Nedorost, Hershey ja muita kuulumisia

NHL / Artikkeli
Avalanchen viime kesän ykkösvaraus Vaclav Nedorost teki kolmivuotisen sopimuksen organisaation kanssa. Sopimuksen rahallinen arvo yli 3 miljoonaa dollaria, josta 1,3 miljoonaa tuli allekirjoitusbonuksena. Ensimmäisen vuoden peruspalkka on 474 000 dollaria, toisen 550 000 ja kolmannen 615 000 taalaa. Sopimus on samaa suuruusluokkaa kuin Alex Tanguayn ja Martin Skoulan kaksi kautta sitten tekemät sopimukset. Sopimuksen allekirjoituksen jälkeen Nedorost liittyi AHL:n pudotuspeleissä kamppalevan Hershey Bearsin joukkueeseen.

Hersheyn kuulumisia

Hershey Bears joutui runkosarjan lopussa tiukoille New Jerseyn farmijoukkueen Albany River Ratsin kanssa ja varmisti pääsynsä AHL:n pudotuspelihin vasta toiseksi viimeisellä ottelukierroksella. Loppuvaiheen puristuksessa rookie maalivahti Philippe Sauve oli yksi joukkueen ratkaisupelaajia, samoin kuin joukkueen kapteeni Brad Larsen. Valmentaja Foligno on ollut tyytyväinen myös nuoren puolustajan Aleksander Riazantsevin loppukauden otteisiin.

Runkosarjan lopuksi Bearsin pelaajia muistettiin henkilökohtaisilla palkinnoilla. Joukkueen parhaana puolustajana palkittiin Rick Berry, vuoden tulokas oli Philippe Sauve, joka sai myös tärkeimmän pelaajan (PNC MVP Award) palkinnon. Toinen maalivahti Frederic Cassivi valittiin vuoden mieheksi (AON Man of the Year Award), joten ainakin palkitsijoiden mielestä maalivahdeilla on ollut kauden aikana runsaasti töitä. Kauden aikana eniten kehittyi Yevgeni Lazarev (Most improved player) ja Nick Bootland sai faniklubin myöntämän ”Unsung Hero”-palkinnon. Tämä ”Unohdetun sankarin” palkinto myönnetään usein joukkuetovereiden korkealle arvostamalla näkymättömän työn raatajalle. Bootland ei kauden aikana montaakaan maalia tehnyt, mutta usein maalit tulivat tärkeään paikkaan ja sen lisäksi hän oli valmis pudottamaan hanskansa tarpeen vaatiessa. Nickin pikkuveli Darryl oli Coloradon kahdeksannen kierroksen (#252) varaus viime kesänä. Plus-miinus tilaston voittivat Brian Willsie ja Steffon Walby (+5).

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Bearsit kohtasivat divisioonansa voittajan Kentuckyn. Ennakkoarvioiden mukaan Kentuckyn olisi pitänyt hoidella Hershey helposti, mutta kaikkien yllätykseksi Hershey voittikin ottelusarjan puhtaasti otteluvoitoin 3-0 (AHL:n pudotuspelien ensimmäinen kierros pelataan paras-viidestä systeemillä). Otteluista kaksi päätyi vasta jatkoajalla, ensimmäisessä ottelussa ratkaisumaalin teki puolustaja Rick Berry ja toisessa laituri Steffon Walby. Sarjan paras pelaaja oli Hersheyn luotettava maalivahti Frederic Cassivi. Ennen AHL:n pudotuspelien alkua ei ollut selvää kumpaa maalivahtiaan, Cassivia vai Sauvea, valmentaja Mike Foligno hän peluuttaisi. Lopulta hän päätyi kokeneempaan Cassiviin - ja tämä on palkinnut valmentajansa luottamuksen hienoilla peleillä (torjuntaprosennti yli 95). Kentuckyn maalissa Vesa Toskala pelasi hyvän sarjan Hersheytä vastaan, mutta ei saanut riittävästi tukea oman joukkueensa hyökkääjistöltä.

Coloradon toissa kauden ykkösvaraus Mihail Kuleshov on pelannut kaikissa Hersheyn pudotuspeleissä ja sai maalitilinsä auki toisen kierroksen avauskamppailussa Norfolkia vastaan. Viimeisimmässä pelissä hän tosin on pudonnut joukkueen ekstrahyökkääjäksi ja pelasi vain pari vaihtoa pelissä. Norfolk-sarjan avaus oli Sauven ensiesiintyminen pudotuspeleissä, mutta hän ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla (Admirals voitti pelin 4-2). Seuravat kolme peliä maalissa on pelannut Cassivi, joka on onnistunut kasvattamaan voittoputkeaan peräti kuuteen peliin. Voitoista viides, siis Norfolk-sarjan toinen, tuli jatkoajalla. Ja toisen kerran ratkaisijana oli puolustaja Rick Berry. Hersheyllä onkin sarja katkolla ensimmäisen kerran sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ja seuraavan yönä heti toisen kerran.

Hyökkääjistä ovat edukseen esiintyneet ainakin Yevgeni Lazarev, joka jakaa joukkueen pistepörssin johdon (1+6) ja johtaa plusmiinustilastoa (+6) sekä johtava maalintekijä Brian Willsie (4). Vaikka Lazarev onkin pelannut hyvin, niin hänen laukaisutaidossaan on kehittämisen varaa. Runkosarjassa Lazarevin laukaisutarkkuus oli 9,7 % ja pudotuspeleissä se on ”puolustajamainen” 5,6 % (18 vetoa, 1 maali). Puolustuksessa on pääasiassa menty veteraanipitoisella seitsikolla Stewart Malgunas, Brent Thompson, Dan Smith, Brian White sekä nuoremmista mukana ovat olleet Berry, Riazantsev ja Ben Storey.

Organisaation nuorista lupauksista Hersheyn playoffs-porukkaan ovat liittyneet juniorikautensa päättäneet laituri Jordan Krestanovich ja puolustaja Agris Saviels. He eivät ole kuitenkaan käytänössä saaneet peliaikaa, mutta voittavaa joukkuetta ei kannata lähteä muuttamaan. Myös vuoden 2000 varaus maalivahti Blake Ward kävi Hersheyssä, mutta hän ei onnistunut läpäisemään lääkärintarkistusta. Viimeisimpänä joukkoon liittyi Vaclav Nedorost, mutta hän ei ole ehtinyt vielä pelata yhdessäkään ottelussa. Nedorost tuli Herseyhin pudottuaan Tsekin aikuisten MM-kisoihin valmistautuvasta pelaajaryhmästä. Hänen pääsynsä aikuisten maajoukkuevalintaleirille kuitenkin kertoo, että kyseessä on erittäin lahjakas pelaaja.

Muiden varausten kuulumisia

WHL:n pudotuspeleissä ei jatka enää yhtään Avalanchen organisaation pelaajaa. Jordan Krestanovichin joukkue Calgary Hitmen putosi toisella Red Deerille voitoin 2-4. Krestanovich ei ehkei onnistunut pudotuspelissä aivan yhtä hyvin kuin runkosarjassa, mutta hän kuitenkin keräsi kokoon 8 + 4 pistettä 12 pelissä (joukkueen paras maalintekijä). Plusmiinuslukema oli kuitenkin miinuksen puolella (-3). Kurt Sauerin Spokane putosi Portlandille läntisen konferenssin loppuottelussa voitoin 1-4. Sauer pelasi Spokanen 12 pelistä vain kolmessa (1+0, +4).

OHL:ssä Bellevillen Branko Radojonevic valittiin liigan ykkös all-starsiin ja keräsi runkosarjassa komeat pisteet 34+70 = 104, 77 PIM (+45). Belleville kohtaa konferenssin loppuottelussa Sudburyn, mutta tähän mennessä slovakki Radivonevic on tehnyt kymmenessä ottelussa tehot 6+10. Torontossa pelaava Darryl Bootland pelasi hyvän runkosarjan, mutta pudotuspeleissä tehot hiipuivat sekä Darrylillä että koko joukkueella. Yksikään Coloradon varauksista ei päässyt OHL:n valmentajien ”Coaches poll”-listoille. Ko. äänestyksessä liigan valmentajat äänestävät kauden lopussa konferensinsa pelaajia eri kategorioissa esim. kovin laukaus, paras taklaaja, kehittynein pelaaja, paras hyökkäävä puolustaja jne.

QMHJL:ssä Radin Vrbatan joukkue Shawnigan jatkaa vielä pudotuspelejä, mutta Sergei Kliazminin Halifax ja Kristian Kovacin Victoriaville ovat jo pudonneet jatkosta. Quebecin liigan runkosarjassa ja Tsekin maajoukkueessa edukseen esiintynyt Vrbata ei ole vielä tehnyt sopimusta Avalanchen kanssa, ja saa nähdä meneekö tsekki toistamiseen varaustilaisuuteen. Viime vuonna Coloradon varaus Ramzi Abid (toinen kierros #28 - 98) ei suostunut Coloradon sopimustarjoukseen, vaan meni uudelleen varattavaksi. Phoenix otti nuoren miehen kolmannella kieroksella, ja teki Abidin kanssa rahakkaan (kolmen miljoonan taalan) sopimuksen. Eli ainakin Abidin tapauksessa ahneus kannatti, sillä Avalanchelta hän ja hänen agenttinsa Bob Sauve eivät varmastikkaan olisi saanut yhtä isoa sopimusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle