NHL-ennätyksen tehnyt Gostisbehere Calderista: "Hullu ajatus!"

NHL / Artikkeli
Shayne Gostisbehere on ollut alkuvuoden ilmiliekeissä.
Kuva © Getty Images
Shayne Gostisbeheren tarina on yhtä ainutlaatuinen kuin hänen pelityylinsäkin. Myrskyn lailla NHL:ään tullut puolustaja pyyhki mennessään uusiksi myös NHL-ennätyksen. Jatkoaika jututti tulokaspuolustajaa.

On marraskuu ja NHL:n runkosarjaa on pelattu vasta alle neljännes. Raleighissa pelaajat valmistautuvat illan koitokseen. Carolina Hurricanesin vieraaksi saapunut Philadelphia Flyers on juuri menettänyt kokeneet pelaajat Mark Streitin sekä R.J. Umbergerin sairastuvalle. Heidän tilalleen on nostettu AHL:ssä kautensa aloittaneet Taylor Leier ja Shayne Gostisbehere.

Leierille kyseessä on uran ensimmäinen NHL-ottelu. Gostisbehere ehti tehdä debyyttinsä jo edellisellä kaudella, kunnes repeytynyt eturistiside katkaisi nuoren puolustajan kauden. Vyölle kertyi vain kaksi NHL-ottelua ennen loukkaantumista.

Flyers kaataa Hurricanesin jatkoajalla maalein 3-2. Leier jää ilman tehopisteitä, mutta Gostisbehere nappaa Wayne Simmondsin kolmannessa erässä laukomaan 2-2-tasoitusmaaliin NHL-uransa ensimmäisen syöttöpisteen.

Heti seuraavassa ottelussa Los Angeles Kingsiä vastaan syntyy uran ensimmäinen maali: tulinen laukaus viivasta suoraan kapteeni Claude Giroux'n tarjoilusta. Ja tätä herkkua olisi Flyers-faneille tarjolla paljon lisää.

Syksyn aikana Gostisbehere vakiinnuttaa paikkansa Flyersin kokoonpanossa ja iskee ennen vuodenvaihdetta kuusi maalia ja antaa 14 maaliin johtanutta syöttöä. Maaleista puolet ovat voittomaaleja.

Philadelphiassa alkaa syksyinen kummitushuuma, Gostisbeheren lempinimen Ghost, kummitus, mukaan. Tuskin kukaan kuitenkaan arvaa, että tämä on vasta alkusoittoa.

Isoisä nosti luistimille

Gostisbeheren tausta on NHL-kiekkoilijaksi poikkeuksellinen. Hän syntyi huhtikuussa 1993 Floridassa sijaitsevaan Margaten kaupunkiin. Hänen isänsä on ranskalainen ja äitinsä kanadalainen. Puolustajalla on sekä Yhdysvaltojen että Ranskan kansalaisuudet.

Nuorena Shayne-poika harrasti muiden tavoin Floridan ykköslajeja eli baseballia ja amerikkalaista jalkapalloa. Jääkiekolla ei ollut valtavasti jalansijaa, sillä osavaltion ensimmäiset NHL-seuratkin olivat vasta perustettuja.

Gostisbeheren perhe oli urheilullinen, sillä isä Regis oli pelannut ammatikseen jai alaita ja Shaynen sisko Felicia oli taitoluistelija.

Jääkiekon pariin ajautumisesta saadaan kiittää äidin juuria.

− Isoisäni on Montrealista ja hän piti huolen siitä, että alan luistella. Onneksi kotini lähellä oli hyvä jäähalli, Gostisbehere kertoi Jatkoajalle.

− Nuorena seurasin Pavel Burea. Hän oli Floridassa suuri tähti. Pidin myös Jay Bouwmeesteristä, koska hän on hyvin luisteleva puolustaja.

Yliopistoura huipentui viimeisellä kaudella mestaruuteen.
Kuva © Getty Images

Jääkiekosta tuli Gostisbeheren ykköslaji ja se vei hänet lopulta Floridasta pohjoiseen Schenectadyyn, New Yorkin osavaltioon, jossa hän pelasi Union Collegessa yliopistokiekkoa.

Ensimmäisen Union Dutchmenissa pelatun kauden jälkeen Gostisbehere oli varattavissa NHL:ään. Hänet oli ennen varaustilaisuutta arvioitu olevan sadan parhaan pohjoisamerikkalaisen kenttäpelaajan ulkopuolella.

Asiantuntijoiden yllätykseksi Philadelphia Flyers varasi Gostisbeheren kuitenkin varaustilaisuuden kolmannella kierroksella numerolla 78.

− Varaus oli suuri yllätys, vieläpä kolmannella kierroksella. Ajattelin, että minut olisi ehkä varattu viidennellä tai kuudennella kierroksella.

Varauskesän jälkeisellä kaudella Gostisbehere kehittyi entisestään. Hänet myös valittiin Yhdysvaltojen joukkueeseen Venäjällä Ufassa pelattuihin nuorten MM-kisoihin. Yhdysvallat nappasi turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun John Gibsonin johdolla kultaa. Gostisbehere pelasi kuusi ottelua ja saalisti tehopisteet 1+1.

− Varauksen jälkeen pelatessani aloin ajatella, että minulla saattaisi olla mahdollisuudet pelata NHL:ssä.

Gostisbehere pelasi vielä yhden kauden Union Collegessa. Ennen siirtymistään Flyers-organisaatioon puolustaja oli mukana voittamassa Dutchmenin historian ensimmäistä NCAA-mestaruutta.

Voittomaalien tuulettaminen on tullut Gostisbeherelle tutuksi.
Kuva © Getty Images

Välillä innostun liikaa - ja teen NHL-ennätyksen

Kuten todettua, ensimmäinen kausi Flyers-organisaatiossa meni pipariksi loukkaantumisen vuoksi. Gostisbehere pelasi kahden NHL-ottelun lisäksi ainoastaan viisi AHL-ottelua.

Hän kuitenkin toipui polvivammastaan. Philadelphiassa oltiin huojentuneita, sillä Gostisbeheren tavaramerkiksi muodostunut luistelu ei ollut kärsinyt vammasta.

Puolustaja tukee hyökkäyksiä aktiivisesti ja hänellä on erinomaisen luistelutaidon lisäksi myös painava laukaus, joka lähtee terävästi suoraan syötöstä. Hänet on kuin luotu kolmella kolmea vastaan pelattavalle jatkoajalle.

Pienikokoinen 180-senttinen puolustaja ei rymistele fysiikallaan vaan pyrkii puolustamaan hyvällä luistelullaan. Ajoittain hänen puolustuspelaamisensakin on näyttävää. Erityisesti yliopistosarjassa hänen tavaramerkikseen muodostuivat heittäytymällä suoritetut kiekonriistot.

− Koska olen hyökkäävä puolustaja, puolustuspelaamistani arvostellaan. Olen mielestäni hyvä molemmissa kenttäpäädyissä, mutta haluan kehittää vielä puolustuspään osaamistani.

− Välillä innostun hieman liikaa ja teen virheitä.

Vuoden alussa Gostisbehere innostui kuitenkin tekemään NHL-historiaa. Tammikuun 19. päivä pelatusta Maple Leafsin ja Flyersin välisestä ottelusta alkoi Gostisbeheren huima pisteputki, jollaista ei oltu nähty puolustajan tekevän sitten kauden 1995-1996, jolloin Chris Chelios mätti pisteitä 15 perättäisessä ottelussa.

Gostisbeheren putki katkesi lopulta helmikuussa juuri Raleigh'ssa, jossa hän oli napannut uransa ensimmäisen tehopisteen muutamaa kuukautta aiemmin. Pisteputkesta tuli yhtä pitkä kuin Cheliosilla 1990-luvulla, mutta se on uusi tulokaspuolustajien ennätys. Tulokaspelaajista pidemmät pisteputket ovat onnistuneet aiemmin tekemään vain hyökkääjät Paul Stastny (20) ja Teemu Selänne (17).

Seuraavaksi saattaa rikkoutua ennätys, josta Gostisbehere ei ollut ennen haastattelua tietoinen. Tämän kauden 34 tehopistettä oikeuttavat toiseen sijaan Floridassa syntyneiden NHL-pelaajien kaikkien aikojen pistepörssissä. Edellä on vain uransa jo lopettanut yli 500 NHL-ottelun veteraani Dan Hinote 90 pisteellään. 

Vaikka Gostisbehere antoi alkukaudesta parikymmentä ottelua etumatkaa kilpakumppaneilleen, on hän tulokkaiden pistepörssissä viidentenä ja koko NHL:n puolustajien maalipörssin kahdeksas.

Hurja putki nosti puolustajan nimen esiin myös spekuloitaessa vuoden tulokkaalle jaettavaa Calder Trophy -pystiä.

− Se ei ole käynyt mielessänikään! On aika hullu ajatus, että minulla olisi siihen mahdollisuus. Minuthan kutsuttiin vasta kesken kauden NHL:ään.

Hullu ajatus ehkä, mutta uskovathan jotkut kummituksiinkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle