NHL-kiekkoa synnyinkaupungissa − Ottawassa ja Buffalossa eniten esimerkkejä

NHL / Artikkeli
Cody Ceci on pelannut suurimman osan urastaan synnyinkaupungissaan Ottawassa.
Kuva © Getty Images
Valtaosa NHL-pelaajista pelaa uransa kaukana kotiseudultaan. Nykypelaajissa on kuitenkin joitakin, jotka pelaavat synnyinkaupungissaan − eniten Ottawa Senatorsissa. Myös muutama NHL-legenda on pelannut osan pitkästä urastaan synnyinkaupungissaan.

Ottawa Senatorsissa pelaa peräti kolme pelaajaa − Cody Ceci, Marc Methot ja Jean-Gabriel Pageau − jotka ovat syntyneet Ottawassa. Yhteensä 150 NHL:ssä pelannutta pelaajaa on syntynyt Ottawassa.

Mainituista Senators-pelaajista Methot kuitenkin aloitti NHL-uransa Columbus Blue Jacketsissa. Pelimäärällä mitattuna 31-vuotias puolustaja on kuitenkin pelannut enemmän synnyinkaupunkinsa joukkueen riveissä.

Ceci on pelannut synnyinseutunsa Ontarion provinssin ulkopuolella vain 30 AHL-peliä.

Ceci ja Pageau taas ovat Senatorsin omia varauksia. Ensimmäisellä kierroksella varattu Ceci myös pelasi ennen NHL-uransa alkua yli kolme kautta OHL:ssä Ottawa 67's -joukkueessa.

NHL-varauksensa jälkeen 23-vuotias puolustaja on pelannut synnyinseutunsa Ontarion provinssin ulkopuolella vain 30 AHL-peliä Binghamtonissa New Yorkin osavaltiossa. Ceci on noussut Senatorsin runkopuolustajaksi, ja sopimus pitää ottawalaisen kotiseudullaan vielä kevääseen 2018 asti.

Laitahyökkääjä Pageau pelaa viidettä kauttaan Senatorsissa ja kuuluu joukkueen runkopelaajiin. 24-vuotiaan ottawalaisen sopimus päättyy tähän kauteen, mutta peliesitystensä ja roolinsa perusteella Pageau saanee jatkaa pelaamistaan synnyinkaupungissaan.

Hyman on loikannut tehokkaasti NHL-kaukaloihin ja on tulokkaiden pistepörssissä sijalla 11.
Hyman on loikannut tehokkaasti NHL-kaukaloihin ja on tulokkaiden pistepörssissä sijalla 11.
Kuva © Getty Images

Muissa kanadalaisjoukkueissa yhteensä saman verran "oman kylän poikia"

NHL:ssä on pelannut peräti 412 Torontossa syntynyttä pelaajaa. Maple Leafsin nykyjoukkueessa kotikylän poikia on kaksi, Frank Corrado ja Zach Hyman. Kumpikaan ei ole Maple Leafsin oma varaus.

EDMONTONISSA SYNTYNEITÄ NHL-PELAAJIA ON OLLUT 197. OILERSIN NYKYJOUKKUEEN AINOA EDMONTONILAISPELAAJA ON KUITENKIN ENTINEN KAPTEENI ANDREW FERENCE.

Vancouver Canucks varasi Corradon vuonna 2011, ja puolustaja haki kolmen kauden ajan pelipaikkaa, mutta NHL-pelejä kertyi vain 28. Kaudelle 2015-16 kutsui synnyinkaupunki Toronto, ja Maple Leafs -paidassakin kertyi pelejä 39.

Tällä kaudella Corrado on pelannut vain kaksi NHL-peliä, mutta myös farmijoukkue Marlies on Torontossa.

24-vuotias Hyman taas on Florida Panthersin varaus vuodelta 2010, mutta hyökkääjä on pelannut koko ammattilaisuransa Maple Leafs -organisaatiossa. Hyman siirtyi kotiseudulleen vaihdossa Greg McKeggiin kesällä 2015.

Kuluvalla kaudella torontolaishyökkääjä on noussut Maple Leafsin vakiokokoonpanoon. 45 ottelussa on kertynyt 21 tehopistettä. Sopimus päättyy tähän kauteen, mutta näillä näytöillä ura jatkunee synnyinkaupungissa.

Edmontonissa syntyneitä NHL-pelaajia on ollut 197. Oilersin nykyjoukkueen ainoa edmontonilaispelaaja on kuitenkin entinen kapteeni Andrew Ference, joka on ollut lonkkavamman vuoksi sivussa peleistä marraskuusta 2015 asti.

Pittsburgh Penguinsin varaama Ference ehti pelata kolmessa eri NHL-seurassa ennen kuin siirtyi synnyinseudulleen 34-vuotiaana. Kaksi ensimmäistä Oilers-kauttaan Ference oli joukkueen kapteeni ja kolmannella kesken jääneelläkin varakapteeni.

BUFFALOLAISIA NHL-PELAAJIA ON YHTEENSÄ VAIN 20, MUTTA SABRESIN NYKYJOUKKUEESSA ON HEISTÄ KAKSI: MARCUS FOLIGNO JA JUSTIN BAILEY.

Sabresissa suhteessa eniten kotikaupungissa syntyneitä

Buffalolaisia NHL-pelaajia on yhteensä vain 20, mutta Sabresin nykyjoukkueessa on heistä kaksi: Marcus Foligno ja Justin Bailey. Molemmat ovat Sabresin omia varauksia, ja vuonna 2009 varattu Foligno on ehtinyt edustaa kotikaupunkinsa joukkuetta yli 300 NHL-pelissä.

25-vuotiaan isokokoisen hyökkääjän sopimus päättyy tähän kauteen. Tehopisteillä ahkera taklaaja ei ole urallaan juhlinut. Foligno on kuitenkin saanut hyvin peliaikaa tasakentällisin ja alivoimalla, joten uran jatkuminen synnyinseudulla on mahdollista.

Foligno tunnetaan erityisesti kovista otteistaan.
Foligno tunnetaan erityisesti kovista otteistaan.
Kuva © Getty Images

21-vuotias Bailey on Sabresin kakkoskierroksen varaus vuodelta 2013. NHL-pelejä isokokoiselle maalintekijätyypille on kertynyt vain 17 kappaletta. Sopimusta on jäljellä kevääseen 2018 asti, ja AHL-pelit ovat sujuneet tehokkaasti.

Todennäköisesti Bailey kuuluu Sabresin tulevaisuudensuunnitelmiin, ja NHL-uran tavoittelu saanee jatkoa kotikaupungissa.

Blackhawksin nykymiehistössä on yksi Chicagossa syntynyt pelaaja, hyökkääjä Vince Hinostroza. Yhteensä 20 chicagolaissyntyistä pelaajaa on päässyt pelaamaan NHL:ään asti.

22-vuotias Hinostroza on Blackhawksin kuudennen kierroksen varaus vuodelta 2012. Tällä kaudella pienikokoinen ja taitava hyökkääjä on vakiinnuttanut paikkansa Blackhawksin kokoonpanossa. 40 ottelussa ovat syntyneet tehot 6+7.

Tulokassopimusta on sopimusta jäljellä kevääseen asti eli nuori taituri viihdyttää kotiseutuaan vielä reilun vuoden.

NHL-historiassa legendaarisia esimerkkejä

Montrealissa syntyneitä NHL-pelaajia on ollut yhteensä 259. Canadiensin nykymiehistössä ei kuitenkaan ole yhtään paikallista pelaajaa. 1990-luvulla sen sijaan Canadiens-yleisöä ilahdutti Montrealissa syntynyt huippuhyökkääjä Vincent Damphousse.

Maple Leafsin ykköskierroksen varaus vuodelta 1986 siirtyi Canadiensiin kaudeksi 1992-93 ja voitti kauden päätteeksi uransa ainoan Stanley Cupin. Damphousse pelasi Canadiensissa seitsemällä kaudella, joista viidellä oli joukkueen kapteenistossa.

Canadiens-kausina syntyivät myös Damphoussen uran maali- ja piste-ennätykset.

Damphousse pelasi uransa tehokkaimmat kaudet kotikaupunkinsa Montreal Canadiensin riveissä.
Damphousse pelasi uransa tehokkaimmat kaudet kotikaupunkinsa Montreal Canadiensin riveissä.
Kuva © Getty Images

Blackhawks-historiassa on vielä legendaarisempi chicagolaissyntyinen tähti, Chris Chelios. Canadiensin varaama amerikkalaispuolustaja siirtyi kuuden kauden jälkeen kotiseudulleen Chicagoon ja pelasi Blackhawksissa yhteensä yhdeksällä kaudella. Jokaisella kaudellaan Chelios oli joukkueen kapteenistossa.

