Nälkä kasvaa syödessä, Lukko valmis mestaruusjahtiin

LIIGA / Artikkeli
Lukon pelaajat pelipaikkakohtaisessa järjestyksessä. Pelaajia ei ole aseteltu ketjuihin tai pakkipareihin. Pelipaikan kärkipelaaja on listassa ylimpänä.
Kuva ©
Rauman Lukon joukkue tulevalle kaudelle on nimivahva ja laaja. Se pitää sisällään sopivan sekoituksen nuorta talenttia sekä kokemuksen tuomaa varmuutta ja voittamisen kulttuuria. Lähes kaikkien muiden pahimpien kilpailijoiden paperilla heikentyessä on perusteltua sanoa, että näillä eväillä Lukko on halukas ja valmis ottamaan itselleen paikan finaalissa. Ja sitä kautta myös tittelin Suomen parhaana joukkueena.

Raumalaisten maalivahtiosastoa katsoessa tuskin pääsee pelko puseroon. Maalivahtikaksikko koostuu viime kaudella sarjan eliittiin nousseesta jenkkiveskarista, sekä viime kaudella Mestiksen hopeaa voittaneesta omasta juniorituotoksesta.

Ryan Zapolski oli viime kaudella yksi sarjan parhaita veskareita päästyään yli eurooppalaisen kaukalon vaikeuksista. Vuoden jatkosopimuksen tehnyt 27-vuotias veräjänvartija on luultavasti viime kauttakin parempi ja tulee pelastamaan Lukolle ison tukun pisteitä.

Jenkkivahtia lähtee haastamaan Lukon junioriseuroissa teini-ikäisestä pelannut 20-vuotias Oskari Setänen. Viime kaudella hänet lainattiin Mikkelin Jukureihin loukkaantumisesta toipumisensa jälkeen ja torjui Jukurit aina finaaleihin asti. Tällä kaudella on vastuuta luvassa, jotta CHL- ja Liigapelien tekemä kuorma tasoittuu.

Kolmantena maalivahtina on itävaltalaisen EC Salzburgin junioreista tullut Antti Karjalainen, mutta hänen kautensa kulunee A-junioreiden maalilla.

Puolustuksessa runsaasti kiekollista osaamista - miten sujuu vääntäminen?

Puolustuspaketin ehdoton johtaja on Ilkka Mikkola. 35-vuotiaana uransa tehollisesti parhaan kauden pelannut Mikkola valittiin joukkueen kapteeniksi ja tulee olemaan joukkueelle tärkeä pelaaja tasakentällisin sekä yli- ja alivoimalla. Huikealla määrällään kokemusta hän pystyy tasapainoittamaan pakkiparinsa pelaamista, pelaten tilanteet fiksusti ja useimmiten ilman rangaistuksia.

Ei pidä toki väheksyä myöskään Janne Niskalan panosta Lukon takalinjoille. Olympiapronssia ja MM-kultaa voittaneena kotikaupunkiinsa palannut Niskala tulee olemaan Lukon ylivoimassa oleellinen palanen. Niskalan kaltaiselle hyvin liikkuvalle ja lujaa laukovalle puolustajalle hyökkäysalueen suurentaminen sopii kuin nyrkki silmään. Vuodet ovat muovanneet 34-vuotiaasta konkarista myös puolustuspäähän varmemman tapauksen. Petteri Nummelinin paikan ylivoimassa perivä puolustaja on edeltäjäänsä varmempi tapaus ainakin siinä mielessä, että hän on oletusarvoisesti enemmän terveenä.

Kesällä sinikeltaisiin siirtyneen Jyrki Välivaaran jouduttua lopettamaan uransa suuntasi Lukko vapaiden pelaajien markkinoille ja naarasi Raumalle astetta kiekollisemman puolustajan. Mikko Kousalla on paljon todistettavaa raumalaiselle kiekkoyleisölle, sillä viime kausi Jokereissa ei mennyt putkeen. Tehottomuuden kanssa tuskailleen lahtelaisen kiekkokoulun kasvatin taidot kuitenkin tiedetään. Parhaimmillaan hän on joukkueelle vaarallinen ase ylivoimalla, sillä laukaus lähtee oikealta laukovalta puolustajalta rivakasti kohti maalia. Kääntöpuolena on hänen pieni kokonsa, jonka vuoksi on vaikeuksissa isojen hyökkääjien kanssa vääntäessä.

