Nick Holden - Takalinjojen siivooja

NHL / Artikkeli
Nick Holden on tullut tutuksi coloradolaiskannattajille.
Kuva © Getty Images
Johtajuus, kahden suunnan pelaaminen ja iso koko. Niistä on Colorado Avalanchen puolustaja Nick Holden tehty. Tämä Albertan St. Albertista kotoisin oleva kanadalaispelaaja on kovalla työllä raivannut itsensä NHL:n vakiokalustoon.

Nick Holdenilla ei ollut suuria odotuksia, kun hän aloitti kiekon pelaamisen Albertan junioriliigassa 2003 St. Albertin lähiössä. Kanadalaispuolustaja pelasi pitkään Albertan alueen junioriliigoissa eikä tullut ikinä varatuksi NHL:n varaustilaisuudessa.

- Jääkiekko ei ollut minulle pääasia, Holden totesi viime syksynä Denver Postissa. Hän kiittää junioriaikojen valmentajaansa Steve Beirnesiä intohimon sytyttämisestä jääkiekkoon.

- Halusin aina päästä seuraavalle tasolle, Holden mainitsee juniorivuosistaan ja muistutti, että häneltä ei vaadittu suuria ihmeitä, vaan tärkeintä oli pelaamisesta nauttiminen.

Holden pelasi myöhemmin kaksi kautta WHL-liigassa Chilliwack Bruinsin riveissä. Toisella kaudellaan Holden voitti puolustajien maalipörssin tehden 22 maalia ja 60 tehopistettä 70 ottelussa. Holden toimi kyseisellä kaudella myös joukkueensa kapteenina. Kausi päättyi pudotuspeleissä tappioon tasaisessa ensimmäisen kierroksen ottelusarjassa Vancouver Giantsia vastaan.

Siirto isompiin ympyröihin

Onnistunut kausi WHL:ssä tuotti Holdenille tulokassopimuksen NHL-joukkue Columbus Blue Jacketsiin keväällä 2008. Holden siirtyi pelaamaan AHL:ään ja ensimmäinen kausi Syracuse Crunchissa oli lupauksia herättävä, sillä Holden teki joukkueensa puolustajista toiseksi eniten pisteitä, 22 pistettä 61 ottelussa. Seuraavalla kaudella kehitys näytti pysähtyneen, sillä hän sai kokoon vain 23 pistettä 68 ottelussa.

Syksyllä 2010 Holden teki NHL-debyyttinsä pelaten viisi ottelua Blue Jacketsin paidassa ilman tehomerkintöjä. Loppukausi sujui Springfield Falconsissa 67 ottelun verran, joissa tuli kokoon 25 pistettä. Työsulun lyhentämällä kaudella 2012-13 Holden esiintyi kahdesti sinitakeissa, mutta nosti tasoaan joukkueen farmissa tehden AHL:n runkosarjassa 73 ottelussa 39 tehopistettä. Falcons pääsi kymmeneen vuoteen ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin, jossa tie katkesi toisella kierroksella Holdenin entistä seuraa, Crunchia, vastaan suoraan neljässä ottelussa.

Läpimurto Kalliovuorilla

Kesällä 2013 Holden teki kaksivuotisen sopimuksen nykyisen joukkueensa Colorado Avalanchen kanssa. Heti harjoitusleirillä Holden vakuutti Avalanche-valmentaja Patrick Royn ja toimitusjohtaja Joe Sakicin taidoistaan. Holden pääsi aloittamaan kauden ylhäällä NHL-joukkueen mukana.

Lopulta Holden debytoi Avalanchessa marraskuussa hyökkääjänä 3-2-jatkoaikavoitossa Dallas Starsia vastaan. Vastuu kasvoi keväällä, kun hän pelasi 18 kamppailua putkeen ja antoi tammikuussa Nashville Predatorsia vastaan yhdeksän taklausta vastustajaa kohti, mikä on Avalanchen seuraennätys yhdessä ottelussa.

Holden nakutti runkosarjassa lopulta 10 maalia ja 25 tehopistettä 54 ottelussa. Hän osoitti vahvuutensa myös pudotuspeleissä tehtyään ottelusarjassa Minnesota Wildia vastaan kolme maalia. Kova työnteko ja itseluottamus palkittiin kesällä kolmen vuoden jatkosopimuksella. Juuri alkanella kaudella Holden ei ole vielä saanut pistetiliä auki, mutta kasvaneesta vastuusta kertoo reilun 20 minuutin jääaika ottelua kohden. 

Holden kiittää haastattelussa vanhempiaan heidän lujasta uskosta poikansa unelmaan ammattijääkiekkoilijana. Hänessä on ainesta huippupuolustajaksi.

Lähde: Denver Post

» Lähetä palautetta toimitukselle