Synnyinkaupungissaan pelatessaan Chelios ei saavuttanut Blackhawksin kanssa menestystä, mutta henkilökohtaisia palkintoja kertyi kahden parhaalle puolustajalle jaettavan Norris Trophyn verran. Hockey Hall of Fameen Chelios valittiin vuonna 2014.

Maple Leafs varasi vuonna 2001 ensimmäisellä kierroksella Torontossa syntyneen puolustajan Carlo Colaiacovon, joka edusti kotikaupunkinsa seuraa kuudella kaudella. Lukuisat loukkaantumiset kuitenkin haittasivat peliä ja estivät läpimurron huipulle.

Pittsburghissa syntynyt Malone edusti kotikaupunkinsa seuraa Penguinsia neljän kauden ajan ja saavutti tuona aikana uransa maali- ja piste-ennätykset.

Pittsburghissa syntyneitä NHL-pelaajia on ollut 14. Penguins varasi vuonna 1999 yhden, hyökkääjä Ryan Malonen. Isokokoinen Malone edusti kotikaupunkinsa seuraa Penguinsia neljän kauden ajan ja saavutti tuona aikana uransa maali- ja piste-ennätykset.

Kymmenen New Yorkissa syntynyttä pelaajaa on päässyt NHL:ään asti. Puolustaja Mathieu Schneider pelasi pitkällä urallaan ensin Islandersissa puolitoista kautta ja myöhemmin Rangersissa kaksi kautta.

Erinomainen hyökkäävä puolustaja edusti kotikaupunkinsa joukkueiden lisäksi kahdeksaa muutakin NHL-seuraa.

Rangers varasi vuonna 2003 ensimmäisellä kierroksella New Yorkissa syntyneen hyökkääjän Hugh Jessimanin. Isokokoinen Jessiman oli alasarjoissa kelpo maalintekijä, mutta Rangersissa pelejä ei kertynyt lopulta yhtään.

NHL-ura jäi kahden Florida Panthersissa pelatun pelin mittaiseksi. Peliura päättyi Itävallan pääsarjassa kaudella 2014-15.

Chicagossa syntynyt Chelios pelasi Blackhawksissa monta tehokasta kautta.
Chicagossa syntynyt Chelios pelasi Blackhawksissa monta tehokasta kautta.
Kuva © Getty Images

St. Louisissa syntyneitä NHL-pelaajia on ollut yhteensä 12. Bluesin nykymiehistössä ei ole yhtään St. Louisissa syntynyttä pelimiestä, mutta puolustaja Chris Butler ja hyökkääjä Cam Janssen ovat aiemmin urallaan edustaneet synnyinkaupunkinsa seuraa.

Blues varasi vuonna 2013 hyökkääjä Zach Pochiron, josta olisi voinut tulla ensimmäinen St. Louisissa syntynyt Bluesin varaama pelaaja. Toistaiseksi Pochiron NHL-ura ja varsinkin Blues-paidassa pelaaminen näyttää kaukaiselta, sillä Blues kauppasi amerikkalaisen Oilersiin vaihdossa Nail Jakupoviin. Tällä hetkellä Pochiro pelaa ECHL:ssä.

Carolina Hurricanesin kotikaupungista Raleigh'sta ei toistaiseksi ole tullut yhtään NHL-pelaajaa, mutta ensimmäinen saattaa aloittaa NHL-uransa synnyinkaupungissaan.

Hurricanes nimittäin varasi vuonna 2014 Raleigh'ssa syntyneen puolustajan Josh Wesleyn, joka on Hurricanes-legenda Glen Wesleyn poika. Josh Wesley on pelannut tällä kaudella AHL:ssä ja ECHL:ssä, mutta NHL-debyyttia voidaan odottaa lähivuosina.

Juttua korjattu 4.3.2017 klo 23.10: Korjattu Zach Pochiron olleen ensimmäinen Bluesin varaama St. Louisissa syntynyt pelaaja. Lisätty aiemmin Bluesissa pelanneet pelaajat, jotka ovat syntyisin St. Louisista.

» Lähetä palautetta toimitukselle