Kuudetta kauttaan Raumalla aloittava Harri Tikkanen on puolustuksen peruspilari. Hyvin kiekkoa ylös luistelemalla tuovan 33-vuotiaan puolustajan tilille kopsahtanee tälläkin kaudella noin 20 pistettä. Pelien koventuessa on kuitenkin vaikeuksissa, sillä pienikokoiselle puolustajalle tulee väistämättä vaikeuksia maalinedustalla vääntäessä. Pudotuspeleissä hänelle jää myös yhä vähemmän tilaa nostaa jalalla hyökkäystä. Lisäksi laukaus ei ole juuri minkäänlainen pelote. Ylivoima-aika ei ole itsestäänselvyys.

Nuoruuden intoa tuovat takalinjoille omat kasvatit Jesse Virtanen ja Juho Tommila. Kummallakin kiekolliset ominaisuudet ovat hyviä. Kiekko tottelee nätisti ja varsinkin Tommila pystyy nostamaan jalalla Lukon hyökkäyksiä erinomaisen luistelunsa turvin. Virtanen aloittaa nyt kolmannen kautensa ja hänen lopullista läpimurtoa sopii odottaa tähän kauteen.

Pelaavaan kuusikkoon yrittää itseään tunkea myöskin Antti Jaatinen sekä Henrik Forsberg. Jaatiselle on luvassa kenties pelejä enemmän, kuin mitä viimeksi mainitulle, sillä rutiinitaso oli jo viime kaudella kova. 26-vuotiaalle mäntyharjulaiselle ei juuri huonoja pelejä tullut, sillä hän harvemmin syyllistyy kiekollisena sirkustemppuihin. Idioottivarmaa peliä odotetaan myös Forsbergilta, kun hän kokoonpanossa sattuu olemaan.

Ratkaisijoiden kakkos- ja rouhijoiden kolmoskentät

Raumalaisten hyökkäysosaston ehdoton kultakimpale on 37-vuotta loppuvuodesta täyttävä Ville Vahalahti. Viime kaudeksi Lukkoon siirtynyt hyökkääjä pelasi elämänsä kauden ja voitti runkosarjan pistepörssin. Vahalahti tulee muodostamaan Aaron Gagnonin kanssa tehokkaan ja tärkeän tandemin

Harjoitusotteluissa Vahalahti-Gagnon-akselin täydentäjäksi on ollut tyrkyllä Teemu Nurmi. Vaikka Nurmi lähti menneellä kaudella pudotuspeleihin lähes kylmiltään loukkaantumisen johdosta, hän oli joukkueen parhaita pistemiehiä keväällä.

Toinen Raumalle muuttaneista maailmanmestareista on parin vuoden takainen Liigan maalikuningas Janne Lahti. Viime kausi oli Jokereissa pettymys, eikä KHL-seikkailukaan ollut ihan onnistunut. Pitkänä pelaajana ja vahvana kiekon suojaajana hän tulee olemaan paha pideltävä, eikä vastustajan elämää helpota myöskään hänen liukas luistelu ja hyvä liuku. Lahdelta odotetaan luonnolliesti isoa tukkua maaleja, jossa hänen apunaan toimii myöskin Jokereista saapunut Henrik Koivisto, ketjun täydentyessä sukunimikaima Toni Koivistoon.

Kolmos- ja nelosketjut ovat kentälliset, jotka ovat säilyneet loukkaantumisia lukuunottamatta hyvinkin pitkälle samanlaisina. Näistä varsinkin kolmoskenttä on ollut vahva, jonka muuttumattomina palasina ovat lähes alusta asti olleet Jerry Ahtola ja Jonne Virtanen. Ketjussa pelasi ennen loukkaantumista Olavi Vauhkonen ja ketjun yhteenlaskettu paino olikin yli 300 kiloa. Vauhkonen on kuukauden verran kuitenkin poissa tositoimista. Hänen paikkansa ottanee harjoituskaudella vaisusti esiintynyt Jesper Piitulainen, joka vaikuttaisi olevan uusista hankinnoista selkeä väliinputoaja.

Raumalaisten nelosketju tulee olemaan tulevallakin kaudella Liigan parhaimmistoa. Olli Sipiläisen ja Filip Riskan viereen on istutettu ilman jatkosopimusta Tapparaan jäänyt, Stanley Cup-voittaja ja Ville Nieminen. Ketju tulee rikkomaan vastustajan peliä niin alivoimalla kuin tasakentällisinkin, mutta siinä on tarpeeksi käsiä myös tehdä tuhoa tarvittaessa.

Kokoonpanon ulkopuolella omaa vuoroaan odottaa lisäksi Eetu Koski ja Toni Suuronen. Joni Nikko saattaa menettää koko kauden loukkaantumisen takia.

» Lähetä palautetta toimitukselle