New Jersey Devils – Elämä ilman Martya

NHL / Artikkeli
Cory Schneider perii Martin Brodeurin aseman organisaation tukipilarina.
Kuva © Getty Images
Alhaisin odotuksin viime kauteen lähtenyt New Jersey Devils jäi toista kertaa peräkkäin pudotuspelien ulkopuolelle. Nyt joukkue yrittää paluuta tosipeleihin – ilman tunnetuinta seuraikoniaan.

Devilsin viime kausi oli painimista maalinteko-ongelmien ja ailahtelevan suoritustason kanssa. Joukkueen keskimäärin 2,4 tehtyä maalia ottelua kohden sysäsivät Devilsin jo kolmannen kerran neljän kauden sisään liigan viiden tehottomimman hyökkäyksen joukkoon. Voittolaukauskilpailujen tilastot olivat vielä murheellisempia: Pirut joutuivat poistumaan jokaisesta 13:sta kilpailusta sarvet painuksissa.

Kauteen sisältyi kuitenkin myös myönteisiä piirteitä. Martin Brodeurin perinnön jatkajaksi hankittu Cory Schneider pelasi noin puolet otteluista ja oli juuri niin hyvä kuin odotettiin. Joukkueen sisäisen pistepörssin voittanut Jaromir Jagr pelasi loistokauden ja osoitti pystyvänsä yhä pelaamaan NHL:ssä omilla vahvuuksillaan. Nuorista puolustajista etenkin Eric Gelinas väläytteli osaamistaan loppukaudesta ja nostatti samalla uskoa Devilsin puolustuksen tulevaisuuteen.

Pelaajakartta

VLH

Mike Cammalleri
Ryane Clowe
Tuomo Ruutu
Dainius Zubrus
Stefan Matteau

KH

Travis Zajac
Patrik Elias
Adam Henrique
Stephen Gionta
Jacob Josefson

OLH

Jaromir Jagr
Martin Havlat
Michael Ryder
Damien Brunner
Reid Boucher

P

Andy Greene
Marek Zidlicky
Bryce Salvador
Eric Gelinas
Jon Merrill
Adam Larsson
Damon Severson
Peter Harrold

MV

Cory Schneider
Keith Kinkaid
Scott Clemmensen

Valmentaja

Peter Deboer
4. kausi

Lisää syvyyttä hyökkäykseen

Legendaarisen Martin Brodeurin kanssa ei tehty jatkosopimusta, vaan tilalle tuotiin kokenut Scott Clemmensen taistelemaan kakkosmaalivahdin paikasta vahvan kauden Albany Devilsissä pelanneen Keith Kinkaidin kanssa. Cory Schneider on nyt joukkueen kiistaton ykkösmaalivahti.

Hyökkäykseen hankittiin lisää kokemusta Devilsin tehdessä sopimukset Michael Cammallerin ja Martin Havlatin kanssa. Varsinkin Cammalleria voi pitää selkeänä vahvistuksena, joka rikkoo terveenä pysyessään 20 maalin rajan ja tuo myös lisämahdollisuuksia ylivoimayhdistelmiin. Havlat on matalan riskin sijoitus, joka kärsi Sharks-vuosinaan loukkaantumisista ja ajautui usein hänen pelityyliinsä huonosti sopivaan nelosketjuun. Devilsissä hänellä on realistiset mahdollisuudet murtautua kakkosketjun laiturin rooliin.

Myös puolustukseen tehtiin muutoksia, kun luotettava peruspuolustaja Mark Fayne lähti rajoittamattomana vapaana agenttina Edmontoniin. Lisäksi organisaatio päätti ostaa uhrautuvana laukausten blokkaajana mutta myös kankeana luistelijana tunnetun Anton Volchenkovin sopimuksen ulos.

Molemmat puolustajat urakoivat kovia minuutteja miesvajaalla, joten heidän menetyksensä tekee Devilsin alivoimasta aiempaa haavoittuvamman.

Pelitapa hallussa

Devilsin vahvimpana lyömäaseena on kirkas pelillinen identiteetti, joka perustuu tiiviseen puolustamiseen, kovaan työmoraaliin ja periksiantamattomuuteen. Pelitavan viimeisenä lukkona on ollut jo 90-luvulta lähtien huippumaalivahti ja niin on nytkin.

Kesän hankintojen ansiosta Devilsin hyökkäyspeli ei nojaa tällä kaudella yhden ketjun varaan. Pete DeBoerilla on käytössään useita kokeneita ja tasonsa osoittaneita hyökkääjiä, joiden ympärille pitäisi pystyä rakentamaan kolme tasaisen laadukasta ketjua.

Kokematon puolustus horjuu

Nuorille puolustajille on Faynen ja Volchenkovin poistumisen vuoksi luvassa aiempaa enemmän vastuuta ja vaikeampia minuutteja vastustajan parhaita vastaan. Eric Gelinas, Jon Merrill ja Adam Larsson joutuvat kovaan testiin ja pitkän runkosarjan aikana on odotettavissa haparoinnin värittämiä kasvukipuja. Pakiston tehtävää vaikeuttaa entisestään vuoden 2012 finaalikevään avainpelaajiin lukeutuneen Bryce Salvadorin tason romahtaminen viimeisen parin kauden aikana.

Hyökkäysmateriaalinkaan terävin kärki ei ole divisioonan kilpakumppanien tasolla, sillä Devilsiltä puuttuu huippujoukkueen tasoinen peliä dominoiva ykkössentteri. Travis Zajac on pelaaja, jonka varmasti jokainen NHL-valmentaja ottaisi mielihyvin joukkueeseensa, mutta Zajac on pelityyliltään enemmänkin kakkos- tai kolmossentteri.

Adam Henrique näytti viime kaudella ajoittain dominoivalta keskushyökkääjältä, mutta hänen on löydettävä tasaisuus otteisiinsa. Henrique on toki vasta 24-vuotias eikä vielä saavuttanut huippuaan pelaajana. Devils haluaa tällä hetkellä ottaa kaiken hyödyn irti Zajacin ja Jagrin välisestä kemiasta, minkä kääntöpuolena Henrique ei aivan saa peliminuutteja, joita hän ansaitsisi viime kauden näytöillä. Henrique on kuitenkin kiinnitetty pitkällä vuoteen 2019 asti ulottuvalla sopimuksella, joten hänen aikansa koittaa lähitulevaisuudessa. 

Huippusentterien puuttumisen lisäksi pelaajamateriaalin loukkaantumisherkkyys aiheuttaa päänvaivaa Newarkissa. Kokoonpanon vakiokasvoista Michael Cammallerilla, Martin Havlatilla, Tuomo Ruudulla, Ryane Clowella ja Damien Brunnerilla on kaikilla loukkaantumishistoriaa viime vuosilta. Hyökkäysmateriaali on terveenä hyvää tasoa, mutta moneen samanaikaiseen loukkaantumiseen ei ole varaa.

NHL-toimituksen arvio: Devils haastaa tosissaan divisioonan muut joukkueet, mutta pitkä runkosarja jättää lopulta jälkeensä enemmän tappioita kuin voittoja. Selkeä ero konferenssin jumboon, Carolina Hurricanesiin, on laiha lohtu, kun pudotuspelipaikka jää pelkäksi haaveeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle