NHL-suomalaisten topit ja flopit: Suomalaishurrikaani iski marraskuussa

NHL / Artikkeli
Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho ovat pelanneet tehokkaasti yhdessä.
Kuva © Getty Images
Jatkoaika otti kantaa suomalaispelaajien menestykseen marraskuun aikana. Carolina Hurricanesin miehet olivat vauhdissa, Philadelphia Flyersin suomalaisilla puolestaan oli vaikeuksia pitää tasoa yllä.

Topit

1) Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes

Teuvo Teräväinen johtaa joukkueensa sisäistä pistepörssiä. Hän takoi suomalaispelaajista eniten tehopisteitä marraskuun aikana eli 13 peliin 15 pistettä. Tehokkaimmalla viikollaan Teräväinen hoiteli itselleen huimat 10 tehopistettä neljään peliin ja hänet valittiin ansaitusti NHL:n viikon ykköstähdeksi.

Teräväinen pelasi marraskuun ilman rangaistuksia.

Dallas Starsia vastaan pelatussa ottelussa Teräväinen teki uransa ensimmäisen hattutempun. Seuraavassa pelissä New York Islandersia vastaan hän rikkoi 100 tehopisteen rajapyykin urallaan.

Teräväinen on vasta 23-vuotias, mutta hän on saavuttanut jo Stanley Cupin Chicago Blackhawksin kanssa.

Barkoville kertyi suomalaishyökkääjistä eniten peliaikaa marraskuun aikana, mikä kertoo hänelle annetusta suuresta vastuusta joukkueessaan.

2) Aleksander Barkov, Florida Panthers

Barkovin paikka on edelleen suomalaisten pistepörssin kärjessä koko kauden huomioiden. Nuori keskushyökkääjä pelasi tasaisen hyvin omalla odotetulla tasollaan.

Barkoville kertyi suomalaishyökkääjistä eniten peliaikaa marraskuun aikana, mikä kertoo hänelle annetusta suuresta vastuusta joukkueessaan.

3) Pekka Rinne, Nashville Predators

Nashville Predatorsin luottomaalivahti Pekka Rinne on loistanut torjunnoillaan. Hänellä on marraskuussa takanaan 11 peliä, joista yhdeksän voittoa ja kaksi tappiota. Yksi voitoista oli nollapeli, joka on 45. laatuaan Rinteen uralla. Nollapelitilastoissa Rinne on kaikkien aikojen paras suomalainen maalivahti.

Suomalaisten maalivahtien ykkönen on koko liigan maalivahtitilastoissa toisena voittomäärissä mitattuna. Päästettyjen maalien keskiarvo viime kuussa oli 2,6 ja torjuntaprosentti 91,9.

4) Mikael Granlund, Minnesota Wild

Mikael Granlund pääsi marraskuussa vauhtiin nihkeästi alkaneen kauden jälkeen. Granlund pelasi 14 peliä tehopistein 5+9=14. Ylivoimalla on syntynyt 7 pistettä, kuten myös ketjukaveri Mikko Koivulla.

5) Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Ahon kausi ei alkanut vakuuttavasti, kun hän pelasi 15 ensimmäistä peliään onnistumatta maalinteossa. Marraskuussa tämä nuori lupaus kuitenkin petrasi peliään huomattavasti.

Teräväisen joukkuetoverina ja myös ketjukaverina Sebastian Aho on loistanut viime aikoina tehokkuudellaan piste per peli -tahtiin. Aho ja Teräväinen sijoitettiin marraskuun alkupuolella molemmat Carolina Hurricanesin ykkösketjuun ja siitä alkoi pisteet paukkua näille suomalaisille.

Lähellä valintaa

Tasaisen tehokas 21-vuotias Mikko Rantanen pelaa unelmiensa kautta Colorado Avalanchen riveissä. Viime kaudella hän oli heikon joukkueen valopilkku keräten kasaan 38 tehopistettä. Tällä toisella NHL-kaudellaan nykyisellä pistetahdilla hän voi saavuttaa huikean tuloksen.

Erik Haula on saanut vastuuta Vegas Golden Knightsissa, jopa ykkösketjun keskellä. Vastuu on tuottanut hyvää tulosta, kun tehot 12 peliin ovat 5+5=10. Maaleista kolme on voittomaaleja.

Joel Armia hoiti viime kuussa tonttinsa myös kunnialla ja ansaitsee saada maininnan siitä. Jääaikaa Armialla on keskimäärin vain 11 minuuttia viisi sekuntia. 14 pelissä hän teki tehot 2+5=7 ja sai aikaan yhden voittomaalin.

Pekka Rinne pelasi voitokkaasti marraskuussa.
Kuva © Getty Images

Flopit

1) Sami Vatanen, Anaheim Ducks/New Jersey Devils

Sami Vatanen pelasi Anaheim Ducksissa vaisusti. 14 peliin hän sai aikaan yhden maalin ja kolme syöttöä. Plusmiinus-tilastossa marraskuun ajalta löytyy karu lukema -6, ja tällä mittarilla puolustustyö on ollut heikkoa.

Vatanen kaupattiin New Jersey Devilsiin kuun lopussa ja kenties hän saa uutta puhtia uuden joukkueen ympäröimänä.

2) Jori Lehterä, Philadelphia Flyers

Lehterän pistesaldot viime kausina ovat olleet laskusuunnassa, eikä tämän kauden alku valoisammalta näytä.

Lehterän pistesaldot viime kausina ovat olleet laskusuunnassa, eikä tämän kauden alku valoisammalta näytä.

Philadelphia Flyersin kolmos- ja neloskentissä vaikuttava Lehterä pelasi marraskuussa kymmenen peliä, joista onnistui haalimaan itselleen vain yhden syöttöpisteen Calgary Flamesia vastaan pelatussa pelissä.

Näissä kuukauden peleissä Lehterä sai aikaiseksi vain kuusi laukausta, joten ei ole ihme ettei maalihanat auenneet.

3) Valtteri Filppula, Philadelpia Flyers

Niin ikään Flyersin paidassa pelaava Valtteri Filppula on pelannut myös odotuksia heikommin.

Edellisessä kuussa peli sujui vielä kohtuullisesti, mutta marraskuussa taso laski. 

Peliaikaa mies kellotti keskimäärin lähes 17 minuuttia per peli, mutta 13 peliin syntyi 13 laukausta, ainoastaan yksi maali ja kaksi syöttöpistettä.

4) Tuukka Rask, Boston Bruins

Tuukka Rask on saanut viime aikoina osakseen kovaa arvostelua, mutta ei miehen maalivahtipeli ole loistokasta ollutkaan. Kahdeksasta marraskuussa pelatusta pelistään voitettuja on vain kolme.

Rask jäi keskinkertaisella suorittamisellaan joukkueen toisen maalivahdin Anton Hudobinin varjoon tämän voittaessa viidestä aloitetusta pelistään neljä.

Torjuntaprosentti Raskilla marraskuun ajalta on 90,1 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,78. Parannettavaa pelissä löytyy, mikäli Rask mielii yltää hänelle totutulle tasolle.

5) Jussi Jokinen, Edmonton Oilers/Los Angeles Kings

34-vuotias konkarikiekkoilija Jussi Jokinen kuuluu floppilistalle vaisun pelinsä vuoksi. Hän ei onnistunut maalinteossa ja sai haalittua kasaan vain kaksi syöttöpistettä.

Jokiseen kohdistuu liikaa odotuksia ottaen huomioon, että hänen uransa tuntuu olevan hiipumassa. Jostain pitäisi saada lisää virtaa, tai alkaa olla aiheellista pohtia siirtymistä muihin hommiin.

Jokinen kaupattiin Edmonton Oilersista Los Angeles Kingsiin marraskuun aikana.

Lähellä valintaa

Antti Niemen tulevaisuus NHL:ssä tuntuu olevan vaakalaudalla. Kertyneet tilastot eivät miestä imartele. Niemi on vaihtanut joukkuetta jo kaksi kertaa kuluneen kauden aikana päästen lähinnä paikkaamaan loukkaantuneita ykkösmaalivahteja.

» Lähetä palautetta toimitukselle