NHL on nyt satavuotias, miten neljän joukkueen liigasta tuli miljardien bisnes?

NHL / Artikkeli
NHL-legendoja juhlimassa liigan satavuotisjuhlissa.
Kuva © Getty Images
NHL:n itse tuottama “History of NHL” -dokumentti käy kahdessa tunnissa läpi liigan satavuotisen historian. NHL-faneille dokumentti tarjoaa hyviä tarinoita liigan alkuajoilta ja käy läpi tähtipelaajien kehitystä vuodesta 1917 aina vuoteen 2017 asti.

NHL juhlii satavuotisjuhliaan ja tämä antaa hyvän syyn tarkastella liigan kasvua dokumentin muodossa. Liigan itse tuottama kahden tunnin dokumentti on kattava kokoelma historiaa, ja eri aikakausien ammattilaisten kommentit tekevät siitä hyvin värikkään.

Dokumentti käy läpi liigan historian neljässä osassa. Ensimmäistä 25 vuotta pidetään perustan luomisena. Joukkueiden määrä on pieni ja maailmansodat keskeyttävät liigan useampaan kertaan. Tämän aikakauden sankareihin kuuluvat muun muassa Conn Smythe, Jack Adams ja James Norris. Nimiä, jotka jäävät liigan historiaan ikuisiksi ajoiksi.

Seuraavat 25 vuotta kuuluvat "Original 6" -joukkueille. Peli uudistuu ja modernisoituu. Maalivahdit alkavat käyttää maskeja ja kaukaloon asennetaan pleksit. Detroit Red Wings, Montreal Canadiens ja Toronto Maple Leafs voittavat suurimman osan mestaruuksista. Uuden sukupolven tähdet, kuten Gordie Howe ja Maurice Richard, valloittavat jääkiekkofanien sydämet.

Dokumentin katsominen voi lisätä ulkojäille lähtemisen halua dramaattisesti

Vuonna 1968 liigassa nähtiin 12 joukkuetta ja suunta joukkueiden määrässä oli tästä lähtien vain ylöspäin. Uudet joukkueet toivat mukanaan uusia pelityylejä. Philadelphia Flyers tunnettiin erityisen kovista otteista. Guy Lafleur ja Larry Robinson johdattivat Canadiensin jälleen parrasvaloihin.

Mike Bossy ja Denis Potvin rakensivat dynastian Long Islandille. Liigan kaikkien aikojen kirkkain tähti Wayne Gretzky aloitti uransa tällä aikakaudella, ja perästä seurasivat Mario Lemieux ja Jaromir Jagr.

Liigan tuoreimmat 25 vuotta ovat tarjonneet uuden ajan dynastioita ja supertähtiä. Chicago Blackhawks palasi vuonna 2010 mestariksi lähes 50 vuoden tauon jälkeen. Penguinsin Sidney Crosby ja Capitalsin Aleksandr Ovetškin ovat tarjoilleet faneille viihdettä aina kaudesta 2005 lähtien.

NHL elää ja voi hyvin 

Moni NHL-fani tuntee liigan historian jollain tavalla ja osaa nimetä tähtipelaajia sieltä sun täältä. Harva kuitenkaan muistaa, tai edes tietää, kaikkia liigan huippuhetkiä. Dokumentti tarjoaa hyvän läpikatsauksen ja sukeltaa ajoittain vähän pintaa syvemmälle.

Dokumentti löytyy NHL:n verkkosivuilta neljässä 30 minuutin osassa. Hyvin editoitua ja mielenkiintoisilla haastatteluilla varustettua materiaalia jaksaisi katsoa pidempäänkin. Sataan vuoteen mahtuu paljon hienoja tarinoita, joita ei ehdi kertoa kahden tunnin dokumentissa.  

NHL:n markkinointiosastoa on usein kritisoitu ja syystäkin, mutta nyt liiga on onnistunut luomaan jotain positiivista ja vaikuttavaa. On tärkeää, että nuoremmat fanit oppivat liigan historian ja ymmärtävät, että he ovat osa jotain suurempaa. 

Dokumentti tarjoaa hyvän mahdollisuuden muistella liigan historiaa. Varoitus, dokumentin katsominen voi kuitenkin lisätä ulkojäille lähtemisen halua dramaattisesti.

Voit katsoa dokumentin NHL:n verkkosivuilta.

» Lähetä palautetta toimitukselle