtonsa Joensuussa?
Tekeekö Väyrynen läpimurtonsa Joensuussa?
Kuva © Antti Varonen

Janne Väyrynen, Jokipojat

Viime kaudella Mestiksessä: 25. 1+0=1, -2 ja 8 min

Viime kaudella Suomi-sarjassa: 10. 11+5=16

Pudotuspelit: 10. 8+10=18

Oikealta ampuva laituri oli viime kauden Jokipojissa tärkeä lenkki. Jukureista lainalle saapunut Väyrynen pelasi Suomi-sarjaa yhteensä 20 ottelua, joissa tuloksena oli hurja 19+15.

Männäkausien parikymmentä Mestis-ottelua Mikkelissä ja Vantaalla eivät poikineet Väyryselle läpimurtoa, mutta tulevalla kaudella se on jopa todennäköinen. Mainiolla asenteella varustettu laituri on lähtökohtaisesti ykkösketjun laituri Samu Pitkäsen ja Ossi Pellisen kanssa.

Aatu Viljanen, Peliitat

Viime kaudella: 50. 5+11=16, -17 ja 61 min

Fyysisesti pelaava Aatu Viljanen on voimahyökkääjän perikuva. Viime kaudella raamikas nuorukainen pelasi ensimmäisiä pelejään Mestiksessä, mutta kevättä kohden peliesitykset näyttivät jo kokeneemman pelimiehen otteilta.

Pelicans-kasvatti väläytteli kiekollista taitoaan ja painavaa laukaustaan viime kaudella, joten kehityskäyrän voi odottaa olevan noususuuntainen alkavallakin kaudella. Viljanen pääsi elokuussa pelaamaan harjoituspelejä myös Pelicansin paidassa.

Teemu Turunen, Jukurit

Viime kaudella: 51. 11+14=25, +14 ja 10 min

Pudotuspelit: 9. 0+1=1, -1 ja 4 min

Teemu Turunen teki viime kaudella ensiesiintymisensä Mestiksessä. Tehojen valossa kausi sujui hyvin, mutta laitahyökkääjän otteista puuttui tasaisuus, mikä onkin selkein kehityskohde hänen pelissään.

Käsiltään taitava Turunen on liukasliikkeinen, terävästi laukova ja erittäin viihdyttävä pelaaja, joka pystyy kentällä arvaamattomiinkin ratkaisuihin. Tulevalla kaudella Jukureissa 20-vuotiaalla nuorukaisella on oiva paikka tehdä lopullinen läpimurto isompiin ympyröihin.

Niklas Appelgren, Hermes

Viime kaudella: 50. 4+7=11, 0 ja 8 min

Pudotuspelit: 12. 2+2=4, +1 ja 0 min

Kouvolalaislähtöinen Niklas Appelgren on pelannut Mestistä jo neljällä kaudella KooKoon riveissä, mutta rooli on jäänyt pieneksi. Isokokoinen laitahyökkääjä on kuitenkin Suomi-sarja-kaukaloissa osoittanut, että potentiaalia pisteidenkin tekoon häneltä löytyy, sillä hyökkääjä takoi toissa kaudella Ketterän riveissä 38 otteluun 46 tehopistettä.

Sarjanousija Hermeksessä Appelgrenille on tarjolla isompaa roolia ja harjoituskauden perusteella hyökkääjä on vastaamassa huutoon, sillä maaliverkko on heilunut hyvää tahtia ja tehoja on syntynyt. 

Pasi Kouvalainen, KeuPa

Viime kaudella: 52. 5+15=20, -16 ja 55 min

Pudotuspelit: 4. 0+0=0, -7 ja 14 min

Viime kaudeksi KalPan A-nuorista Keuruulle siirtynyt Kouvalainen pelasi tehojen valossa kohtuullisen kauden. Harjoituskaudella työteliäs laitahyökkääjä on iskenyt jo kahdeksan tehopistettä, joten onnistumisia on tullut.

Vahvistuneessa keuruulaisjoukkueessa 23-vuotias hyökkääjä saa varmasti tukea ketjukavereilta viime kautta enemmän, joten tehoja voidaan odotella myös runkosarjassa ja kokonaispistesaldo voi hyvinkin kasvaa roimasti viime kaudesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle