Neftehimik Nižnekamsk - Tatarstanin kakkosseura mustana hevosena kauteen

KHL / Artikkeli
Dan Sexton on jo kolmatta kautta Neftehimikin hyökkäyksen suurin tähti.
Kuva © Timo Savela
Kaikessa hiljaisuudessa suurempien valokeilojen takana hyvää työtä joukkueen rakentamisen kanssa tekevä Neftehimik onnistui viime kaudella pääsemään pudotuspeleihin. Se sijoittui itäisessä konferenssissa kahdeksanneksi ja päätyi vain pisteen Barysin edelle runkosarjan loppusijoituksissa.

Neftehimik hävisi Avangardille pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella suoraan 0-4, mutta tulos vääristää ottelusarjan kokonaiskuvaa. Joukkue antoi kovan vastuksen pelillisesti itäisen konferenssin voittaneelle Avangardille. Kaikki ottelut olivat lopulta maalin pelejä. Koko ottelusarjassa Neftehimik voitti laukaukset maalia kohti peräti 157 - 139, vaikka se ei voittanut peliäkään. Sarjassa onnikin oli omskilaisten puolella, minkä merkitystä harvoin nostetaan esille.

Paras seitsemästä -ottelusarja tuo mukanaan aina mahdollisuuden, että parempi joukkue ei pääse jatkoon. Tässä sarjassa Neftehimik olisi ansainnut enemmän, mutta ei saanut mitään. Sattuma on osa peliä. Tuo ottelusarja näytti sen, että kurinalaisesti puolustava joukkue voi tehdä oikeasti kiusaa sarjan parhaillekin joukkueille.

Tatarstanin kakkosseura ei ole koskaan sijoittunut runkosarjassa "isoveljeään" Ak Barsia korkeammalle tai edennyt pudotuspeleissä pidemmälle. Viime kaudella nähtiin yksi joukkueiden välinen kohtaaminen, jossa Ak Bars oli pahasti helisemässä Neftehimikin käsittelyssä. Tuossa ottelussa nähtiin, mihin Neftehimik parhaimmillaan pelillisesti pystyy.

Sibir on ollut vuosia joukkue, joka ei materiaaliltaan kuulu idän parhaisiin joukkueisiin, mutta sitoutuminen noudattamaan kurinalaisesti päävalmentajan pelitapaa ja erinomainen joukkuepelaaminen pitävät sen usein aivan kärkitaistelussa mukana. Neftehimikistä on pikku hiljaa kasvamassa uusi Sibir itäiseen konferenssiin.

Maalivahdit:

Ville Kolppanen (FIN)

Ivan Lisutin

Kolmatta kauttaan Nižnekamskissa aloittava 23-vuotias Ville Kolppanen pelasi ensimmäisen kautensa ailahdellen, parantaen kauden loppua kohden. Viime kaudella hän ei ehtinyt pelata kuin muutaman pelin ennen kuin paha loukkaantuminen päätti nuoren maalivahdin kauden. Hän pelasi nuo ottelut erinomaisella tasolla. Nuoreen suomalaiseen riittää luottoa Nižnekamskissa.

Ville Kolppasen kausi meni pilalle pahan loukkaantumisen vuoksi
Kuva © Timo Savela

Lokomotiviin lähtenyt viime kauden ykkösvahti Aleksandr Sudnitsin oli vahva läpi kauden. Kesken kauden Torpedosta saapunut Ivan Lisutin, 29, torjui vajaat 20 ottelua peräti torjuntaprosentilla 94,6. Kolppasen toipuminen ja Lisutinin mainiot otteet tekivät Sudnitsinin menettämisestä helpompaa.

Joukkueen pienikokoinen kolmosvahti Rafael Hakimov, 26, oli hyvä toissa kaudella Metallurg Novokuznetskin ykkösmaalivahtina jatkuvassa kiekkosateessa. Viime kaudella hän pääsi pelaamaan vain kuutisen minuuttia Salavatin maalilla, kun pääosa kaudesta kului seuran farmijoukkueessa VHL:n puolella.

Siellä Hakimov oli tilastojen valossa todella hyvä. Neftehimikillä on todella mielenkiintoinen maalivahtikolmikko, joista kuka vain voi periaatteessa ottaa ykkösvahdin tontin. Kolppanen on kuitenkin lähtökohtaisesti tämän joukkueen ykkösvahti.

Puolustus:

Jevgeni Rjasenski - Andrei Sergejev

Nikita Štšitov - Maksim Berezin

Kirill Ljamin - Ivan Lekomtsev

Neftehimikin peli nojaa tiiviiseen puolustamiseen, mitä auttaa tietenkin se, että joukkueelta löytyy useita laadukkaita puolustavia puolustajia. Viime kauden neljästä eniten pelanneesta puolustajasta kaikki jatkavat tulevalla kaudella joukkueessa. Puolustus on isokokoinen ja sarjan fyysisimpiä. Kiekollista osaamistakin löytyy jonkin verran, tosin todellinen viivapelote seuralta puuttuu.

Viime kaudella Neftehimik puolusti erinomaisesti varsinkin oman puolustusalueen keskustan, jonka vuoksi sitä vastaan ei ollut helppo päästä maalipaikoille parhailta sektoreilta. Pääosin KHL-joukkueet taitavat nykyään kurinalaisen viisikkopuolustamisen taidon, mutta Neftehimik ansaitsee silti erityismaininnan viime kauden suorituksillaan. Neftehimik päästi koko sarjassa seitsemänneksi vähiten maaleja.

Puolustajista viime kaudella selkeästi eniten vastuuta sai pudotuspeleissä lähemmäs puolta tuntia ottelua kohden pelannut Jevgeni Rjasenski, 29, joka on maailmanmestari keväältä 2012. Hänet muistetaan TsSKA:n ja SKA:n riveistäkin. Kesken kauden 2014-15 Rjasenski palasi yllättäen Nižnekamskiin, jossa hän kiekkoili ensimmäiset KHL-kautensa.

Rjasenski on todella vahva kaksikamppailuissa, ja hänen valtava kokemuksensa paistaa kaukalossa. Vahva yleispuolustaja, joka blokkaa kiekkoja ja taklaa ahkerasti.

Andrei Sergejev, 25, tuo joukkueeseen erinomaista puolustusosaamista ja fyysisyyttä. Hän on kehittynyt muutaman viimeisen kauden aikana selkeästi, ja kuuluu joukkueensa tärkeimpiin puolustajiin. Hyvällä laukauksella varustetun Sergejevin pelistä on pudonnut tietynlainen höntyily pois.

Puolustajista selkeästi eniten viime kaudella laukonut Kirill Ljamin, 30, ehti pelata useita kausia Avangardissa, jossa oli jatkuvasti TOP6-pakki. Hän on terrierimäinen, hyvä kiekollisena ja luotettava puolustaja.

25-vuotias, isokokoinen ja monipuolinen yleispuolustaja Maksim Berezin on nimi, jolta on Nižnekamskissa odotettu paljon. Hän on hyvä kiekollisena, fyysinen ja laittaa kroppaa surutta laukausten eteen. Vielä on matkaa sarjan puolustajien terävimpään kärkeen, toki hän on jo nyt Neftehimikin luottopuolustajia.

Puolustuksen vanhin pelaaja Nikita Štšitov, 33, on kiekollisilta ominaisuuksiltaan puolustuksen eliittiä. Kesken viime kauden seuraan Sotšin palmujen alta palannut pakki teki toissa kaudella Sotšin kapteenina peräti 31 pistettä. Štšitov on kuitenkin enemmän yleispuolustaja kuin varsinainen hyökkäävä kiekollinen puolustaja. 27-vuotiaalta Denis Kuzminilta voi odottaa kiekolliseen peliin hieman apua.

Lähes kaksimetrinen "jääkaappi-pakastin" -yhdistelmä Dmitri Ogurtsov, 22, on kulmikkaasti luisteleva kovaotteinen pakki, jonka rooli kasvoi pudotuspeleissä, vaikka runkosarjassa vastuuta tuli pakeista vasta kahdeksanneksi eniten.

Ogurtsov on monen muun Neftehimikin puolustajan tavoin fyysinen pakki. Hän on yksi niistä, joilta voidaan mahdollisesti odottaa isojakin tekoja tulevalla kaudella. Kesän viimeisimpiin hankintoihin kuului Avangardin runkopuolustajan Ivan Lekomtsevin, 31, palkkaaminen.

Neftehimikin puolustus ei ole nimekkäimpiä, mutta puolustussuuntaan sen työskentely oli viime kaudella ainakin lähellä kiitettävää tasoa. Epäonnistunut konkaripakki Aleksei Bondarev ja taitavasti luisteleva Aleksandr Jevsejenkov eivät ole oikeastaan edes menetyksiä, sillä kumpikaan ei varsinaisesti onnistunut seurassa. 

Hyökkäys:

Dan Sexton (USA) - Tomi Sallinen (FIN) - Richard Gynge (SWE)

Konstantin Makarov - Dmitri Makarov - Jegor Milovzorov

Sergei Konkov - Igor Polygalov - Jevgeni Grigorenko

Bogdan Jakimov - Andrei Stas (BLR) - Pavel Porjadin

Tammikuun puoleen väliin asti päävalmentajana toiminut vanhan liiton päävalmentaja Vladimir Krikunov on tunnettu paitsi erikoisista ja järjettömistäkin harjoitusmetodeistaan, niin myös siitä, että hänen joukkueensa osaavat puolustamisen taidon. Hyökkäyspelaaminen oli hänen alaisuudessaan kuitenkin vailla selkeitä linjoja.

Peteris Skudran kanssa nyrkkejä harjoituspelissä heilutelleen Jevgeni Popihinin alaisuudessa uskon hyökkäyspelaamiseen tulevan enemmän järkeä. En tiedä, millä Skudra sai Popihinin provosoitua nyrkkitappeluun, sillä Popihinin "rikoshistoria" oli aiemmin puhdas.

Hyökkäys on uusiutunut kesän aikana, kun muutama joukkueen parhaimmistoon kuulunut hyökkääjä on vaihtanut maisemaa. Tilalle on tullut lukuisia uusia nimiä, joiden myötä Neftehimikin hyökkäys vaikuttaa vahvistuneen.

Joukkueen hyökkäyksen ykköstähti on kolmatta kauttaan seurassa aloittava Dan Sexton, 29, jonka viime kaudesta puolet kului sairastuvan puolella. Hänellä on erinomainen pelikäsitys, rannelaukaus, syöttötaito ja luistelunopeus - tiivistetysti, hän on loistavalla työmoraalilla varustettu hyökkäyspään täsmäase.

Tomi Salliselle on tarjolla toinen kärkisentterien tonteista
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Joukkueen muut ulkomaalaishyökkääjät ovat Richard Gynge, 29, Tomi Sallinen, 27, ja Valko-Venäjän maajoukkueesta tuttu tunnollinen kahden suunnan sentteri Andrei Stas, 27. Toissa kaudella Admiralin väreissä vahvan kauden pelannut Gynge palaa KHL:ään takaisin vuoden jälkeen.

Hän oli viime kaudella Växjö Lakersissa SHL:n pistepörssin viides. Erinomaisella laukaisu- ja kiekonkäsittelytaidolla varustettu laitahyökkääjä on takonut kovia maalimääriä KHL:ssä ja SHL:ssä. Erityisesti ruotsalaiseen kohdistuu suuria odotuksia tuloksen teosta. Nyt tarvitaan maaleja!

Jokereissa viime kaudella pelannut Jere Sallinen lähti yrittämään NHL-uran luomista Edmontoniin, mutta hänen isoveljensä Tomi pelaa puolestaan tulevalla kaudella ensimmäisen kautensa KHL:ssä. Hyvin luisteleva kahden suunnan sentteri on juuri Neftehimikin näköinen pelaaja.

Stas muistetaan toissa kaudelta TsSKA:sta. Hän pelasi jo viime kaudella Nižnekamskissa. Tunnollinen valkovenäläinen on kova tekijä alivoimalla ja mainio sentteri alempiin ketjuihin 

KHL-uransa Neftehimikissä aloittaneet Dmitri Makarov, 32, ja Admiralissa hurjaa jälkeä viime kaudella tehnyt Konstantin Makarov, 30, ovat veljeksiä. Vuosien tauon jälkeen veljekset nähdään jälleen yhdessä seurassa, josta heidän matkansa KHL:ssä alkoi.

Kolme viimeisintä kautta Salavatissa hieman laskusuhdanteella pelannut Dmitri kuuluu edelleen sarjan laatusenttereiden joukkoon. Hitaan ja pehmeän sentterin pelinäkemys ja syöttötaito ovat todella korkealla tasolla.

Konstantin muodosti Admiralin erinomaisen ykkösketjun yhdessä Aleksandr Kuznetsovin ja Artjom Podšendjalovin kanssa. Nähdäänkö veljekset heti kaudenavauksessa samassa ketjussa? Erittäin luova Dmitri ja todella maaliahne Konstantin tuovat aivan uudenlaista ulottuvuutta ja ratkaisuvoimaa hyökkäyspelaamiseen.

Maalintekovoimaa odotetaan erityisesti kaksikolta Jegor Milovzorov, 28, ja Jevgeni Grigorenko, 24. Tasapaksun kauden Neftehimikissä pelannut Milovzorov aloittaa seurassa jo kuudennen peräkkäisen kautensa. Kovia tehoja sarjassa takonut Milovzorov on erittäin nopea, taitava, arvaamaton ja kovalla laukauksella varustettu laitahyökkääjä. Pienikokoisen hyökkääjän rytminvaihdokset ovat olleet vuosien saatossa myrkkyä vastustajille.

Metallurg Magnitogorskista toissa kaudella peliajan perässä Neftehimikiin tullut Grigorenko osoittautui hyväksi hankinnaksi. Hänessä on selkeästi maalintekijän vikaa.

Joukkueen kesän viimeisimpiin hankintoihin kuului 34-vuotias konkarihyökkääjä Sergei Konkov, joka saapui Lokomotivista. Hän on voittanut urallaan kaksi Gagarin Cupia Dinamo Moskovassa. Konkov on taistelun ruumiillistuma. Hänen energisyytensä, nopeutensa, taistelutahtonsa ja röyhkeytensä ovat asioita, joita Neftehimik tarvitsee.

Hän oli vielä toissa kaudella ilmiliekeissä Lokomotivin edetessä aina välieriin asti. Viime kausi jätti kuitenkin paljon parantamisen varaa. Kovaa työmoraalia tuovat Konkovin lisäksi muun muassa Alševskyn kaksoset Jaroslav ja Stanislav.

Viime kaudella säväyttänyt vasta 19-vuotias energiapommi Pavel Porjadin oli erittäin hyvä Jokereita vastaan Helsingissä pelatussa ottelussa. Pienikokoinen laitahyökkääjä on todella nopea, taitava, hyvä kahteen suuntaan, uhrautuva ja hyvällä asenteella pelaava ikiliikkuja. Toissa kaudella SHL:n suurseura Skellefteån tehokkaimpiin hyökkääjiin kuulunut Kirill Kabanov, 24, jäi Salavatissa olemattoman pieneen rooliin.

Edmonton Oilersin varaama Bogdan Jakimov, 21, on isokokoinen, voimakasrakenteinen, luova ja pehmeillä käsillä varustettu hyökkääjä. Hän tuli AHL:stä loppukaudesta Neftehimikiin, mutta vastuu jäi vähäiseksi. Hänen rooliaan joukkueessa on hyvin vaikea arvioida. Jakimov saattaa hyvin pelata laidalla, sillä sentteriosastolla paikat ovat vähissä.

Vaikka seuran sisäisen pistepörssin kaksi kärkinimeä Mihail Žukov ja Jeff Taffe vaihtoivat maisemaa, on hyökkäys vahvistunut. Paluumuuttajiakin on iso liuta. Jos Popihin saa luotua pelaajien vahvuuksia erinomaisesti hyödyntävän pelitavan, voi tällä hyökkäyksellä päästä pitkällekin.

