Neftehimik Nižnekamsk - Tulisielu-Nazarovin alaisuudessa kaikki on mahdollista

KHL / Artikkeli
SaiPasta tuttu Chad Rau kantaa suurta vastuuta maalinteosta.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Tatarstanin ykkösseura Ak Barsin varjossa pelaavassa Neftehimikissä on tapahtunut paljon muutoksia. Seuran päävalmentajana jatkaa tulisieluinen Andrei Nazarov, jonka joukkueiden peleissä tunnetusti sattuu ja tapahtuu. Hän teki hyvää työtä seurassa tultuaan päävalmentajaksi lokakuun lopussa.

Chad Rau (USA) - Robin Hanzl (CZE) - Dan Sexton (USA)
Pavel Porjadin - Andrej Nestrasil (CZE) - Nikolai Žerdev 
Emil Galimov - Bogdan Jakimov - Aleksandr Avtsin
Pavel Zdunov - Pavel Kulikov - Ildar Šiksatdarov

Andrei Sergejev - Oleg Piganovitš
Aleksandr Bryntsev - Dmitri Ogurtsov
Roman Graborenko (BLR) - Damir Šaripzjanov

Ilja Ježov
Andrei Makarov

Päävalmentaja: Andrei Nazarov

Kolmen pisteen päähän pudotuspeliviivasta jääneen seuran olisi pelaajamateriaalinsa puolesta pitänyt olla niukasti pudotuspelijoukkue, mutta tasaisessa keskikastissa pienet asiat ratkaisevat.

Viidestä parhaasta pistemiehestä seura on menettänyt neljä: 24 maalia takoneen Richard Gyngen, loistavan voimahyökkääjän Gennadi Stoljarovin sekä kärkisentterit Gilbert Brulen ja Igor Poligalovin.

Joukkue on uusiutunut rajusti. Nazarovilla on käsissään entistä enemmän itsensä näköinen joukkue: fyysisempi, värikkäämpi ja arvaamattomampi. Kolmella ensimmäisellä KHL-kaudellaan pudotuspeleihin yltäneen seuran kausi on päättynyt viimeisen neljän kauden aikana kolmesti runkosarjaan.

Paluuta pudotuspeleihin haetaan rajusti uudistuneella joukkueella. Muutokset pelaajistoon ovat sarjan suurimmasta päästä.

Loppukaudesta Metallurg Novokuznetskista saapunut nuori maalivahti Andrei Karejev pelasi häikäisevän kauden viimeisen neljänneksen seurassa 94,3 torjuntaprosentilla. Neftehimik menetti hänet selvästi suuremmilla resursseilla operoivalle Salavatille.

Tilalle joukkue hankki Ladan ykkösmaalivahdin Ilja Ježovin ja Tomi Karhusen kanssa Kunlunissa vastuun jakaneen Andrei Makarovin. Seuran kesällä jätti Ville Kolppanen.

Lähtökohtaisesti uudesta maalivahtikaksikosta kumpikaan ei ole Karejevin tasoinen, tosin ainakin Ježov pystyy parhaimmillaan pelaamaan lähellä tuota tasoa. Uusi maalivahtikaksikko on varsin tasainen ja laadukas.

Seitsemästä eniten peliaikaa saaneesta puolustajasta jäljellä on vain eniten pisteitä (4+14=18) tehnyt 26-vuotias Andrei Sergejev. Väkivahva pakki tuo joukkueeseen erinomaista puolustusosaamista, uhrautuvaisuutta ja fyysisyyttä. Hänen painava laukauksensa on käyttökelpoinen ylivoimalla.

Seurasta poistuivat paras kiekollinen puolustaja Geoffrey Kinrade, entinen Venäjän maajoukkuepakki Jevgeni Rjasenski ja terrierimäinen Kirill Ljamin. Heidän lisäkseen poistui muitakin, mutta kolmikko kantoi suurinta vastuuta.

Nazarovin joukkueet ovat tulleet tunnetuksi fyysisyydestään ja erilaisista koiruuksista. Seura hankki kokoa ja fyysisyyttä palkkaamalla kolme 194-197 senttistä pakkia. He ovat Valko-Venäjän maajoukkuepakki Roman Graborenko, välivuoden pitänyt 32-vuotias laatupakki Oleg Piganovitš ja VHL:stä nostettu 22-vuotias Vladislav Arbuzov.

Piganovitš vaikuttaa harjoituspelien perusteella olevan hyvässä tikissä, joten hänen pitäisi olla joukkueen johtavia puolustajia.

