Naisten Liiga: Häme peesaa hallitsevan mestarin kannoilla

Muut Sarjat / Artikkeli
Kuuden ottelun jälkeen Naisten Liigan kärkipaikka on Kärppien hallussa, Ilveksen ollessa tasapisteissä huonommalla maalierolla.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Tälle kaudelle Naisten Liigaksi uudistuneen entisen naisten SM-sarjan kärkipaikkaa pitää kuuden pelatun ottelun jälkeen hallitseva mestari Kärpät. Ilves ja HPK seuraavat tiukasti kannoilla. Seuraavassa katsaus joukkueiden alkutaipaleeseen sarjataulukon mukaisessa järjestyksessä.

1. Kärpät, 14 p.

Kauden alla kaikki harjoitusottelunsa hävinnyt viime kevään mestari sai viimevuotiseen tapaan pelinsä kulkemaan täsmälleen sarja-avauksesta. Viime kevään finaalivastustaja Bluesin kaataminen ja jatkoaikavoitto pronssimitalisti KalPasta tuottivat Kärpille arvokkaat viisi pistettä avausviikonlopusta.

Saija Tarkki johtaa Kärppien sisäistä pistepörssiä tehoin 4+9.
Kuva © Sirpa Pöyhönen

Mestaruusviirin nostolla aloitettu kotiavaus Kuortaneen emäntinä palautti kuitenkin Kärpät takaisin maanpinnalle: voittaminen vaatii nöyryyttä ja hikistä työntekoa. Punainen lanka löytyi tappion jälkeen nopeasti ja kolmessa seuraavassa ottelussa Kärpät on jättänyt vastustajansa nollille. Oman kautensa vahvasti aloittanut HPK oli yllättävänkin pehmeä Kärppien käsittelyssä.

Viime kaudella kolmen maalivahdin ja neljän kentän leveyteen nojannut Kärpät menetti tärkeitä syömähampaita Johanna Koiviston ja Hanna Arolan pistettyä hokkarit naulaan ja Jenna Tuovisen palattua kotikaupunkiinsa RoKin riveihin Naisten Mestikseen. Lisäksi joukkue kärsii nyt useista loukkaantumisista. Uusista tulokkaista etenkin Kuortaneelta Ouluun siirtynyt Niina Koukkula (4+2) on löytänyt pistejyvän.

Maaottelutauolla lokakuun alussa Kärpät kävi Kuortaneella paikkaamassa Japanin poisjääntiä alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueturnauksesta. Isa Rahusen, Saila Saaren ja Suvi Käyhkön ollessa Naisleijonien mukana Ahvenanmaalla Finnkampenissa, Kärpät sai turnaukseen muutaman täydennyspelaajan Kuortaneen riveistä.

Tšekin tyttömaajoukkue ja Suomen Tyttöleijonat antoivat Kärpille oppitunnin, mutta turnauksen heittopussiksi jäänyt Norja kaatui selvin numeroin.

2. Ilves, 14 p.

Muutamana viime vuotena vaisummin pärjännyt Ilves sai tälle kaudelle kovia vahvistuksia, muun muassa pistepörssejä kaudesta toiseen Bluesin riveissä dominoineen Linda Välimäen (10+3). Ilvestä pidettiinkin kauden alla yhtenä vahvimmista ennakkosuosikeista.

Naapurijoukkue HPK kuitenkin yllätti kauden ensimmäisessä ottelussa Ilveksen pelihousut vielä nilkoissa. Ottelun ja samalla siis myös Naisten Liigan ensimmäisen maalin HPK teki kuvaavasti alivoimalla.

Ilveksen Mari Saarinen nimesi päävalmentajista kovimman tulostavoitteen joukkueelleen kauden alla: suoraan välieriin eli runkosarjassa kahden parhaan joukkoon. Tähänastisen perusteella Ilveksellä näyttäisi olevan siihen kaikki mahdollisuudet. Ensimmäisen ottelun jälkeen Ilves on kaatanut niin Bluesin, KalPan, revanssissa HPK:n jatkoajalla ja Kuortaneen kuin nollakerhoon jämähtäneen Lukonkin.

