NHL-kauden kovin läpimurto − William Karlssonista paras ruotsalaistykki kymmeneen vuoteen

NHL / Artikkeli
William Karlsson on ollut Golden Knightsin pelätyin ase lähes koko kauden.
Kuva © Getty Images
NHL:n debytanttijoukkue Vegas Golden Knightsissa on onnistujia laajalla rintamalla, mutta yksi on ylitse muiden. William Karlsson heilutti viime kaudella verkkoa kuudesti. Nyt ruotsalainen taistelee koko NHL:n maalipörssin voitosta.

NHL-kausi 2017-18 on suomalaisittain yksi vuosituhannen tähän asti onnistuneimmista. Mikael Granlundin kauden 60. tehopiste takasi, että peräti kuusi suomalaista rikkoi kyseisen rajapyykin. Vastaavaa ei ole nähty aiemmin. Lisäksi saamme vielä jännittää, pokkaako Patrik Laine koko liigan maalipörssin voiton itselleen.

Naapurikateuteen ei silti ole syytä Ruotsissa. Parhaalle puolustajalle jaettavasta Norris Trophysta taistelee yhä peräti kaksi ruotsalaista, Tampa Bay Lightningin tukijalka Victor Hedman sekä Dallas Starsissa huimaa kehitystä tekevä John Klingberg.

Voidaan puhua kenties koko vuosituhannen kovimmasta tasonnostosta

Lisäksi, mikäli NHL jakaisi palkinnon vuoden läpimurrosta, menisi se takuuvarmasti Ruotsiin. Debyyttijoukkue Golden Knightsin 25-vuotiaan William Karlssonin kausi on lyönyt kaikki viime vuosina NHL:ää seuranneet ällikältä. Voidaan puhua kenties koko vuosituhannen kovimmasta tasonnostosta.

Paras ruotsalainen maalintekijä kymmeneen vuoteen

Karlsson iski kauden 40. maalinsa menneellä viikolla Colorado Avalanchen verkkoon. Viimeksi hänen maanmiehensä on onnistunut samassa tempussa seitsemän vuotta sitten, kun Daniel Sedin latoi 41 maalia kaudessa. Kun tarkastelu laajennetaan koko vuosituhanteen, saadaan mukaan nimet Markus Näslund, Mats Sundin, Daniel Alfredsson ja Henrik Zetterberg.

Karlsson nousi siis todella nimekkääseen joukkoon. Erityisen järisyttävän tempusta tekee se, että edelliskaudella Arlanda HC:n kasvatti osui tolppien väliin kuudesti 81 runkosarjaottelussa. Viime marraskuun lopussa Karlsson teki saman määrän maaleja kuuden päivän sisällä.

Viikonloppuna Karlsson karkasi peräkkäisissä otteluissa alivoimalla läpiajoon ja viimeisteli kliinisesti. Etenkin osumista jälkimmäinen San Jose Sharksin Martin Jonesin taakse oli upeaa katseltavaa. Tapa, jolla kauden 42. osuma syntyi, kertoo ennen kaikkea keskushyökkääjän tämänhetkisen itseluottamuksen tason.

Keskiviikon vastaisena yönä Karlsson kasvatti maaliputkeaan kolmen ottelun mittaiseksi kauden 43. osumalla. Lasvegasilaisilla on vielä kaksi runkosarjaottelua jäljellä, joten mahdollisuus nousta Laineen (44 maalia) ohi kauden tehokkaimmaksi pohjoismaalaiseksi elää yhä.

43 maaliin on viimeksi ruotsalaispelaajista yltänyt Zetterberg tasan kymmenen vuotta sitten. 44 maalia olisi koko vuosituhannen toiseksi kovin ruotsalaisen yhden kauden maalisaldo NHL:ssä − edellä vain Näslundin kausi 2002-2003.

Matka Märstasta Vegasiin

Eliteprospects.com-sivusto on tilastoinut Karlssonin tehopisteitä kaudelta 2008-09 asti, jolloin Märstassa Tukholman kupeessa syntynyt hyökkääjä oli 14-vuotias ja pelasi Arlandan juniorijoukkueessa. Ammattilaispelit alkoivat Västerås HK:n SHL-joukkueessa vuosikymmenen vaihteen jälkeen ja jatkuivat AHL:ssä neljä vuotta sitten.

Karlsson on tehnyt 15 maalia enemmän kuin koko kautta edeltävän Pohjois-Amerikan uransa aikana

Kaikki kaudet, joukkueet ja sarjatasot huomioon ottaen Karlsson oli rikkonut 20 maalin rajapyykin viimeksi 17-vuotiaana Ruotsin J20 SuperElit -juniorisarjassa. Ammattilaisuran aiempi ennätys oli 15 maalia SHL:ssä kaudella 2013-14.

Tällä kaudella Karlsson on tehnyt 15 maalia enemmän kuin koko kautta edeltävän Pohjois-Amerikan uransa aikana − siis enemmän kuin yhteensä 244 AHL- ja NHL-ottelussa.

Anaheim Ducks varasi Karlssonin keväällä 2011 toisen kierroksen loppupuolella. Kolme kautta myöhemmin tilille kertyivät ensimmäiset AHL-pelit, ja NHL-debyytti tapahtui Ducks-paidassa seuraavana vuonna, kaudella 2014-15. Hyökkääjä joutui kuitenkin jo debyyttikautensa aikana ensimmäistä kertaa vaihtokaupan kohteeksi, kun Jarmo Kekäläinen hankki tämän Columbus Blue Jacketsiin.

Blue Jacketsissa Karlsson pelasi kaksi täyttä kautta, kunnes koitti kevät 2017 ja NHL:n laajennusvaraus. Blue Jackets ei nähnyt ruotsalaisnuorukaisessa niin suurta potentiaalia, että olisi suojannut tämän varaukselta. Päinvastoin, joukkue tarjosi tulokasvarausvuoron Las Vegasiin siitä, että organisaatio poimisi Karlssonin Josh Andersonin sijaan.

George McPhee tarttui tarjoukseen. Tuolloin joukkueesta povattiin vielä liigan heittopussia, jonka maalinteko olisi lähinnä James Nealin harteilla.

Lasvegasilaisseuran ensimmäisessä NHL-ottelussa tuore maailmanmestari pelasi kolmosketjun keskellä. Ensimmäistä maalia ritaripaidassa jouduttiin odottamaan seitsemänteen otteluun. Ketsuppipullo aukesi, ja loppu on historiaa.

Nyt Karlsson on 14 maalin kaulalla joukkueensa paras maalintekijä ja 78 tehopisteellä Golden Knightsin sisäisen pistepörssin kärkinimi.

Tasakentällisin yksi vuosikymmenen tehokkaimmista

Ovetškin ei ole tehnyt kertaakaan yli 31 maalia tasakentällisin kauden 2009-2010 jälkeen

Maaleja on luonnollisesti helpompi tehdä ylivoimalla kuin tasakentällisin. Karlsson ei ole kuitenkaan toiminut Golden Knightsin ylivoimakoostumuksen moottorina: saldona on vain kahdeksan ylivoimaosumaa ja 16 ylivoimapistettä.

Ylivoima-aikaa Karlsson on saanut keskimäärin kaksi minuuttia ja 23 sekuntia per ottelu, mikä ei NHL-hyökkääjien tilastossa riitä edes sadan eniten pelanneen joukkoon. Määrä on yli minuutin vähemmän kuin esimerkiksi Aleksandr Ovetškinilla, Mikko Rantasella, Jevgeni Malkinilla ja Steven Stamkosilla, jotka löytyvät ylivoimamaalien kymmenen parhaan joukosta.

Samalla tilasto kuitenkin alleviivaa ruotsalaisen onnistumisia tasakentällisin pelatessa. Tasakentällisin tehtyjä maaleja mitattaessa Karlssonin kuluva kausi (31 maalia) on jo nyt koko NHL:n kymmenenneksi paras tällä vuosikymmenellä. Esimerkiksi Ovetškin ei ole tehnyt kertaakaan yli 31 maalia tasakentällisin kauden 2009-10 jälkeen. Tällä kaudella vain Connor McDavid (35 maalia) johtaa tilastossa Karlssonia.

Plusmiinustilastoissa Karlsson (+49) on ylivoimaisesti koko NHL:n ykkösenä. Toiselta sijalta löytyy joukkuetoveri Jonathan Marchessault (+37).

Maalipörssin top-5-pelaajien yhteenveto
Pelaaja GP TOI/GP G A P +/- EVG PPG SHG S S%
Aleksandr Ovetškin 80 20:06 46 38 84 3 30 16 0 343 13,4%
Patrik Laine 80 16:29 44 25 69 7 24 20 0 234 18,8%
William Karlsson 80 18:44 43 35 78 49 31 8 4 182 23,6%
Jevgeni Malkin 76 18:57 42 54 96 15 28 14 0 232 18,1%
Connor McDavid 80 21:33 41 62 103 18 35 5 1 268 15,3%

GP = ottelut, TOI/GP = keskimääräinen peliaika ottelua kohden, G = maalit, A = syötöt, P = pisteet, +/- = plusmiinus-tilasto, EVG = maalit tasakentällisin, PPG = ylivoimamaalit, SHG = alivoimamaalit, S = laukaukset, S% = laukaisuprosentti

Verrattuna muihin maalipörssikamppailun kärkinimiin, Karlsson on laukonut hyvin vähän. Vedot ovat kuitenkin osuneet käsittämättömän hyvin tolppien väliin, ja Karlssonin laukaisuprosentti onkin huima 23,6.

Pitkällä tähtäimellä tällaisen osumatarkkuuden pitäminen on täysin mahdotonta NHL-tasolla, joten pelityylin pysyessä samanlaisena kuin tähän asti, on ruotsalaiselta vaikea odottaa jatkossa yhtä kovia maalimääriä.

Karlssonin miljoona dollaria kaudessa takaava sopimus loppuu kesällä, minkä jälkeen hän on rajoitettu vapaa agentti. Tämän kauden tykitys on pelaaja-agentin paras valttikortti neuvotteluihin Golden Knights -johdon kanssa, mutta yhden kauden otanta ei ole pitkä.

Yhteisymmärrykseen pääsemisestä voi tulla hyvinkin kiperä prosessi. Tiedossa on kuitenkin varmuudella kova palkankorotus.

Myös ylivoimatehot kestävät vertailun supertähtiin

Alla olevassa taulukossa on vertailtu pistepörssin top-5-pelaajien keskimääräisiä peliaikoja ottelua kohden sekä maali- ja pistemääriä peliaikaan suhteutettuna.

Maalipörssin top-5-pelaajien peliajat sekä maali- ja pistemäärät niihin suhteutettuina
Pelaaja EV TOI/GP EVG/60 EVP/60 PP TOI/GP PPG/60 PPP/60 SH TOI/GP
Aleksandr Ovetškin 15:52 1,42 2,55 4:12 2,86 5,35 0:01
Patrik Laine 13:28 1,34 2,17 3:00 5,00 7,50 0:00
William Karlsson 14:42 1,58 2,91 2:23 2,51 5,02 1:38
Jevgeni Malkin 15:16 1,45 3,10 3:36 3,06 7,88 0:04
Connor McDavid 17:30 1,50 3,47 2:58 1,26 4,55 1:04

EV TOI/GP = kesimääräinen peliaika tasakentällisen ottelua kohden, EVG/60 = maaleja tasakentällisin peliaikaan suhteutettuna, EVP/60 = pisteitä tasakentällisin peliaikaan suhteutettuna, PP TOI/GP = kesimääräinen ylivoima-aika ottelua kohden, PPG/60 = ylivoimamaaleja ylivoima-aikaan suhteutettuna, PPP/60 = ylivoimapisteitä ylivoima-aikaan suhteutettuna, SH TOI/GP = kesimääräinen alivoima-aika ottelua kohden

Kun tasakentällisin isketyt maalit suhteutetaan peliaikaan, nousee Karlsson jopa McDavidin edelle. Pisteitä ylipäätään ei ole kuitenkaan kertynyt samalla tiheällä tahdilla kuin Edmonton Oilersin ja Pittsburgh Penguinsin supertähdillä.

Kun taas ylivoimamaalit ja -tehot suhteutetaan pelaajien ylivoima-aikaan, kuroo Karlsson muita kiinni. Laine tarvitsee ylivoimaisesti vähiten minuutteja ylivoimamaalin tekemiseen, mutta esimerkiksi Washington Capitalsin maalitykki ei iske kovinkaan paljoa ruotsalaista enempään pisteitä pelaamaansa ylivoimaminuuttia kohden. Malkinin edustama Penguins pelaa koko NHL:n tehokkainta ylivoimaa, mikä erottuu myös venäläisen henkilökohtaisessa ylivoimatehokkuudessa.

William Karlsson ja Connor McDavid - tasakentällisin pelattaessa kaksi NHL:n tehokkainta maalintekijää.
Kuva © Getty Images

Kuuden maalin kaudelta Golden Knightsin ykkössentteriksi

Ennen kauden alkua moni manasi, ettei jääkiekko sovi Las Vegasiin. Golden Knightsin luoma kiekkobuumi on osoittanut muuta ja samalla sen, että Las Vegas ainakin sopii Karlssonille. Organisaatio on onnistumisten myötä kiittänyt vastuulla, ja Karlssonin ottelukohtainen peliaika onkin joukkueensa hyökkääjistä korkein, 18 minuuttia ja 44 sekuntia.

Ottelukohtaista ylivoima-aikaa maalitykki on saanut joukkueestaan neljänneksi eniten, alivoimaminuuteissa Karlsson on kolmantena. Maalipörssin kärkinimistä vain McDavid pelaa hänen lisäkseen säännöllisesti alivoimaa.

43 maalin ruotsalainen onkin ennen kaikkea monipuolinen raataja. Hänellä on joukkueensa hyökkääjistä ottelua kohden toiseksi eniten blokkauksia ja eniten kiekonriistoja. Alla on vertailu, kuinka paljon NHL:n maalitykeille on kertynyt taklauksia, blokkeja, kiekonmenetyksiä ja kiekonriistoja sekä heidän laukaisuhallintatilastonsa.

Maalipörssin top-5-pelaajien muut tilastot
Pelaaja Hits/60 BkS/60 GvA/60 TkA/60 SAT%
Aleksandr Ovetškin 5,18 0,75 2,54 0,82 50,47%
Patrik Laine 3,23 1,96 2,27 1,32 50,35%
William Karlsson 1,92 1,80 1,80 3,08 53,17%
Jevgeni Malkin 1,96 1,29 2,96 2,96 52,20%
Connor McDavid 0,91 1,50 2,26 3,73 52,48%

Hits/60 = taklaukset peliaikaan suhteutettuna, BkS/60 = blokkaukset peliaikaan suhteutettuna, GvA = kiekonmenetykset peliaikaan suhteutettuna, TkA = kiekonriistot peliaikaan suhteutettuna, SAT% = laukaisuhallinta

Taklauksia maalitykeistä selvästi eniten jakavat Laine ja Ovetškin, kun taas laukauksia useiten blokkaavat Laine ja Karlsson. Kiekonmenetyksiä peliaikaan suhteutettuna Karlssonilla on viisikosta vähiten, kiekonriistoissa hän on McDavidin takana toisena.

Mitä Karlsson edellä, sitä Haula perässä

Kuten sanottua, Golden Knightsin riveissä on nähty useita tasonnostoja ja läpimurtoja kauden aikana. Koko puolustuskuusikko Nate Schmidtin johdolla on ylittänyt kaikki heihin kohdistuneet odotukset. Malcolm Subban tuli joukkueeseen kahden NHL-ottelun kokemuksella, mutta nousi raketin lailla luotettavaksi kakkosvahdiksi ja loukkaantumisten pakottamana ajoittain myös ykköstorjujaksi.

Hyökkäyksessä Nealin ja David Perronin ei ole tarvinnut kantaa niin painavaa viittaa kuin ennakkoon povattiin. Reilly Smith ylitti jo 60 tehopisteen rajan ensimmäistä kertaa urallaan ja tulokashyökkääjä Alex Tuch on tehtaillut kiitettävät 15+21-tehot.

Suurin yksittäinen yllättäjä Karlssonin jälkeen on Erik Haula. Suomalaisten maalipörssin kakkosnimi on yhden osuman päässä tuplatakseen henkilökohtaisen yhden kauden maaliennätyksensä.

55 tehopistettä tulokasjoukkueessa on huima suoritus työteliäälle keskushyökkääjälle, jonka paras kausi Minnesota Wildissa tuotti 34 pistettä. Ylivoimamaaleissa ja -pisteissä porilainen on joukkueensa kärkinimi.

Las Vegasia kiekkokaupunkina on kritisoitu siitä lähtien, kun huhut NHL:n laajenemisesta aavikolle syntyivät. Voitollinen runkosarja on luonut raikkaan hurmoksen kasinokaupunkiin, mutta mikä tärkeintä, Karlssonin ja Haulan kaltaiset onnistujat ovat varmasti saaneet kiinnostuksen organisaatiota kohtaan heräämään myös pelaajien keskuudessa.

Kukapa reilu kaksikymppinen pelipaikkaansa NHL:ssä vielä vakiinnuttava pelaaja ei haluaisi tallata William Karlssonin jalanjäljissä.

Lähteet: NHL.com, Eliteprospects.com, Corsica

» Lähetä palautetta toimitukselle