NHL-Historiikki: Detroit Red Wings

NHL / Artikkeli
NHL-seurojen historiaa läpikäyvä sarjamme tutkailee tällä kertaa Hockeytownin legendaarisen joukkueen eli Detroitin historiaa.

"Original Six" -ryhmään kuuluva Detroit on yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista seuroista NHL:n historiassa. Red Wings on yhdeksällä Stanley Cup –voitollaan NHL:n kolmanneksi menestynein seura.

Kaudella 1926-1927 Detroitissa pelasi jääkiekkoa ensimmäinen ammattilaisjoukkue. Se käytti nimeä Detroit Cougars. Joukkue tahkosi liigassa neljä kautta saavuttamatta merkittävää menestystä.

Vuonna 1930 seura vaihtoi nimeään; tällä kertaa siitä tuli Detroit Falcons. Falcons ei menestynyt yhtään sen paremmin kuin edeltäjänsäkään ja sen historia kesti kaksi kautta.

Kaudella 1932 Cougarsin ja Falconsin seuraajaksi muodostui vihdoinkin Detroit Red Wings, jolla nimellä organisaatio yhä edelleenkin tunnetaan. Vuonna 2001 seura pelasi 75-vuotisjuhlakauttaan NHL:ssä.

Ensimmäinen Detroitin menestyskausi oli 1935-1936, jolloin se voitti Stanley Cupin. Tämän kauden pudotuspeleissä pelattiin myös yksi kaikkien aikojen pisimmistä otteluista, Montreal Maroons - Detroit Red Wings. Peli kesti 176 minuuttia ja 30 sekuntia, ennen kuin voittomaali Modene Bruneteaun toimesta syntyi.

Seuraava kausi toi Cupin jälleen "Hockeytowniin". Näin seura oli GM/Coach Jack Adamsin johdolla saavuttanut ensimmäiset mestaruutensa. Adamsin mukaan on myös nimetty nykyisin Vuoden Valmentajalle annettava "Jack Adams Trophy".

Seuran menestys heikkeni kuitenkin merkittävästi seuraavalla kaudella, jolloin se jäi kokonaan ulos pudotuspeleistä.

1940-luvulla yksi Detroitin joukkueen suurimmista tähdistä oli Sid Abel, joka myöhemmin myös valmensi seuraa. Mies siis voitti Stanley Cupin samassa seurassa sekä pelaajana että valmentajana.

Kokonaisuudessaan 1940-luku oli joukkueelle hyvää aikaa. Kauden 1942-1943 mestaruuden jälkeen se pääsi monena vuonna pitkälle pudotuspeleissä, mutta voitti seuraavan Cupinsa vasta kaudella 1949-1950.

Siirryttäessä 1950-luvulle oli NHL:ssä kaksi suvereenia seuraa: Montreal Canadiens sekä Detroit Red Wings. Nämä kaksi joukkuetta voittivat peräti kymmenen Stanley Cupia 11-vuoden (1950-1960) aikana. Tommy Ivanin johdolla Wings voitti runkosarjan seitsemän kertaa peräkkäin. Stanley Cupiin joukkue ylsi neljä kertaa.

Joukkueen pelillinen ja henkinen johtaja sen huippuaikoina oli "Mr.Hockey" Gordie Howe. Hän oli loistava maalintekijä, joka pystyi myös pelaamaan fyysistä peliä. Howen hallussa on edelleenkin monia seuran ennätyksiä, lähinnä otteluiden ja pisteiden muodossa. Mies on yksi kaikkien aikojen jääkiekkoilijoista, mm. Wayne Gretzkyn esikuva.

Muita tuon ajan Detroit-tähtiä:

Maalivahti Terry Sawchuk, jolta Patrick Roy otti ennätyksen voitollisten otteluiden määrässä syksyllä 2000.

Taitava hyökkääjä Alex Delvecchio, jonka numeron "10" seura on myös jäädyttänyt.

Ted Lindsay, joka pelillisten ansioidensa lisäksi on kunnostautunut myös pelaajien asioita ajamalla. Lindsay oli yksi päähenkilöistä, kun oltiin perustamassa NHPA-pelaajayhdistyksen ensimmäistä versiota, joka ei kuitenkaan toiminut aivan odotusten mukaisesti. Lindsay huomasi epäkohdan seurojen omistajien tulojen ja pelaajien palkkojen suhteessa. Juridisesti oikeudenmukainen pelaajayhdistys syntyi vasta kymmenen vuotta Lindsayn ja muiden pelaajien yrityksen jälkeen.

1960-luvun puolivälistä aina 1980-luvun alkuun Red Wings oli monena vuonna ulkona jatkopeleistä. Pitkän ja vahvan voittokulun jälkeen menestykseen tuli näin lähes neljännesvuosisadan pituinen tauko. Pudotuspelijoukkueeksi Wings palasi 1980-luvun puolessa välissä.

Detroit alkoi taas saavuttaa todellista menestystä 1990-luvun loppupuolella. Seuraavat Stanley Cupinsa se voitti vuosina 1997 ja 1998.

Joukkueen managerina toimi ja toimii edelleen Ken Holland, joka onnistui kokoamaan Detroitiin todellisen voittajajoukkueen. Se koostui suurelta osin eurooppalaisista pelaajista - ainakin avainmiestensä osalta.