Tavoitetta kuitenkin helpottaisi, jos Välimäen maalinälkä tarttuisi myös joukkuekavereihin. Välimäki on seuran vaihtumisesta huolimatta jälleen sarjan pistepörssin kärjessä, mutta toisiin kissapetoihin tehot eivät ole vielä tarttuneet. Ilveksen sisäisen pistepörssin kakkonen Sari Kärnä (2+5) on sarjan pistepörssissä vasta sijalla 14.

3. HPK, 13 p.

Alkukauden ehkäpä suurin yllättäjä on ollut viime keväänä pronssiottelun KalPalle hävinnyt HPK. Onhan HPK ollut vuosikausia yksi sarjan vahvoja joukkueita, mutta harvemmin sarjataulukon piikkipaikalla. Ainakaan maalivahtiosastoa ei voi sanoa heikoksi, kun maajoukkueen luottovahteihin lukeutuva Meeri Räisänen liittyi joukkueeseen.

Meeri Räisänen on Naisten Liigan torjuntatilastoissa toisella sijalla.
Kuva © Sirpa Pöyhönen

Hämeenlinnalaisten maalinteko on toistaiseksi ollut pitkälti Anniina Kaitalan (5+6) varassa. HPK tarvitsee jatkossa muiltakin pelaajilta enemmän kuin yhden maalin nokkaa päälle.

4. Blues, 9 p.

Hopeamitalisti Bluesin kausi alkoi vaisusti pisteiden valossa. Avausviikonlopun saldo oli pyöreä nolla, mutta toki vastustajatkin olivat Kärpät ja vahvuutensa näyttänyt Ilves. Kuortaneelta selvin luvuin haettu voitti osoitti, että Blues kykenee edelleen voittamaan muitakin kuin KJT:n ja Lukon.

Kauden alla espoolaiset saivat kylmää vettä niskaansa Jussi Salonojan ilmoitettua Espoo Unitedin luopuvan naisjoukkueistaan. Tiukassa aikaikkunassa joukkue organisoitui omaksi yhdistyksekseen ja palasi perinteikkääseen Blues-nimeen.

Unitedin kautta saadut harjoitteluolosuhteet Espoon Tapiolassa saatiin säilytettyä ennallaan, mikä on olympialaisiin valmistautuville maajoukkuepelaajille varmasti helpotus. Päävalmentaja Sami Haapasen mukaan seurasotku ei vaikuttanut kauteen valmistautumiseen millään lailla.

Maalihai Välimäen Ilvekseen siirtymisestä huolimatta hänen vanha tutkaparinsa Annina Rajahuhta (7+4) takoo edelleen vakuuttavasti tehopisteitä Bluesille.

5. Kuortane, 9 p.

Jääkiekkoliiton naiskiekon kehitysprojektina Kuortaneen urheilulukioon perustetun Team Kuortaneen kokoonpano uudistuu lähtökohtaisesti vuosittain suurelta osin. Elämäntehtävänään muille joukkueille pelaajia kasvattava Kuortane ylsi edelliskaudella runkosarjan neljänneksi.

Tänä syksynä nuori joukkue on saanut saalistettua yhden arvokkaan päänahan ryöstettyään Kärppien juhlaottelusta täydet sarjapisteet. Muutoin urheilulukiolaiset ovat pärjänneet toistaiseksi vain Lukolle ja KJT:lle. Kauden mittaan kuortanelaisilta on kuitenkin lupa odottaa lisää voittoja. Kokeneemman ikäluokan pelaajat Petra Nieminen (6+5), Sara Säkkinen (2+3) ja Sini Karjalainen (1+2) ovat vakiinnuttamassa pelipaikkojaan maajoukkueessa ja lisää kykyjä on kasvamassa.

6. KalPa, 7 p.

Muutamien vaisujen vuosien jälkeen KalPa petrasi viime kaudelle esitystään tuntuvasti uuden päävalmentajan, entisen oman pelaajan Marjo Voutilaisen johdolla ja päätyi pronssimitaleille asti. Tälle kaudelle Voutilainen paalutti tavoitteeksi vähintään säilyttää viimevuotinen taso.