Paljon korvaajia on tullut lähteneiden pakkien tilalle, mutta Kinraden tilalle ei ole saatu yhtään pätevää korvaajaa. Seurassa jatkavista nuorista puolustajista läpimurtoa jo pidempään hakenut lähes kaksimetrinen "jääkaappi-pakastin" -yhdistelmä Dmitri Ogurtsov on kulmikkaasti luisteleva kovaotteinen pakki.

Vuotta nuorempi puolustava puolustaja Aleksandr Bryntsev tuo kokoa ja fyysisyyttä muun pakiston tavoin. Heidän roolinsa on kasvamassa.

AHL:ssä ja ECHL:ssä viime kaudella esiintynyt Damir Šaripzjanov oli yksi niistä venäläisnuorista, jotka olivat häviämässä Suomelle nuorten MM-finaalia toissa talvena. Hän on lainapestilla seurassa. Hänet voidaan laskea jokerikortiksi, mutta tuskin nuorukaisesta on vielä merkittävää apua.

Hyökkäyksen ja joukkueen suurin tähti Dan Sexton teki 51 peliin hurjat tehot 13+37=50. Amerikkalainen on nähnyt reilun kolmen kautensa aikana seuran peräsimessä päävalmentajien kirjavan kattauksen.

Erikoisista harjoitusmetodeistaan tunnetun puolustuspelin spesialistin Vladimir Krikunovin, Torpedon Peteris Skudran kanssa rajusti yhteen ottaneen Jevgeni Popihinin, vanhan ketun Nikolai Solovjovin, Kari Heikkilän, toimitusjohtajan pestiltä kesken kauden 2014-15 päävalmentajaksi siirtyneen Rafik Jakubovin ja Nazarovin.

Hyökkäyksen kärki on täysin uusiutunut Sextonin takana.

Uusista hankinnoista merkittävimpiä olivat Kunlunin maali- ja pistepörssin tehoilla 20+20=40 voittanut entinen SaiPan tehotykki Chad Rau, Torpedosta koeajalle saapunut äärimmäisen taitava Nikolai Žerdev, Carolina Hurricanesissa 19 ottelua viime kaudella pelannut Andrej Nestrasil ja kevään MM-kisoissa Tšekkiä edustanut Robin Hanzl.

Tšekit korvaavat todennäköisesti Brulen ja Poligalovin jättämät aukot keskikaistalla.

Terävimmän kärjen takana on paljon nuoria pelaajia - pääsääntoisesti kaikki ovat iältään korkeintaan 26-vuotiaita. Yksi joukkueen hiomattomista timanteista on 21-vuotias energiapommi Pavel Porjadin.

Pienikokoinen laitahyökkääjä on erittäin sähäkkä luistelija, taitava, hyvä kahteen suuntaan, uhrautuva ja hyvällä asenteella pelaava ikiliikkuja. Viime kaudella rooli jäi vielä pieneksi, mutta nyt jopa kärkiketjujen paikka on mahdollinen.

Lokomotivissa ylimääräiseksi jäänyt pienikokoinen, nopea ja taiturimainen laitahyökkääjä Emil Galimov, 25, palasi synnyinkaupunkiinsa. Hän on pystynyt tekemään KHL:ssä urallaan ihan kelpo tehoja.

Yhteenveto:

Valtava vaihtuvuus yhdistettynä päävalmentajaan, joka lynkkaa pelaajiaan surutta julkisesti, jos ei ole tyytyväinen näiden panokseen on mielenkiintoinen yhdistelmä. Joukkue on muutosten myötä hieman enemmän valmentajansa näköinen, mutta se ei välttämättä ole hyvä asia.

Nazarovin "koirankopissa" oli SKA:ssa aikanaan seuran tähtivahti Mikko Koskinen ilman pätevää syytä.

On muistettava, että Nazarov on tehnyt valmentajaurallaan hyvää jälkeä suunnilleen Neftehimikin kokoisissa KHL-seuroissa kuten Severstalissa ja Donbassissa. Neftehimik pelasi hänen alaisuudessa hyvin. Monelta on se unohtunut Nazarovin viime vuosien sekoilujen myötä.

Maalivahtipeli pitäisi olla vähintään hyvällä tasolla. Seuran kakkosmaalivahti on sarjassa keskitasoa laadukkaampi. Puolustus on entistä fyysisempi ja isokokoisempi, mutta miten riittää liike? Hyökkäyksen kärkiketjut vaikuttavat pysyneen hyvin pitkälti samalla tasolla.

Ylivoimalle ei oikein tahdo löytyä kunnon viivapelotetta. Viime kaudella joukkueen ylivoima oli sarjan ylempää keskikastia. Sarjan neljänneksi huonoimpaan alivoimaan on saatava kipeästi parannusta.

Arvio: Taistelee kynsin ja hampain viimeisistä paikoista pudotuspeleihin. Saattaa yllättää monet positiivisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle