NHL:n huonoimmat valmentajat 2017-18: Ykkösvarausten alikäyttöä ja pudotuspeliputken katkaisu

NHL / Artikkeli
Jared Bednarin käskyt eivät ole toimineet.
Kuva © Getty Images
Jatkoaika listasi NHL:n epäonnistuneimmat valmentajat. Arviointiperusteina olivat onnistuminen suhteessa odotuksiin sekä joukkueen että yksilöiden kanssa.

1. Jared Bednar − Colorado Avalanche

45-vuotias yhden NHL-kauden veteraani ei ole syyllinen Avalanchen keskinkertaiseen pelaajamateriaaliin − erityisesti puolustuksen osalta. Päävalmentaja on kuitenkin vastuussa siitä, miten joukkue pelaa.

Kun kokoonpanossa on neljä hyökkääjää, jotka on varattu ensimmäisellä kierroksella seitsemän edellisen vuoden aikana, ja tuloksena on 22 voittoa 82 ottelussa sekä selvästi vähiten tehtyjä maaleja, on monta asiaa tehty pahasti väärin.

Edellä mainituista ykkösvarauksista Matt Duchene ja Gabriel Landeskog pelasivat Bednarin valmennuksessa NHL-uriensa selvästi heikoimmat kaudet. Bednar peluutti tehotonta kaksikkoa paljon yhdessä, vaikka molempien peliesitykset olivat pahasti laskusuuntaisia.

Avalanche oli NHL:n heikoimpia joukkueita myös kiekonhallinnalla mitattuna. Bednarin tulokaskauden ainoa valopilkku oli Mikko Rantasen erinomainen tulokaskausi. Toisaalta on myös huolestuttava merkki, että Nathan MacKinnonin, Duchenen ja Landeskogin rinnalla tulokashyökkääjä nousee joukkueen parhaaksi maalintekijäksi.

2. David Hakstol − Philadelphia Flyers

Hakstol tuli Flyersin päävalmentajaksi kaudella 2015-16 Craig Beruben tilalle. Ensimmäisellä kaudellaan Hakstol onnistui kääntämään Flyersin kurssin pahasti epäonnistuneen kauden jälkeen, mutta toisella kaudellaan Hakstol ei enää onnistunut johdattamaan Flyersia pudotuspeleihin.

Erityisen huolestuttavaa Hakstolin aikakaudessa on joukkueen tähtihyökkääjien Claude Giroux'n ja Jakub Voracekin alamäki. Molempien tehot ovat Hakstolin valmennuksessa jääneet parikymmentä pistettä parhaista suorituksista.

Ylivoimalla Giroux ja Brayden Schenn olivat NHL:n parhaimmistoa, mutta kokonaisuutena Flyersin viimeistely jäi heikoksi.

Red Wings -ryhmän otteet saavat Blashillin mietteliääksi.
Kuva © Getty Images

3. Jeff Blashill − Detroit Red Wings

AHL:ssä meritoitunut Blashill aloitti Red Wingsin päävalmentajana pahimmassa mahdollisessa paikassa eli Mike Babcockin seuraajana. Haastavien lähtökohtien taakse on kuitenkin turha piiloutua.
Kahdella Blashillin valmentamalla kaudella Red Wingsin suorittaminen on heikentynyt sekä voitoilla että tehdyillä maaleilla mitattuna.

Blashillin aloittaessa urakkaansa Red Wingsin peräsimessä oli Pavel Datsjukilla alla yli piste per peli -tahdilla pelattu kausi, ja Tomas Tatarilla sekä Gustav Nyquistillä uriensa tehokkaimmat kaudet.

Kaikki Red Wingsin kärkihyökkääjät − edellä mainittujen lisäksi myös Henrik Zetterberg − kuitenkin ovat Blashillin alaisuudessa taantuneet parhaasta tasostaan.

Toistaiseksi Blashillin suurin saavutus Red Wingsissä on päätyminen tietokilpailuknopiksi sinä valmentajana, joka katkaisi joukkueen neljännesvuosisadan mittaisen pudotuspeliputken.

Gallant on vain kerran selviytynyt joukkueineen pudotuspeleihin, ja tuolloinkin Panthersin runkosarjamenestys suli käsiin heti ensimmäisellä kierroksella.

4. Peter DeBoer − San Jose Sharks

Jos DeBoerin valmentajauralta tarkastelisi vain ensimmäisiä kausia uudessa joukkueessa, olisi 49-vuotias kanadalainen huippuvalmentaja johdatettuaan sekä New Jersey Devilsin että San Jose Sharksin ensimmäisellä kaudellaan Stanley Cupin finaaleihin.

Ongelma onkin juuri siinä, että niin Florida Panthersissa, Devilsissä kuin nyt Sharksissa suoritustaso on laskenut onnistuneen ensimmäisen kauden jälkeen.

Sekä Panthersissa että Devilsissä DeBoer tosin joutui toisella kaudellaan operoimaan heikentyneellä miehistöllä, mutta Sharks sen sijaan vahvistui DeBoerin ensimmäisen kauden jälkeen.

Siitä huolimatta Sharksin viime kausi oli pettymys. Pudotuspeleissä matka tyssäsi ensimmäisellä kierroksella, ja yksilötasolla johtavat pelaajat alisuorittivat pahasti.

5. Gerard Gallant − Vegas Golden Knights

Gallant tunnetaan vapauksia antavana valmentajana, joka on pidetty pelaajien keskuudessa. Kilpaurheilussa näillä meriiteillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä.

Kuudella päävalmentajakaudellaan Gallant on vain kerran selviytynyt joukkueineen pudotuspeleihin, ja tuolloinkin Panthersin runkosarjamenestys suli käsiin heti ensimmäisellä kierroksella. Gallant on myös erotettu kesken sopimuskauden sekä Columbus Blue Jacketsissa että Panthersissa.

NHL-taipaleensa aloittava Golden Knights olisi kaivannut penkin taakse meritoituneemman käskijän.

» Lähetä palautetta toimitukselle