Neuvostoliiton ja Venäjän paidoissa esiintynyt Kasparaitis debytoi Liettuan paidassa 45-vuotiaana

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kasparaitis edusti muun muassa New York Rangersia.
Kuva © Getty Images
Toisinaan pienimmistäkin maajoukkueista löytyy mielenkiintoisia persoonia. Darius Kasparaitis, joka on voittanut urallaan olympiamitaleita jokaista väriä, haluaa vielä kerran pelata MM-kisoissa. Tällä kertaa kotimaansa Liettuan paidassa.

Liettuassa järjestetään tulevana keväänä IB-Divisioonan MM-kilpailut. Tapahtuma on Kaunasissa, jossa pelaa isäntämaa Liettuan lisäksi Japani, Ukraina, Kroatia, Viro ja Romania. Liettua saa joukkueeseensa tuohon turnaukseen kovan vahvistuksen, kun puolustajalegenda Darius Kasparaitis liittyy Liettuan kokoonpanoon.

Kasparaitisin oma maajoukkueura alkoi Neuvostoliiton juniorimaajoukkueissa 1990-luvun taitteessa. Sittemmin hän on pelannut muutamatkin MM-kisat ja olympialaiset Venäjän jääkiekkomaajoukkueen paidassa. Albertvillen olympialaisissa tuolloin nuori Kasparaitis oli voittamassa olympiakultaa. Lisäksi hän on saavuttanut olympialaisissa myös hopeaa ja pronssia.

Hän oli olympiajoukkueessa itseasiassa hyvin nuorena, sillä juuri samana vuonna, kun hän voitti olympiakultaa, voitti hän myös alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja nimettiin turnauksen parhaaksi puolustajaksi.

Kasparaitis teki pitkän seurajoukkueuran NHL:ssä. Mies pelasi New York Islandersin, Pittsburgh Penguinsin, Colorado Avalanchen ja New York Rangersin riveissä yhteensä 863 ottelua, joissa syntyi tehot 27+136. Tehotilasto jäi uralla 39 plussan puolelle. Jäähyjä hän keräsi NHL:ssä miehekkäät 1379 minuuttia.

Viimeksi Kasparaitis nähtiin maajoukkuepaidassa 2006, kun hän edusti Venäjää olympialaisissa. Sittemmin mies pelasi vielä muutaman kauden NHL:ssä ja KHL:ssä, kunnes löi hokkarit naulaan vuonna 2010 ollessaan SKA Pietarin riveissä.
Mies oli muutaman kauden pelaamatta, kunnes on pelannut nyt kotimaassaan Liettuassa muutaman kauden paikallisen Hockey Punks -joukkueen riveissä.

Liettuan fanit saavat kotikisoihinsa mielenkiintoisen vahvistuksen.
Kuva © Jussi Siiriäinen

Unelmana vielä yhdet MM-kisat

Vielä ei ole kuitenkaan liian myöhäistä myöskään maajoukkueunelmille. Kasparaitis haaveilee, että hän voisi pelata keväällä kotikisoissaan vielä yhden MM-kisat Liettuan riveissä. Hän tekikin debyyttinsä Liettuan paidassa viime perjantaina, kun Liettua kaatoi Viron 7-2 harjoitusottelussa Klaipedassa.

Kasparaitis on toinen kahdesta liettualaisesta, jotka ovat NHL-kaukaloihin selvinneet. Toinen heistä on Dainius Zubrus. Kumpainenkin kaveri on syntynyt yhdessä Liettuan kiekkokeskittymistä, eli Elektrenain kaupungissa.

Kasparaitis oli heti tehokas debyytissään, vaikka pelejä viimeisten vuosien aikana mies ei hirveästi ole alle saanutkaan. Tuore maajoukkuekapteeni alusti kaksi osumaa debyyttiottelussaan, jonka lisäksi hän osui myös maaliputkien väliin. Puolustaja viimeisteli joukkueensa kuudennen osuman Viro-pelissä.

Viro-ottelu oli osa Baltic Challenge Cupia. Liettua kohtasi eilen lauantaina turnauksessa Latvian B-joukkueen, jolle se hävisi lukemin 5-3. Tuossa ottelussa Kasparaitis kartutti pistesaldoaan vielä yhdellä syöttöpisteellä. Tänään Liettua kohtaa turnauksessa vielä Ukrainan alle 20-vuotiaiden maajoukkueen.

» Lähetä palautetta toimitukselle