Valmentajana on kokenut William "Scotty" Bowman. Hän jos kuka tietää, miten käsitellään joukkuetta, joka haluaa voittaa jotain suurta. Bowman vaikutti Montrealissa sen hyvinä aikoina, sekä sen jälkeen Buffalossa, jossa hänellä oli käsissään todella lupaava ja hyvä materiaali.

Scotty nauttii joukkueessaan pelaajien suurta arvostusta, vaikka miehen auktoriteetti on erittäin suuri. Hänen vaikutuksensa Detroitin kahteen mestaruuteen on todella merkittävä. Bowman jahtaa edelleen ennätyksellistä yhdeksättä Stanley Cupiaan valmentajana.

Detroitista kasvoi 90-luvun puolivälissä Venäjän suosituin NHL-joukkue, kun Bowman kasasi joukkueeseen ”The Russian Fiven”. Ketjussa pelasi pelkästään venäläisiä ja yhteispeli toimi loistavasti. Kaikki kentällisen pelaajat olivat aikanaan pelanneet Moskovan ZSKA:ssa ja Bowman antoi heidän pelata siellä oppimallaan pelitavalla. ”Russian Gretzky”, Igor Larionov tuli San Josesta tuulennopean Sergei Fedorovin ja Vyacheslav Kozlovin ketjukavereiksi. Pakkiparina viisikossa pelasivat pelottavan kova Vladimir Konstantinov sekä Larionovin kanssa toinen legenda Neuvostoliiton ajoilta, Vyacheslav Fetisov. Neuvostoliiton entisiin väreihin lähes identtiset Detroitin punaiset paidat nostivat Red Wingsin muutaman kauden ajaksi uudeksi ”punakoneeksi”.

Kapteeni Steve Yzerman vakuutti näiden suuruuden vuosien aikana kaikki, jotka olivat epäilleet hänen taitojaan johtaa voittavaa joukkuetta. Yzerman oli kapteenina pelillisesti tärkeä mies, mutta myös kaukalon ulkopuolella hänen vaikutuksensa oli ja on suuri. Yzerman on yksi liigan parhaista puolustavista hyökkääjistä ja seuran fanien keskuudessa Steve on kaikkein suosituin pelaaja. ”Stevie Wonderin” legendaarisuudesta kertoo se, että hänen nimellään ja numerollaan olevaa Detroitin fanipaitaa myydään eniten koko NHL:ssä.

Puolustuksen tähti oli ja on edelleenkin ruotsalainen Nicklas Lidström. Hän on erittäin taitava kiekollisena ja osaa pelin monet osa-alueet erittäin hyvin. Lidströmille olisi aivan hyvin voitu jo monena vuonna antaa Norris Trophy liigan parhaana puolustajana, mutta vasta nyt valinta osui hänen kohdalleen. Jotain hänen luonteestaan kertoo myös se, että hän oli muutama vuosi sitten valmis palaamaan Ruotsiin, koska lapset menivät kouluun. Rahakas ja pitkä sopimus Detroitiin kuitenkin muutti mielen ainakin vähäksi aikaa.

Vuoden -97 mestaruuden jälkeen joukkuetta kohtasi tragedia. Mestaruusjuhlien aikana limusiini, jossa matkasivat puolustajat Konstantinov ja Fetisov sekä myös venäläinen huoltaja Sergei Mnatsakanov, joutui vakavaan onnettomuuteen. Sen seurauksena Konstantinov ja Mnatsakanov loukkaantuivat vakavasti. "Vladdy" joutui lopettamaan jääkiekon kokonaan. Fetisov taas selvisi tapauksesta pintanaarmuin. Konstantinov oli Detroitissa erittäin suosittu pelaaja ja niinpä onnettomuus kosketti kovasti koko kaupunkia ja sen monia jääkiekon ystäviä.

Seuraavan kauden joukkue omisti Konstantinoville ja Mnatsakanoville. Pelaajat, fanit ja koko organisaatio halusi voittaa Cupin heille. Koskettava hetki koettiin, kun Yzerman luovutti juuri saamansa Stanley Cup -pokaalin pelipaitaa numero 16 ylläpitävälle ja pyörätuolissa istuvalle Konstantinoville. Yhdessä koko joukkue työnsi loukkaantunutta, mutta hymyilevää puolustajaa ympäri kaukaloa saaden hävinneen Washingtoninkin kannattajilta mahtavat aplodit.

Siirryttäessä 2000-luvulle Detroit Red Wingsin tulevaisuus on kysymysmerkkejä täynnä. Kuinka kauan Bowman jatkaa? Miten joukkueen ikärakenteen muutos onnistuu?

Seuran johtoporras on kuitenkin luvannut nostattaa palkkabudjettia entisestään, jos joukkueen menestys sitä vaatii. Raha ei lopu, sillä fanituotteiden myynti on valtaisaa ja jokainen kotiottelu on ollut loppuunmyyty jo usean vuoden ajan.

Käy miten tahansa, on ”Hockeytownissa” aina suuri tilaus jääkiekolle ja Red Wingsille.

» Lähetä palautetta toimitukselle