Yhteenveto:

Pelaajaliikenne Nižnekamskissa on ollut poikkeuksellista, sillä sisään on virrannut valtava määrä pelaajia, kun pois on lähtenyt vain muutamia mainitsemisen arvoisia. Monet hankinnat vaikuttavat vielä ennakkoon sellaisilta, joita seura juuri kaipasikin.

Olisiko tämä oikeasti se kausi, kun joukkue voisi lyödä jopa Ak Barsin runkosarjassa? Tuohon toki vaaditaan venymistä, mutta tämä joukkue on rakenteeltaan todella mielenkiintoinen. 100 pisteen rajan rikkominen ei mikään mahdottomuus ole, kaukana siitä.

Puolustus- ja maalivahtipeli ovat tulevallakin kaudella ennakkoon joukkueen suurimmat vahvuudet. Erityisesti viisikkopuolustaminen pitäisi olla jälleen korkealla tasolla. Tuosta nähtiin hyvä esimerkki pudotuspeleissä Avangardia vastaan. Neftehimikin alivoima oli tilastojen valossa koko sarjan parasta. Alivoimapelin prosentit eivät yllätä, kun joukkueessa on edelleen tuon taitavia erikoismiehiä.

Hyökkäys on vahvistunut, terävin kärki on laajentunut ja pelaajiston taso monipuolistunut uusien muutosten myötä. Ennen kaikkea seurassa jo aiemmin nähtyjä laadukkaita pelaajia on palannut maailmalta takaisin. Terävin kärki ei millään kestä vertailussa sarjan parhaimmille joukkueille, mutta joukkueella on kuitenkin laatua riveissään.

Mielenkiintoinen yksityiskohta löytyy koti- ja vieraspelaamisesta. Neftehimik on ollut viimeisen kahden kauden aikana hyvä vierasjoukkue, mutta kotona pelaaminen on tökkinyt pahasti. Otos on toki pieni, joten tuo voi sisältää paljon sattumaakin. Joukkueen kannattajat eivät ainakaan ole lähelläkään äänekkäimmästä päästä.

Kaupunkina Nižnekamsk on hyvin karun näköinen, eikä jäähalli juuri eroa kaupunkikuvasta. Areenan toinen sivukatsomo loistaa poissaolollaan.

Päävalmentaja Popihinin taitojen riittävyys on myös kysymysmerkki, sillä hänen aiemmat pestinsä KHL:ssä eivät ole varsinaisesti vakuuttaneet. On kuitenkin todettava, että loppukaudesta Neftehimikin pelaamisessa oli sellaisia piirteitä, joiden valossa uskaltaa ennustaa seuralla vähintään pudotuspelipaikkaa. Nyt on Neftehimikin aika nousta Tatarstanin ikuisen kakkosseuran varjoista estradille.

Arvio: Pudotuspelien ulkopuolelle jääminen olisi pettymys vahvistuneella joukkueella. Itäisessä konferenssissa sijoille 6-8.

Perustettu: 1968
Kotikaupunki: Nižnekamsk
Kotihalli: Nižnekamskin jääpalatsi (5500)
Kausia KHL:ssä: 8
Pudotuspeleissä: 5/8
Menestys: Itäisen konferenssin välierät 2010
Päävalmentaja: Jevgeni Popihin (2. kausi)
Suomalaispelaajat: Ville Kolppanen, Tomi Sallinen
Muut ulkomaalaisvahvistukset: Richard Gynge, Aleksandr Kitarov, Dan Sexton, Andrei Stas
Viime kausi: Runkosarjassa 8. (itäinen konferenssi). Putosi pudotuspelien avauskierroksella Avangardille 0-4 lukemin.

Hyökkäyksen tähti: Dan Sexton, LH
Puolustuksen tähti: Jevgeni Rjasenski
Tutkan alla: Konstantin Makarov, LH
Nuori talentti (U22): Pavel Porjadin, 19, LH

» Lähetä palautetta toimitukselle