Linda Välimäki siirtyi täksi kaudeksi Espoo Unitedista Ilvekseen. Tuttu tehoilu on jatkunut myös uudessa seurassa, sillä Välimäki johtaa pistepörssiä tehoilla 10+3.
Kuva © Sirpa Pöyhönen

Kuopiolaisten kausi käynnistyi reippaasti voitolla Kuortaneesta ja joukkue venyi Kärppiäkin vastaan jatkoajalle, mutta sen jälkeen KalPa ei ole toistaiseksi voittanut yhtään ottelua vahvemman kastin joukkuetta vastaan. Yhden maalin tappioiden kääntäminen voitoiksi ei tosin välttämättä vaadi suurta harppausta KalPalta.

Joukkueessa on useita taitavia pelaajia, kuten maajoukkueen vakiokalustoon syystäkin kuuluva Tanja Niskanen (6+3), Johanna Juutilainen (1+2) ja vasta 15-vuotias nouseva taituri Elisa Holopainen (6+4).

7. KJT, 6 p.

Keväällä karsintojen kautta sarjapaikkansa säilyttäneellä KJT:llä on paljon kotiläksyjä tehtävänä saavuttaakseen uuden päävalmentajansa Mikko Tourosen nimeämän tavoitteen olla runkosarjassa kuuden parhaan joukossa ja siten pudotuspeleissä mukana.

Joukkue on onnistunut tähän mennessä saamaan pisteitä vain viime kauden sarjajumbo Lukolta. Kuortane pöllytti keravalaisia 6−0, viime kevään hopeamitalisti Blues 9−0 ja Kärpät peräti 16−0.

KJT:n meksikolaisvahvistukset Bertha Gonzalez (vas.) ja Maria Chavez.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Tulosten vaatimattomuudesta huolimatta KJT on ollut sarjan väriläiskä useilla eksoottisilla ulkomaalaisvahvistuksillaan. Tällä kaudella KJT:n paidassa viilettää kaksikin Meksikon maajoukkueen hyökkääjää, Maria Chavez ja Bertha Gonzalez. Maalivahtiosastolle tuli lisäksi kanadalaislähtöinen Amanda Schubert. Vahvistukset eivät tosin ole toistaiseksi saalistaneet vielä yhtäkään tehopistettä, ja Schubertin torjuntaprosenttikin on jäänyt reiluun 87 prosenttiin.

8. Lukko, 0 p.

Vuosi sitten lyhyellä varoitusajalla JYPin tilalle SM-sarjaan nostettu Lukko jäi debyyttikaudellaan sarjan viimeiseksi, mutta osoitti keväällä karsinnoissa ansaitsevansa pääsarjapaikan.

Päävalmentaja Hannu Roosin mukaan Lukko tavoittelee "ainakin pykälän" parannusta viime kaudesta. Joukkueensa kulmakivinä Roos näkee maajoukkuetason maalivahti Eveliina Suonpään ja kolme tasavahvaa kentällistä pelaajia. Yksi joukkueen kantavia voimia on epäilemättä myös Susanna Tapani (3+1), joka edustaa Suomea paitsi jääkiekon myös ringeten maajoukkueessa.

Ensimmäiset sarjapisteensä Lukko sai viime kaudellakin vasta kahdeksannessa ottelussa. Nyt Lukko on pelannut jo kahdesti lähintä kilpakumppaniaan KJT:tä vastaan ja hävinnyt molemmilla kerroilla, mutta ottelut ovat olleet varsin tasaväkisiä. Loput kolme keskinäistä kohtaamista Lukon olisi syytä hoitaa plakkariinsa, jos raumalaiset mielivät välttää jumbosijan. Toisaalta Lukko on onnistunut maalinteossa muitakin joukkueita vastaan.

Naisten Liiga jatkuu 14.10. ja 15.10. täysillä sarjakierroksilla. Molempina päivinä Tampereen Tesoma on kärkitaistojen näyttämönä kolmen kärjen kohdatessa. Lauantaina Ilves haastaa uudessa kotiluolassaan Kärpät, ja sunnuntaina vuorostaan HPK yrittää uudemman kerran Ilveksen selätystä.

» Lähetä palautetta toimitukselle