Näkökulma: Jokereiden pelissä selvä parannus entiseen

KHL / Artikkeli
Jokereihin palannut Sami Lepistö on puolustuksen kulmakivi ja iso osa pelin avaamista.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokereiden seurahistorian neljäs kausi KHL:ssä on lähtenyt todella hyvällä tavalla käyntiin. Kauden kaksi ensimmäistä peliä ovat näyttäneet Jokereiden osalta todella hyvältä, joten siitä on hyvä luoda jo ohutta pohjaa tulevaan.

Kaikki KHL:ää viime kaudella seuranneet jääkiekon ystävät muistavat, kuinka mielikuvituksetonta ja aneemista peliä Jokerit läpi kauden esitti. Tämän hetken peliin verrattaessa se on vain harmaa muisto, sillä Jukka Jalosen johtama orkesteri on kuin uudestisyntynyt. Joukkue pelaa aktiivista jääkiekkoa, jossa jo pelin avaamisesta lähtien tekeminen on aivan toista luokkaa kuin viime kaudella.

Jokerit ei joutunut Dinamo Minskiä vastaan kunnolla paineen alle, mutta SKA paineisti usein todella kovin syvistä. Parhaimmillaan KHL:n tähtisikermän viisikosta kaksi pelaajaa oli kahden metrin päässä maaliviivasta ja kolmas odotti b-pisteen yläkaarella. Siitä huolimatta narripaidat kykenivät nousemaan karvauksen alta pois järkevillä siirroilla. Viime kauden Jokerit olisivat tehneet typerän roiskaisun, jolla peli olisi jäänyt omalle puolustusalueelle ja pahimmissa tapauksissa päätynyt takaiskuun.

Avauspelaamisen parantumiseen on monta syytä

Suurin syy parantuneeseen avauspelaamiseen on puolustuksen selkeä vahvistuminen viime kaudesta. Nyt puolustuksessa on useita kokeneita johtajia, jotka kykenevät loistavaa työskentelyyn niin puolustus- kuin hyökkäyspäässäkin.

Toinen suuri syy on laitahyökkääjien aktiivisuus. Hyökkääjät malttavat hakea kiekkoa täyteen vauhtiin, ja usein kiekko napsahtaakin suoraan teippiin.

Kolmas syy on pelirohkeus. Kun joukkueen pelaajat ovat taitavia, niin pelissä kasvaa myös äly. Ei joka kerta tarvitse mennä kaavojen mukaan, niitä voi myös rikkoa. Jos valmentaja pyytää puolustajaa antamaan ensimmäisen syötön lyhyenä, niin puolustaja voi antaa sen myös pitkänä, mikäli tila tälle löytyy. Sitä nähtiin useasti myös SKA-ottelussa.

Hyvä pelin avaaminen mahdollistaa myös suoraviivaisen ja nopean hyökkäämisen. Tämä tuottaa usein maalipaikan tai vie ainakin kiekon syvään, josta vastustajan on vaikeaa lähteä ylivoimahyökkäyksiin.

Yksi jääkiekon sääntö on, että hyvä hyökkäys luo mahdollisuudet loistaviin puolustusasetelmiin. Tämä seikka toteutuu useasti Jokereiden pelissä tällä hetkellä.

Jokereissa ei ole ainuttakaan vapaamatkustajaa

Tämän hetken Jokereita on helppo verrata viime kauden joukkueeseen. Narripaidat ovat tällä hetkellä selvästi yhtenäisempi kuin kertaakaan viime kaudella. Se näkyy eritoten alivoimapelaamisessa. Sekä otteluissa Dinamo Minskiä että Pietarin SKA:ta vastaan Jokereiden alivoimanelikot ottivat ison kasan blokkeja ja pelasivat neliönä fiksusti. Elokuun peleissä on helppo siirtää jalka pois lämärin tieltä. Tätä ei kuitenkaan tapahdu tällä hetkellä. Joukkueessa jokainen pelaaja haluaa alusta asti voittaa pelejä, eikä vain selviytyä.

Tuskin oikeasti yhdessäkään ammattiurheiluorganisaatiossa on selviä vapaamatkustajia, mutta kyseistä termiä on helppo kohdistaa pelaajaan, joka ei ole samalla sivulla muiden joukkueiden pelaajien kanssa. Vaikka otanta onkin äärimmäisen pieni, niin heti kauden ensimmäisistä peleistä ovat nähtävissä huippuyksilöt ja heikot yksilöt. Heikkoja yksilöitä ei ole.

Suuntamerkit kaudelle ovat loistavat

Edelleenkin täytyy muistaa pieni otanta, mutta silti heti kauden ensimmäisistä peleistä alkaen on nostettava esille joukkueen luonne. Jokerit näyttää tällä hetkellä sellaiselta joukkueelta, joka on valmis pelaamaan jokaisena iltana.

Välipelejä ei ole näkyvissä. Näillä otteilla KHL:n ainoa suomalaisjoukkue tulee voittamaan paljon pelejä etukäteen heikompiaan vastaan ja taistelemaan jokaisessa pelissä voitosta myös samoista pisteistä pelaavia joukkueita vastaan. Se on hyvä merkki ja antaa kaudelle loistavat suuntamerkit.

» Lähetä palautetta toimitukselle