BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Näytön paikka: loukkaantumiset veteraanien riesana

LIIGA / Artikkeli
Jatkoajan Näytön paikka -pelaajaseurannan veteraanien alkukaudet ovat sujuneet pääosin hyvin. Muutama seurattava pelaaja on kuitenkin joutunut sairastuvan puolelle, ja lisäksi JYPin ykköstorjuja Sinuhe Wallinheimo siirtyi Venäjälle.

Suurin osa veteraaneista on jatkanut tasaista suorittamistaan, ja kärkinimet ovat jääkiekkoväellä varsin tuttuja. Tapparan Janne Ojanen ja HIFK:n Rem Murray pelaavat kumpikin hyvää kausia ja ovat joukkueelleen erittäin tärkeitä pelaajia. Sinuhe Wallinheimo oli JYPin selkeä ykkösvahti, mutta lopulta mies pakkasi laukkunsa ja suuntasi Moskovaan.

Selvää taantumista ei veteraanien otteissa ole ollut nähtävissä, mutta SaiPan Jaska Vilen ja Kärppien Kalle Sahlstedt ovat selvästi paranteneet peliään ensimmäiseen seurantajaksoon verrattuna.

Seurojen vanhimmista pelaajista liigan maalitykeiksi aikoinaan valittujen Petri Variksen ja Kai Nurmisen seurantajakso jäi lyhyeksi, sillä miehet joutuivat sairauslomalle. Sama kohtalo oli myös KalPan Mikko Laineella. Nurmisen ja Laineen odotetaan kuitenkin palaavan kaukaloon joulukuun aikana, mutta jokerikapteeni on sivussa runkosarjan loppupuolelle asti.

Juttusarjan ensimmäinen osa löytyy täältä, ja toinen täältä. Tässä kuitenkin katsaus tämän hetken tilanteeseen.

Ismo Kuoppala, Blues

Kuoppalan otteet ovat olleet varmempia ensimmäisen maaottelutauon jälkeen ja kauden avausmaali syntyi viimeisessä ottelussa ennen taukoa. Se oli samalla miehen liigauran sadas tehopiste. Lisäksi hän on saanut kauden aikana kolme syöttöpistettä. Tuoreimman jakson aikana hän ei jäänyt yhdessäkään ottelussa miinukselle.

Toisin kuin monet muut joukkueen puolustajat, Kuoppala on pysynyt pelikuntoisena, ja on ollut mukana kaikissa joukkueen otteluissa. Kun sama tapahtui myös viime kaudella, voi todeta ettei joukkueen loukkaantumiskirous ole vielä osunut häneen. Se onkin Bluesin kannalta hyvä uutinen, sillä Kuoppalaa tarvitaan jatkossakin.

Rem Murray, HIFK

Rem Murray pelaa edelleen tasaisesti, vaikka HIFK:n otteet ailahtelevatkin. Tehottomuudesta kärsivässä joukkueessa Murray on naputellut pisteitä kohtuullisesti, tehot 10+10=20 ovat joukkueen eliittiä, vain Kimmo Kuhdalla ja Steve Guollalla on yhtä monta tehopistettä.

Murray otteet ovat illasta toiseen tasaisen varmoja, mies jaksaa tehdä töitä molemmissa päissä kaukaloa. Jatkossa nikkarihyökkääjä voisi ottaa kenties vieläkin suurempaa roolia hyökkäyspäässä, edellytyksiä pisteiden tekoon on olemassa.

Kai Nurminen, HPK

Kai Nurminen ei jalkavammansa takia pystynyt auttamaan joukkuettaan tällä seurantajaksolla. Miehen merkitys on helppo arvioida jo pelkästään katsomalla HPK:n tehtyjen maalien tilastoa; "Kultarannetta" kaivataan Hämeenlinnassa jäälle todella kipeästi. Nykyisen tiedon mukaan Nurmisen paluu nähdään vielä joulukuun aikana.

Raimo Helminen, Ilves

Raimo Helminen jatkaa Ilveksessä tutussa kolmosketjun sentterin roolissa. Hyökkäyspäässä edellistä tarkastelujaksoa tehokkaammin esiintyneen konkarin suurin apu on kuitenkin alivoimalla. Ilveksen alivoima on koko liigan parasta ja siitä iso kunnia kuuluu paljon alivoimalla urakoivalle Helmiselle.

Joulukuun paikallisottelussa Helmisellä pimeni tunnetuin seurauksin. Mies ajettiin ulos hänen kohdeltuaan kaltoin Tapparan puolustajaa Teemu Aaltoa. Jälkeenpäin SM-liigan kurinpitäjä langetti tamperelaisryhmän kapteenille kolmen ottelun mittaisen pelikiellon, josta viimeisen Helminen kärsii vasta maajoukkuetauon jälkeen.

Petri Varis, Jokerit

Jokerien kapteeni Petri Varis aloitti kauden tahmeahkosti, mutta kokeneen laitahyökkääjän pelissä oli pieniä heräämisen merkkejä, kunnes loukkaantuminen marraskuun alkupuolella vei Variksen pitkälle sairauslomalle.

Varis parantelee leikattua rannettaan runkosarjan loppumetreille saakka, joten kaudesta tulee kapteenin osalta torso. Ennen loukkaantumistaan Varis ehti pelata 20 ottelua, joissa hän summasi tehot 3+7.

Sinuhe Wallinheimo, JYP

Konkarivahti parantaa entisestään kauden edetessä. Ykkösvahdin paikka pysyy tukevasti kokeneella torjujalla. Wallinheimon hyvät otteet ovat olleet tärkeä tekijä JYPin viime aikaisissa hyvissä esityksissä. Erityisesti vieraspeleissä Wallinheimo on tilkinnyt maalin suuta vähintäänkin kiitettävästi.

Kauden ensimmäiset nollapelitkin merkittiin tilastoihin HPK:n ja Ässien todetessa Wallinheimo liian vaikeaksi ohitettavaksi. Linnan juhlien lisäksi maalivahti on ehtinyt muuhunkin. "Sinkku" oli torjuntavastuussa seitsemässä edellisen tauon jälkeen voitetusta kahdeksasta ottelusta. Torjuntaprosentti 92,83 oikeuttaa neljännelle sijalle vakituisesti peliaikaa saavien maalivahtien vertailussa.

Maaottelutauolla Jyväskylästä kantautui kuitenkin yllättäviä uutisia. Ykkösvahti sai itänaapurista rahakkaan tarjouksen ja siirtyi kauden loppuun kestävällä sopimuksella Moskovan Dinamoon. Wallinheimo jätti JYPin maalille isot saappaat täytettäväksi.

Mikko Laine, KalPa

Laitahyökkääjä Laine on saanut edelleen vaihtelevasti vastuuta otteluissa. Laineen pelipaikka on löytynyt kolmos- tai neloskentästä. Peliaika on jäänyt kymmenen minuutin paikkeille.

Laineen ensimmäinen maali KalPan paidassa syntyi 27.11. Ässiä vastaan. Laiturin kuivakausi kilpipaidoissa kesti peräti 20 ottelua. Ässiä vastaan Laine tehoili komeat 4 (1+3) tehopistettä. Huonoksi onnekseen Laine loukkasi seuraavassa kamppailussa olkapäänsä ja on sivussa maaottelutaukoon saakka.

Tervehdyttyään Laineen on jälleen raivattava itselleen paikka pelaavassa kokoonpanossa, koska KalPan nuoret laitahyökkääjät ovat onnistuneet mainiosti saatuaan näytön paikan.

Kalle Sahlstedt, Kärpät

Kärppäsentteri on selvästi pystynyt nostamaan tasoaan, kun verrataan hänen otteitaan edelliseen arviontijaksoon. Osasyynsä tähän on ketjukavereilla, kun Juhamatti Aaltonen on saanut itsensä kuntoon ja toiselle laidalle on Tapparaan lähetetyn Timo Vertalan tilalle tullut Teemu Normio. Nykyisen trion kemiat ja roolitukset toimivat selvästi paremmin kuin aiemman kokoonpanon.

Parantuneet otteet näkyvät myös tilastoissa, sillä tarkastelujakson 11 ottelussa Sahlstedtin tehosarake on kohonnut neljä pykälää. Sahlstedt on pystynyt auttamaan joukkuettaan myös pisteiden muodossa, kun hän on nakuttanut jakson aikana lukemat 2+4=6.

Kevättä kohti Kärpät tarvitseekin Sahlstedtilta tehoja myös hyökkäyspäässä, jotta joukkue ei olisi ainoastaan ykköskenttänsä varassa. Näillä näkymin hänen roolinsa tulee pysymään entisellään, joten vähintään nykyisen tahdin ylläpito olisi välttämätöntä.

Erik Hämäläinen, Lukko

Maajoukkuetaukojen välissä veteraanipuolustaja Erik Hämäläisen kipparoima Lukko rämpi syvässä suossa ja kontrasti alkukauteen verrattuna oli huomattava, joskaan ei aivan käsittämätön. Kapteeni Hämäläisen on silti puolustajista ehkä vähiten katsottava peiliin; pisteitä jaksolla karttui vain kahden syöttöpisteen verran, mutta muuten vanhan herrasmiehen otteissa on näkyvintä uskomaton rauhallisuus tiukoissakin paikoissa.

Hämäläinen on pelannut molempiin suuntiin huonoinakin päivinä paremmin kuin vahvistukseksi hankittu ja vuosia nuorempi Doug O'Brien. Terveenä pysynyt Hämäläinen jatkaa tasaista vauhtia kohti peliä numero 1000. Juha Alénin jäätyä hiljalleen kokoonpanosta pois on "Eepi" ottanut roolia myös fyysisessäkin pelissä. Milloin putoavat hanskat, Erik?

Kentällä näkyvien otteidensa lisäksi Hämäläinen tuo ison panoksen joukkueen suorittamiseen pukukopissa. Jos joukkueen kapteeni korottaa äänensä, häntä kuunnellaan.

Marko Jantunen, Pelicans

Jantunen jatkoi siitä mihin jäi ennen ensimmäistä taukoa: pisteitä syntyy tasaiseen tahtiin, mutta mikä ilahduttavinta, asenne on sillä tolalla mihin Jantunen yleensä virittyy vasta kevään tullen. Kokenut hyökkääjä on ollut hyvä esimerkki nuoremmilleen. Jantunen ei yritä liikaa yksin kuten ennen, vaan hän pelaa järkevästi ja jakaa hanakammin syöttöjä. Edellisen tauon jälkeen pelatuissa 11 ottelussa Jantunen sai kasaan 3+5 pistettä.

Pitkään kasassa ollut Pelicansin ykkösketju muuttui marras-joulukuun vaihteessa, ja Jantusen ja Matias Lopin rinnalle tuli Leo Komarov. Komarov on aivan erityyppinen pelaaja kuin ketjussa aiemmin pelannut Vili Sopanen, mutta sähäkkä roolipelaaja on vaikuttanut istuvan kahden taiturin rinnalle hyvin. Koostumus jatkanee yhdessä myös maaottelutauon jälkeen. Jos meno on silloin samanlaista kuin viimeisimmissä peleissä, Jantusen pistehana ei varmasti ehdy.

Jaska Vilen, SaiPa

Lukuisten loukkaantumisten runtelemassa SaiPassa Jaska Vilen pääsi hyvään vireeseen saatuaan vastuuta enemmän. Heikki Mälkiä joutui laittamaan ketjukoostumuksia uusiksi lähes jokaisen ottelun alla. Tämä liike auttoi myös Vileniä, joka viimeisessä neljässä pelissä on tehnyt maalin ja syöttänyt kolme.

Vilenin tehohetki osui taannoiseen Ilves-otteluun Tampereella. Yhdessä Alex Nikiforukin ja Dan Hackerin kanssa pelannut Vilen lihotti saldoaan maalilla ja syötöllä. Tähän päivään mennessä konkari on saalistanut tehot 4+4.

Jaska Vilen voi ilman haavereita hyvinkin parantaa tällä tahdilla omaa piste-ennätystään SM-liigassa. Vastuuta pitäisi tulla jatkossakin, sillä sairastuvalta ei ainakaan heti joulutauon jälkeen ole tulossa merkittäviä apuja.

Janne Ojanen, Tappara

Kone ei osoita hyytymisen merkkejä. Ojanen jatkaa yhä itseoikeutetusti Tapparan ykkössentterinä, ja pistetahti pysyi yhtä tasaisena kuin ennen ensimmäistä taukoa. 39-vuotias syöttövirtuoosi on pistepörssissä sijalla 14, kun saldo on 31 ottelussa 6+21=27. Syöttötilastossa hän on jaetulla nelossijalla.

Ojasen ja Timo Koskelan yhteistyö on toiminut saumattomasti läpi kauden, mutta ketjun kolmas lenkki oli pitkään hakusessa. Nyt sopiva mies näyttää löytyneen. Kärpissä hylkiöksi jäänyt Timo Vertala saapui Tapparaan loppukauden kestävällä sopimuksella ja teki heti kahdessa ensimmäisessä ottelussaan kolme maalia. Vertalan ja Ojasen yhteistyöllä on pitkä historia, joten tehokasta jälkeä on odotettavissa jatkossakin.

Marko Kiprusoff, TPS

Kiprusoff jatkaa illasta toiseen tasaisen varmaan tapaan. Juuri mitään ihmeellistä hän ei näytä kentällä tekevän, mutta on käytännössä lähes korvaamaton joukkueelleen. Pisteitä tulee tavanomaista tahtia, mutta niitäkin tärkeämpää itseluottamusta huokuva suoritusvarmuus muussa tekemisessä.

Kovin suurta sisäistä paloa Kiprusoffin suorituksista ei toisaalta enää välity. Konkari suorittaa välillä turhankin varmasti, etenkin hyökkäyspäässä ja ylivoimapelissä aktiivisempi ote voisi tuoda useamminkin pisteitä tilille. "Kiprun" kuuluisia laukauksia nähdään nykyisin liian harvoin.

Pasi Peltonen, Ässät

Peltosen alkukausi sujui alavireisesti osittain myös siksi, että hän riitaantui valmennusjohdon kanssa. Pienen lepotauon jälkeen Pele jatkoi joukkueessa, mutta siirsi kapteeninnauhan Matti Kupariselle, jotta voi itse keskittyä joukkueensa auttamiseen.

Suunnitelma onkin toiminut, sillä Peltonen on tehnyt viimeisessä kymmenessä ottelussaan maalin ja antanut neljä maaliin johtanutta syöttöä, joten hän on tuplannut alkukauden tehonsa lyhyessä ajassa. Yhteensä Peltosella on kaudelta koossa tehot 2+7, jolla hän on tällä hetkellä Ässien tehokkain puolustaja.

Viime peleissä Peltonen on ollut tuttu näky Ässien ykkösylivoiman viivamiehenä, missä hän pyörittää ja avaa peliä omalla verkkaisella varmuudellaan. Peltonen kellottaa kakkosparissa mukavia noin 18 minuutin peliaikoja. Ässien kannalta olisikin tärkeää, että Peltonen pitäisi, tai jopa nostaisi tasoaan kauden loppua ajatellen, sillä ässäpuolustus ei ole koko kautena muutamaa pilkahdusta lukuunottamatta ehtinyt vakuuttaa varmuudellaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle